Slim Belly – Effectief afslanken

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

health I Topsportbeleving

I body LIFE 1I2010

Creditforce talententeam staat onder leiding van Theo Meijer, zelf oud-judoka en een goede bekende in de judowereld. Wat is de kracht van het team en wat is het verschil tussen judo als wedstrijdsport en judo als topsport?

Topsport en sportbeleving

heo Meijer heeft zelf de ervaring wat het inhoud om topsporter te zijn. In 1992 heeft hij tijdens de Olympische Spelen van Barcelona een bronzen medaille in de wacht gesleept. Verder heeft hij diverse internationale wedstrijden gewonnen, is eenmaal derde en eenmaal tweede geworden tijdens een WK en heeft tweemaal de Europese titel mee naar huis genomen. Tijdens zijn eigen sportieve carrière ontstond bij hem al de interesse voor het begeleiden en lesgeven van andere judoka’s. In 1993 is hij begonnen als instructeur in kleinere gymzalen maar sinds 1995 vanuit een vaste locatie in Leusden. In 2005 was er de mogelijkheid om zich te vestigen op de huidige locatie, hier heeft hij Theo Meijer Sport, Racket & Gezondheidscentrum uitgebreid tot wat het nu is. Het leven bestaat immers altijd uit het maken keuzes.

Opleiding en begeleiding

Theo: “Wij bieden een compleet programma voor onze judoka’s. Dat houdt in dat ze bij ons trainen, maar daarmee houdt het niet op. We kijken bij elke judoka welke begeleiding hij of zij nodig heeft. Want we hebben niet alleen een herenteam, we hebben ook dames die zeer goed kunnen judoën en ook meedraaien in top van de judowereld. Binnen het Creditforce talenteam zitten niet alleen judoka’s uit de regio maar ook jongens en meiden die er bewust voor hebben gekozen deel uit te willen maken van dit team vanwege de trainingsfaciliteiten en de begeleiding die wij bieden. De trainingstijden zijn daarom ook op die tijdstippen dat het voor alle teamleden mogelijk is naar Leusden te reizen. Ofwel met eigen vervoer, maar ook ouders zijn voor topsporters vaak heel belangrijk, dit vanwege het vervoer van en naar trainingen.”

Voor diegenen die teveel moeten reizen is er zelfs een speciaal ‘judo-huis’ in Leusden. Om zo veel mogelijk faciliteiten te ondersteunen heeft Theo Meijer de Olympic Sponsor Club opgericht. Een vereniging waarvan Creditforce de hoofdsponsor is en waar locale en regionale ondernemers ook een sponsorbijdrage kunnen leveren. Met deze gelden worden de sporters extra begeleid en ondersteund. Alle teamleden, dus ook talenten die nog niet zijn doorgebroken worden hieruit ondersteund. Iedereen heeft dezelfde sportkleding waardoor de uniformiteit binnen het team naar buiten toe kan worden uitgedragen. Kosten voor trainingsstages, kosten van toernooien voor topjudo zowel voor judoka’s als de begeleiders worden door de OSC betaald.

Judotraining en krachttraining

Voor een goede prestatie is een gebalanceerde trainingsopbouw nodig. Voor de volwassen judoka’s betekent dit driemaal per week judotraining in Leusden, twee tot driemaal per week krachttraining en een looptraining eenmaal per week. Daarbij trainen de toppers ook nog bij de bond, daar moeten zij presteren, want de bond bepaald de uitzending van judoka’s voor internationale toernooien en wedstrijden. Door zijn kennis en ervaring mag Theo Meijer tijdens wedstrijden de coaching van de eigen judoka’s verzorgen. Tijdens de judo- en krachttrainingen wordt naar elke sporter nog specifiek gekeken waar extra aandacht aan moet worden besteed om net dat laatste beetje uit de sporter te halen wat nodig is om de absolute top te bereiken. Dat kan zijn aandacht voor extra krachttraining, maar er is ook een diëtist binnen het begeleidingsteam. Judo is nu eenmaal een sport met gewichtsklassen, dus in aanloop naar wedstrijden kan het zijn dat voor die ene sporter de focus ligt op het gewicht, terwijl voor een ander de focus ligt op net dat beetje meer kracht om goed te zijn tijdens een wedstrijd of toernooi. Daarnaast is er altijd een fysiotherapeut in huis die bij blessures de hersteltraining verzorgd. Uiteraard hoop je altijd dat je daar zo min mogelijk gebruik van hoeft te maken, maar de kennis is aanwezig.

Professionaliteit

Het is niet zo Theo Meijer door zijn eigen topsportervaring en het werken met topsporters en talenten oogkleppen op heeft voor sport in de breedte.

“Het belangrijkste is dat de sporter plezier heeft in wat hij doet. Jongeren onder de zeventien jaar wil ik dan ook niet zo vaak in de training zien als sporters boven de achttien. Uiteraard zijn er ook sporters die de keuze maken niet dat laatste stapje richting absolute top te maken. Die kiezen voor het wedstrijdelement en genieten van het sporten ‘an sich’. Topsport is mooi, maar wel een keuze en die je moet durven maken, want het kost veel energie om die top te bereiken en daar dan ook te blijven. Op het moment dat een sporter dat niet kan of wil opbrengen dan moet het plezier in sport altijd voorop staan. Dat is voor mij echt het belangrijkste. Kinderen die komen judoën die moeten plezier hebben en ik wil dan ook dat het plezier ervan af straalt. Ze moeten spelen en kind zijn”, aldus Theo.

De breedtesport

Binnen de regio heeft Theo Meijer Sport zeker aandacht voor andere sportverenigingen en kijkt hij of er misschien raakvlakken zijn om elkaar te ondersteunen. Zo zijn er verenigingen met een duidelijke winter- en zomerstop. Sporters willen dan graag doorsporten om in conditie te blijven. Niet altijd wil men zich binden aan een sportcentrum door middel van een contract of abonnement. De sporter geeft immers de voorkeur aan de eigen sport, zoals voetbal, hockey of korfbal. Om die sporters toch tegemoet te komen is er het winter- zomerstop sportblok. De sporter koopt voor een vaste periode van tien weken een abonnement voor eenmaal per week of onbeperkt sporten. Geen abonnement, geen opzegtermijn en na die vaste periode gaat men verder met de eigen sport. Hiermee trek je andere sporters aan en door deze extra service komen ze vaak tijdens de volgende periodestop weer terug. “Maar we zien ook dat sporters de combinatie van bijvoorbeeld voetbal en krachttraining zo goed bevalt dat ze een abonnement nemen”, aldus Theo.

Conclusie

Met topsport binnen je centrum heb je kansen je centrum op de kaart te zetten, maar het is wel belangrijk dat je de breedtesport met al zijn mogelijkheden niet uit het oog verliest. Sport, sportbeleving, het doen voor de sporter en het plezier in sport blijven de basis van waaruit je werkt.

Carin Velt

Wat zijn de faciliteiten voor top judoka’s

Topsportbeleving I health

body LIFE 1I2010 I

Edities