Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

I body LIFE 7I2010

Duurzame fitness apparatuur helpt CO2 uitstoot te verminderen

Het gaat erom dat de sportende mensen tegelijk hun energie inzetten voor bijvoorbeeld licht of elektriciteit. Nu gaat de energie die vrijkomt verloren. Wanneer deze zou worden opgevangen dan kan die worden (her-) gebruikt en de sportschool een deel van de tijd (afhankelijk van de bezetting van de apparaten) van energie voorzien. De energie van de sportende mensen kan bijvoorbeeld tl-buizen of led-verlichting doen oplichten. Eventueel kan het idee nog worden aangevuld met zonnecellen op het dak of de gevel waardoor er helemaal geen andere energie meer nodig is. Ook kan de energie die opgewekt wordt op de krachttrainingsapparaten worden gebruikt. Zo ontstaat de zogenaamde ECO-sportschool. Gezond, duurzaam en tevens een manier om je te onderscheiden op de markt. Inmiddels zijn door een aantal fabrikanten de eerste stappen gezet naar duurzame fitnessapparatuur. Het is nog geen apparatuur die energie opwekt, maar wel apparatuur die energiezuinig is en zo het milieu spaart. Daarnaast komen er ook steeds meer toestellen op de markt die gebruik maken van materialen die 100% recyclebaar zijn. Drie gerenommeerde bedrijven, te weten Bestbuy Fitness, Life Fitness en Precor vertellen hier meer over.

Duurzaam sporten kan op termijn ook in Nederland ingevoerd worden, als het concept wat verder doorontwikkeld wordt. In feite is het een betrekkelijk eenvoudig concept.

Stroomloos en ecologisch correct: de AMT van Precor Dankzij de Adaptive Motion Trainer (AMT) van Precor kunnen sportscholen energiekosten besparen.

De veelvuldig bekroonde Adaptive Motion Trainer (AMT) van Precor heeft met zijn gebruikersgedefineerde cardiotraining een exclusief verkoopargument voor elke sportschool. Leden van fitnesscentra en fysiotherapeuten overal ter wereld zijn verzot op de AMT doordat een grote aantal verschillende bewegingen mogelijk is en dus een zeer afwisselende workout gedaan kan worden.

Maar voor eigenaren van sportscholen is behalve de meerwaarde voor de leden ook de besparing van energiekosten een heel belangrijk argument. In het tijdperk van ‘go green’ en het bewustzijn dat energie niet onbeperkt beschikbaar is, is het juist voor sportscholen belangrijk als ze kunnen vertrouwen op energiebesparende apparatuur. Er wordt weliswaar al regelmatig onderzoek gedaan op het vlak van ‘stroombesparende loopbanden’, maar Precor biedt de sportscholen een effectieve toestelinnovatie die helemaal geen stroom nodig heeft: de AMT onderscheidt zich van elk ander cardiotoestel doordat hij zich volledig aanpast aan de beweging van de persoon die erop traint.

De AMT combineert de beste eigenschappen van de stepper, de loopband en de crosstrainer in één cardiotoestel en is dankzij zijn eigen stroomvoorziening ook een voordelig alternatief voor elke fitnessclub of fysiotherapeut. Uit wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Seattle is bovendien gebleken dat het trainen op de AMT net zo afwisselend is als het lopen in de natuur. Het verschil is alleen dat het lichaam nauwelijks wordt belast en de kans op blessures dus veel kleiner is. De hoge trainingsefficiëntie op dit toestel zorgt voor een effectieve workout waarbij op natuurlijke wijze meer calorieën worden verbrand. De AMT is niet alleen overtuigend vanwege zijn trainingsefficiëntie en het hoge calorieënverbruik, maar ook vanwege zijn zuinigheid: met de stroomloze AMT kan in vergelijking met een conventionele loopband per jaar tot ca. 1.200 Euro aan stroomkosten worden bespaard.

Behalve de Adaptive Motion Trainer zijn ook andere producten van de hoogwaardige Precor cardiotoestellenlijn uitblinkers - bijvoorbeeld de EFX Crosstrainer of de Precor Bikes - en wel doordat men er op energiebesparende wijze en uiterst effectief mee kan trainen. Met de twee nieuwe Upright en Recumbent fietsergometers zijn er opnieuw twee trainingstoestellen ontwikkeld die zich dankzij het grote aantal trainingsmogelijkheden en het grote bedieningsgemak van andere toestellen onderscheiden. De nieuwe bikes zijn geschikt voor gebruikers op elk niveau en van elke leeftijd en ze zijn - net als alle andere producten van Precor - ontworpen voor probleemloos gebruik. In technisch opzicht blinken de nieuwe bikes uit door de zogenaamde KOPS-biomechanica („knee over the pedal spindle“) die een efficiëntere pedaalbeweging garandeert. Deze fietsergometers worden aangedreven met een eigen stroomvoorziening (dus géén stroom nodig) zodat de sportschool ook op dat vlak niet te maken krijgt met extra energiekosten.

Voor Precor is een ecologisch bewustzijn in de bedrijfsfilosofie vanzelfsprekend. Zo heeft men bijvoorbeeld bij de constructie van de nieuwe, hypermoderne fabriek voor krachttoestellen in de Verenigde Staten veel aandacht besteed aan energiebesparing. De hele fabriek voldoet namelijk aan de eisen van het Amerikaanse LEED-keurmerk, het meest erkende systeem ter classificatie van ecologisch verantwoord bouwen en is reeds onderscheiden met de ‘LEED Gold Certification.’

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Precor Benelux, Vijzelweg 10,

5145 NK Waalwijk (NL)

tel. +31 (0) 416 / 690859, email:

info@precor.nl, www.precor.nl

energiezuinige fitnessapparatuur I branche actueel

body LIFE 7I2010 I

Edities