Aansprakelijkheid bij een ongeval in uw sportcentrum?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2014
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval in uw sportcentrum?

Sporten is gezond, maar niet zonder risico. Hoe groot is de kans dat zich een ongeval bij u in het sportcentrum voordoet? Wie is er aansprakelijk als zich bij u een ongeval voordoet?

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders doen aan sport. Ruim 3 miljoen van die Nederlanders werken aan hun conditie middels fitness. Jaarlijks lopen gemiddeld 470.000 van deze sporters een blessure op. In 1500 gevallen is dan een bezoek aan de Spoedeisende Hulp nodig. 50 mensen raken jaarlijks dusdanig gewond bij de beoefening van fitness dat zij in een ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Mark Veenstra is Register Expert personenschade. Onder de naam Hulp na Ongeval biedt zijn organisatie kosteloos juridische bijstand en praktische ondersteuning aan slachtoffers van een ongeval. Een uniek concept waarbij het slachtoffer begeleiding krijgt van een casemanager en men, naast hulp met schade regelen, ondersteuning kan bieden in de vorm van traumaverwerking, schadeherstel, de verzorging van het huishouden en verzuimbegeleiding. Naast zijn juridische praktijk lanceerde Veenstra de website www.hulpnaongeval.nl als wegwijzer voor hen die behoefte hebben aan informatie over het regelen van de nasleep van een ongeluk. Speciaal voor body·LIFE informeert Veenstra u in dit artikel over de risico's van aansprakelijk voor de ondernemer in de sportbranche.

Oorzaak

Voor het beantwoorden van de vraag of u aansprakelijk bent voor de schade die het gevolg is van een ongeval dat zich in uw sportcentrum heeft voorgedaan, moet eerst gekeken worden naar de oorzaak van het ongeluk. Als het gaat om een ongeluk dat ontstaat vanwege een gebrek aan het pand, dan zal u daar als bedrijfsmatig huurder of eigenaar op aangesproken kunnen worden. Een 'gebrek aan het pand' is een begrip dat verder gaat dan 'iets dat stuk is'. Ook wanneer zaken niet voldoende veilig zijn in het gebruik, kan dat als een gebrek worden gezien. Bijvoorbeeld een trapleuning die ontbreekt waardoor iemand zich niet kan vasthouden en valt of een hoogteverschil dat niet duidelijk gemarkeerd is waardoor een bezoeker het niet goed kan zien en struikelt. Leden van een sportcentrum moeten er vanuit kunnen gaan dat zij de faciliteiten die hen aangeboden worden veilig kunnen gebruiken. Omdat men voor het gebruik van de voorzieningen betaald, heeft de eigenaar van het centrum een 'zorgplicht'.

Veiligheid

Bij de inrichting van de ruimtes is het belangrijk dat aan de veiligheid van de bezoeker wordt gedacht. Kan men zich goed door de ruimte verplaatsen zonder geraakt te worden door de bewegende delen van apparaten? Is er een risico? Neem dan maatregelen om een ongeval te voorkomen. Des te eenvoudiger een gevaar weggenomen kan worden, des te eerder u daar op aangesproken kunt worden als u geen maatregelen heeft getroffen. Houdt u er zicht op dat materialen niet rond slingeren, in verband met valrisico. Houdt u de ruimtes netjes en draag uw personeel op dat ook te doen. Wijs uw leden op hun verantwoordelijkheid voor wat betreft het opruimen van de spullen en spreek hen erop aan als zij dat niet doen.

De materialen en apparaten moeten veilig te gebruiken zijn. Het is daarom belangrijk dat onderhoud wordt uitgevoerd en materialen periodiek worden gecontroleerd. Een administratie waaruit blijkt wat wanneer gecontroleerd is en/of onderhoud heeft gehad, is hierbij een instrument waarmee u het nakomen van uw zorgvuldigheidsplicht kunt aantonen. Het materiaal dat de sporter wordt aangeboden, moet geschikt zijn voor dat doel. De middelen waarop sporters bijvoorbeeld moeten berekend zijn op de oefeningen die op de verschillende apparaten worden gedaan. Let u goed op de kwaliteit van de materialen die u gebruikt. Zijn materialen niet meer veilig? Vervang deze dan. Haal de onveilige materialen uit de ruimte en zorg ervoor dat ze dan ook niet meer bereikbaar zijn voor de sporter. De producent of leverancier van materialen kan aangesproken worden als zich een ongeval voordoet als gevolg van een gebrek aan diens product. Hierbij zal dan wel gekeken worden of er voldoende onderhoud of controle is uitgevoerd. Slijtage is geen gebrek van het product.

Werkgever bijna altijd aansprakelijk

Wanneer instructeurs fouten maken en leden als gevolg daarvan gewond raken of schade lijden, is dat veelal een schade die voor rekening van de ondernemer komt. Een werkgever is aansprakelijk voor de gevolgen van fouten die medewerkers begaan. Ook in de situatie dat er geen sprake is van ondergeschiktheid, bijvoorbeeld wanneer er gewerkt wordt met zelfstandig werkend instructeurs, kan het risico bij de ondernemer liggen.

Bij het werken met zelfstandig werkende personal trainers is het belangrijk dat tussen het sportcentrum en de instructeur schriftelijk afspraken worden vastgelegd over de wijze waarop de dienstverlening via het sportcentrum wordt aangeboden. Wordt de instructeur aangeboden als dienst van het sportcentrum? Of is het duidelijk dat het sportcentrum alleen bemiddeld bij het tot stand brengen van contact tussen instructeur en sporter? Fouten van niet ondergeschikten komen voor rekening van de partij die hen het werk laat doen. Leg afspraken over de samenwerking dus schriftelijk vast en neem daarin op wie aansprakelijk is als er iets fout gaat tijdens trainingen onder begeleiding van de zelfstandig instructeur.

Risico van aansprakelijkheid

Het antwoord op de vraag of u aansprakelijk bent voor het ontstaan van een ongeval, is afhankelijk van de toedracht. Met een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven, een AVB, kunt u zich als ondernemer beschermen tegen de financiële gevolgen van aansprakelijkheid. Samen met een assurantieadviseur kunt u de risico's in kaart brengen en tot de beste dekking voor uw zaak komen. Mocht zich een ongeval voordoen, dan zal uw verzekeraar de vraag over aansprakelijkheid voor u beantwoorden en zo ja, de schade van het slachtoffer kunnen vergoeden.

Edities