Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2014

John van Heel

EFAA

2015, het jaar van leefstijl medicijn

2015 zou wel eens het jaar kunnen worden van leefstijl medicijn! Als nooit voorheen werd in de afgelopen jaren gepubliceerd in de media over het belang van bewegen en gezond eten om ziekten te voorkomen. Ook binnen onze branche zien we deze ontwikkelingen. Meer dan 80 centra zijn een gecertificeerd preventiecentrum en begeleiden mensen met diabetes, overgewicht, obesitas en niet aangeboren hersenletsel vanuit een gecertificeerde beweegdeskundige. Professor Eric Scherder publiceerde onlangs het boek 'Het fitte brein' waarin hij het belang benadrukt van bewegen voor het functioneren van onze hersenen. In de afgelopen drie jaar is onomstotelijk vast komen te staan dat zitten als het nieuwe roken gezien moet worden.

Binnen onze branche breidt het Bewegen is Medicijn coach netwerk zich als een vuurtje uit. Matrix, Life Fitness, Mobee, Activation groep en Hart for Her tekenden al het Bewegen is Medicijn convenant (www.bewegenismedicijn.nl). In 2014 riep Philip Roux van de Europese Commissie de fitnessbranche op om te helpen in de strijd tegen inactiviteit, want 41% van de Europeanen is inactief en dat percentage groeit, met name onder de jeugd. Er is doorgerekend dat, als er niks gebeurt en de trend zich doorzet, we in 2060 te maken hebben met maar liefs 90% overgewicht onder volwassenen en 25 tot 30% onder de jeugd.

De fitnessbranche pakt de bal op door de ontwikkeling van de Fit!vak/TNO richtlijn overgewicht en obesitas begeleiding. Een helder protocol waarin een duidelijk begeleidingsadvies wordt aangereikt hoe we op basis van een gezonde leefstijl resultaat garantie kunnen geven. Niet alleen om kilo's kwijt te geraken, maar voor een gezonder Nederland. Binnen de branche ontwikkelen duurzame afslankprogramma's met de sterk opkomende wearables zoals de FitCoach Pebble (Leefstijl Challenge). Hiermee kan de begeleider ook het beweegpatroon van de deelnemer buiten de muren van het sportcentrum bewaken en hierop coachen.

Mijn voorspelling voor 2015, de Fitnessbranche pakt zich samen en gaat definitief de strijd aan tegen inactiviteit en overgewicht en een leefstijl gerelateerde aanpak gaat centraal staan voor gezondheidsbevordering. De fitnessbranche als preventieve gezondheidsbranche, werkend met een duurzame leefstijl gerichte en wetenschappelijk gevalideerde aanpak.

Gezien de enorme opkomst van leefstijl- en gezondheidsapps en wearebles en de overweldigende berichtgeving over bewegen en voeding als preventie is het wellicht nu de tijd voor de fitnessbranche om een duidelijk geluid te laten horen en om samen het leefstijl medicijn duidelijk onder de aandacht te brengen. Samen met elkaar, maar ook samen met NISB, patiënt organisaties, voedingscentrum, NOC*NSF en andere organisaties die een zelfde streven hebben als de fitnessbranche, mensen helpen naar een actievere en gezondere leefstijl.

Edities