Elite Sportcenter scoort met Personal Training concept

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2010

business I Wat kunt u leren van….

I body LIFE 8I2010

Onder leiding van Personal Trainer Jolanda Vroegh kan er op persoonlijke en exclusieve wijze worden gewerkt aan de fysieke en dus ook mentale gesteldheid van het lichaam. Jolanda wil de klant de privacy geven van een eigen sportcenter en een persoonlijke benadering. Zij merkte dat de stap naar reguliere sportcentra voor velen vaak te groot is. Met Elite Sportcenter wil Jolanda de drukke ondernemers uit de omgeving dusdanig enthousiast krijgen dat ook de voorheen minder gemotiveerde sporters niet anders meer willen.

Mensen enthousiasmeren

De afgelopen 15 jaar is Jolanda Vroegh mede-eigenaar geweest van een sportcentrum in Schiedam. Jolanda: “Mijn ervaring is dat mensen moeilijk de discipline kunnen opbrengen om een vast ritme te ontwikkelen in hun sportieve activiteiten. En gaan ze al naar een sportschool, dan is de kans op uitval om allerlei redenen groot. Het ene moment rennen sporters enthousiast door de voordeur naar binnen, om een paar weken later gefrustreerd door de achterdeur naar buiten te verdwijnen. De kunst is om mensen dusdanig te begeleiden dat ze gemotiveerd blijven. In een reguliere sportschool is dat lastiger omdat daar intensieve begeleiding praktisch onmogelijk is, gezien ook de tarieven die ze hanteren. Met Elite Sportcenter wil ik me onderscheiden in de markt en denk de juiste weg in te zijn geslagen. De voldoening en waardering die het oplevert om iemand te zien veranderen, zijn voor mij de aanleiding geweest. Daarnaast wil ik het vak personal training meer inhoud geven en uitbouwen. Mensen enthousiasmeren is maar één facet van het vak, het andere is beschikken over technische en didactische vaardigheden. Ik ben nu een jaar bezig en er is nog geen enkele klant afgehaakt. Er komen steeds meer nieuwe klanten bij via mond-tot-mond reclame, maar ook via advertenties in lokale bladen en flyers die ik heb laten verspreiden. Verder bezoek ik regelmatig ondernemersbijeenkomsten om mijn bedrijf te promoten onder de lokale ondernemers. Netwerken die interessant zijn voor elk sportcentrum dat aan bedrijfsfitness doet”, aldus Jolanda.

Trainingsprogramma

De trainingsprogramma’s worden voor optimaal resultaat op maat gemaakt, geheel in samenspraak met de klant. Daar hoort volgens Jolanda ook voeding bij. “Twee jaar geleden heb ik de opleiding tot gewichtsconsulent afgerond. De combinatie van een uitgebalanceerd voedingsprogramma en mijn doelgerichte trainingen, vind ik van essentieel belang voor het behalen van de persoonlijke doelstellingen van mijn klanten. In een kennismakingsgesprek worden onder meer de doelstelling en de medische achtergrond besproken en maken we globaal een planning met de daarbij behorende afspraken. Iedereen krijgt een programma op maat: voor de een kan dat zijn meer conditie krijgen en voor de ander afvallen. Mensen die lange tijd niet hebben gesport, beginnen we met een training van een half uur. Normaal duren de trainingen 55 minuten. Bij deze trainingen zit ik er bovenop, geef aanwijzingen of doe de oefeningen voor. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk variatie aan te brengen. Ik werk veel met vrije gewichten, de BOSU bal en met de TRX® Suspension Trainer, dat een beroep doet op kracht en stabiliteit. Met TRX® gaat fitnesstraining ‘back to basics’: geen dure, ingewikkelde fitnessapparaten, maar trainen met het eigen lichaamsgewicht en het opnemen tegen de zwaartekracht. Deze TRX banden kunnen klanten ook bij mij aanschaffen om thuis mee te oefenen. Daarnaast heb ik nog een loopband, fiets en crosstrainer staan. Los van de training, probeer ik mijn klanten te stimuleren om in hun dagelijks leven meer te bewegen door eens een keer met de fiets naar het werk te gaan of in de vrije tijd te gaan wandelen.”

Doelgroep

Bij Elite Sportcenter kan iedereen zonder abonnement sporten wanneer het uitkomt. Jolanda: “Het is ook mogelijk een abonnement te nemen. Dat kan per maand, kwartaal of half jaar. Daarnaast bied ik bedrijfsabonnementen aan waar iedereen binnen het bedrijf gebruik van mag maken. Het abonnement is dus niet persoonsgebonden. Sporten geschiedt alleen op afspraak, dit kan 7 dagen per week.” Met Elite Sportcenter richt Jolanda zich vooral op mensen die zelf hun tijd in willen en kunnen indelen. Kortom: mensen die tussen hun drukke werkzaamheden door even lekker willen sporten en intensief begeleid willen worden. Wat het oplevert? “Iemand die fit is, lekker in zijn vel zit, beter na kan denken, meer zelfvertrouwen heeft en productiever kan functioneren in het dagelijks leven.” Sporten bij Elite Sportcenter is weliswaar niet goedkoop. Een trainingsessie van 55 minuten kost 60 euro. “Maar daar krijgen ze wel topkwaliteit begeleiding en service voor. Alleen het beste en persoonlijkste is goed genoeg voor mijn klanten.” Zo kunnen klanten die komen sporten na de training douchen in een eigen luxe badkamer met wellness douche en gratis handdoeken. Tevens is Elite Sportcenter voorzien van wireless internet zodat (zakelijke) klanten, in de loungehoek onder het genot van een drankje, hun e-mail kunnen bekijken.

Tevreden klanten

“Ondanks de prijs, begint het Personal Training concept aan te slaan”, merkt Jolanda. “Mensen in Nederland kennen het waarschijnlijk tot nu toe alleen van de televisie. In programma’s zien ze grote sterren onder handen genomen worden door hun eigen personal coach. Inmiddels begint deze ontwikkeling ook in Nederland door te breken. Wat dit concept zo aantrekkelijk maakt? De persoonlijke aandacht en privacy. Geen last van medesporters, toestellen die altijd vrij zijn; álle aandacht is op jou gericht.” De klanten zijn volgens Jolanda enthousiast over dit concept. De persoonlijke benadering blijkt voor de meeste klanten het belangrijkste. ‘Geen zwetende mensen meer die mij van de loopband afdrukken, of lang moeten wachten totdat er een loopband vrijkomt’, is de reactie van een van de klanten. Daarnaast de persoonlijke benadering die concreet resultaat oplevert. Klanten merken dat het werkt; er is druk om te blijven gaan, alles wordt gemeten en wordt persoonlijk aan hen meegedeeld. Dit motiveert enorm. Voor sommige klanten voelt het daarom niet eens als moeten, maar meer als mogen en zelfs willen.

Toekomst

Elite Sportcenter bestond op 9 september 2010 één jaar. Voor Jolanda reden voor een feestje, maar vooral een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. “Het was een prachtig jaar met bijzondere ontwikkelingen en ervaringen. De kracht van Elite Sportcenter is persoonlijk en exclusief te zijn en te blijven. Nu een jaar verder en ook veel meer klanten verder. Allemaal een stuk fitter geworden en een stukje lichter in gewicht en/of met een afname in het vetpercentage. Maar vooral gezond aan het bewegen en bewust met het lichaam bezig! Mijn ambitie is om over 5 jaar vier vestigingen te hebben en een begrip op het gebied van Personal Training te zijn.” Jolanda zal de komende jaren veel tijd en energie besteden aan haar eigen professionalisering van Personal Training om haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

De mens achter…. Jean-Marie Pfaff

Zijn bijnaam is El Sympathico. Bij zijn huis staat geschreven ‘Tel alleen de zonnige uren’! Hij was een straatvoetballertje en werd een wereldster. Hij was keeper van Beveren, De Rode Duivels en van Bayern München. In 1987 werd hij uitverkoren tot de beste keeper ter wereld. Jean-Marie Pfaff (1953) vertelt over de man achter de voetballer en televisiepersoonlijkheid.

Tekst en fotografie: Romy Rekers en Frank Rekers

Wat kun je vertellen over je jeugd?

“Ik groeide op in een katholiek gezin van 12 kinderen in een woonwagen. Ik heb goede ouders gehad en ze zijn mijn voorbeelden. Van huis uit heb ik geleerd om altijd respect te tonen. Ik was een straatvoetballertje en deed veel mee aan straatvoetbalwedstrijdjes. Mijn papa is vroeg gestorven, vier dagen na mijn twaalfde verjaardag. Hij was 51.Op zijn sterfbed heb ik beloofd dat ik een goede keeper zou worden. Dat was een harde tijd, maar mijn mama was een doorbijter. Ik hield mijn belofte aan mijn papa, op mijn 17e werd ik keeper bij Beveren.”

Geloof je in een leven na de dood?

“Men zegt wel dat het bestaat, maar ik heb nog altijd niemand gezien. Ik denk wel veel aan mijn overleden familieleden en heb daardoor contact. Het belangrijkste is dat je goed moet zijn op de momenten dat mensen leven en niet als ze dood zijn.”

Omschrijf jezelf eens in een aantal steekwoorden?

“Ik ben een familiemens en toegankelijk. Vroeger was ik naïef en goedgelovig. Ik ben altijd iemand geweest die veel meer goedheid ziet in de mens dan slechtheid. Je moet er zijn om je medemens te helpen en niet om af te breken. Mijn woord is mijn woord en is meer waard dan een handtekening. Als vader ben ik niet streng maar wel attent. Ik wil mensen gelukkig maken en doe dingen vanuit mijn hart.”

Wat zijn voor jou belangrijke levenslessen geweest?

“Dat papa vroeg gestorven is. Het verliezen van je vader, van een dierbare, dat zijn dingen … dat kun je bijna niet uitleggen. Je steunt elkaar, maar je moet zelf doorzetten en jezelf bewijzen. Dat was een periode van eenzaamheid.”

Wat betekenen je vrouw en (klein)kinderen voor je?

“Mijn kinderen zijn mijn prinsessen, mijn kind blijft voor mij altijd mijn kind. Nu heb ik er nog twee prinsessen bij en vier kleinzonen. Het is opa dit en opa dat. Een kind gelukkig maken maakt jezelf gelukkig. Mijn vrouw betekent alles voor me. Zonder haar had ik nooit mijn carrière kunnen uitbouwen. Carmen was degene die heeft doorgepakt om naar München te gaan en ze was daar mijn steun en toeverlaat.”

Kun je je leven een cijfer geven op de schaal van 0 tot 10?

“Als ik dan echt een cijfer moet geven, is het een 10. Ik kan doen wat ik wil, ik heb rust en voel me gelukkig.”

Waardoor heb je bereikt wat je hebt bereikt?

“Dat is instelling en niet alleen geluk. Je moet succes willen en een doel hebben. Daar heb je incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen voor nodig. Ik heb altijd gezegd dat ik een grote keeper wilde worden. Je moet geloven in wat je kan, ik heb dat geloof altijd gehad, dat instinct. Door moeilijke ballen te pakken, raakte ik fier. Ik wilde altijd maar vooruitkijken en beter worden en heb goed geluisterd naar anderen. Ik had wilskracht om dat te doen, ik heb dag en nacht getraind. Als klein manneke ging ik elke ochtend om 5 uur 3 tot 4 kilometer hardlopen. Daarnaast heb ik altijd hard gewerkt om mijn sportkleding te kunnen kopen.”

Wat moet ik me voorstellen bij dat harde werken?

“Ik werkte bij een weverij en fietste elke dag die 13 kilometer. Ik begon om half 6, dus zat om 4 uur ’s ochtends al op de fiets. ’s Avonds, eenmaal terug van mijn werk, ging in trainen. Uiteindelijk heb ik op mijn zestiende voor 5 jaar getekend bij Beveren. Het was hard werken en ik kreeg omgerekend 75 euro per maand en werd 10 maanden betaald. Bij een gelijkspel of bij winst kregen we een bonus maar dan moest je wel meespelen.”

Wat is je dieptepunt geweest in je carrière?

“Mijn dieptepunt was een onrechtvaardige schorsing in België van 6 maanden voor een trap die ik nooit gegeven heb. Dat is later ook bewezen op televisie. In die periode kreeg mijn moeder ook nog eens een hartinfarct en mijn schoonmoeder een maagbloeding.”

Wat is je hoogtepunt geweest in je carrière?

“Het eerste hoogtepunt is dat ik van Beveren naar Bayern München ging. Dat was een erkenning dat ik goed was. Het tweede hoogtepunt was de feestelijke terugkomst na het succesvolle WK in Mexico in 1986 op de Grote Markt in Brussel. Die thuiskomst was de beloning van alle inspanningen en teleurstellingen en alles wat daarbij hoort. Iedereen was Belg. Dat was een erkenning en hoogtepunt waarbij ik voor mijn gevoel toen even dacht om te stoppen. Ik was toen 36.”

Ben je een vechter?

“Ik laat me niet uitdagen en ik ga dus niet vechten want daar zijn er twee voor nodig. Als ik een storm zie aankomen, dan trek ik mijn kop in tot dat de wind weer voorbij is. Vroeg of laat kom je elkaar namelijk toch altijd weer tegen. In het voetbal heb ik als keeper de macht om te zeggen dat bepaalde jongens niet mee moeten spelen, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik keek altijd eerst naar het gemeenschappelijke belang en dan pas naar mijn belang. Zo stel ik me ook in de gemeenschap op in het belang van de familie.”

Zou je ooit nog trainer willen worden?

“Mijn kinderen hebben tijdens mijn carrière veel voor mij gedaan en me gesteund. Ik heb altijd tegen ze gezegd: ‘de dag dat ik stop met voetballen blijf ik bij jullie totdat jullie getrouwd zijn, uit huis gaan en kinderen krijgen. En pas als het laatste kindje uit de luiers is, wil ik wel trainer worden.’ Sinds drie maanden is de laatste uit de pampers en ik zou wel weer wat willen doen. Ik zou wel een ploeg willen helpen, als trainer of medewerker, om mijn ervaring op organisatorisch en voetbalgebied te delen.”

Je bent nu 57, welke dromen heb je nog?

“Het enige wat ik wil, is samen met mijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en vrienden een gelukkig leven leiden. Lang en gezellig en gezond kunnen leven en genieten van de natuur.”

Wat wil je nalaten?

“Dat ik veel voor anderen gedaan heb, ook voor mijn eigen familie. Dat ik een medewerker was van de maatschappij en dat ik anderen gelukkig heb kunnen maken.”

de persoon achter... I business

body LIFE 8I2010 I

Edities