Fitness moet écht anders

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014
Fitness moet écht anders

De tijd dat fitnessleden als vanzelf kwamen binnenlopen is geweest. En met de wetenschap dat retentie nog steeds erg laag is, vraagt de markt om vernieuwing. Volgens René Sielhorst van Its My Life blijft de fitnesswereld nog te veel hangen in verouderde denkpatronen. “De fitnessondernemer moet out of the box gaan denken, en dat bedoel ik letterlijk.” Zelf heeft hij zijn eigen businessconcept drastisch omgegooid. Van bedrijfsfitness op de werkplek naar persoonlijke coaching via wearables en webapplicaties. Out of the box and in the cloud.

Sielhorst startte eind jaren ‘80 van de vorige eeuw met bedrijfsfitness via Intenz. De eerste jaren waren volgens eigen zeggen moeilijk. “In die tijd was fitness nog in opkomst en stond eigenlijk in de kinderschoenen. Het was dus niet makkelijk om bedrijven over te halen met fitness te beginnen.” Met de fiscale verbeteringen eind jaren ‘90 werd dat plots anders en werd bedrijfsfitness een belangrijk instrument om vitaliteit op de werkplek te bevorderen. In de jaren die volgden groeide bedrijfsfitness uit tot een belangrijke inkomstenstroom. Niet alleen voor Intenz maar ook voor fitnessclubs in de regio. Na de fusie met High Five beheerde de groep bijna 50 fitnesslocaties op de werkplek en zijn nog steeds ruim 1000 fitnessclubs aangesloten bij het Intenz Gezondheidsplan netwerk.

Zelf meten van gedrag en resultaten

Ook nu staan we weer aan de vooravond van een interessante tijd. Het huidige fiscale regime gaat op de schop. De werkkostenregeling (WKR) komt met ingang van 1 januari 2015 in de plaats van de huidige regels. Maar ook de opkomst van de zogenoemde activity trackers en wearables zal de markt gaan beïnvloeden, volgens Sielhorst. “Ik ben een kansdenker, dus in mijn optiek zal de invloed positief zijn. Mits je als fitnessondernemer aanhaakt op de ontwikkelingen.” Volgens Sielhorst biedt met name de opkomst van het Quantified Self (het meten van eigen gedrag en resultaten) mogelijkheden voor de fitnessondernemer. “De consument is anno 2014 gewend de wereld te bedienen met de wijsvinger. Via iPad of SmartPhone sta je 24 uur per dag, 7 dagen in de week in verbinding met de wereld en je sociale netwerk. Dat is de realiteit. Des te verbazingwekkender vind ik de trend dat de fitnessondernemer nog steeds probeert nieuwe leden ‘into the box’ te krijgen, terwijl die klant thuis aan de keukentafel bediend wil worden. Als ik fitnessondernemers vraag of ze weten wat hun klanten doen buiten de club, dan staan ze me soms verbaasd aan te kijken. Veel verder dan het ontwikkelen van een app waarmee je thuis het lesrooster of je trainingsprogramma in kunt zien komen ze niet.”

Sielhorst bespeurde in 2010 al de opkomende trend van het Quantified Self en het feit dat klanten verwachten dat je 24 uur per dag open bent. “Dat is binnen de muren van een bedrijf natuurlijk niet mogelijk. We moesten slim zijn en anders gaan denken. Met Its My Life hebben we daar een oplossing voor bedacht. Een volledig virtuele omgeving waar we onze leden op afstand en via coaching kunnen volgen en begeleiden. Wat interessant is aan Its My Life is dat we geen gebouwen, apparatuur, schoonmaak en onderhoud meer in hoeven te kopen. Een bedrijf kan morgen al een virtueel fitnesscentrum openen via onze webapplicatie.”

Coachingmodel

Its My Life was in eerste instantie bedoeld voor de eigen organisatie en voor fitnessclubs aangesloten bij Intenz Gezondheidsplan. Sielhorst: “Onze aanpak is behoorlijk revolutionair. We begeleiden deelnemers namelijk alleen in hun gewenste gedragsverandering, en laten ze helemaal vrij in de beweeg- of sportactiviteit die men wil gaan doen. Het coachingmodel is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over gedragsverandering. Het belangrijkste kenmerk is dat we intrinsieke motivatie willen bevorderen zodat deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging gaan komen. In de ideale situatie heb je jouw coach na verloop van tijd niet meer nodig en kun je het zelf. Duurzame gedragsverandering dus. Daarna biedt onze webapplicatie de mogelijkheid zelf doelen te stellen, je voortgang te monitoren en de mogelijkheid jouw sociale netwerk in te schakelen voor support of samen beweeguitdagingen aan te gaan. Onze wearable, de ìt-beweegmonitor is je trainingsmaatje en meet 24 uur per dag je beweegpatroon en kwaliteit van je nachtrust. Dat levert een enorme schat aan data op waarmee we onze dienstverlening continu kunnen verbeteren.”

In de praktijk blijkt dat veel fitnessondernemers nog niet toe zijn aan deze visie. Sielhorst vindt dat logisch: “Als je jouw hele ondernemersleven al bezig bent om juist je klanten aan je te binden, dan vergt het een behoorlijke omschakeling om ineens bezig te zijn met klanten op te leiden tot zelfredzaamheid. Dat begrijp ik. Het nadeel is alleen dat andere beroepsgroepen deze trend wel oppikken en nu massaal een nieuwe concurrent gaan vormen voor de fitnessbranche. Zo zagen we tijdens onze opleiding tot Its My Life-coach ineens dat meer dan 70% van de aanmeldingen gewichtsconsulenten waren. Zij sturen veel van hun klanten door naar fitnessclubs en zien ze na 3 maanden weer terug. Gestopt, uitgevallen en teleurgesteld. Vanwege de bekende redenen. Dat kunnen we zelf beter, hebben ze zich voorgenomen. Het Its My Life-programma is voor hen echt de oplossing.”

Its My Life netwerk

Het Its My Life-netwerk bestaat op dit moment al uit ruim 100 fysieke locaties, 190 coaches en meer dan 250 virtuele clubs. Je kunt naar een praktijk gewichtsbeheersing of een diëtist die je zowel persoonlijk als op afstand volgt en begeleidt in beweeggedrag en afvallen. Daarnaast zijn er al veel bedrijven en organisaties die een virtuele omgeving hebben voor hun medewerkers of leden en intern bijvoorbeeld de preventiemedewerker hebben laten opleiden tot Its My Life-coach. Per maand komen er 10 coaches en locaties bij. “We starten volgende maand in samenwerking met een hogeschool een pilot om deelnemers via webvideo te coachen. Daarmee komen we letterlijk bij de mensen thuis en kan een coach in Limburg rustig een klant in Den Helder begeleiden. ’s Avonds om 21 uur vanachter de keukentafel. Ideaal voor de klant, want die hoeft de deur niet uit en voor oppas te zorgen.”

Het roer om

Volgens Sielhorst is het voor de fitnessondernemers echt de tijd om de bakens te verzetten. “Ik begrijp niet dat veel ondernemers maar door blijven gaan met keihard te werken voor een klantengroep die niet groeit. In de praktijk blijkt zelfs dat de nieuwe aanmeldingen de opzeggingen niet eens kunnen compenseren.” Vanuit die optiek heeft René ook zelf het roer omgegooid. Sinds begin van dit jaar is Its My Life geen onderdeel meer van High Five en Intenz Gezondheidsplan en gaat als zelfstandige organisatie verder. “Plantjes groeien alleen als ze aandacht en water krijgen. Ik zie veel toekomst in de combinatie van wearables, webapplicaties en gedragsmatige coaching. We hebben een enorm leefstijlprobleem in Nederland dat we niet gaan oplossen met een gemiddeld bezoek aan de fitnessclub van 1,1 keer per week. Om die reden heb ik besloten me vol op de online markt te storten, maar wel in combinatie met persoonlijke, gedragsmatige coaching. Het is een trein die al flink vaart aan het maken is. Wie mee wil mag erop springen en ons vergezellen op deze interessante reis.”

Edities