Is de fysiotherapiepraktijk aan zijn eindfase bezig?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

fysio I fysiotherapiepraktijk

I body LIFE 6I2010

Fitness biedt toegevoegde waarde aan de fysiotherapiepraktijk

“In 2004 zijn we begonnen met sporten op maat voor bepaalde doelgroepen”, vertelt Nicole van Bergen. “Dit vanuit de vraag uit de markt. Er blijkt bij mensen veel behoefte te bestaan om onder begeleiding van een fysiotherapeut te sporten, nadat ze bij ons in de reguliere fysiotherapiepraktijk zijn behandeld voor hun klachten.”

Persoonlijk trainingsschema

“Een logische vervolgstap, nadat ze bij ons zijn geweest, is sporten bij een fitnesscentrum”, vindt Nicole. “In de praktijk merken we dat ze niet gelijk naar een fitnesscentrum willen. Vaak vinden ze de drempel te hoog en hebben ze er ook een verkeerd beeld van. Bovendien denken ze dat de begeleiding minder is. Bij ons kunnen ze onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut 3 maanden tot 1 jaar sporten en sommige mensen bevalt dit zo goed, dat ze bij ons blijven komen. Wij willen, door het geven van Sporten op maat, een brug slaan van het niet durven bewegen/sporten naar bewegen/sporten met plezier en eventueel sporten bij een reguliere sportvereniging of fitnesscentrum. Alle programma’s van Sport op maat zijn individuele programma’s, die gegeven worden in een groep van maximaal 10 personen. Trainingprogramma’s die volledig zijn toegespitst op de eigen doelen en ontwikkeld zijn vanuit de klassieke trainingsleer. Deze worden samengesteld aan de hand van een intake waarin vragenlijsten worden doorgenomen en een aantal lichamelijke testen worden gedaan. Het trainingsprogramma wordt vervolgens in de oefenruimte onder individuele begeleiding met de cliënt doorgenomen zodat men de volgende keer direct onder de begeleiding van onze fysiotherapeut aan de slag kan. Afhankelijk van het soort cursus is de duur 12 weken of 24 weken en traint men één of twee keer per week. Aan het einde van de cursussen vindt een evaluatie plaats, wederom met vragenlijsten en lichamelijke testen. Hierna volgt een vervolg advies.”

Praktijk

"Ondanks dat we mensen goed voorbereiden om te gaan sporten bij een sportclub of fitnesscentrum, komen ze weer terug bij ons om te gaan trainen. Dit vanwege het gemis aan begeleiding en het programma. Met name in de nazorg en de preventie zijn wij sterker dan een fitnesscentrum. Bovendien hebben mensen vaak meer vertrouwen in een fysiotherapeut dan in een instructeur. Los hiervan denk ik dat begeleiding staat of valt met de kennis en kunde van de begeleider. En ook doen wat je beloofdt. Vaak worden de programma’s in een fitnesscentrum na de intake nauwelijks meer bijgesteld. Dat ligt niet alleen aan de instructeur, maar ook aan de mensen zelf. Ze vragen er niet om. Wij hebben dat heel gestructureerd opgezet met vaste trainingsuren en na 3 maanden een test. Alleen op deze manier kunnen wij en de klant zien of er resultaat is geboekt en of het programma moet worden bijgesteld. De klanten houden ook zelf hun doelen bij aan de hand van een Vas scorelijn, die loopt van nul tot tien. Een methode die afwijkt wat in fitnesscentra gebruikelijk is. Bovendien houden we met deze methode de mensen ook gemotiveerd. We hebben nauwelijks uitval in onze groepstrainingen, waar de groepsmentaliteit ook debet aan is. En blijven mensen langer dan 1 week weg, dan hangen we gelijk aan de telefoon. We zien ons dan ook niet als concurrentie van de fitnesscentra en hebben bewust met Sporten op maat voor een andere insteek gekozen om een brug te slaan naar het reguliere sporten. Bij ons krijgen mensen meer vertrouwen en leren ze hun lichaam kennen. Dit is een voorwaarde om verder te kunnen. We merken dat er in de praktijk een behoorlijk gat zit tussen wat wij doen en het regulier sporten.”

Groei

De cursussen lopen volgens Nicole erg goed. “We hebben praktisch de hele week groepen, zowel ‘s ochtend als ‘s avonds. Ondertussen bieden we trainingen aan voor mensen met CVA, Reuma, MS, Parkinson, Artrose en speciale cursussen voor mensen met een kunstknie of -heup. Daarnaast bieden we Fit Plus aan, een programma voor iedereen die 65 jaar en ouder is, Pilates, XCO en Slank en Fit! en Snel en Fit! Recent hebben we het programma uitgebreid met een training voor jongeren onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut. De bedoeling is om het aantal programma’s de komende jaren uit te breiden. We zijn nu bezig met een pilot voor mensen met COPD. Daar is door de overheid geld voor vrijgemaakt. Als de pilot slaagt, starten we daarmee na de zomervakantie. Verder gaan we waarschijnlijk de pilot doen voor de beweegkuur. Een aantal van onze fysiotherapeuten heeft inmiddels de lifestylecursus al gedaan. Een kuur die ook samenwerkingsmogelijkheden biedt met de reguliere sportverenigingen en fitnesscentra. Met een aantal verenigingen en fitnesscentra in de omgeving hebben we regelmatig contact over de mensen die wij naar hen doorsturen. We horen graag terug of het bevalt, want we proberen namelijk altijd iets te zoeken wat bij die persoon past. En dat hoeft niet altijd fitness te zijn, maar kan ook wandelclub of andere soort club zijn. Het gaat erom dat men beweegt.”

Apparatuur

“We hebben apparatuur in huis die een mix is van medisch fitnessapparatuur en professionele kracht- en cardioapparatuur. We werken veel met pulley’s en vrije gewichten.

De apparatuur betrekken we meestal van Electro Medico, een groothandel in fysiotherapie apparatuur en materialen. Zij hebben ons ook geadviseerd wat we het beste konden aanschaffen. De eisen die wij stellen aan de apparatuur liggen anders dan voor een fitnesscentrum. We hoeven niet per se de duurste apparaten omdat naar verhouding de apparatuur bij ons niet zoveel uren draait en ingezet wordt als onderdeel van een trainingsprogramma. Men traint nooit de hele les op één apparaat, maar doet een mix van grond- en balansoefeningen, kracht- en cardiotraining. Dit hangt ook af wat de doelen zijn. Mensen kunnen kiezen tussen 1 of 2 keer per week trainen. 1 keer per week trainen kost 35 euro per maand en 2 keer per week 50 euro per maand. Dit zijn marktconforme prijzen, vergelijkbaar met fitnesscentra die medisch fitness geven. Voor ons is dit niet alleen een manier om extra omzet te genereren, maar ook om ons breder in de markt te profileren. Dit met het oog op alle ontwikkelingen die straks binnen de eerstelijns gezondheidszorg, waarin de curatieve zorg zal verschuiven naar preventieve zorg, zal plaatsvinden.”

Dit is de ervaring van Nicole van Bergen van het Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem en van Bergen in Bennekom. Een centrum dat in 2001 is gestart met zijn tweeën en inmiddels is uitgegroeid tot een praktijk met 11 medewerkers.

body LIFE 6I2010 I

Edities