De toekomst van fitness – IHRSA 2014

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014
De toekomst van fitness – technologische ontwikkeling en kennis

Half oktober was het weer smullen voor ondernemers en managers in de fitnessbranche, IHRSA streek deze keer voor het 14e IHRSA congres neer in, jawel, ons eigen Amsterdam. 570 deelnemers uit 35 Europese landen kwamen op dit congres bij elkaar. De Beurs van Berlage was het toneel voor een internationale federatie meeting, een leveranciers showcase en veel inspirerende lezingen.

Dave Wright, de CEO van Myzone stak de spits af met zijn visie op “wearable technology, friend or enemy for the fitness clubs”. Uit de lezing van Wright, maar ook van vele andere sprekers, bleek dat de fitnessbranche er goed aan doet om de vernieuwende technologie te omarmen, zo snel als mogelijk. Wright verklaart: “Iedereen gaat meer meten. Google, Apple, apps, wearables. En we moeten als fitnessbranche opletten dat het niet aan ons voorbij gaat.” Volgens Wright zullen de low budgets zich massaal storten op de techniek, omdat ze nu eenmaal de meerwaarde van het menselijke contact niet kunnen en willen bieden. De reguliere clubs die ervoor kiezen het menselijke contact te combineren met de meerwaarde die de technologieën ons brengen, de voorsprong houden. Met name de wearables, technologie die men bij zich draagt en die een terugkoppeling geeft aan de deelnemer over diens beweeg- en sportgedrag, geeft onze leden een extra reden om actief te worden en actief te blijven. Deze technologieën trekken de beleving van het bewegen en sporten naar een nieuw niveau, aldus Wright.

Donderdag

Op de donderdag van het IHRSA congres vond de Europese Federaties Meeting plaats. Present waren Portugal, Italië, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Oostenrijk, Engeland, België, Nederland, Denemarken en Zwitserland. Vanuit de update van IHRSA bleek duidelijk dat de branche internationaal de insteek op 'gezondheidsbevordering' gekozen heeft. IHRSA reikte veel tools aan zoals 'the health benefits of exercise report', 'health promotion guideline book' en een toolkit met onder andere 'the economics of prevention'. EHFA, onlangs omgedoopt tot Europe Active, maakte bekend dat er volgend jaar een Europese dag voor de sport gaat komen, in september.

Tijdens de Federaties Meeting wordt ook het Ufit project toegelicht, een Europees project om sportcentra te ondersteunen in het begeleiden van mensen met een beperking. Als laatste wordt social media besproken in de Federaties Meeting. De ontwikkelingen gaan snel en de landen worden opgeroepen een proactieve houding in te nemen om sportcentra te prikkelen social media professioneel in te zetten.

Vrijdag

Volgens de vele sprekers die op vrijdag de revue passeren wordt onze kennis, een absolute USP van de reguliere clubs, bij lange na niet voldoende benut. Verschillende CEO's van toonaangevende Europese ketens, die gezamenlijk in een panel discussie hun ideeën wilden delen, vertelden dat elke trainer die in de fitnesszaal staat een meerwaarde moet tonen aan elke bezoeker. Doet hij dat niet, dan zal de klant een zelfde beleving hebben als het bezoek aan een low budget club. Op de vraag over 'het hoe' waren de meningen verdeeld, van doelgroepgericht, tot optimale aandacht voor trainingsefficiëntie tijdens elk bezoek, tot extreme gastvrijheid en dienstbaarheid. Men was het er in ieder geval over eens dat de begeleiders kennis dienen te hebben van de klanten, vele malen meer kennis dan momenteel getoond wordt. Hier zal de branche zich, volgens het panel, opnieuw in uit moeten vinden.

Al met al wederom een zeer inspirerend IHRSA congres in onze mooie hoofdstad. Kernboodschappen die ik er zelf uitgehaald heb: gebruik technologie waar mogelijk, laat het niet links liggen en waardeer de toegepaste kennis in de fitnesszaal op naar een niveau waarop elke bezoeker een bezoek als een optimale beleving ervaart.

IHRSA 2014 Amsterdam

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities