Stelling Sportvoedng

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

health I Column erik heemskerk

I body LIFE 10I2010

What the ****!?

We hebben allemaal wel eens zo’n dag…of zo’n moment. Voor mij is het alweer een tijdje geleden, maar ook ik weet: ontsnappen hieraan is niet mogelijk. Geen optie. Het gebeurt en dan sta je voor de keuze, vaak een brij aan keuzes. Goedbedoeld advies van vrienden, kennissen en zakenrelaties. Maar jij moet de keuze maken. Jij moet je fitnesscentrum boven water houden. Wat te doen?

Afgaand op de eerste geluiden van de laatste Fitness & Health Benelux lijkt er weer wat meer geld in de markt te zitten. Kunnen de investeringsgrage fitnessondernemers weer vooruit kijken. Volgens de leveranciers zijn een aantal van u hard toe aan vervanging. Ook zij begrijpen dat u de laatste jaren de tering naar de nering heeft moeten zetten; als gevolg van het opdrogen van uw investeringen hebben ook zij moeten interen. Wat dat betreft valt de bankencrisis van 2008 zeker onder de noemer ‘What the ****?!’.

Waar ik zo benieuwd naar ben is of 2011 het herstel laat zien waar al enig gloren van te zien lijkt te zijn. Want als dat zo is kunnen we eindelijk 2008-2010 afsluiten. Geen gedoe meer over economische crisis. Mee in de vaart der volkeren.

Zoals het tot en met 2008 niet op kon, zo zal het niet meer worden. Hoeft het ook niet meer te worden, want de keerzijde was zwart. Hoe meer het niet op lijkt te kunnen, hoe meer je op je hoede moet zijn. Want het houdt wél een keer op. Er groeit geen geld aan de bomen. Je wordt niet dromend rijk.

Dus op naar 2011. Op naar nieuwe mogelijkheden. Volgens mij is er veel winst te boeken op het snijvlak van gezondheid(szorg) en fitness. Daar waar de zorg vooral mensen probeert beter te maken, wil de fitness voorkomen dat mensen in het zorg terecht komen. De sleutel naar succes? Samenwerking. Ga in gesprek met een fysiotherapeut. Kijk wat je van elkaar kan leren en bespreek hoe je elkaar kan helpen. Hoe je samen onder de noemer gezondheid, beweging en beleving maatschappelijke problemen zoals obesitas kunt aanpakken.

Toen ik van de week door mijn stad fietste zag ik in een abri een grote poster met de vraag ‘Druk bezig?’ en daaronder de tekst ‘Trekt je lijf het niet?’. Antwoord: ‘De Fysiotherapeut’. De KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) laat zien dat ze klaar zijn om de patiënt als consument te gaan ontvangen en te helpen met zijn dagelijkse lijfelijke besognes. Mijn vraag, of zo u wilt,, advies aan u is: pak op die handschoen en laat duizend bloemen bloeien!

Voor nu alvast fijne feestdagen en tot in 2011.

Wat is er aan de hand in de wereld? Wat is er aan de hand in het land? Wat gebeurt er op mijn fitnesscentrum? What the ****?!

Erik Heemskerk

Project manager Fitness & Health Benelux

Edities