Nieuws – Update uit de fitnessmarkt

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

innovations I Column john van heel

I body LIFE 1I2010

Het nieuwe bewegen

e wetenschap (ACSM, WHO, NISB) is eindelijk zover dat er een model voor is ontwikkeld waaraan wij onze activiteiten kunnen afmeten. Wij hebben dat beweegmodel in een echt praktisch model gegoten. De nieuwe Combi-Norm, zoals wij hem noemen, brengt alle aspecten van gezond bewegen bij elkaar. Mensen die leven en bewegen volgens dit model behouden gemakkelijker een goede gezondheid, verbruiken meer energie in rust, blijven gemakkelijker op gewicht, hebben een hogere weerstand, hebben minder kans op diabetes en andere chronische aandoeningen. Ze kunnen gemakkelijker tillen, voelen zich vitaler, hebben een goede conditie, behouden sterkere botten en houden een goede spierkracht waardoor ze gemakkelijker belasting aankunnen en minder snel blessures, rugklachten of RSI oplopen.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag bewegen. De Fitnorm is twee maal per week, minimaal 20 tot 30 minuten per keer conditioneel intensief bewegen (sporten). De spiernorm is twee maal per week op niet-achtereenvolgende dagen 6 tot 8 spierversterkende oefeningen doen.

Het nieuwe bewegen in

de fitnessbranche

Ik ben ervan overtuigd dat we als fitnessbranche met dit model een krachtig middel in handen hebben om mensen te begeleiden naar een actievere en gezonde leefstijl. Het vergt wel een verdieping van kennis van trainers en medewerkers en een bredere visie op het begeleiden. Het fitnessprogramma is immers een onderdeel van een groter geheel.

2010 is volgens mij voor de fitnessondernemer het jaar van keuzes maken. Kies je niet voor optimalisatie van begeleiding, dan kies je volgens mij voor afzakken naar low budget. Ik ben benieuwd of je het daarmee eens bent of niet, of heb je die keuze al gemaakt, mail mij gerust op j.vanheel@efaa.nl.

Ons lichaam heeft evenals onze auto onderhoud nodig. We moeten dagelijks calorieën verbruiken, zeker als we te veel consumeren, onze bloedvaten moeten doorgespoeld worden anders slibben ze sneller dicht. Ons longsysteem moet elke week een paar keer een schoonmaakbeurt hebben anders ademen we oude onreine lucht in. Onze spieren moeten we regelmatig trainen om bestand te zijn tegen blessures, energie te behouden, voldoende kracht te behouden en de botten sterk te houden.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities