Van sportcentrum naar gezondheidscentrum

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2010

marketing I Column ronald wouters

I body LIFE 5I2010

Met veel interesse heb ik onlangs het blad Medisch Contact gelezen. De auteurs Helma IJzelenberg (universitair docent) en Maurits van Tulder (hoogleraar doelmatigheidsonderzoek afdeling gezondheidswetenschappen, faculteit der aard- en levenswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam) pleiten in hun publicatie voor het aanstellen van leefstijlconsulenten. Volgens de twee scribenten leert de praktijk dat artsen vaak niet voldoende zijn toegerust en ook niet voldoende tijd hebben om patiënten structureel te begeleiden bij leefstijlverandering. En dat terwijl de intensiteit van leefstijladvisering de komende jaren zal toenemen, door vergrijzing, een toename van overgewicht en obesitas en daarmee samenhangende chronische aandoeningen.

Het adequaat begeleiden bij leefstijlverandering is noodzakelijk én een vak apart, is hun conclusie. Voor een advies op maat is immers een zorgvuldige leefstijldiagnose nodig. Zij pleiten daarom voor het opleiden van leefstijlconsulenten: gespecialiseerde verpleegkundigen die bij medische problemen de patiënt terugverwijzen naar de (huis-)arts. Het inschakelen van leefstijlconsulenten hoeft volgens hen niet kostbaar te zijn. Zeker niet als dit in combinatie gebeurt met het oprichten van zelfhulpgroepen. Uit de evaluatie van de bijeenkomsten blijkt dat het leereffect en de steun die deelnemers van elkaar ervaren groot is. Bij de begeleiding van deze groepen zouden leefstijlconsulenten een rol kunnen spelen. Kortom: inzet van leefstijlconsulenten, zelfhulpgroepen en onderzoek kan tot verbetering leiden.

Ik zou die opsomming graag willen uitbreiden met: beweegadviseurs. Want het is prima om leefstijlconsulenten aan te stellen, om zelfhulpgroepen in te richten en om verder onderzoek te doen, maar leefstijlverandering gaat vaak ook gepaard met (meer of anders) bewegen. Ook dat is een vak apart. Een vak dat de gediplomeerde beweegadviseurs in de fitnessbranche als geen ander verstaan. Wij zijn de beste als het gaat om sporten en bewegen, om het ‘aanleren’ van een gezonde levensstijl, om verantwoord af te vallen, enz. Met 2,5 miljoen fitnessparticipanten en 1.800 sport- en bewegingscentra zijn we het grootste sport- en sociale netwerk van Nederland. Zo zien we dat zelf, maar veel belangrijker nog: gelukkig zien ook de politiek en andere sociale partners in het kader van sport, gezondheid en welzijn ons als hét netwerk om mensen op een verantwoorde manier in beweging te krijgen en te houden.

Veel fitnessondernemers zien steeds vaker in dat investeren in de niet zichtbare elementen van hun dienstverlening van wezenlijk belang is om serieus genomen te worden door belangrijke sociale partners en beroepsgroepen. Deze beroepsgroepen zoals de leefstijlconsulent zijn van wezenlijk belang voor de fitnessondernemer als het gaat om het adviseren en doorverwijzen van doelgroepen die sport en bewegen eigenlijk niet zien zitten. Voor deze doelgroepen kan het fitnesscentrum van grote betekenis zijn, omdat dit hét lokale kenniscentrum is voor gezond en verantwoord bewegen waar plezier in sport en bewegen de basis is. Iets in me zegt dat dit zeker zo effectief is als een zelfhulpgroep.

Leefstijlconsulenten, zelfhulpgroepen, onderzoek en….beweegadviseurs!

Ronald

Wouters

directeur Fit!vak

Edities