New Line Report

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2010

branche actueel I EFAA congres

I body LIFE 5I2010

Steeds vaker blijkt dat Fitness het complete beweegprogramma biedt dat nodig is om gezond en vitaal te worden en/of te blijven. Meer dan 30.000 werknemers in de fitnessbranche inspireren meer dan 2,5 miljoen sportschoolbezoekers om elke week lekker in beweging te komen.

750 professionals zweten op het 17e EFAA congres

Tijdens het 17e EFAA congres dat plaatsvond op Papendal op 15 en 16 mei jl. hebben 750 professionals menig liter zweet gelaten. Deelnemers konden meedoen met workshops indoor cycling, step training, dance en hiphop lessen, zumba, taibo, maar ook yoga, meditatie en de nieuwe rage DrumsAlive. Top presenters, nationaal en internationaal waaronder Dean Hogkin (UK), Fred Hoffman (Frankrijk), Carrie Etkins (USA), brachten hun nieuwste programma en inspireerden deelnemers om zich de hele dag in het zweet te werken.

Lezingen en workshops

Het drukst bezocht waren de lezingen voor manager van sportcentra, fitnesstrainers en personal trainers. Hiervoor had EFAA de beste sprekers uitgenodigd voor een uitgebreid 2 dagen programma op gebied van clubmanagement, leiderschap, communicatie, coaching, positionering en meer. Sommige sessies waren compleet uitverkocht en de reacties van de deelnemers waren buitengewoon positief. “Inspirerend”, “veel geleerd en meteen bruikbaar”, “ideale verdieping van inzicht”, “2 dagen lang bruikbare informatie, kan ik lekker mee vooruit” waren enkele reacties op de evaluatie formulieren. Frank van de Ven gaf een verhelderende en inspirerende openingslezing over de internationale ontwikkelingen in de fitnessbranche en had als belangrijkste boodschap, “Wat is je verhaal? Als je geen verhaal hebt als bedrijf en ondernemer, geen visie, dan kan je je niet positioneren en blijft er niks anders over dan low budget.” Een ander deel van de lezingen ging over voeding, dat verzorgd werd door Eigen Kracht. Hans Kroon ging in zijn lezing ‘Meer spieren en minder spek’ in op de kwestie hoe spiermassa op te bouwen en tegelijkertijd het lichaamsvetpercentage te verlagen.

Doorgetrainde sporters, die al de nodige jaren krachttraining achter de rug hebben, kiezen vaak voor het oude paradigma van ‘bulken’ en daarna ‘droogtrainen’. De achterliggende gedachte is dat bij gevorderden het tegelijkertijd opbouwen van spiermassa en verlagen van het lichaamsvetpercentage niet goed mogelijk is. Hans Kroon rekende in zijn lezing af met deze klassieke mythe. Door steeds te schuiven met verschillende verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten en gebruik te maken van nutrient timing, kan de voeding worden geoptimaliseerd zodat spieropbouw gerealiseerd wordt zonder te hoeven vluchten in extra calorieën. Hans Wassink ging in op calorieën onder het motto: de ene calorie is de andere niet. In de voedingswetenschap heeft het uitgangspunt dat ‘een calorie een calorie is’ nog steeds de beste papieren. Een recent groot onderzoek over afslanken bij verschillende verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten lijkt inderdaad te bevestigen dat het uiteindelijk toch louter gaat om energie-inname versus energieverbruik. Atkins, Montignac en het eiwitdieet van dr. Frank zwemmen tegen deze wetenschappelijke stroom in, en volgens het boekje ‘De hormoonfactor’ gaat het allemaal in wezen om de juiste hormonale balans in het lichaam. Hebben zij een punt? De verschillende diëten werden kritisch tegen het licht gehouden. Uiteindelijk werden de twee voedingsleren – de ene calorie is de andere niet/wel – genuanceerd in perspectief gezet. Met aandacht voor het thermisch effect van voeding, de werking van insuline, verzadiging, spierbehoud en mate van energie (fitheid).

Stimulantia voor de lijn: schadelijk en contraproductief

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 5% van de fitnessbeoefenaars stimulantia (o.a. cocaïne, amfetamine, efedrine) gebruikt om af te slanken. Middelen die weliswaar de stofwisseling flink opjagen, maar ook hart en hoofd op hol kunnen brengen. Gewichtverlies met behulp van stimulantia is schadelijk voor de gezondheid en contraproductief. Het verloren gewicht zit er meestal snel weer aan en het onderliggende probleem is niet aangepakt. Een klassiek jojo-effect, maar dan met een verhoogd risico. In de presentatie van Anneke Palsma kwam een breed scala legale en illegale afslankmedicijnen aan bod, evenals een aantal veilige en effectieve supplementen, die afslankers een steuntje in de rug kunnen geven. Tot slot presenteerde Hans Wassink de Eigen Kracht Quiz, waarbij kennis op het gebied van training, voeding, herstel, supplementen en doping getest kon worden en leuke prijzen gewonnen werden door de deelnemers. Een quiz die een prachtige afsluiting vormde van de lezingen op voedingsgebied. Meer informatie is te vinden op de website: www.eigenkracht.nl

Op 18 september organiseert EFAA het volgende congres, waarin “Bewegen is Medicijn” centraal staat.

EFAA • Houtstraat 14 • 6001 SJ Weert

www.efaa.nl/conventie • 0495-533229

body LIFE 5vI2010 I

Edities