Wat u kunt leren van

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

Het toegangscontrole systeem met vingerscan bij de ingang van het Sportcentrum Universum.

Boven de ingang hangen LCD schermen met informatie over de aanvangstijden van de groepslessen.

I body LIFE 10I2010

Universum omvat onder andere twee grote sporthallen, een aantal multifunctionele sportzalen, vier squashbanen, een klimmuur, fitnessvoorzieningen en een sauna. De horecavoorziening, eetcafé Oerknal, complementeert de nieuwbouw. Universum is hét sportcentrum voor studenten en medewerkers van de UvA en de HvA, maar ook andere studenten en niet-studenten kunnen er sporten. Jaarlijks nemen zo'n 12.000 mensen deel aan een van de ruim zeventig sportactiviteiten van het USC.

Omzetting

Voor de management en ledenadministratie software heeft Universum gekozen voor DMS Solutions van Delcom International. Dit na gedegen onderzoek tussen de verschillende aanbieders. “Daarbij scoorde ons systeem goed op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, meertaligheid en onafhankelijke database, die de vitale en benodigde informatie accuraat en in real-time genereert”, vertelt Jan Duijnhouwer van Delcom International. “Daarbij konden we garanderen dat de omzetting naar ons automatiseringssysteem geen gevolgen zou hebben voor de data.”

Bij de meeste software gebruikers zit de angst ingebakken om de overstap te maken naar een andere automatiseringsaanbieder. De onlangs door Delcom uitgevoerde installatie bij universiteit Amsterdam, Leiden en Delft (gemiddeld circa 45.000 records per club) heeft bewezen dat deze angst geheel onterecht was. De omzetting qua softwaresysteem van een club met 3 tot 10.000 records zal niet meer dan enkele uren in beslag nemen. Wat onderschat wordt bij een dergelijke implementatie is de voorbereiding. Door alles op een rij te zetten en te evalueren wat de wensen en de eisen, maar ook wat de beperkingen zijn, komt men vóór de daadwerkelijke omzetting tot een definitief eisenpakket. Daardoor kan men na de omzetting direct sturen op de van te voren uitgestippelde doelen. Daarbij zal het merendeel van de historie worden overgenomen. “Een ander aspect dat meespeelde in de keuze van ons systeem is dat we als Delcom Escrow gecertificeerd zijn. Een bank vraagt ook een terugkoop garantie van een apparatuur leverancier. Van elke klant deponeren wij de broncode van de software (en de bijhorende documentatie) bij de Escrow agent. Deze broncode wordt jaarlijks geüpdate bij nieuwe versies. De klant heeft op deze manier te allen tijde de zekerheid dat zijn applicatie niet verloren gaat”, aldus Jan.

Totale oplossing 

Het DMS systeem dat Delcom bij de UVA heeft geïnstalleerd regelt niet alleen de toegangscontrole, maar ook de bewegwijzering, de sturing van de verlichting, reserveren via internet, betalen via internet enz. Het is een client-server applicatie met de look and feel van een webbrowser die draait op een eigen interne server die gekoppeld is aan internet. Zodoende is toegang tot het systeem overal mogelijk en kunnen mensen zich ook via Internet inschrijven. De gebruiker heeft het idee op de eigen computer te werken waardoor deze niet gestoord zal worden om geregeld opnieuw te moeten inloggen. Het modulaire DMS-systeem slaat alle records van de leden op en dat zijn er inmiddels meer dan 50.000, waaronder ook de records van oud-leden.

DMS wordt daar geplaatst waar de klant dit wil. Bij Universum staat de server in de hoofdvestiging in de kelder. Het systeem draait niet alleen op de hoofdvestiging sportcentrum Universum in het Science Park Amsterdam, maar ook op alle nevenvestigingen: USC Tennis, met 8 hardcourt banen, in de Watergraafsmeer, het AMC Sport Centrum (ASC) naast het AMC, USC Fitness, een fitnessruimte nabij de Wibautstraat en het PCH Fitness in het centrum van Amsterdam in het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat. Daarnaast heeft Delcom ook het hele audiosysteem geleverd en geïnstalleerd in de fitnessruimte en groepszalen.

Vingerscansysteem

Het DMS-systeem is bij de UVA voorzien van een vingerscansysteem. Jan: “Er komt geen kaart meer aan te pas om toegang te krijgen tot het sportcentrum. Het sportcentrum voert dit nieuwe deurbeleid in omdat het efficiënter is en eenvoudiger voor de bezoeker. Mensen met een fitnessabonnement kunnen hun kaart immers nooit meer vergeten. Bovendien zitten ze niet meer met het probleem waar ze hem moeten laten als ze eenmaal binnen zijn.” Het is een kwestie van bij inschrijven de vinger laten scannen en een foto laten maken. De computer maakt vervolgens een code van de vingerafdruk en slaat die code op. De code wordt gebruikt ter controle. In totaal staan er in het sportcentrum Universum en de nevenvestigingen 22 vingerscanzuilen. Daar zit een computer ingebouwd en die zijn allemaal met elkaar verbonden. Alles wat er gebeurt wordt op de server opgeslagen. Alle handelingen binnen DMS zijn traceerbaar, dus toegankelijk voor rapportage door het management. Een systeem dat in de praktijk perfect werkt.

“Helaas zetten veel mensen echter nog hun vraagtekens bij controle door middel van vingerscan, omdat ze bang zijn dat hiermee hun privacy geschonden wordt. Toegang tot gebouwen, kluis, auto of motor of laptop, mobieltjes: ze hebben straks allemaal een vingerafdruksensor. De eerste tekenen zijn nu al zichtbaar. Er is een hemelsbreed verschil tussen de vingerscan systemen van vroeger en die van nu. Tegenwoordig kan de vingerscan ook reliëf scannen en kan het systeem ook vingers scannen die kleine beschadigingen hebben zoals littekens. In de beginperiode toen we zijn gestart met vingerscan systemen, en deze systemen negatief in het nieuws kwamen vanwege de fraude gevoeligheid, hebben we daar nadelige gevolgen van ondervonden waardoor opdrachtgevers afhaakten. Nu zijn deze systemen voor 100% betrouwbaar. We werken daarbij met geavanceerde bedrijven gespecialiseerd in vingerscan systemen. Zelf hebben we recent een USBswitch ontwikkeld dat de ongemakken van USB systemen voorkomt. Kortom: door gebruik van vingerafdruktechnieken bij UVA weet het sportcentrum precies wie het pand binnenkomt en van welke faciliteiten de persoon gebruik kan maken: alleen fitness of ook groepslessen.”

Retentie-instrument

Naast het DMS-systeem maakt Sportcentrum Universum ook gebruik van de PersonalTraining module van Delcom. Deze module kan geïntegreerd of als stand-alone oplossing worden gebruikt. Het biedt de instructeur een tool om de begeleiding beter af te stemmen op de klanten. Stel iemand is een maand al niet geweest. Zodra hij/zij binnenkomt gaat er een berichtje naar de computer of de PDA van de instructeur, die vervolgens de klant kan aanspreken op zijn langdurige afwezigheid en daarmee wellicht uitval kan voorkomen. De klant kan via de PersonalTraining module ook zijn activiteiten en vorderingen via Internet volgen en de intensiteit en aantal herhalingen aanpassen. Het is volgens Jan van het hoogste belang om te weten wat nodig is om klanten te behouden en meer nog, vast te stellen wanneer het enthousiasme bij een klant afneemt. “Een verandering in het klantenprofiel is meteen het moment om te reageren en gericht actie te ondernemen.” DMS is in alle opzichten een ruggensteun voor de interne sales. “Het systeem geeft exact aan welke stappen op welk moment gezet moeten worden om klanten te binden en te behouden.’’ Ook de key performance indicatoren van de prestaties van het personeel ondersteunen de managers van Sportcentrum Universum bij het verder optimaliseren van de bedrijfsprocessen. “Ondernemen is in essentie investeringen omzetten in opbrengst. Een kosteneffectief automatiseringssysteem is daarbij een onmisbaar instrument om meer omzet te genereren en een plezierige werksfeer te creëren. De tijd is gelukkig voorbij dat oplossingen worden gekozen op basis van louter een lage prijs”, merkt Jan. “Bovendien kun je er geld mee besparen.” Jan noemt als voorbeeld een applicatie die Delcom heeft geïmplementeerd bij een keten van onbemande clubs in Scandinavië. De besparing welke dit oplevert maakt zowel de klant als de ondernemer een blij individu. Aanmelding en betaling (Ideal, Visa etc.), gaat via internet, de deuren worden automatisch geopend, gestuurd door DMS. De lichten gaan slechts dan aan als DMS dit toelaat. De zonnebank wordt middels DMS gestuurd en zelfs een drankje uit de drankautomaat kan via DMS worden genuttigd. Indien gewenst kan door de klant voor ieder doel een trainingschema via internet worden aangevraagd. Gelukkig worden de behoeftes van een organisatie steeds vaker leidend”, merkt Jan tot slot op.

Indoor Power training

Definieer opnieuw indoor cycling training en wordt een indoor power Cycling specialist! Indoor Power training is het enige indoor cycling programma dat door de succesvol bewezen trainings formule van outdoor training, zorgt voor een realistische indoor cycling training.

Door gebruik te maken van de CycleOps IC trainers, de CycleOps powertap naaf en de bijbehorende Joule 3.0 console, zorgt IPM voor een uitgebreide professionele opleiding, die een meerwaarde herkent voor elke indoor cycling instructeur. Je rijdt op de enige indoor trainer in de markt die je daadwerkelijk vermogen weergeeft. De enige indoor cycling trainer in de markt die je in staat stelt om elke training via je computer te analyseren. De training wordt gegeven door een vakkundige master trainer.

Tijdens de training zullen de volgende punten behandeld worden:

• De theorie achter het werken met vermogen

• Fysiologie en de principes van training

• Relatie tussen stimulus (vermogen) en respons (hartslag)

• Hoe ontwikkel je op vermogen gebaseerde

trainingen

• Leer de begrippen en voordelen van trainen

met vermogen

• Fiets afstelling

• Fiets simulatie`s, rijders positie`s, vorm en techniek

• Trainen voor gewichtsverlies, fitheid en prestatie

• Zorg voor een extra inkomen met persoonlijk training, prestatie testen en het analyseren van de data verkregen in de training

Door het volgen van de Indoor Power opleiding loop je voor op het gebied van indoor training, je geeft je klanten ondersteuning aan het meest uitgebreide trainingsprogramma ooit ontwikkeld. De training zorgt voor onderscheidend vermogen in de branche.

Een opleiding voor coaches, instructeurs of iedereen die meer over trainen met vermogen wil weten.

Indoor Power Management (IPM), Dorpstraat 75, 6095 AG Baexem +31 (0)475 855 880,

info@indoorpowermanagement.nl, www.indoorpowermanagement.nl

Marktoverzicht

Indoorcycling vindt praktisch altijd plaats in een groepsles. Er zijn tegenwoordig ook virtuele systemen op de markt waarmee je in je eentje op allerlei verschillende soorten parkoersen kunt trainen. Getraind wordt er in de regel onder leiding van een ‘Instructor’ of ‘Presenter’ genoemde trainers. De Instructor geeft door de muziek de trapfrequentie, de manier van fietsen aan (zittend of staand) en de relatieve hoogte van de weerstand aan. De daadwerkelijke hoogte van de weerstand kiest echter iedere fietser zelf. Daardoor kunnen personen met verschillende prestatievermogens gemeenschappelijk trainen. Daarmee is indoorcycling ook voor beginners geschikt. Alleen door zinvol gebruik van trainingsmethoden en -vormen kan de Indoor Cycling training afwisselend gemaakt worden. In dit marktoverzicht vindt u een aantal leveranciers van trainingsprogramma’s voor indoorcycling.

Trainingsprogramma’s

Ride the calorie killer met RPM van Les Mills

RPM is een groepsfitnessprogramma dat ontwikkeld is door Les Mills International. RPM is een 50 minuten durende indoor cycling les, gebaseerd op outdoor fietsen.

Je fietst op inspirerende muziek over een route van 20 tot 25 kilometer gevarieerd terrein. Je bepaalt zelf de intensiteit van je workout met een weerstandsknop en je pedaalsnelheid. Je RPM instructeur coacht je rit door 9 muzieknummers, waarbij verschillende fietsposities en snelheden worden gebruikt om het terrein te verkennen.

Wat doet RPM? RPM:

• Zal je conditie verbeteren, vet verbranden en je benen, heupen en billen in vorm brengen.

• Zal je benen sterker en steviger maken.

• Zal je helpen zo’n 800 calorieën per uur te verbranden.

• Zal in je lichaam endorfinestoffen vrij maken die je een natuurlijke euforie zullen geven en je fantastisch laten voelen!

Neem meer informatie over RPM contact op met Les Mills op telefoonnummer, +31 (0)416 34 97 25 of kijk op lesmills.com.

Word Spinning® instructeur!

Zet nu de eerste stap om een gediplomeerde STAR 1 Spinning® instructeur te worden.

De 2-daagse basisopleiding levert de basisprincipes, basisvaardigheden en kennis die nodig is om je training te beginnen en je diploma te verdienen. De opleiding bestrijkt een groot scala aan onderwerpen waaronder de filosofie van Spinning®, het instellen van de fiets, handposities, veiligheid, hartslagtraining, Energie Zones, muziek, coaching, motivatie en meer....

Vervolgtraject:

Om je basisopleiding weer een stap verder te brengen en meer over Spinning® en de mogelijkheden ervan te leren is er daarna voldoende keus uit diverse vervolgopleidingen en/of zelfstudies. Er zijn allerlei thema's, van profielontwerp, hartslagtraining tot brede trainingsthema's zoals voeding en training voor senioren en nog veel meer. Goed voor je groei en voor jouw output als instructeur!

Prijzen:

• 2-daagse basisopleiding: €379,- incl lesmap, lunch, deelnamecertificaat, examen, instructeurpas en online account.

• 2-uurs workshop: €69,- incl. handout, certificaat en 4 STAR punten

• 4uurs workshop: €115,- incl. handout, certificaat en 6 STAR punten.

• Thuis- en online studie: €59,95 incl. 5 STAR punten

• De prijzen voor deelname aan evenementen en conventies variëren

Het Spinning® programma is de eerste en nog steeds de grootste wereldwijde leider in indoor cycling training en opleiding.

Meer info: Mad Dogg Athletics Europe

Debbie Keskin, Scheldeweg 3, 3144 ES MAASSLUIS

T: +31 (0) 105904508, E: debbie@spinning.com

De Indoorcycling Group Benelux

heeft een uiterst professioneel interactief online platvorm voor het I.C.E.-programma. Op de website (zie onderstaande link) kunt u all informatie vinden over hoe u een opleiding als instructeur kunt volgen en succesvol af kunt ronden.

Een deel van de opleiding bestaat uit een online kennisplatform. Daarnaast zullen onze Master-instructors, die reeds honderden mensen hebben opgeleid, tijdens een “live event” dieper op de materie ingaan. Ons team van Master-instructors staat onder leiding van Nancy Hasselbaink, voor vele zeer bekend.

Surf naar: www.ic-pro.org/landing en www.indoorcycling.nl voor informatie

DOELSTELLINGEN:

1. De kennis over het werken met hartslagmeters vergroten bij fitness instructeurs en indoor cycling instructeurs door het geven van workshops en trainingen.

2. Uitmuntende, op de praktijk gerichte, indoor cycling workshops geven om instructeurs het beste uit zichzelf te laten halen. Inclusief adviesrapport.

3. De communicatie tussen klant en personeel alsmede tussen personeel/management te  optimaliseren.

VISIE:

Groepsfitness geven is een uniek vak en vergt specifieke kwaliteiten van de instructeurs/trainers. De hartslagmeter hoort verbonden te zijn met alle vormen van cardiotraining om vooruitgang zichtbaar en toetsbaar te maken, maar ook om deelnemers te beschermen tegen overtraining. In de fitnessbranche maken communicatie en aandacht het verschil tussen een klant die blijft en een klant die vertrekt.

MISSIE:

I.C.E. geeft lezingen, workshops en opleidingen die een diepe indruk achterlaten bij deelnemers en luisteraars en bevordert zo de kennis, werklust en communicatie-capaciteiten van instructeurs en trainers.

I.C.E. brengt management, instructeurs en trainers toegankelijke en effectieve workshops om zich op het gebied van training met de hartslagmeter, indoor cycling en communicatie bij te scholen. I.C.E.  stelt zich ten doel de communicatie tussen personeel en klant alsook personeel onderling te optimaliseren.

I.C.E. zal uw bedrijf een voorsprong geven in de markt

en personeel en klanten lang en gezond aan u binden.

Vraag naar de mogelijkheden!

www.indoorcycling.nl of +31 (0) 33 472 54 69

Trainingsprogramma's I business

body LIFE 10I2010 I

Edities