Club Report: Enjoy Sports

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2014

Enjoy Sports

Eigentijds sportcentrum met gedurfde aanpak

In Breda is een bijzonder sport- en fitnesscentrum gevestigd Enjoy Sports. Dit sport- en fitnesscentrum bestaat sinds april 2005. Deze eigentijdse en ruime locatie heeft een industriële en open uitstraling.

Het sportcentrum heeft een totaaloppervlakte van 2500 m2. Het biedt ruimte voor een grote fitnesszaal, vier multifunctionele zalen, een relaxruimte met Turks stoombad, sauna en een loungebar. De gevels van het pand bestaan uit een gedurfde combinatie van beton, hout, glas en cortenstaal. Die trendy aanblik is aan de binnenzijde doorgezet in de vorm van moderne materialen en sfeervolle kleuren en in de naturel betonlook van kolommen, dakplaten en vloeren.

Rita Post, eigenaresse van Enjoy Sports, is altijd al actief geweest op sportgebied, maar de laatste jaren vooral op het gebied van dans en fitness. In 1989 startte ze eigen club: Sportcentrum Princenhage. Rita: “De jaren 80 waren de tijd van Jane Fonda met aerobics. Na diverse opleidingen gevolgd te hebben, ben ik gestart met het geven van aerobicslessen. Dat was een groot succes en het aantal lessen werd in no-time uitgebreid. Aansluitend zijn er andere groepslessen bijgekomen die we zowel overdag als 's avonds aanboden. Deze lijn hebben we doorgezet naar dit pand en kiezen nadrukkelijk voor een groot percentage live groepslessen. Ik sta wel open voor virtuele groepslessen, maar ik kijk toch in eerste instantie waar, passend bij onze visie, behoefte is in deze club”, aldus Rita. Enjoy Sports heeft in de afgelopen jaren haar visie diverse malen bijgesteld. “In het begin waren we aangesloten bij de wellnessclubs. Wellness hebben we vervolgens vertaald naar hoe we onze leden kunnen ontzorgen. We willen er straks naar toe werken dat de clubleden hier een verantwoorde maaltijd kunnen nuttigen of mee naar huis kunnen nemen. Verder hebben we hier een kidsclub waar ouders hun kinderen tijdens het sporten kunnen onderbrengen. Ook dat is ontzorgen. Tegenwoordig heeft iedereen het druk en gebrek aan tijd. Door middel van een gevarieerd rooster en goede service willen we hier op inspelen zodat mensen kunnen sporten op een tijd die voor hun het beste uitkomt.”

Accommodatie

Enjoy Sports is een prachtige club. Bij binnenkomst loop je tegen de ruimereceptie aan. Rechts van de receptie ligt de lounge met kleurrijke tafels, stoelen en design zitbanken. Hier worden verse smoothies, fruitsappen, kleine gerechten en de lekkere koffie van Illy geserveerd.

Links van de receptie tref je een sfeervolle ruimte die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de Yogalessen. Via een gang naast de receptie kom je in de fitnesszaal terecht waar cardio- en krachttoestellen staan van Life Fitness. Binnen deze zaal is in het midden een ruimte gecreëerd voor small group activiteiten, zoals buikspieroefeningen en functionele training. Deze activiteiten duren tussen de 15 en 30 minuten en variëren per tijdstip. Volgens Rita Post is er een duidelijke verschuiving gaande van fitness naar functioneel trainen. “We willen de fitnessruimte dan ook gaan herindelen en het team mag daarover meedenken hoe dit verder in te vullen. Dus qua investeringen liggen de prioriteiten anders. Geen investeringen meer in apparatuur, maar in functionele trainingsattributen. Daarnaast lijkt het ons leuk om een buitengym te maken.”

Via de trap komen we boven waar nog eens drie ruime groepszalen zijn gevestigd met een aparte zaal voor indoorcycling. Rita: “Momenteel bieden maar liefst 72 lessen per week aan en als het aan mij ligt zou ik best nog meer groepsleszalen willen.”

Rita Post vervolgt: “We zijn altijd op zoek naar vernieuwing en dat is ook belangrijk in deze markt. Zeker met de concurrentie in Breda, waar veel fitnesscentra en low budgetclubs zijn gevestigd. Door de budgetclubs staan de prijzen onder druk, dus het is aan ons om de consument het verschil duidelijk te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat persoonlijke aandacht heel erg wordt gewaardeerd en men er graag voor wilt betalen. Men kan al onbeperkt lidmaatschap kiezen voor 49 euro. Prijs verlagen zoals zoveel centra doen, daar beginnen we niet aan. We hebben laatst een onderzoek gedaan en daaruit de bleek dat de prijs/kwaliteitsverhouding door veel mensen als goed bevonden werd. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat leden onze club een plek vinden waar je die persoonlijke aandacht krijgt.”

Body&Mind

Binnen Enjoy Sports zien we een steeds grotere behoefte aan Body&Mind lessen. “Met de Yogalessen zijn we vorig jaar gestart”, zegt Rita. “Daarvoor gaven we al een aantal lessen zoals Pilates. Toen de ruimte beneden vrij kwam, zijn de yogalessen in een stroomversnelling gekomen waardoor we het team al vrij snel moesten uitbreiden. We hebben nu 5 yoga- en 4 pilatesdocenten. De lessen worden allemaal goed bezocht, sommige wat beter dan andere. Maar je moet bij yogalessen niet meteen denken in grote aantallen zoals bij Zumba. In totaal hebben we 125 deelnemer per week voor de diverse yogalessen. We hebben nu 11 yogalessen per week en 7 pilates lessen. In totaal dus 18 lessen verdeeld over de week en tijdstip van de dag. We geven verschillende vormen van yoga zoals Hatha Yoga, Yin Yang Yoga, Easy Flow Yoga en Power Yoga. Een les die goed loopt is Easy Flow Yoga het is een zachte vorm van Power Yoga, waarbij de flow van de les behouden wordt. Sinds kort geven we ook Hip Hop Yoga dat zich met name richt op jongeren die op Hip Hop muziek en R&B Beats Yoga beoefenen. Zo proberen we voor elke doelgroep iets aan te bieden zowel groepslessen met een inspannend karakter als een ontspannend karakter.”

Toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet, weet Rita niet. “Ik heb geen glazen bol waarin ik kan zien wat de toekomst ons gaat brengen. Maar de tijd dat mensen in grote getale binnenstroomden is voorbij. In 2012 hebben we een klein dipje gehad en terwijl 2013 stabiel was. In 2014 hoop ik wat te kunnen plussen. Het is hard werken om het ledenaantal stabiel te houden. Wat betreft bekendheid en het genereren van nieuwe leden, zorgen we ervoor dat we regelmatig aanwezig zijn bij belangrijke evenementen in Breda en actief zijn op social media. Maar de beste reclame is nog steeds mond tot mond reclame. Verder streven we ernaar om een zo goed mogelijke service te bieden aan onze clubleden. Als zij tevreden zijn, is de kans groter dat ze een introducé meenemen. Wordt deze lid, dan ontvangt het clublid een maand gratis sporten. Verder geven we gratis regelmatig speciale lessen en workshops. Een lancering van een nieuwe activiteit wordt altijd groots uitgepakt. Daarnaast houden we ook regelmatig leuke avonden waarmee we het clubgevoel willen versterken. Dat de kracht is van onze club denk ik en dat beleid zal ook in de toekomst bepalend zijn.”

Edities