Column Erik Heemskerk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

business I een overval verkleinen

I body LIFE 7I2010

Niemand zit te wachten op een overval. Daarom is het belangrijk om overvallers zo min mogelijk kansen te geven om uw zuurverdiende geld afhandig te maken. Belangrijk om te weten is dat het risico op overvallen het meest aanwezig is in de donkere maanden van het jaar. De meeste overvallen vinden namelijk plaats tussen oktober en maart. Gelukkig kunt u zelf veel doen om overvallers het leven lastig te maken. Hieronder vindt u acht tips die de kans op een overval kunnen verkleinen.

Maak het overvallers moeilijk

1. Maak het overvallers moeilijk

Sommige overvallers plegen hun daad in een impuls, maar veel daders bereiden zich goed voor. Zij verkennen uw bedrijf. Maak het overvallers moeilijk om zich voor te bereiden. Tel uw geld bijvoorbeeld altijd uit het zicht. Als u geld afstort, doe dit dan niet steeds op hetzelfde tijdstip. Neem ook verschillende routes en ga niet alleen.

2. Open en sluit niet alleen

Wanneer is uw bedrijf op zijn zwakst? Vaak is dit tijdens het openen en sluiten, als er slechts één persoon aanwezig is. De meeste overvallen vinden dan ook op deze momenten plaats. Door op deze kritische tijden meer personeel in te zetten of niet alleen te werken verkleint u het risico. 

3. Niets te halen

Een goede manier om een overval te voorkomen is te zorgen dat er niets te halen valt. Door pinbetalingen te stimuleren, voorkomt u dat u grote hoeveelheden contant geld in huis heeft. Maak goed zichtbaar dat er in uw bedrijf niets te halen valt. Bewaar waardevolle spullen zoveel mogelijk uit zicht en room uw kassa regelmatig af. Als overvallers van te voren weten dat bij u weinig te halen valt, zullen ze vaak een ander doelwit kiezen.

4. Zet overvallers in het zicht

Overvallers staan niet graag in vol zicht. Met een overzichtelijke winkel en een open etalage schrikt u ze af. Spiegels en camera´s werken ook goed. Bovendien zorgt een open zichtveld ervoor dat u het eerder ziet als iemand bezig is met zogenaamde voorobservatie. Vermoedt u dat iemand uw bedrijf in kaart wil brengen? Neem dan contact op met de politie.

5. Koop goede camera´s 

Tegenwoordig zijn er veel aanbiedingen voor camera´s. Hou er echter rekening mee dat uw camera wel snel genoeg moet zijn. U heeft niets aan een camera die alleen wazige beelden laat zien. Informeer u goed over wat een camera kan. Let ook op het aantal camera’s dat u op één systeem aansluit. Hoe meer camera’s, des te groter het geheugen van de achterliggende computer moet zijn.

6. Stel een veiligheidsplan op

Realiseer u dat uw eigen gedrag en dat van uw personeel een zwakke schakel is in uw beveiliging. Stel daarom een veiligheidsplan op en bespreek dit regelmatig met uw personeel. Benadruk dat het volgen van de procedures ook in hun belang is.

7. Communiceer uw maatregelen

Het is belangrijk om goed duidelijk te maken dat u maatregelen getroffen heeft en welke dat zijn. Dat maakt uw bedrijf namelijk minder aantrekkelijk voor overvallers. Gebruikt u camera’s? Laat dat zien met stickers. Roomt u de kassa af, gebruikt u tijdsvertraging op uw kluis? Zorg dat dit duidelijk is. Let natuurlijk wel op dat u geen informatie prijsgeeft waar overvallers juist hun voordeel mee kunnen doen. 

8. Volg een training

Door een training te volgen, kunt u uzelf én uw personeel voorbereiden op een mogelijke overval. U oefent dan hoe u moet handelen tijdens een overval. Op de site van het HBD staat meer informatie over trainingen.

Bron: Kamer van Koophandel

(www.kvk.nl)

Als het dan toch gebeurt...RAAK!

Goede preventie verkleint de kans op een overval, maar het is geen garantie dat het u nooit zal overkomen. Krijgt u toch te maken met een overval, gebruik dan de RAAK-formule. RAAK staat voor: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven, Kijken. Blijf kalm en doe wat de overvaller zegt. Geef geld of waardevolle goederen af en kijk goed om later een nauwkeurig signalement te kunnen geven.

Edities