Masseren met warm water

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

fysio I crosstrainer

I body LIFE 6I2010

BeweegPuntFysio kiest voor de Octane Crosstrainer

Bij BeweegPuntfysio, centrum voor fysiotherapie, revalidatie en sport in Gouda, wordt voor de revalidatie van patiënten veel gebruik gemaakt van de Octane Crosstrainer. “We hebben de Octane Crosstrainer al vijf jaar in gebruik bij ons Sport- en Gezondheidscentrum De Koornmolen", zegt Bas Duiverman, manager van BeweegPuntFysio. “Deze crosstrainer blinkt uit in functionaliteit en bedieningsgemak en is breed inzetbaar.”

BeweegPuntFysio is gelieerd aan Sport- en Gezondheidscentrum De Koornmolen in Zevenhuizen en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Vorig jaar zijn we een uniek samenwerkingsverband gestart onder de noemer BeweegPuntFysio met als doel het beste uit twee werelden te halen”, aldus Duiverman.

Beweegprogramma’s

De fysiotherapeuten en sportinstructeurs werken nauw samen met de specialisten van het Groene Hart Ziekenhuis om de mensen door middel van beweegprogramma’s te behandelen. “We hanteren korte lijnen met het ziekenhuis”, legt Duiverman uit. “Eerst om de mensen te revalideren en we hopen dat ze daarna dan blijven sporten. Dit alles onder professionele begeleiding. We zijn zeven dagen per week open, zodat mensen kunnen bewegen wanneer hen dat uitkomt. Alle particuliere klanten en medewerkers van bedrijven die fysiotherapie, bewegen en sporten willen combineren ongeacht of men patiënt bij het GHZ is of niet, kunnen hier terecht. Met ons team van zes sportinstructeurs en twintig fysiotherapeuten verzorgen we dus de revalidatie en werken we aan preventie. Dankzij bepaalde oefeningen kun je blessures voorkomen. Daarbij maken we gebruik van beweegprogramma’s, gericht op specifieke doelgroepen, waaronder behandelingen voor patiënten met MS (een aandoening aan het centraal zenuwstelsel), COPD, reuma, diabetes en obesitas. Overigens blijft een deel van de activiteiten in het ziekenhuis; zoals de klinische zorg en de hart- en longrevalidatie.”

Apparatuur

In ons centrum beschikken we over diverse behandelruimtes en een moderne sportzaal van maar liefst 150 m², welke is uitgerust met de beste cardio- en fitnessapparatuur. Wat betreft de crosstrainer hebben we unaniem gekozen voor de Octane Pro 3700 crosstrainer. Dit vanwege de goede ervaring die we hebben in De Koornmolen. Ik ben ook krachttrainer van het Nederlands volleybalteam. Deze lange topsporters trainen bij ons in Zevenhuizen en samen met hen hebben we de Octane een tijdlang getest en vergeleken met andere crosstrainers. De Octane kwam hier als beste uit. Met name vanwege het natuurlijke bewegingspatroon en lange pedaalslag. Dat blijkt ook wel uit de praktijk. De sporters willen niets liever dan trainen op de Octane. Bij BeweegPuntFysio gebruiken we de Pro 3700 veel bij orthopedische revalidatie voor mensen met knieklachten alvorens ze naar de loopband overstappen. Vooral de natuurlijke elliptische beweging van de Pro 3700 is erg goed voor het versterken van de spieren rondom de knie. We gebruiken hierbij de eigen programma’s van het apparaat met als aanvulling de drie ‘workout boosters’: De X-Mode, de ArmBlaster en de GluteKicker.”

Handig vindt Duiverman de X-Mode op het toestel, een virtuele personal trainer functie, die helpt de training gevarieerd te houden voor gebruikers. “X-Mode spoort gebruikers aan om achteruit te lopen, sneller of langzamer te gaan, de knieën te buigen, met de armen te duwen of te trekken, en nog veel meer. De X-Mode functie zorgt hiermee voor een effectieve training. Ook gebruiken we vaak de ArmBlaster functie. Deze verlegt het trainingsaccent naar een upper body training en geeft doelgericht opdrachten om de armen en het bovenlichaam te trainen. De spieren in het bovenlichaam worden hiermee meer benut, wat zal resulteren in een intensievere work-out.

Tenslotte gebruiken we GluteKicker. Deze verlegt het trainingsaccent naar de buik, billen en benen om zo deze probleemgebieden extra te trainen. Voor het revalideren van hartpatiënten gebruiken we de hartslagindicatie die automatisch de intensiteit van de training bepaalt, afhankelijk van de hartslag op dat moment. Het apparaat is ook gemakkelijk te bedienen. We werken met trainingschema’s waarop de oefeningen en duur exact staan aangegeven. De Pro 3700 hebben we nu een jaar en we hebben nog geen storing gehad. Het enige onderhoud dat we plegen is het schoonhouden van de geleiderstangen”, aldus Duiverman.

Octane Crosstrainer

Octane Fitness heeft bij het ontwerpen van de crosstrainers rekening gehouden met de biomechanica en ergonomie en heeft dit d.m.v. computer- en videoanalyse en door gebruikersonderzoeken geoptimaliseerd. Hierdoor is een crosstrainer ontstaan die op de kritische punten zoals de beenwijdte op de pedalen en de elliptische beweging in samenhang met de arm- en bovenlichaambeweging uniek is. In getallen uitgedrukt wil dit zeggen dat de pedalen 4,6 cm van elkaar af staan de opstap van de pedalen maar 12cm hoog is. Dat in combinatie met de eerste klas gebruikte materialen (ISO 9001, ISO 9002 en ISO 14000) heeft een kwalitatief hoogwaardig product opgeleverd. Het topmodel in de elliptische crosstrainers is de Pro4700 welke per oktober leverbaar is. Deze elliptische crosstrainer heeft de unieke SmartStride functie wat inhoudt dat men de eigen paslengte kalibreert. Na de kalibratie van de paslengte wordt tijdens de training de paslengte vergroot danwel verkleind naarmate de snelheid van de persoon verandert. Waarmee de loopbeweging een natuurgetrouw kopie wordt van het buitenlopen. De paslengte varieert van 46 tot 66 cm. De Pro4700-serie is de enige crosstrainer met de intelligente SmartStride-functie en biedt interactieve, ergonomische voorzieningen waarmee snelheid en richting worden bewaakt en de paslengte automatisch wordt aangepast. Bovendien berekent SmartStride nu een programma voor iedere individuele gebruiker aangepast aan lengte en gewicht en gebruikt hij de unieke HIP-functie (Hip Indexing Pivot) waarmee heuphoogte en snelheid worden gemeten om de passen te optimaliseren en spiergebruik tijdens de gehele workout te maximaliseren.

body LIFE 6I2010 I

Edities