Blijven bewegen met handbiken

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014
Blijven bewegen met handbiken

“Je kunt het uitgebreide nazorg noemen, na de revalidatie. Maar eigenlijk wil ik mensen met een inactieve leefstijl structureel aan het sporten krijgen. Door middel van het handbiken.” Tim Mullens is bewegingsagoog bij revalidatiekliniek Adelante in Hoensbroek. Hij ontwikkelt een innovatie waaraan eigenlijk niets nieuw is: handbiken. En het wordt zelfs al ingezet bij de revalidatie van dwarslaesiepatiënten.

Drempels weg

Wat is er dan zo nieuw aan het plan? Cees van Bladel, projectleider bij stichting Sports and Technology en labmanager van het InnoSportLab geeft antwoord: “Het bij elkaar voegen van onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven, dát is het recept voor werkelijke innovatie. Het is geen nieuw product of nieuwe techniek, maar Tim voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan de professionele revalidatiepraktijk zoals we die tegenwoordig kennen.”

“Het gaat om de overgang van de zorgsetting naar de thuissituatie”, legt Mullens uit. “Ik wil de drempels wegnemen die deze mensen ervan weerhouden om te gaan sporten. En dat zijn er nogal wat. Een handbike kost bijvoorbeeld 6000 euro. En stel dat je indoor wilt trainen, hoe regel je dan je vervoer en kun je met je rolstoel het sportcentrum in?”

Kasper Bakker, coördinator van de HAN masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie, vult aan: “Het gaat hier om sociale innovatie: het combineren van ideeën en het bij elkaar brengen van de juiste partijen zoals zorginstellingen, lokale sport- en beweegaanbieders, patiëntenverenigingen en kennisinstellingen. Op deze manier kunnen nieuwe, blijvende oplossingen voor deze mensen ontstaan.”

Adelante Cycling Center

In die blijvende structuur speelt revalidatiecentrum Adelante een grote rol. Binnen Adelante wordt al veel gedaan met handbiken. Naast therapie zijn er clinics, een battle in Oostenrijk en zelfs de Nederlandse kampioenschappen. Mullens gaat al deze activiteiten bundelen in het Adelante Cycling Center. Mullens: “Adelante wil cycling het speerpunt laten zijn binnen de revalidatie. Daar ben ik op ingesprongen. Behalve dat we organisatorisch een nieuwe structuur opzetten, maak ik ook gebruik van de verbouwingsplannen die er zijn. Zo kan het Adelante Cycling Center ook fysiek het middelpunt worden van deze innovatie.”

Maatschappelijke impact

Kasper Bakker is blij met de maatschappelijke impact die Mullens' plannen hebben. “Daar draait het om in deze opleiding. Het is pas innovatie als het werkelijk geïmplementeerd is in de praktijk. Daar helpen we vanuit de opleiding ook bij. We zoeken partners en delen kennis. Tim krijgt nu bijvoorbeeld ondersteuning van twee juryleden: Nicolette van Veldhoven van het NOC/NSF en Cees van Bladel van het InnoSportlab. De kans op maatschappelijke impact wordt een stuk groter als je breder kijkt. Wat Tim heel goed doet, is dat hij daarbij wel zijn focus houdt op het oorspronkelijke doel: mensen met een fysieke beperking structureel aan het sporten krijgen.”

Wie aan een ernstig lichamelijk trauma bijvoorbeeld een dwarslaesie overhoudt, belandt in een revalidatietraject: je krijgt therapie en op een bepaald moment ben je uitbehandeld. Dan kun je in je rolstoel naar huis. Waar je bijna altijd een terugslag krijgt. En zonder de prikkel van de therapie, kom je niet meer tot bewegen. Dit scenario kent Tim Mullens, bewegingsagoog, maar al te goed. Hij is erop gebrand deze patiënten toch aan het sporten te krijgen. Daarvoor ontwikkelt hij een innovatieplan, als onderdeel van zijn masterthese-project van de masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Edities