Fiscale tips: wat wel en wat niet doen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2014

Fiscale tips

Wat wel en wat niet doen?

Omdat we tegen het einde van het jaar aanlopen, is het weer tijd om te kijken naar de fiscale eindejaarstips. De vraag is wat is handig om nog te doen dan wel na te laten alvorens u de aangifte over het boekjaar 2014 indient. Vanwege de beperkte ruimte heb ik er voor gekozen om een aantal thema's uit te lichten die naar mijn mening absoluut de aandacht verdienen. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze tips dan vernemen we dat graag van u.

De werkkostenregeling

Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling verplichte kost voor alle werkgevers. De werkkostenregeling is niet voor elke werkgever per se voordelig dan wel nadelig. Het hangt namelijk af van de arbeidsvoorwaarden ten aanzien van vergoedingen en verstrekkingen. Het is verstandig om naar de huidige arbeidsvoorwaarden van uw personeel te kijken en na te gaan of u deze in uw voordeel kunt aanpassen en daarmee in overeenstemming met de werkkostenregeling. Werkgevers die de werkkostenregeling al toepassen wordt geadviseerd om goed na te gaan of er nog uitkeringen en verstrekkingen in het belastingvrije forfait kunnen vallen.

In 2015 zijn er een aantal veranderingen op komst op het gebied van de werkkostenregeling. Zo daalt de vrije ruimte van 1,5% naar 1,2%. Ook komt er weer een regeling voor personeelskortingen en zijn de regels rond verstrekking van mobiele telefoons, tablets en computers aangepast.

Bepaalde kosten en vergoedingen moeten goed onderbouwd worden. Dit zijn verstrekkingen waar voor een gerichte vrijstelling geldt of die kwalificeren als intermediare kosten. U kunt dit doen door drie maanden bonnen en onderliggende bescheiden te bewaren. Op deze manier kunt u makkelijk aantonen waarvoor de kosten en vergoedingen hebben te gelden. Zorg er ook voor dat u aan uw administratieve verplichting voldoet om de vergoedingen in uw salarisadministratie goed zichtbaar te hebben.

Pensioen

De pensioenwetgeving wordt per 1 januari 2015 aangepast. Hou hier rekening mee bij het uitvoeren van een pensioenregeling voor uw werknemers. De mogelijkheden tot pensioenopbouw wordt drastisch beperkt. Bij een te hoge pensioenopbouw kan de fiscus een naheffingsaanslag op leggen met de nodige boetes als gevolg.

Verklaring arbeidsrelatie

De belastingdienst was al druk bezig met een vervanger voor de huidige verklaring arbeidsrelatie (hierna: VAR). Dit zou de beschikking geen loonheffing (BGL) worden. Echter is vanuit de politiek besloten om deze voorlopig nog niet in te voeren. De VAR blijft dus voor 2015 gewoon bestaan.

Veranderingen in het DGA salaris

Vanaf 1 januari 2015 verandert de regelgeving omtrent het DGA salaris. Een belangrijke wijziging betreft de vergelijking van het toegepaste DGA salaris met andere soortgelijke functies. Voor de wijzigingen moest de belastingdienst met een soortgelijke dienstbetrekking als bewijs komen om vast te stellen of het DGA salaris hoger moest zijn dan dat de DGA toepast. Dat was niet altijd een makkelijke opgave voor de belastingdienst want een soortgelijke dienstbetrekking was niet altijd voor handen. De wetgever heeft de belastingdienst een handreiking gedaan door het begrip soortgelijke dienstbetrekking te veranderen naar de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Bij het toepassen van de meest vergelijkbare dienstbetrekking mag de belastingdienst ook functies en beroepen vergelijken die niet overeenkomen met wat de DGA aan werkzaamheden doet. Dit versterkt dus de positie van de belastingdienst om vast te stellen of uw DGA salaris niet hoger zou moeten zijn. Beoordeel dan ook de hoogte van uw DGA salaris.

Investeringsaftrek

Het is elk jaar handig om na te gaan of u investeringen nog in dit jaar moet doen of dat u deze moet uitstellen. De keuze hangt af van hoeveel u al heeft geinvesteerd en welk tarief aan investeringsaftrek van toepassing is. Hoe hoger het bedrag aan investeringen hoe lager het tarief. Echter als u nog nauwelijks investeringen heeft gedaan kan het lonen om deze nog voor het einde van het boekjaar te doen.

Schenkingen

De verhoogde schenkvrijstelling wordt per 1 januari 2015 afgeschaft. Wat hield dit ook al weer in? Het was mogelijk om tot een bedrag van €100.000 vrij te schenken aan een ieder die dit zou gebruiken ten behoeve van de aankoop, verbouwing of onderhoud van zijn of haar woning. De regeling is een groot succes gebleken.

Heeft u een kind tussen de 18 en de 40 jaar en wilt u een bedrag aan hem of haar schenken? Maak dan gebruik van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling. De reguliere schenkingsvrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen bedraagt

€ 5.229 (2014). De verhoogde vrijstelling bedraagt circa het vijfvoudige € 25.096 (2014).

Mark Dongor, is accountant en fiscaal jurist en verbonden aan Prime Accountant & Belastingadviseurs B.V. Voor verdere informatie

is hij bereikbaar per mail via mark@prime-ab.nl

Edities