Fitness ambassadeur

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2010

business I opleiding

I body LIFE 5I2010

De zorgverzekeraar is druk bezig om de diabeet en pre-diabeet aan het sporten te helpen. Hiervoor heeft minister Klink een behoorlijk bedrag ter beschikking gesteld om de beweegkuur te ontwikkelen. Nadeel van dit soort aanpakken is dat het grootste gedeelte van het geld op gaat aan dure, ambtelijke organisaties zoals de NISB. Het fitnesscentrum komt als discipline niet eens voor in de beweegkuur. De fysiotherapeut wordt gedeeltelijk ingezet als bewegingsdeskundige en vergeet dan even dat hij een therapeut is. Op zich wel begrijpelijk natuurlijk want het wordt in de schoot geworpen. Zij hebben al het vertrouwen van de verzekeraar en zijn goed georganiseerd.

Zijn we er klaar voor of gaat de fysiotherapeut er mee vandoor? De diabeet in het fitnesscentrum

Eigen schuld van de fitnessbranche?

Conditietraining is volgens Hans Smit, sportarts van de Vereniging Sport en Geneeskunde, het eerste belangrijke doel. Uiteraard na een professionele intake die sterk persoonlijk gericht is. Deze conditietraining is een klus die veel beter past binnen het fitnesscentrum dan bij de fysiotherapeut. Als de zorgverzekeraars of de NISB inzicht willen hebben in de kwaliteit van de begeleiding in het fitnesscentrum dan komen ze niet ver. De bestaande LERF-keuring let alleen op de accommodatie. Kleedkamers zijn hierbij tegenwoordig echter niet eens meer nodig. Ook voldoende luchtbehandeling wordt niet gecontroleerd. Investeringen hierin worden dus niet beloond en op de kwaliteit van de medewerkers wordt zelfs helemaal niet gecontroleerd. De kwaliteitsborging van de begeleiding in de fitnessbranche was dus niet aanwezig. Mogelijk dat de lancering van het EREPS register nu verandering gaat brengen. Ik vrees wel dat de volledige ingebruikname en acceptatie hiervan nog een langdurig proces kan zijn.

Een klein netwerk voldoet al!

Het begeleiden van mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes, zal moeten gebeuren door een trainer op niveau 4 (Fitnesstrainer-B) of hoger. Op het moment dat de fitnessbranche een netwerk heeft van trainers die hieraan voldoen, dan zullen zij volgens mij het aanspreekpunt worden voor deze doelgroepen. Op dit moment is er maar een klein percentage trainers dat hieraan voldoet. Met dit kleine netwerk zou je al wel zeer snel van start kunnen gaan. De trainer is in dit hele verhaal dus een zeer belangrijke schakel. Voor de werkelijke uitvoering zijn daarnaast ook de bedrijfskundige processen en de veiligheid een behoorlijk punt van aandacht.

Wees voorbereid

Tot op heden werd er door de werkgevers in de fitnessbranche weinig geïnvesteerd in de opleiding Fitnesstrainer-B. In de praktijk blijkt het kennisniveau op de fitnessvloer vaak dramatisch laag te zijn. Een niveau dat zeker niet zal voldoen aan de eisen die gesteld gaan worden. Veel fitnesscentra zullen teleurgesteld raken dat medewerkers zonder de juiste (bij)scholing niet opgenomen worden in het EREPS register. Fit!vak, die samen met de European Health & Fitness Association uitvoerder is van het EREPS register, start nu al met het register en zal duidelijk moeten maken dat het afgelopen is met geld verdienen zonder goed opgeleid personeel. Trainers hebben een volwaardig ambacht en vervullen een zeer belangrijke, maatschappelijke functie. De fysiotherapeut zou het sporten over moeten laten aan de fitnessbranche en zich vooral moeten blijven specialiseren in datgene waar hij voor is opgeleid en dat is therapie. De fysiotherapeut is een echte specialist in het bewegingsapparaat, maar niet de ‘specialist in beweging’. Gelukkig zoeken al steeds meer fysiotherapeuten de samenwerking met de fitnesscentra, zodat therapie, beweging en leefstijl beter op elkaar aansluiten.

Nu concreet

Wilt u een kans maken om mee te doen in een toekomstig netwerk dat in staat is om de chronische zieken “in beweging” te krijgen? Begin dan in elk geval met een interne analyse naar het opleidingsniveau van de eigen trainers. Wat voor kennis en kunde, aangetoond met erkende diploma’s, heeft uw centrum te bieden en voldoen ze nog wel aan deze nieuw gestelde eisen?

Fit!vak heeft al bekendgemaakt dat de Rijkserkend Fitnesstrainer-A op niveau 3 wordt ingeschaald en Fitnesstrainer-B op niveau 4. Om mee te gaan spelen in het bovenstaande verhaal heb je minimaal niveau 4 nodig. Trainers met diploma’s die niet door Fit!vak of het ministerie worden erkend vallen buiten de boot als ze niet worden bijgeschoold. Let op: Ook buitenlandse opleidingen, zoals de Amerikaanse ACE vallen buiten deze regelingen. In Nederland gaat gewerkt worden met de Nederlandse Fitnesstrainer-A en -B. Om de fitnessbranche snel klaar te stomen zijn bij Opleidingen 2000 speciale Fit!vak spoedcursussen ontwikkeld. Dit alles om de fitnessbranche deze kans waar we al jaren op azen niet mis te lopen en een nog meer professionele wellnessbranche te worden.

Cees Arendse

Directeur Opleidingen 2000

www.opleidingen2000.nl.

body LIFE 5I2010 I

Edities