Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2014

John van Heel

EFAA

Steeds meer sport-centra kiezen voor lokale samenwerking

Dat de fitnessbranche een metamorfose aan het ondergaan is, zal niemand vreemd in de oren klinken. Hoe ga je hier als ondernemer mee om, dat is de vraag! Ik spreek ondernemers die klagen steen en been over de 'valse concurrentie' van de low budgets. Ik probeer ze mee te geven dat ook dat ondernemerschap is, in elke branche voorkomt en ook nooit meer weggaat. Wat doe je met die nieuwe realiteit? Hoe creëer je hier je eigen voordeel van? Wat is uniek aan jouw centrum ten opzichte van de concurrenten, die vraag wordt steeds belangrijker.

Wat de meeste low-budget centra in ieder geval niet of veel beperkter hebben ten opzichte van de reguliere centra is 'personeel'. Dat kan voor reguliere centra ook een blok aan het been zijn, mits die mankracht niet optimaal ontwikkeld en benut worden. Wat is de toegevoegde waarde van een baliemedewerker ten opzichte van een tourniquet? Wat is de toegevoegde waarde van een trainer ten opzichte van een zuil met uitleg over oefeningen? Als hierop geen concrete antwoorden komen, die ook echt klant waarde brengen, dan is de slag nog niet geslagen.

Wat is bovendien de toegevoegde waarde van een ondernemer van een regulier sportcentrum ten opzichte van de low-budget ondernemer die in veel gevallen zelf de hele toko runt? Veel ondernemers van reguliere sportcentra kiezen voor het opbouwen van een lokaal netwerk. De Preventiecentrum ontwikkeling heeft fitnessondernemers al op het spoor van samenwerking gezet omdat er samengewerkt moet worden met o.a. fysiotherapeut en diëtist. Verder geïnspireerd door de Fitness 2.0 gedachten van Fit!vak zijn veel ondernemers aan de slag gegaan om de samenwerking aan te gaan met gemeenten, sportverenigingen en zorg- en welzijn instellingen. Door in te haken op de lokale sport nota, waar meer bewegen altijd een centraal thema is, openen deuren en mogelijkheden om bewegen en sporten gezamenlijk lokaal te stimuleren. Voor sommige centra heeft deze samenwerking al geresulteerd in de honorering van een Fitness 2.0 subsidie vanuit Sportimpuls, een regeling die ook de komende jaren nog beschikbaar is.

Door de lokale samenwerking ontstaat er een geheel nieuw krachtenveld. De grenzen vervagen, belemmeringen verdwijnen, vooroordelen over 'de commerciële jongens' veranderen, het nieuwe toverwoord is 'samenwerken' om inactiviteit te bestrijden en het dorp of de stad gezonder te maken.

Wil je meer weten over mogelijkheden om lokaal beter samen te werken, mail gerust naar j.vanheel@efaa.nl

Edities