Welke invloed heeft de fitnessbranche?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2014

Welke invloed heeft de fitnessbranche?

Hoe voorkomen we 150 tot 500 sterftegevallen per week?

Volgens NOC*NSF sport 60% van de bevolking en moet dat voor 2016 omhoog naar 70%. Omdat op deze meetlat iemand die een keer per maand sport, als sporter wordt gezien, hangt de vlag er slechter bij dan over het algemeen gedacht. Uit het Nationaal Beweeg Onderzoek bleek in 2013 dat 87% van de deelnemers (ruim 8000) de internationale beweegnorm vanuit de 'WHO Guidelines of Physical Activity' niet behalen, de norm die we horen te halen willen we ons lijf gezond houden.

Quick fix wint strijd

Het resultaat is inmiddels al overduidelijk; overgewicht en diabetes nemen epidemische vormen aan, steeds jongere jeugd met chronische ziekten en overgewicht, groeiende ziektekosten, maar erger nog, het toenemende leed die ziekten met zich meebrengt en achteruitgang in leef kwaliteit. De EU commissie spreekt van een inactiviteit pandemie. Daar tegenover staat een miljarden industrie van medicijnen, plastische chirurgie, vitaminen en afslank middelen. We geloven nogal gemakkelijk in de quick fix voor ons uiterlijk en onze gezondheid.

Doodsoorzaak nr. 3

Ongeveer één op de vijf (21%) nieuwe gevallen (incidentie) van beroerte is te wijten aan lichamelijke inactiviteit. Te weinig bewegen is ook verantwoordelijk voor bijna 20% van de incidentie van acuut myocard infarct en ongeveer 10% van de incidentie van diabetes mellitus (In ’t Panhuis-Plasmans et al., 2012). Onvoldoende bewegen (niet voldoen aan de NNGB) is volgens het RIVM in Nederland jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting ruim 8.000 sterfgevallen (ofwel circa 6% van totaal aantal sterfgevallen), dat zijn 150 sterftegevallen per week! Het effect van de toepassing van de nieuwe WHO beweegnorm is hierin nog niet meegenomen, bij elkaar zou dat wellicht tussen de 20.000 en 30.000 vroegtijdige sterftegevallen kunnen liggen per jaar ofwel meer dan 500 per week. Dat brengt inactiviteit op de nummer 3 van doodsoorzaken in Nederland, achter kanker (44 duizend per jaar) en hart- en vaat ziekten (38 duizend per jaar), hoewel ook veel van deze overlijdens oorzaken gerelateerd zijn aan inactiviteit. Volgens het RIVM kan voldoende bewegen (voldoen aan de NNGB) het beloop van een veel chronische aandoeningen zoals coronaire hartziekten, diabetes mellitus type 2, osteoporose, beroerte (CVA) en depressie ook gunstig beïnvloeden (Stiggelbout et al., 1998; PAGAC, 2008).

Virus

Als er morgen een virus uit zou breken in Nederland, waarbij elke week 150 tot 500 mensen zouden sterven, dan zou de hel losbreken. Er zou alles aan gedaan worden om het virus te stoppen, de kranten zouden er vol van staan, tv-programma's zouden elkaar op de voet volgen, nationaal code rood. Omdat we hier echter te maken hebben met een sluipmoordenaar, is de aandacht voor inactiviteit minimaal en blijft deze sluipmoordenaar steeds meer en meer verderf zaaien, wat met name kwalijk is voor onze jonge generatie.

Bizar

Het is dan ook erg schrijnend om te zien dat de oplossing oersimpel is. We kunnen met z'n allen de meeste van de 150 tot 500 sterftegevallen per week voorkomen als we er allemaal voor zorgen dat we elk dagdeel bewegen, een blokje om is al genoeg, en 2 keer per week de spieren en ons uithoudingsvermogen trainen. Dat lijkt te simpel, maar niks zo moeilijk als gedragsverandering.

Invloed

Hoe krijgen we het voor elkaar dat we met z'n allen actiever gaan leven volgens deze nieuwe beweeg- en preventie richtlijn? Dat begint bij iedereen die advies en begeleiding geeft op het gebied van bewegen en daarin kan de fitnessbranche dus voorop lopen. We reiken al een advies aan over het fitness programma, het is een kleine moeite om daarin ook te adviseren over de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Adviseer en begeleid dus niet alleen in het fitness programma, maar adviseer ook in voorkomen van langdurig zitten en elke dag of nog liever elk dagdeel bewegen.

Oproep

Onderschat niet de invloed die wij hebben op de leefstijl van onze leden. Als we in ons advies alle onderdelen van de nieuwe WHO beweegnorm meenemen en onze leden structureel blijven inspireren actief te leven, ook buiten de sportmomenten om, en we adviseren de deelnemers die normaal uitsluitend groepsactiviteiten voor conditie doen zoals Zumba, om ook de spiertraining op te pakken voor beter resultaat, dan zetten we als branche echt iets in beweging, we worden als het ware Actief Leven adviseurs.

Alle sportcentra, fitness trainers en personal trainers worden opgeroepen om onderdeel van de Bewegen is Medicijn beweging te worden. Er wordt een gratis Bewegen is Medicijn ambassadeurs programma aangeboden, om kennis te nemen van de WHO beweegrichtlijn, via e-learning, maar ook materialen worden aangereikt om dit in de praktijk met leden toe te kunnen passen. Alleen samen kunnen we significant resultaat bereiken.

Ga naar www.bewegenismedicijn.nl en schrijf in als Bewegen is Medicijn ambassadeur. Je ontvangt dan meteen de inlog, kan starten met de Bewegen is Medicijn e-learning, krijgt de beweeganalyse en het beweegplan en Schijf van 3 materialen ter beschikking, en kan aan de slag. Meer informatie vindt u op www.bewegenismedicijn.nl en

www.efaa.nl.

'We kunnen met z'n

allen de meeste van de 150 tot 500 sterftegevallen per week voorkomen als we er allemaal voor zorgen dat we elk dagdeel bewegen, een blokje om is al genoeg'

'Onvoldoende bewegen (niet voldoen aan de NNGB) is volgens het RIVM in Nederland

jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting ruim 8.000 sterfgevallen (ofwel circa 6% van totaal

aantal sterfgevallen)'

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities