Collageenbanken en anti aging concepten

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

I body LIFE 9I2010

Nieuwe kansen moet je aangrijpen, maar soms is het lastig het kaf van het koren te scheiden. Wat werkt nu wel, wat is pure onzin? Zitten de klanten wel op die nieuwe zaken te wachten? Ik sprak hier over met collega Erik-Alexander Richter, al 10 jaar hoofd R&D van een gerenommeerd anti-aging- en nutricosmeticsbedrijf. Erik geeft wereldwijd lezingen over deze en andere (huid-)zaken voor artsen, klinieken en cosmetische centra.

“Erik, stagnerende omzetten in de zonnebranche hebben mede geleid tot de ontwikkeling en de komst van de Collageenbank. Bij de zonnestudiohouders heeft dit vervolgens weer geleid tot het besef dat de aangeboden diensten uitgebreid kunnen worden met anti-aging. Toch is bij velen een dosis onzekerheid duidelijk merkbaar, want de nodige kennis over collageen en huidverbetering in de tanningwereld ontbreekt nagenoeg volledig. Zie jij dit ook als een nieuwe mogelijkheid of hoort huidverbetering thuis bij de dermatoloog of de cosmetische arts?”

“Kijk Branko, anti-aging is hot, maar het is een discipline waarbij zeer veel komt kijken. Het is echt big bussiness voor cosmetische artsen en schoonheidsspecialistes. Daar waar de cosmetisch arts kiest voor een doorgaans snelle oplossing, de zogenoemde fillers of botox, en daarmee alleen symptomen bestrijdt, kiest de schoonheidsspecialiste meer voor echte huidverbetering. Zij beschikt inmiddels over tal van behandelingen om rimpelvorming aan te pakken en lokaal het collageen sterker te maken. Ook kan het elastinegehalte worden verhoogd zodat zelfs de fijne lijntjes en rimpels verdwijnen.”

“Dus Erik, hoe kan de Collageenbank hier een mooie aanvulling op zijn?”

“Nou, waar de schoonheidsspecialiste technieken heeft om de collageenaanmaak te stimuleren, is zij echt gericht op het gelaat. Soms nog hals en decolleté maar dan houdt het verder meestal op. Tenzij je naar heel speciale centra gaat. Een collageenbank kan nu het gehele lichaam aanpakken. Want collageen zit natuurlijk niet alleen in je gezicht. Onze gehele huid, maar ook gewrichten, tussenwervelschijven, banden en aanhechtingen en nog veel meer plaatsen bevatten collageen. Er zijn wel 28 soorten. En het goede nieuws voor de branche is dat je het niet door je huid heen kunt smeren, je moet het zelf aanmaken. Daar liggen dus de kansen. Als je met de juiste lichtfrequentie de aanmaak van collageen kunt activeren, dan kun je winst boeken. En dat is waar de Collageenbank ondersteuning nodig heeft.”

“Erik, wil je de lezers wat meer vertellen over Collageen?”

“Zeker, Branko, je weet, collageen maken we ons leven lang. Het zijn vezels, dus geen cellen. Het meeste maken we in onze jeugd. Daarna houden we het bij want het moet regelmatig worden vernieuwd. Daarvoor hebben we in de lederhuid de zogenoemde fibroblasten. Dit zijn zeer specifieke cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine en nog wat andere stoffen voor de lederhuid. Op volwassen leeftijd slapen ze een beetje in, het worden dan eigenlijk fibrocyten. Bij een verwonding worden ze weer actief en gaan ze het wondherstel regelen door nieuw collageen aan te maken. De kunst is nu om ze vaker te activeren en het oude collageen te vervangen door nieuw. Zo behoudt het zijn spankracht en blijft de huid strak en veerkrachtig. Dat is huidverbetering en ook anti-aging. Je ziet er niet alleen jonger uit, je huid is ook daadwerkelijk jonger geworden want oude vezels worden vervangen door nieuwe. Nu gaat dit niet helemaal vanzelf. Als die fibroblast weer wordt geactiveerd, bijvoorbeeld door een specifiek licht, dan kan ze overgaan tot de aanmaak van nieuw collageen, mits hiervoor voldoende energie in die cellen is en er bouwstoffen aanwezig zijn. De fibroblast kan maar net zoveel nieuw collageen maken als voorhanden is in de voeding. En dat is tevens een versmalling. Bijna niemand eet nog compleet genoeg zodat ze ook het collageen kunnen opbouwen. We activeren dan wel, maar zonder de juiste bouwstenen en voldoende celenergie kan je dus nog steeds geen collageen maken. De ontbrekende schakels waren dus energie en belangrijke nutricosmetics; zeer specifieke supplementen, gericht op bijvoorbeeld juist die collageenopbouw. Daar kan je alleen collageen maken als het in de voeding zit.

De Collageenbank is dus een prima instrument maar eigenlijk komt er nog een extra uitdaging bij. Als de fibroblast is geactiveerd en er dan ook nog middels de juiste nutricosmetics de nodige bouwblokken aan zijn toegevoegd, moet worden gezorgd voor de benodigde celenergie om die bouwblokken om te zetten in collageen of elastine. Hiervoor kunnen we gebruik maken van speciale lichttechnieken om die aanmaak van energie te verbeteren en de cellen op te laden. We spreken dan over het zogenoemde ATP. Dat is het elementaire deeltje waar alle cellen en dus organen van leven. Pure, lichaamseigen brandstof. Resultaat: optimale collageenproductie in korte tijd met meetbare resultaten. En dat is wat de klant wil. Zichtbare en meetbare resultaten en geen fantasieverhalen die helaas toch niet uitkomen.

Samengevat: de collageenbank kan een gouden toekomst tegemoet gaan mits de klant de resultaten krijgt waarvoor hij of zij betaalt. Het stopt dus niet bij het collageenactiverende licht maar er horen de juiste nutricosmetics bij en extra ‘lichtenergie’ toegevoegd door additionele behandelingen met LED of softlaser. Met die laatste kan met name bij mensen boven de dertig jaar flinke winst in de huidverbetering worden behaald. Mits het vakkundig wordt toegepast natuurlijk. De juiste dosering zorgt voor meer energie, zelfs voor meer fibroblasten. Teveel licht kan juist een averechts effect hebben, dus voorzichtigheid is geboden. Maar volgens mij ben jij de ultieme specialist op gebied van deze heel specifieke lichttechniek. Je geeft zoveel cursussen om de mensen het vak bij te brengen dus nu ben jij aan het woord. Branko, vertel eens wat die andere lichtfrequenties kunnen betekenen voor onze fibroblasten en zelfs de dieper gelegen spieren?”

Energiebehoefte van de (huid)cellen

“Graag, Erik. We weten dat bij het ouder worden een energietekort in de huid ontstaat. Daarom zullen de huidcellen structureel langzamer gaan werken. Hun functionaliteit zal afnemen. Hetzelfde geldt voor de fibroblasten in de lederhuid; rimpels en verslapping nemen de overhand. Deze energieschaarste komt mede doordat de mens een zeer inefficiënt productiesysteem van ATP heeft. ATP (Adenosine Tri-Phosphate – wordt verkregen via bijvoorbeeld glucose uit voeding) is de basale en direct opneembare vorm van cellulaire energie, essentieel voor het goed functioneren en in leven houden van de cel. Het is eigenlijk heel simpel: onvoldoende ATP betekent een slechte huidconditie en versnelde (huid-)veroudering.”

Absorptiespectrum - de cellulaire energie uit de zon verkrijgen

“Toch is het gelukkig niet zo zwart als het lijkt. Want energie kan in de huid ook op een andere manier worden geproduceerd. Men heeft hiervoor een evolutionair geërfd en ingebouwd mechanisme in de huid om energie aan te maken onder invloed van de zon.

Of beter gezegd: een gedeelte van de zonlicht – het absorptiespectrum.

De verdeling van het zonnespectrum is bij velen bekend: UV-licht, zichtbaar licht en infrarood licht. Minder bekend is de interval tussen 600 en 1100 nanometer, een zeer bijzonder deel van het zonlicht, ook wel aangeduid als ‘absorptiespectrum’. De lichtenergie tussen deze golflengtes kan namelijk zonder obstakels de huid diep penetreren. Dat in schril contrast tot UV- en langgolvige IR-stralen wiens penetratie in de bovenste huidlagen (opperhuid) worden geblokkeerd door melanine (UV-licht), bloed (overige kleuren uit zichtbaar spectrum) en door het in de huid aanwezig water (IR-licht). De grote waarde van het absorptiespectrum (rood licht van de Collageenbank is hier een onderdeel van) is dat deze stralen lichtenergie af kunnen geven aan de energiebehoeftige huidcellen welke deze met liefde aanvaarden en meteen tot functionele energie ‘omtoveren’. Dus, het energietekort in de huidcellen kan worden gecompenseerd door uit de zon verkregen energie. Op het niveau van de cel vindt het omzettingsmechanisme van licht- naar biochemische celenergie (ATP) plaats in de energiecentrales van de cel: de mitochondriën. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door juist gebruik van apparatuur met licht, overeenkomstig met het absorptiespectrum, de grenzen worden verruimd en er nu daadwerkelijk aan verbetering, verjonging en huidlifting kan worden gedaan. Voor meer informatie zie: ‘Het groot geheim van het absorptiespectrum’ op www.celluwell.nl, rubriek: pers.”

De werking van de collageenbank

Als we het ‘energie-omzettingsmechanisme’ van dichtbij bekijken, zullen we zien dat dit optimaal werkt bij een langdurige blootstelling aan zonlicht maar met een lagere stralingsintensiteit, met name het licht tussen 600-1100 nm. De golflengte rondom 633 nm, (rood licht) wordt beschouwd als de beste golflengte voor collageenaanmaak. In de natuur heeft het rode licht een zeer matige stralingskracht, terwijl in het geval van de collageenbank er juist sprake is van een superconcentratie hiervan, welke direct op de huid terechtkomt. De werking van dit geconcentreerde, rode licht kan een stress-effect bij de mitochondriën veroorzaken. Daarom is de kans groot dat deze energiecentrales, in plaats van deze lichtenergie op te nemen om het vervolgens tot ATP te verwerken, zich eerder zullen afsluiten om zich te beschermen tegen de overdaad aan dit licht. Anderzijds wordt door de fibroblasten, wegens zijn kracht, dit licht waargenomen als een bedreiging of zelfs een aanval. Natuurlijk is er hier sprake van een vals alarm, waarbij geen echte beschadiging plaatsvindt vanwege het a-thermische (niet warme) karakter van de stralen. Het organisme schakelt snel in een beschermingsmodus, in feite een reeks van chemische reacties, typerend voor de aanwezigheid van een echte ontsteking of een wond. Het lichaam zal enorme hoeveelheden energie en collageenbouwstoffen richting de hardwerkende cellen sturen om de ‘schade’ te repareren, wat uiteindelijk in de vermeerdering van collageenvezels zal moeten resulteren. Vooropgesteld dat het lichaam wel voldoende middelen voorhanden heeft om aan zo’n massale aanvraag te kunnen voldoen…

Het volledige anti-aging lichtconcept

Echter, collageen kan ook op een rustigere manier worden opgebouwd, alleen dan wel met een andere lichtsoort, waarbij de cellen ook met ATP opgeladen zullen worden. Daarbij is het natuurlijker en ook verstandiger en gezonder om de cellen eerst voor te bereiden op het grote werk van de intensieve collageenbank. Dat ontlast het lichaam in grote mate, waardoor eventuele energietekorten voor de vitale lichaamsfuncties voorkomen kunnen worden.

Om een complete ‘grote beurt’ van de huid uit te voeren, is het ook noodzakelijk om ‘de kapstok’ van de huid te herstellen. Daarmee bedoelen we het bindweefsel en de spieren. Op deze manier zullen de spieren meer tonus krijgen en de aanhechtingen van huid aan de spieren zullen verstrakken, wat resulteert in een liftingseffect. Dit is vooral zeer effectief voor mensen die zijn afgevallen en daardoor huidplooien hebben overgehouden. Of voor hen die deze willen voorkomen. Om deze rustige en diepere energieopbouw te bereiken is, zoals gezegd, een toevoeging nodig van een andere lichtkwaliteit dan die van de collageenbank. Er zijn namelijk andere, dieper penetrerende stralen nodig, welke niet alleen de dermis, maar ook de mitochondriën van diepe huidlagen zoals ook het bindweefsel en zelfs de spieren aanzetten tot de aanmaak van extra ATP.

De collageenbank heeft dus ondersteuning en aanvulling nodig, omdat haar stralen hoofdzakelijk oppervlakkig effect hebben en zij niet in staat zijn, ondanks hun behoorlijke lichtintensiteit, de dieperliggende weefsels te bereiken. Zou je nog meer energie geven dan kom je iets dieper maar richt je tevens schade aan in de lederhuid. Dan werkt het dus juist averechts, zelfs huidverouderend. Het sleutelwoord voor een mooi en gezond resultaat is dus: synergie zoeken met ander licht uit het Absorptiespectrum. Daarbij kan het zo zijn dat diverse lichtbronnen aan bod komen, zoals LED’s, soft laser, etc. want elk van de genoemde bronnen heeft haar eigen ‘lichtspecialisatie’ welke in het totale beeld van huidverbetering past. Wegens ruimtegebrek kunnen wij helaas op deze plaats niet dieper ingaan op deze zeer boeiende en complexe materie. Met de juiste apparatuur (goed inzetbaar voor commercieel gebruik) en vooral met voldoende expertise en goede behandelprotocollen, kunnen er fantastische resultaten worden behaald op een breed front van de totale huidverbetering. En niet alleen voor de collageenopbouw. Zo kan bijvoorbeeld een juist toegepaste lichtformule de stimulatie van het basale celmetabolisme van het lichaam zo enorm opkrikken, dat in 1 behandeling van 1 uur, de auteur van deze tekst een omvangreductie van 3,5 cm van zijn taille verloor, gepaard gaande met een gewichtsverlies van 900 gram!

Gelaat

Met een dergelijke techniek die op kleine oppervlaktes werkt (het doet denken aan een gezichtsbruiner) kan kwalitatief veel bereikt worden. Verjonging van de huid op deze wijze is een uitstekende en praktische behandelmethode die, door de lage arbeidsintensiteit en vergelijkbare werkmethode van zonnebanken, perfect is in te zetten bij zonnestudio’s die met de collageenbank reeds een eerste stap op dit terrein hebben gezet. Dit lichtconcept kan met aanverwante apparatuur nog verder worden uitgebreid met intensieve faceliftings- en verstevigingsbehandelingen. Er is een brede range van lichaamsbehandelingen mogelijk. Anti-cellulite met body lifting en maatreductie, borstlifting en tricepsversteviging, etc. Belangrijk is te weten dat alle genoemde behandelingen volledig veilig en zeer natuurlijk zijn zonder echte contra-indicaties. Mits goed gecombineerd met nutricosmetics en volgens de juiste protocollen uitgevoerd, zullen de resultaten moeilijk te evenaren zijn. Het principe bestaat uit de ‘moeder van alle energiën’ – lichtenergie. En daar hebben we al lang goede ervaring mee. De uitvinders van collageenlampen hebben met hun product slechts de deur op een kiertje gezet. De keuze is nu aan ons: gaan wij die deur volledig openen of laten wij de collageenbank een doodgeboren kindje zijn?

concepten I tanbiz

Branko Mitrovic is afgestudeerd aan de economische faculteit van de Universiteit van Belgrado. Na deze studie heeft hij een studie tot sportleraar gevolgd in combinatie met verschillende medische cursussen met specialisaties in de trainingsfysiologie en sportvoeding. Branko was tevens betrokken bij het medische team van de Joegoslavische olympische ploeg.

Na zijn komst in Nederland werd hij eigenaar van een zonnestudio en verkocht hij daarnaast zonnebanken. Branko heeft ruim tweeëntwintig jaar professionele werkervaring met apparatieve cosmetica. Hierdoor heeft hij een eigen succesvolle eigen lijn EMS apparaten kunnen opzetten voor de fysiobranche en de beautybranche. De productie hiervoor heeft hij in eigen handen.

Tot slot is Branko deskundige in licht en therapie met een internationaal netwerk van medici en onderzoekers tot zijn beschikking.

body LIFE 9I2010 I

Het kan u duur komen te staan! Lekker goedkoop producten voor je comfortfeatures inkopen?

Slim inkopen is natuurlijk belangrijk als ondernemer zijnde. Maar slim is niet altijd hetzelfde als goedkoop. Het cliché ‘goedkoop is duurkoop’ gaat ook in de zonnebranche op als we kijken naar de producten voor verschillende wellnessfeatures die de zonneapparatuur meer comfort en beleving geven, zoals aroma en waternevel. TanBiz zet de feiten en risico’s op een rijtje.

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen op het gebied van de zogenoemde comfort features in sneltreinvaart gegaan. Waar het vroeger bijna afzien was om je bruine teint te halen, waant u zich tegenwoordig tijdens de zonnesessie echt op dat relaxte vakantiestrand. Met een verkoelend briesje, verfrissende watermist en de geur waar u zin in heeft. Dat de zonnebranche en haar klanten deze ontwikkelingen omarmen is begrijpelijk. Dat zonneondernemers wel de features willen bieden, maar dan voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, is echter zorgelijk.

Verkeerde bezuiniging

Beknibbelen op lampen door ze laat te wisselen heeft direct invloed op de bruiningsresultaten en daarmee op de klant. De kwaliteit van acrylplaten en de bank zelf wordt bepaald door de fabrikant en het model waar u voor kiest. De reinigings- en desinfectiemiddelen waar u de apparatuur en de cabine mee schoonmaakt, moet onbetwist van goede kwaliteit zijn. Sinds de nieuwe wellnessfeatures zijn toegevoegd aan de zonneapparatuur in het midden- en hoge segment, zien sommige ondernemers echter financiële ruimte om daar te gaan bezuinigen. Het water dat voor de watervernevelingssystemen gebruikt wordt bijvoorbeeld, of de aromasystemen die gevuld worden met gel of olie. Verschillende aanbieders in de markt bieden hier producten voor tegen concurrerende prijzen. Is goedkoop duurkoop? Niet als u zicht houdt op de juiste ingrediënten en kwaliteit, maar als u niet weet wat u gebruikt, kunnen de gevolgen groter zijn dan u denkt.

Stank, algen en legionella

Maar welke risico’s zitten er dan aan het aanvullen van bijvoorbeeld het watervernevelingsysteem met een niet correct product? Ons normale kraanwater bevat nog veel bacteriën die hard aan de slag gaan wanneer er met het water niets gebeurt. Denk aan het water in een bloemenvaas of vissenkom dat er binnen een paar dagen niet al te fris meer uitziet; dit proces versnelt in de warme omgeving van de zonnebank. Wanneer je het watervernevelingsysteem vult met gewoon kraanwater of enkel gedestilleerd water (met minder bacteriën), zul je onherroepelijk last krijgen van algvorming met een onaangename stank als gevolg. Het stilstaande water kan echter ook legionellabacteriën bevatten. Dit besmette water wordt tijdens de zonnesessie over de zonaanbidder verneveld, waardoor de kans op besmetting aanwezig is. Gezondheidsrisico’s waar u als zonneondernemer wellicht niet bij stil staat. Voor een watervernevelingsysteem is het dan ook essentieel dat er water wordt gebruikt dat zowel gedestilleerd als gedemineraliseerd is.

Huidproblemen en fotosensitiviteit

Een andere feature is de aromafunctie die op verschillende apparaten zit. De geur wordt bepaald door ofwel een gel, dan wel door etherische oliën. Nu kunt u etherische oliën vanaf een euro of twee kopen bij allerhande aanbieders (waarvan de een wellicht sneller vervliegt dan de ander). Echter, deze geuroliën zijn niet specifiek gemaakt om te functioneren in combinatie met Ultra Violet licht, wat akelige gevolgen kan hebben. U doet als professionele ondernemer uw best om een correcte huidanalyse te maken, waardoor u de meest efficiënte zonnesessie kunt aanbieden. Als er tijdens die zonnesessie echter een aromaverspreiding is op basis van een niet-geschikte olie, zijn huidproblemen een reële optie. Fotosensitiviteit en zelfs fototoxiteit kunnen het gevolg zijn wanneer het aroma neerslaat op de door UV belichte huid. Vraag dus kritisch en specifiek aan de leverancier of de oliën geschikt zijn voor gebruik in combinatie met UV-licht en werk met speciaal hiervoor ontwikkelde merken.

Risico’s voor het apparaat

Uiteraard vervalt iedere vorm van garantie wanneer niet de juiste producten zijn toegevoegd. Het is daarom extra zinvol om te kijken naar de mogelijke problemen aan de apparatuur die het gebruik van onjuiste producten kan veroorzaken.

Bij het watervernevelingsysteem is algvorming natuurlijk evenmin goed voor de duurzaamheid van het systeem. Daarnaast blijft er altijd water binnen de doorvoerkanalen in het apparaat staan. Wanneer er niet-gedemineraliseerd water is gebruikt, zullen er kalksporen achterblijven in de toevoersystemen van de nevelinstallatie. De gaatjes van dit systeem zijn zo klein, dat deze snel verstopt raken.

Bij aromasystemen kan schade aangericht zijn door verkeerd productgebruik. Bepaalde oliën verdikken zich sneller in een warme omgeving (wat het binnen de zonneapparatuur is), waardoor het systeem verstopt raakt. Ook kunnen oliën de componenten van de zonnebank aantasten, bijvoorbeeld de silicone slangen binnen het apparaat die niet elke olie verdragen. De slangen worden bros en zullen uiteindelijk breken of scheuren.

Conclusie: niet alleen voor de gezondheid van je klanten, maar ook voor de duurzaamheid van je apparatuur is het van groot belang om niet te besparen op de productaankopen voor de wellnessfeatures. De kans op een kat in de zak is namelijk groot.

Techniek I tanbiz

Edities