Column Vlaminckx

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2011

producten en concepten I Column Vlaminckx

I body•LIFE 10I2011

Heeft u uw voorwaarden al aangepast?

In dit magazine is al enkele keren stilgestaan bij de nieuwe wetgeving die de stilzwijgende verlenging van (sport)abonnementen aan banden legt. Reden om deze wetgeving eens nader onder de loep te nemen.

Waarschijnlijk heeft u op uw inschrijfformulier, met verwijzing naar uw algemene voorwaarden, vermeld dat het (sport)abonnement van uw klant na afloop van de looptijd automatisch met een jaar wordt verlengd. Met het oog op de nieuwe wetgeving is het verstandig deze bepaling aan te passen.

Vanaf 1 december 2011 mogen abonnementen namelijk niet meer voor bepaalde duur worden verlengd. Betekent dit dat u de abonnementen na de looptijd helemaal niet meer kunt verlengen? Gelukkig niet. Ook met de nieuwe wetgeving blijft verlenging van (sport)abonnementen mogelijk, echter alleen voor onbepaalde tijd en met de mogelijkheid van tussentijdse opzegging.

Wat betekent dit voor u? Nieuwe klanten kunt u een abonnement voor bepaalde tijd aanbieden. Als de looptijd van dit abonnement een jaar of korter is, is tussentijdse opzegging niet verplicht. Zo bent u ieder geval verzekerd van één jaar abonnementsgeld. Is de looptijd van het abonnement langer dan één jaar, of is het een abonnement voor onbepaalde tijd? Let u er dan op dat de nieuwe klant het abonnement kan opzeggen. Op elk gewenst moment. U mag dus niet bepalen dat de klant het abonnement alleen tegen het eind van de maand mag opzeggen. Wel mag u een opzegtermijn van maximaal één maand overeenkomen.

Ook voor de verlenging van het abonnement voor onbepaalde duur geldt dat de klant het abonnement te allen tijde moet kunnen opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal één maand. Door te bepalen dat het eerste abonnement voor bepaalde tijd na afloop van de looptijd wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd, voorkomt u dat uw klanten de benen nemen zodra de eerste abonnementsperiode is afgelopen.

Hoe zit het met uw vaste klanten, die reeds jaren bij u sporten? Waarschijnlijk kunnen zij hun abonnement niet tussentijds opzeggen, terwijl dit wel is vereist. Ook deze klanten kunt u een abonnement voor onbepaalde duur aanbieden. Zo biedt flexibiliteit na 1 december 2011 zekerheid.

Mira Paulussen (1986) richt zich op de algemene rechtspraktijk. m.paulussen@vladv.nl / www.vladv.nl

T: 077-320 19 48  / F: 077-352 45 16.

Edities