Nieuws branche actueel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

branche actueel I Column john van heel

I body LIFE 7I2010

De overgewicht epidemie vraagt om buiten de kaders te denken

Om in aanmerking te komen voor beloningen, moeten de deelnemers beginnen met een BMI (groter dan 30 is een toelatingseis) en een jaar later eindigen met een BMI onder de 25. Als ze genoeg gewicht hebben verloren, kunnen de winnaars een bedrag van $ 1.000 ontvangen. Een franchise organisatie in Manorville, NY, biedt deelnemers afvalprikkels, zoals T-shirts, spiegels en agenda`s. Het beste van dit alles is dat het kosteloos is, zegt Toni Negas, directeur marketing bij Lady van Amerika. Het biedt clubs herkenbaarheid en het is gratis marketing voor kleine ondernemers wat goed voor ons is.

Afslanken is booming

Afslanken is een mega markt maar ook een mega probleem. Het wordt al een epidemie genoemd. Meer dan 50% van de Nederlanders is al wat te zwaar, in Amerika is dat al meer dan 70%. Is dat de toekomst voor ons mensen? De verwachting voor Amerika is dat in 2025 meer dan 98% van de mensen overgewicht zal hebben.

Rondom afvallen heeft zich een markt ontwikkeld waarin miljarden euro’s omgaan. Elke enigszins logisch klinkende remedie of specialist wordt meteen tot goeroe uitgeroepen en heeft al minimaal 2 bestsellers in de pocket. En allemaal gaan ze vroeg of laat op hun bek, maar de bankrekening is ondertussen wel gespekt. Hoe is het mogelijk, met zo ontzettend veel middelen en visies om het gewicht te verliezen, dat de epidemie groeit? Het antwoord is eenvoudig, 99,9% van de middelen zijn kortetermijn-middelen, dus het probleem blijft bij de gebruikers terugkomen. Duurzame middelen zijn ook niet interessant voor de commercie, men moet immers blijven kopen. En dan te bedenken dat wij, de fitnessbranche, DE oplossing in huis hebben.

Beweegkuur

Wordt het niet tijd dat wij, zoals in Oakland, USA, buiten de kaders gaan denken en als fitnessbranche hiervoor DE oplossing aanbieden? Het probleem is niet zo moeilijk (zou je denken), de oplossing voor duurzame gewichtscontrole ligt in gezonde voeding en voldoende bewegen – mar dan wel volgens een wetenschappelijk verantwoord beweegmodel. ACSM heeft hier al veel metastudies op gedaan. Voeding, daar hebben we wellicht nog wat in te ontwikkelen wat betreft de kennis van de trainer. De grootste uitdaging zit in de motivatie en het begeleiden van de gedragsverandering van mensen. In de Beweegkuur wordt een beproefde methode toegepast: groepsactiviteiten in bewegen en voeding en een 1-op-1 leefstijl- en gedragbegeleiding. Hierin wordt de deelnemer begeleid door een beweegadviseur, voedingsadviseur en leefstijladviseur. De beweegadviseur is in eerste instantie de fysiotherapeut, de voedingsadviseur de diëtiste en de leefstijladviseur de doktersassistent. Ook niet de meest ideale rolverdeling, maar het is in ieder geval georganiseerd.

Bewegen is een fantastisch medicijn, mits het goed wordt ingezet en gecombineerd wordt met voedingsbegeleiding en leefstijl-begeleiding. Onze branche heeft het ideale maatschappelijke netwerk om het leefstijl- en overgewicht preventie programma te bieden. Rest alleen nog het buiten de kaders denken van ons als ondernemers om de juiste mix bij elkaar te brengen. Kunnen wij de epidemie een halt toe roepen?

In Oakland USA is een online programma voor gewichtsverlies, waarmee leden geld kunnen verdienen, een doorslaand succes. Het programma “Healthy Wage” is eind 2008 ontwikkeld, bevat wekelijkse weegmomenten, persoonlijke begeleiding, persoonlijke records online bijhouden en dagelijkse taken en tips.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities