Fysiotherapie of fitness?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014
Fysiotherapie of fitness?!

Fysiotherapie of fitness, het komt de laatste tijd steeds dichter bij. De ziektekostenverzekeraars kunnen oefentherapie als fitness afschrijven en de fitnesstrainer begaat zich op het gebied van diagnostiek. Beide niets mis mee, maar wel kenmerkend voor de economie waarin we leven. We willen allemaal een boterham en bevechten elkaar erom.

Een paar voorbeelden:

Een aantal weken geleden reed ik naar mijn werk en hoorde op de radio een conversatie van de volgende strekking. Het ging tussen een programmapresentator en een luisteraar die aan een spelletje mee ging doen. Programmapresentator: “Welkom in ons programma. Wat ga je doen vandaag?” Luisteraar: “Ik moet zo naar de fysiotherapie voor mijn nek.” Programmapresentator: “Oh, ga je voor een lekkere massage.” Luisteraar: “Ja, voor de ontspanning.”

Fysiotherapeuten openen fitnesscentra. Daar waar een aantal jaren geleden de fysiotherapeut zich nog verhuurde om in een fitnesscentrum diensten te verlenen, gaan ze nu eigen fitnesscentra opzetten.

Er is echter één groot probleem. Je zou je pas op de markt mogen begeven als je een brevet van vermogen hebt en niet alleen omdat je een diploma hebt. Als bewegingscentrum zijn wij een praktijkbegeleider voor leerlingen Sport en Beweging met als specialisatie: fitness van niveau 2 t/m niveau 5. Op alle niveaus blijkt de kennis van basisanatomie verbazingwekkend laag te zijn. Zo laag zelfs dat de stagiaires naar onze mening niet kunnen functioneren in een fitnesscentrum dat zich op inhoud richt. Zeker, ze hebben de basisfundamenten in hun pakket hoe je lessen in elkaar zet op basis van oefenelementen. Maar hoe die oefenelementen eruit zien en wat je er -fysiek- voor nodig hebt omdat uit te oefenen, daar hebben ze geen kaas van gegeten.

Als bewegingscentrum hebben wij trainers en fysiotherapeuten in dienst. Dus ook op het gebied van fysiotherapie kunnen wij meepraten. Een pas afgestudeerde fysiotherapeut heeft diagnostische kennis op het gebied van anatomie en fysiologie. Echter, men is er nog veel te veel op gericht een symptoom als oorzaak te behandelen. Een voorbeeld: een patiënt met schouderklachten heeft een 'slijmbeursontsteking'. De slijmbeursontsteking wordt dan behandeld als zijnde de oorzaak van de klachten. Echter, de slijmbeursontsteking is helemaal geen oorzaak, het is een symptoom. Een symptoom van mogelijk hele andere oorzaken in het bewegingsapparaat. Als fysiotherapeut zouden wij moeten kijken naar de echte oorzaken en niet verzanden in een beetje pijnbestrijding.

Nou kun je zeggen dat het studenten zijn of pas afgestudeerde collega's en dat ze nog geen ervaring hebben. Maar wij vinden dat een opleider garant moet staan voor kennis en kunde en zich niet af moet doen met een diploma. De staat levert het diploma, de opleider moet zorgen voor het niveau van opleiden. En daar schort het veelal aan.

Wij, als de praktijk, moeten zorgen dat we bij onze leest houden en niet alleen doen wat de wet zegt dat we mogen, maar ook werkelijk met de klant in gedachten, doen wat we goed kunnen.

Lilian Rijfkogel, Artros Healthfocus Attitude In Motion, Almenseweg 3 -

7231 PG Warnsveld - T: 0575-431141

I: www.artros.nl - E: lilian@artros.nl

Edities