Topsporters Topfit – Topjudo en fitness in een centrum

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

De 24 partijen die het Actiegericht Visiedocument Fit for Life Nederland hebben ondertekend

health I congres

I body LIFE 1I2010

Gemeenschappelijke visie

it for Life Nederland is ontstaan door de constatering van twee knelpunten: De doelgroep ouderen wordt lang niet altijd goed bereikt en er wordt nog niet voldoende samengewerkt tussen verschillende organisaties. Zeker sector overstijgend. Fit for Life werkt er aan om juist die twee punten aan te pakken.

Meer bewegen

voor ouderen

50-plussers willen, moeten en kunnen blijven bewegen en sporten. Het aantal senioren in Nederland neemt sterk toe. Van de Nederlandse bevolking is 24% vijfenvijftig jaar of ouder. Over 25 jaar zal dit percentage gegroeid zijn tot 40%. Slechts 41% van de senioren voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week). Juist voor senioren is het erg belangrijk om voldoende te bewegen. Mede door voldoende beweging kunnen senioren hun jaren in goede gezondheid verlengen. Toch zijn er nog te veel drempels: senioren vinden vaak niet een aanbod dat bij hun specifieke vraag past, blijkt uit onderzoek. Ook zijn er nog veel 50-plussers die niet of veel te weinig bewegen. Sportbonden en sportorganisaties, ouderenbonden, onderwijs- en onderzoeksinstituten, maatschappelijke organisaties en bedrijven en een zorgverzekeraar hebben beloofd gezamenlijk actie te ondernemen voor ‘Een leven lang bewegen en sporten door senioren’. Fitte ouderen maken namelijk minder gebruik van gezondheidszorg en zijn door contacten met andere sporters minder vaak eenzaam dan inactieve ouderen. Fit for Life Nederland is zich bewust van de diversiteit van de doelgroep 50-plussers. Als je 50-plus bent, nog volop werkt en meer wilt bewegen, betekent dat niet meteen dat je koersbal wilt gaat doen via een stichting Welzijn Ouderen: dan zoek je naar mogelijkheden om je vroegere sport te kunnen blijven beoefenen in een iets rustiger tempo. Maar andere, oudere ouderen zonder een sociaal netwerk zouden juist meer de weg moeten vinden naar gesubsidieerde sport. Dat dient wel georganiseerd te worden. Anjali Geensen, consulent Sport en Bewegen van SportZeeland, verzorgde tijdens het congres een parallelsessie over het samenbrengen van vraag en aanbod met coördinatie en communicatie als sleutelbegrippen. In de Zeeuwse gemeenten Borsele, Hulst, Noord-Beveland, Terneuzen en Sluis zijn lokale Taskforces 50-plus opgericht. Deze lokale Taskforce 50-plus is een lokale stuurgroep met vertegenwoordigers van de gemeente en SportZeeland, aangevuld met mensen van lokale organisaties die zich bezighouden met sport en bewegen 50-plus, zoals de welzijnsorganisatie, seniorenraad, ouderenbond, verenigingen met 50-plus aanbod. De stuurgroep fungeert als een denktank en ondersteunt in het vormen en uitvoeren van het sport- en beweegbeleid voor senioren. Zij start met een onderzoek naar de behoefte van 50-plussers en een inventarisatie van het sport- en beweegaanbod. Aan de hand van de resultaten kunnen gemeenten beleid opstellen of aanpassen en concrete acties uitzetten. Uit de Taskforce-onderzoeken blijkt dat er onder de senioren grote behoefte is aan informatie over het sport- en beweegaanbod, specifiek over prijzen, tijden, locaties, accommodaties en begeleiding.

Actiegericht Visiedocument

Dat steeds meer organisaties het belang van bewegen voor ouderen inzien, werd onderstreept door de ondertekening van het Actiegericht Visiedocument door 24 partijen. Daarmee sluiten zij zich aan bij de nieuwe netwerkorganisatie Fit for Life Nederland en gaan zij aan de slag met de actiepunten uit dit visiedocument. De partijen die het visiedocument hebben ondertekend zijn: Achmea Zilveren Kruis, Arko Sports Media, BMC, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ICSadviseurs, KNBLO-NL, KNHB, KNVB, Living Vision, MO-groep Welzijn, Nederlandse Bridge Bond, NISB, NIGZ, NOC*NSF, NVFG, TNO, Unie KBO, Vereniging voor Sportgeneeskunde, WJH Mulier Instituut, Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, SportZeeland, gemeente ’s-Hertogenbosch, Fit for Life Swiss en de Vrije Universiteit Brussel. De 24 partijen willen elkaar inspireren, informeren, prikkelen en samenwerken om alle doelgroepen ouderen in beweging te krijgen, onder het motto: ‘oud worden’ betekent nog niet ‘oud zijn’.

Het visiedocument is te vinden via

www.fitforlifenederland.nl

Coördinatie

Tijdens de feestelijke afsluiting van het congres is het estafettestokje voor de coördinatie van Fit for Life Nederland overgegaan van initiatiefnemer VSBfonds (uitgevoerd door Arko Sports Media) naar het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Dit maakte Marion Smit, plaatsvervangend directeur Sport van het ministerie van VWS, bekend. Directeur Clémence Ross zei namens NISB dat Fit for Life Nederland drie uitgangspunten zal hanteren: “Leer van elkaar, ontmoet elkaar en versterk elkaar.” Dat betekent dat goede voorbeelden navolging krijgen, ideeën en kennis worden uitgewisseld - vooral ook met de doelgroep ouderen zelf - en dat er gezamenlijk strategisch beleid moet komen om echt invloed te kunnen uitoefenen. Volgens Ross is er is overtuigend bewijs dat bewegen en sporten positieve effecten hebben op de fysieke en mentale gezondheid en op de maatschappelijke participatie. Fit for Life Nederland is een netwerk van organisaties die willen bevorderen dat 50-plussers hun leven lang blijven bewegen en sporten. Ze hebben gekozen om dit onder een overkoepelend label te doen. De organisaties willen activiteiten ontwikkelen die passen bij de vraag. Daarnaast willen ze de voorwaarden verbeteren voor 50-plussers om te bewegen en sporten: zowel individueel, sociaal als infrastructureel. In Finland werkt een dergelijke samenwerking al uitstekend: inmiddels zijn achthonderd lokale initiatieven onder één paraplu ‘Fit for Life’ gebracht. Nederland wil een dergelijk succes op zijn minst evenaren. Fit for Life Nederland is voor en door iedereen. “Alle partijen zijn welkom om zich aan te sluiten. Heb je interesse en breng je daadwerkelijk ook iets in, neem dan contact op met het coördinatiepunt”, aldus Clémence Ross.

Loet van Bergen

Breed front in actie voor bewegen en sporten door 50-plussers

Het jaarcongres Fit for Life, dat op 2 december jl. werd gehouden, is succesvol verlopen. De bijna 300 deelnemers aan het congres werden geïnformeerd over en geïnspireerd door de laatste ontwikkelingen en trends over sporten en bewegen van ouderen. Inspirerende sprekers als Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau en hoogleraar sportmanagement Hans Westerbeek werden vakkundig aan elkaar gepraat door dagvoorzitter Tom van ‘t Hek. Ivo Opstelten, voorzitter van het Council Olympisch Plan 2028, maakte tijdens het congres duidelijk de link tussen het Olympisch Vuur en Fit for Life Nederland.

Directeur Clémence Ross krijgt de koker overhandigd met het visiedocument

congres I health

Achtergrond Fit for Life

Cijfers tonen aan dat de participatie van ouderen bij sport en bewegen laag is. Een zorgwekkend gegeven, want zowel het aantal ouderen, als het aantal problemen door een gebrek aan beweging neemt toe in Nederland. Dit was voor het VSBfonds reden Fit for Life Nederland te initiëren.

Er wordt al veel ondernomen om de participatie van ouderen bij sport en bewegen te verhogen. Met succes. Er is echter zeker nog ruimte voor verbetering en die ruimte wil Fit for Life opvullen. De reikwijdte van de initiatieven kan bijvoorbeeld vergroot worden wanneer ouderen beter worden bereikt, Daarnaast wordt een slag gemaakt door sectoroverstijgende samenwerking. Partijen in de sport weten elkaar vaak wel te vinden. Hetzelfde geldt voor de zorg of de gezondheidszorg, maar juist door verbindingen tussen deze sectoren te versterken, kan veel winst worden behaald.

Het Fit for Life-traject is gestart in januari 2009 met een studiereis naar Finland waar de naam Fit for Life vandaan komt. Fit for Life is een Fins merk, waar ondertussen meer dan 800 beweegprojecten onder vallen, verdeeld over heel Finland. Het motto is een leven lang fit, want wel of niet sporten of bewegen heeft niks met leeftijd te maken.

body LIFE 1I2010 I

Edities