Fit for Life – Zet bewegen voor 50-plussers op de kaart

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

health I Pilates training

I body LIFE 1I2010

Tien jaar geleden startte ik met de introductie van Pilates en met mijn Pilates Company. Vrijwel niemand in Nederland had er nog van gehoord, maar nu is het niet meer weg te denken uit het aanbod groepslessen. En het is een blijvertje!

Pilates is in 2010 springlevend!

oor wie het nog steeds niet weet: Pilates (genoemd naar Joseph Pilates) is een bijzondere body en mind trainingsmethode. Het is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat in een bepaalde volgorde of op speciale apparaten. Het systeem volgt de principes van het zeer bewust bewegen met beheersing en controle, dus met een intense concentratie, een specifieke ademhaling, het werken vanuit je kern/centrum en dat alles met vloeiende bewegingen. Pilates levert tientallen positieve resultaten op voor de beoefenaar die met regelmaat en precisie traint. De Pilates Methode wordt op diverse manieren gegeven. Dat is eigenlijk sinds de dood van Joseph Pilates eind jaren ’70 het geval. Hij heeft namelijk nooit iemand officieel opgeleid, maar had een zestal klanten die wij tegenwoordig de in het Engels ‘Elders’ noemen. Zij hebben na zijn dood zijn methode voortgezet. Omdat Pilates zelf iedere klant individueel trainde, hun persoonlijke beperkingen in acht nam ontstonden er diverse vormen van de ‘Pilates’ methode. (zijn vrouw Clara gaf ook les) Er zijn dus een zestal ‘klassieke’ vormen; aan de enige echte klassieke methode kwam een einde toen Clara overleed, een aantal jaren na de dood van haar man.

Aanpassingen

Ik heb mij de afgelopen jaren voornamelijk gericht op de fitnessindustrie met vaak grote, wisselende groepen. Niet echt ideaal voor Pilates-lessen waar de groepen klein en van een gelijk niveau moeten zijn. Het was onvermijdelijk dat de fitnessindustrie erop in zou gaan. Ik heb in 2000 Ground Control-PILATES geïntroduceerd, een les die de nogal acrobatische Pilatesoefeningen op een verantwoorde en weloverwogen wijze geschikt maakte voor grote groepen. Ik kreeg onterecht kritiek uit de zogenaamd ‘zuivere’ Pilates-wereld. Eigenlijk is iedereen schuldig van het ‘anders’ geven of aanpassen. Als voorbeeld, zelfs Lolita San Miguel en Ron Fletcher, twee van Pilates’s oorspronkelijke klanten, hebben door de jaren heen de methode veranderd. Ikzelf heb met het volgen van diverse internationale opleidingen, met mijn jarenlange ervaring in bewegingslessen geven (sinds 1976) en een uitstekende kennis van de gemiddelde fitnesscentrumbezoeker, de methode aangepast.

Grotere omvang

In mijn eigen studio geven wij wel kleine lessen; groepslessen op apparatuur met vijf personen en matwork met maximaal acht personen. In 2010 zullen er meer studio’s komen, iets groter van omvang zodat we meer kunnen aanbieden. Ook daar zullen de groepen maximaal tien personen bevatten op de apparatuur en vijftien in de matlessen. Wij hebben ook een fantastisch team van internationaal opgeleide instructeurs, dus bieden wij uitsluitend lessen van het hoogste niveau. Pilates is zeer geschikt voor diverse doelgroepen van jong tot oud, van ongetraind tot atleet. Er zijn meerdere soorten lessen te ontwerpen om zo veel mogelijk doelgroepen optimaal en zeer doeltreffend te trainen.

Debbie Jenner

www.pilatescompany.nl

Balanced Body (USA)

Edities