NewLineReport GLADIATOR Work Out

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010
Les Mills Megakwartaal een groot succes

Het was weer genieten op het Hollywood Megakwartaal van Les Mills op 13 en 14 november 2010 in NH Koningshof te Veldhoven. Dit jaar stond het Megakwartaal geheel in het teken van HOLLYWOOD. Les Mills bestaat 12,5 jaar en daarom was dit Megakwartaal BIGGER & BETTER dan ooit tevoren!

Ondanks dat de regen met bakken uit de hemel viel, trotseerden ruim 3.000 Les Mills instructeurs uit Nederland en België het barre herfstweer om deel te nemen aan het grootste fitnessevent van de Benelux. Dé Les Mills sterren van Nederland en België stonden klaar en bezorgden de instructeurs en introducés een ultieme Les Mills beleving. En om alles compleet te maken lanceerde Les Mills haar nieuwste groepsfitnessprogramma: SH’BAM! Dit negende Les Mills programma werd door de instructeurs en introducés erg goed ontvangen.

Bewegen als medicijn

Spetterende performances vormden één geheel met prachtige visual effects en volop actie! Zo waren er, naast de Masterclasses, boeiende workshops en konden instructeurs deelnemen aan de auditie ‘Licence to Train’, dé talentenjacht naar toekomstig Nationaal Trainers. Daarnaast waren er tal van contests, zoals de beste movie trailer van je club en de best verklede Hollywood-ster op de grootse party van zaterdagavond. En er liepen veel Hollywood-sterren rond tijdens de party! Naast dat er veel mensen geheel uitgedost waren in prachtige galajurken en -kostuums, zagen we onder anderen ook Rambo, The Terminator, Borat, Oprah Winfrey, Avatar en Jack Sparrow voorbij komen. Dit jaar straalden er ook drie internationale wereldsterren. De hoofdrollen waren toebedeeld aan niemand minder dan: Dr. David McKenzie en Susan Renata uit Nieuw-Zeeland en Mysti Oglesby uit de USA. Zij schitterden op één van de vele sets van het Megakwartaal. De redactie van BodyLife was er live bij en sprak met David McKenzie. Hij startte in 1994 met het geven van Les Mills programma’s. Sinds 2003 is David Nationaal Trainer voor BODYBALANCE, AIM Trainer sinds 2005 en Nationaal BODYVIVE Trainer sinds 2007. Hij presenteert regelmatig op de instructor DVD voor BODYBALANCE en BODYVIVE en hij is Workshop Presenter voor deze programma’s in Nieuw-Zeeland. Zijn streven is om mensen een gezond, gelukkig en voldaan gevoel te bezorgen. Het lesgeven bij Les Mills combineert hij met zijn werkzaamheden als dokter in een kliniek. “Les Mills is echter mijn passie”, vertelt David. “De medische wetenschap en fitness zijn voor mij een krachtige combinatie gebleken. In mijn praktijk krijg ik veel mensen met klachten. Ik vertel ze dat ze meer moeten bewegen, want bewegen is voor veel klachten een goed medicijn. Niemand verlaat dan ook mijn praktijk zonder deze aanbeveling.” David beaamt dat het moeilijk is om mensen aan het bewegen te krijgen. “In Nieuw-Zeeland blijken de mensen meer te bewegen dan in andere landen van de wereld. Ik heb begrepen van de trainers dat mensen in Nederland maar een paar keer per week naar de club komen. In Nieuw-Zeeland is dit zeker 5 keer per week. Dat neemt niet weg dat we hier net zoals in Nederland steeds meer te maken krijgen met mensen met overgewicht en diabetes 2. De programma’s van Les Mills zijn hier een probaat middel tegen. Onze missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Daar zijn we als Les Mills ondertussen aardig in geslaagd, getuige de zes miljoen sporters die wereldwijd aan onze programma’s meedoen.”

Programma ontwikkeling

Als Nationaal Trainer is David ook betrokken bij het verder ontwikkelen en updaten van een aantal programma’s. Voor BODYBALANCE werkt hij samen met Jackie Mills en voor BODYVIVE met Susan Trainor. “Gezamenlijk proberen we steeds nieuwe elementen aan het programma toe te voegen. De Program Directors van Les Mills maken elke drie maanden een nieuwe les (muziek en choreografie) voor alle acht progamma's. Daartoe maken we gebruik van de nieuwste muziektrends en hun instinctieve begrip van wat een fantastische workout inhoudt. Tussen het idee en de uiteindelijke uitvoering zit ongeveer 6 maanden, inclusief post production en het regelen van de licenties voor de muziek. We beginnen altijd eerst met het uitzoeken van de muziek. Muziek vormt namelijk de drive voor al onze programma’s. Aan de hand daarvan wordt de choreografie gemaakt. We willen met onze programma’s een movement journey creëren. Daarnaast wordt als leidraad bovendien gebruik gemaakt van de recentste ontwikkelingen in de bewegingswetenschappen en het continue onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van Les Mills. Pas als we helemaal tevreden zijn over de les en de pilots geslaagd, wordt deze op DVD gezet en voorzien van choreografie en onderwijsaanwijzingen, en samen met gelicentieerde muziek-cd's naar de 60.000 gecertificeerde Les Mills instructeurs overal ter wereld gestuurd.”

Doelgroep

“De programma’s die Les Mills maakt, worden in principe voor een bepaalde doelgroep ontwikkeld”, legt David uit. Dat neemt niet weg dat iedereen er gebruik van kan maken. Zo blijkt dat BODYVIVE, een programma met een mix van cardio-, kracht- en stabiliteitstraining dat zich richt op de actieve volwassenen, de zogenaamde Babyboomers, ook geschikt is voor de beginnende sporter, mensen met overgewicht en mensen die herstellen van een blessure. BODYVIVE is erg populair, evenals BODYBALANCE, een combinatie van yoga, tai chi en pilates, dat al 16 jaar draait. David merkt dat er in deze hectische tijd steeds meer vraag komt naar programma’s die het stressniveau verlagen en een blijvend gevoel van welzijn en kalmte geven. “We blijven onze programma’s kritisch volgen en nemen opmerkingen/ideeën van onze instructeurs, maar ook van de sporters, mee in de ontwikkeling van de programma’s. Wat we ook merken is dat sporters meestal kiezen voor een bepaald programma en weinig Les Mills programma’s met elkaar combineren.” David kan zich voorstellen dat je bijvoorbeeld een les BODYBALANCE combineert met een les BODYPUMP. “Elk programma doet een appèl op bepaalde fysieke activiteiten. Bij het ene programma ligt het accent op power, terwijl bij een ander programma stabiliteitstraining voorop staat. Hier ligt uiteraard ook een taak van de fitnessinstructeur die sporters kan adviseren om variatie aan te brengen in de groepslessen”, aldus David.

Toekomst

De ontwikkelingen staan niet stil bij Les Mills. Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe programma’s. Na de recente introductie van SH'BAM, zullen er volgend jaar een aantal nieuwe programma’s uitgebracht worden. Zo zal er een 30 minuten durend core programma komen, waar de muziek al voor is gereleased en waarvoor momenteel een pilot draait in een aantal clubs in Nieuw-Zeeland. David: “Onze missie is om in 2020 100 miljoen mensen wekelijks aan het sporten te krijgen. Niet alleen in fitnessclubs, maar ook op andere locaties zoals dansscholen, verenigingen, bejaardentehuizen, sporthallen enz.” David vindt dat bewegen niet alleen voorbehouden is in fitnessclubs. “Er is een groot aantal mensen die niet naar fitnessclubs gaan, maar wel aan beweging willen doen. Daar dient de gemeenschap iets voor te creëren, in welke vorm dan ook. Wij geloven in deze missie en denken dat het haalbaar is”, merkt David tot slot op.

I body LIFE 10I2010

Ondanks dat de regen met bakken uit de hemel viel, trotseerden ruim 3.000 Les Mills instructeurs uit Nederland en België het barre herfstweer om deel te nemen aan het grootste fitnessevent van de Benelux. Dé Les Mills sterren van Nederland en België stonden klaar en bezorgden de instructeurs en introducés een ultieme Les Mills beleving. En om alles compleet te maken lanceerde Les Mills haar nieuwste groepsfitnessprogramma: SH’BAM! Dit negende Les Mills programma werd door de instructeurs en introducés erg goed ontvangen.

Bewegen als medicijn

Spetterende performances vormden één geheel met prachtige visual effects en volop actie! Zo waren er, naast de Masterclasses, boeiende workshops en konden instructeurs deelnemen aan de auditie ‘Licence to Train’, dé talentenjacht naar toekomstig Nationaal Trainers. Daarnaast waren er tal van contests, zoals de beste movie trailer van je club en de best verklede Hollywood-ster op de grootse party van zaterdagavond. En er liepen veel Hollywood-sterren rond tijdens de party! Naast dat er veel mensen geheel uitgedost waren in prachtige galajurken en -kostuums, zagen we onder anderen ook Rambo, The Terminator, Borat, Oprah Winfrey, Avatar en Jack Sparrow voorbij komen. Dit jaar straalden er ook drie internationale wereldsterren. De hoofdrollen waren toebedeeld aan niemand minder dan: Dr. David McKenzie en Susan Renata uit Nieuw-Zeeland en Mysti Oglesby uit de USA. Zij schitterden op één van de vele sets van het Megakwartaal. De redactie van BodyLife was er live bij en sprak met David McKenzie. Hij startte in 1994 met het geven van Les Mills programma’s. Sinds 2003 is David Nationaal Trainer voor BODYBALANCE, AIM Trainer sinds 2005 en Nationaal BODYVIVE Trainer sinds 2007. Hij presenteert regelmatig op de instructor DVD voor BODYBALANCE en BODYVIVE en hij is Workshop Presenter voor deze programma’s in Nieuw-Zeeland. Zijn streven is om mensen een gezond, gelukkig en voldaan gevoel te bezorgen. Het lesgeven bij Les Mills combineert hij met zijn werkzaamheden als dokter in een kliniek. “Les Mills is echter mijn passie”, vertelt David. “De medische wetenschap en fitness zijn voor mij een krachtige combinatie gebleken. In mijn praktijk krijg ik veel mensen met klachten. Ik vertel ze dat ze meer moeten bewegen, want bewegen is voor veel klachten een goed medicijn. Niemand verlaat dan ook mijn praktijk zonder deze aanbeveling.” David beaamt dat het moeilijk is om mensen aan het bewegen te krijgen. “In Nieuw-Zeeland blijken de mensen meer te bewegen dan in andere landen van de wereld. Ik heb begrepen van de trainers dat mensen in Nederland maar een paar keer per week naar de club komen. In Nieuw-Zeeland is dit zeker 5 keer per week. Dat neemt niet weg dat we hier net zoals in Nederland steeds meer te maken krijgen met mensen met overgewicht en diabetes 2. De programma’s van Les Mills zijn hier een probaat middel tegen. Onze missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Daar zijn we als Les Mills ondertussen aardig in geslaagd, getuige de zes miljoen sporters die wereldwijd aan onze programma’s meedoen.”

Programma ontwikkeling

Als Nationaal Trainer is David ook betrokken bij het verder ontwikkelen en updaten van een aantal programma’s. Voor BODYBALANCE werkt hij samen met Jackie Mills en voor BODYVIVE met Susan Trainor. “Gezamenlijk proberen we steeds nieuwe elementen aan het programma toe te voegen. De Program Directors van Les Mills maken elke drie maanden een nieuwe les (muziek en choreografie) voor alle acht progamma's. Daartoe maken we gebruik van de nieuwste muziektrends en hun instinctieve begrip van wat een fantastische workout inhoudt. Tussen het idee en de uiteindelijke uitvoering zit ongeveer 6 maanden, inclusief post production en het regelen van de licenties voor de muziek. We beginnen altijd eerst met het uitzoeken van de muziek. Muziek vormt namelijk de drive voor al onze programma’s. Aan de hand daarvan wordt de choreografie gemaakt. We willen met onze programma’s een movement journey creëren. Daarnaast wordt als leidraad bovendien gebruik gemaakt van de recentste ontwikkelingen in de bewegingswetenschappen en het continue onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van Les Mills. Pas als we helemaal tevreden zijn over de les en de pilots geslaagd, wordt deze op DVD gezet en voorzien van choreografie en onderwijsaanwijzingen, en samen met gelicentieerde muziek-cd's naar de 60.000 gecertificeerde Les Mills instructeurs overal ter wereld gestuurd.”

Doelgroep

“De programma’s die Les Mills maakt, worden in principe voor een bepaalde doelgroep ontwikkeld”, legt David uit. Dat neemt niet weg dat iedereen er gebruik van kan maken. Zo blijkt dat BODYVIVE, een programma met een mix van cardio-, kracht- en stabiliteitstraining dat zich richt op de actieve volwassenen, de zogenaamde Babyboomers, ook geschikt is voor de beginnende sporter, mensen met overgewicht en mensen die herstellen van een blessure. BODYVIVE is erg populair, evenals BODYBALANCE, een combinatie van yoga, tai chi en pilates, dat al 16 jaar draait. David merkt dat er in deze hectische tijd steeds meer vraag komt naar programma’s die het stressniveau verlagen en een blijvend gevoel van welzijn en kalmte geven. “We blijven onze programma’s kritisch volgen en nemen opmerkingen/ideeën van onze instructeurs, maar ook van de sporters, mee in de ontwikkeling van de programma’s. Wat we ook merken is dat sporters meestal kiezen voor een bepaald programma en weinig Les Mills programma’s met elkaar combineren.” David kan zich voorstellen dat je bijvoorbeeld een les BODYBALANCE combineert met een les BODYPUMP. “Elk programma doet een appèl op bepaalde fysieke activiteiten. Bij het ene programma ligt het accent op power, terwijl bij een ander programma stabiliteitstraining voorop staat. Hier ligt uiteraard ook een taak van de fitnessinstructeur die sporters kan adviseren om variatie aan te brengen in de groepslessen”, aldus David.

Toekomst

De ontwikkelingen staan niet stil bij Les Mills. Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe programma’s. Na de recente introductie van SH'BAM, zullen er volgend jaar een aantal nieuwe programma’s uitgebracht worden. Zo zal er een 30 minuten durend core programma komen, waar de muziek al voor is gereleased en waarvoor momenteel een pilot draait in een aantal clubs in Nieuw-Zeeland. David: “Onze missie is om in 2020 100 miljoen mensen wekelijks aan het sporten te krijgen. Niet alleen in fitnessclubs, maar ook op andere locaties zoals dansscholen, verenigingen, bejaardentehuizen, sporthallen enz.” David vindt dat bewegen niet alleen voorbehouden is in fitnessclubs. “Er is een groot aantal mensen die niet naar fitnessclubs gaan, maar wel aan beweging willen doen. Daar dient de gemeenschap iets voor te creëren, in welke vorm dan ook. Wij geloven in deze missie en denken dat het haalbaar is”, merkt David tot slot op.

megakwartaal I branche actueel

body LIFE 10I2010 I

Edities