Get smart, get fit

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

health I Training en Voeding

I body LIFE 7I2010

Élke stap telt

Dat het tegengaan van overgewicht door het stimuleren van sporten niet het gewenste resultaat oplevert, heeft een belangrijke reden: de doelgroep die aan overgewicht lijdt heeft weinig op met sporten en voelt zich niet aangesproken door de diverse campagnes vanuit de Nederlandse overheid. Het moet dus simpeler.

Oorsprong

Een middel dat wél blijkt te werken in de strijd tegen overgewicht is het 10.000-stappenprogramma. Begonnen in Japan, overgewaaid naar Australië en Canada is het inmiddels een groot succes bij onze zuiderburen. Zo heeft de Vlaamse overheid na een succesvolle testfase vele tonnen beschikbaar gesteld om dit 10.000-stappenprogramma bij gemeenten en provincies van de grond te tillen. En met succes.

10.000 stappen per dag

Het principe van het programma is simpel en effectief. Een mens loopt – zo blijkt – gemiddeld 6.000 stappen per dag. Studies hebben aangetoond dat mensen 10.000 stappen moeten maken om voldoende beweging te hebben. Door met een stappenteller te lopen gaan mensen bewust meer lopen en wordt de target van 10.000 stappen met gemak gehaald. Dit heeft duidelijk een positief effect op het bewegingsgedrag.

10.000stappen.nl: begeleiding en stimulans

Het 10.000-stappenprogramma gaat nu ook in Nederland van start. Op de site www.10000stappen.nl wordt het programma op verschillende wijzen aangeboden. Zo zal via diverse buurtcentra de "Stappencoach" de doelgroep begeleiden en stimuleren. Maar ook bedrijven kunnen het programma aan hun medewerkers aanbieden om zo hun gezondheid preventief te verbeteren. Via een online tool kan de 10.000stapper het aantal stappen en gerelateerde activiteiten bijhouden. Een virtuele teller laat zien welke route je cumulatief hebt afgelegd. Van Groningen tot aan Maastricht. Of zelfs naar Rome.

Yamax Stappenteller

10000stappen.nl heeft wat betreft de stappenteller zelf gekozen voor het merk Yamax. Uit tests gedaan door onder andere TNO en de Consumentbond kwam dit merk als de betrouwbaarste stappenteller uit de bus.

10000stappen.nl is een initiatief van Paul de Wit, fitness instructeur en Nordic Walking-leraar.

Mensen bewegen steeds minder. Het aantal mensen dat te maken heeft met overgewicht of een ernstige vorm van overgewicht (obesitas) is inmiddels een serieus probleem. En het wordt er niet beter op: vooral onder de jeugd is de toename opvallend. Initiatieven als “convenant overgewicht” en interventies als “30 minuten bewegen” blijken niet te werken.

Edities