1e LAPT Kwartaal een groot succes!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

business I vakantie activiteiten

I body LIFE 6I2010

Vakantie…., “Train the way you Move”

Met andere woorden de leden die normaal gesproken zich rustig aan de trainingsregels houden, lekker hun kilometers draaien of fanatiek aan de groepslessen meedoen, gaan zich soms helemaal wijden aan andere activiteiten in de vakantie. En dan vooral met activiteiten die ze door het jaar heen nooit doen.

Vakantie activiteiten

Een van onze lijfspreuken:“Train the way you move”; kan uw leden voorbereiden op de activiteit die ze graag willen gaan doen in hun vakantie. Noem het maar een skigymnastiek in de zomerse vorm. Ongeveer 6 weken voor de skivakanties wordt in november op grote schaal skigymnastiek gegeven om leden voor te bereiden op hun skivakantie. Skiën is een activiteit die ineens heel anders is dan het gewone sporten en vraagt om speciale aandacht. Als het al zo ingeburgerd is in de winter, waarom doen we dit dan niet in de zomer? Natuurlijk is het in de winter gemakkelijker omdat hele drommen Nederlanders allemaal op diezelfde latten gaan staan. In de zomer zijn de vakantieactiviteiten veel meer divers. Maar is dat een reden om daar geen aandacht aan te besteden? Naar mijn mening is het in dat geval juist een uitstekende uitdaging voor uw personal trainers. Laat deze eens overleggen met uw leden wat zij graag zouden willen doen in de vakantie en pas het trainingsschema in soort en intensiteit aan op die activiteit.

Functiespecifieke training

Neem bijvoorbeeld die surfer in Hawaï: Surfen is deels een activiteit van balans en duurkracht en daarnaast het tolereren van statische belastingen en het controleren van de schouderstabiliteit. Dan schieten je fietsconditie of tricepstraining ineens tekort. Het lichaam kan presteren waarop het getraind is. Elke conditie-, kracht- of stabiliteitstraining is in principe functiespecifiek, met andere woorden: wat wil je ermee? Als je hard wilt lopen zullen er beenspieren getraind moeten worden, de looptechniek geoptimaliseerd moeten worden en de hartconditie opgebouwd moeten worden met lopen. Ben je een loper en ga je ineens op de fiets zitten, dan ga je dood! Omdat het hart niet sterk genoeg is? Nee, omdat je benen ineens heel andere arbeid moeten verrichten dan ze gewend zijn bij het lopen. Ga bij deze leden dus nu zo voor de vakantie na hoe het gesteld is met die specifieke conditie, kracht, stabiliteit en balans voor die onderdelen van het lichaam die de “functiespecifieke arbeid“ moeten gaan leveren. Train die onderdelen dan op het niveau waarop men wil presteren of wat haalbaar is in de tijd tot die vakantie. Je creëert hiermee een nieuw trainingsdoel in het programma en bindt de klanten met enthousiasme aan je centrum omdat je verder denkt dan de 4 muren van de sportschool. De leden zullen leren dat het normaal is dat men zich voorbereidt op nieuwe activiteiten en zullen meer plezier beleven aan die activiteiten tijdens de vakantie en dus vaker aanspraak gaan maken op de personal trainer als ze zich willen voorbereiden in de toekomst. Gebruik dus de relatief rustige zomertijd voor deze extra service en laat zo je leden zien dat je er voor hen bent en met hen meedenkt.

Het is weer zomer en dan lopen de ledenaantallen, of in ieder geval het aantal ledenbezoeken, meestal (tijdelijk) terug. Weet u wat uw klanten doen in hun vakantie? Gaan ze op vakantie en beklimmen ze de Alpe d’Huez? Denderen ze met een mountainbike van de hoge bergtoppen in Oostenrijk? Of gaan ze naar Hawaï om daar de schitterende surf te bedwingen?

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T., Artros Bewegingscentrum: Bewegen is goed;

Goed bewegen is beter

body LIFE 6I2010 I

Edities