Testverslag Wattbike

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2011

I body•LIFE 10I2011

body•LIFE testpanel over de Wattbike

In body•LIFE nummer 7 deden we een oproep om de Wattbike van Concept2 Benelux, bekend van de Indoor Rower, 4 weken lang gratis uit te proberen. Op deze oproep reageerden zes fitnesscentra. In dit artikel hun bevindingen.

F-S Sportcentrum

Joyce van Duin: “Bij aflevering viel gelijk op dat de fiets zich onderscheidt van de meeste indoorcycling bikes die we hier hebben staan. Het zwart/wit en rood en de grote ‘weerstandtrommel’ voorop maakte dat veel mensen even bij de fiets bleven staan om uit te zoeken wat dit voor een apparaat was. Hoewel de uitleg van de fiets bij levering globaal maar wel duidelijk was, kwamen we er tijdens de uitleg aan verschillende mensen achter dat er op de Wattbike nog veel meer mogelijkheden zitten dan we vooraf dachten. Deze zijn vrij gemakkelijk te vinden en dit onderstreept de gebruiksvriendelijk van het apparaat. Door deze mogelijkheden in vergelijking met andere indoorcycling bikes is de prijs/kwaliteitsverhouding gunstig. Wel vonden we dat de Wattbike wat minder stevig aanvoelde en de weerstand naar ons gevoel minder natuurlijk was. Hoewel de bike opviel door het design en mensen hem uit wilden proberen, bleef het daar een beetje bij. We hadden het idee dat vooral de wat fanatiekere sporters (wielrenners) er wat mee wilden doen.”

Lifestyle Center Marum

Olga Berg: “Over het design van de Wattbike waren we erg te spreken. Het design ziet er goed uit evenals de kleuren. De (instel)mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van de Wattbike zijn prima. Het is een kwestie van uitproberen. De prijs/kwaliteitsverhouding is goed. Zeker omdat je met de Wattbike veel mogelijkheden hebt. Alleen, om meerdere Wattbikes aan te schaffen voor bijvoorbeeld indoorcycling, daar is de fiets te duur voor. Wij hebben RPM indoorcycling waar we veel lessen mee draaien en daar vinden we de Wattbike niet zo geschikt voor. De instructie bij aflevering was uitstekend en we kregen een duidelijke uitleg. De reacties van de gebruiker(s) waren positief. Ze vonden het vooral leuk om te zien hoe hun duw- en trekkracht was waardoor het de mensen bewuster maakt omdat ze zien wat ze doen.”

Artros Healthfocus

Lilian Rijfkogel vond het design van de Wattbike prachtig. “Een mooi exemplaar, maar wel wat lawaaierig. Het display vind ik krakkemikkig geconstrueerd. De (instel)mogelijkheden daarentegen zijn goed. De mogelijkheden voor de prestatie van de fiets zijn toch wat beperkt in de hoeveelheid wattage die bereikt kan worden. Onze fietsers komen weerstand tekort. De Wattbike is redelijk aan de prijs, maar de prijs/kwaliteitsverhouding blijft in vergelijking met andere wattage fietsen wel binnen de perken. De instructie bij aflevering was goed, alleen een papieren handleiding erbij was wel handig geweest. Tenslotte de reactie van de gebruikers: ‘Een prettige fiets maar men stond niet in de rij om de fiets te gebruiken.’ ”

A&F Sport en gezondheidscentrum

Adriaan Veldboom: “Laat ik beginnen met het design: dit is zeer mooi en wordt ook zo ervaren door onze sporters. De Wattbike is gebruiksvriendelijk, dat wil zeggen gemakkelijk in te stellen. Het gebruik ervan wordt ervaren als zeer prettig, maar het daadwerkelijke nut ervan werd echter niet ingezien. Het blijft bij `leuk`. De instructie bij aflevering was duidelijk. Helaas voor ons geen dusdanige reacties van sporters om de Wattbike aan te schaffen.”

Bodywork Sportstudio

Beate Mühlenberg: “De fiets is goed en verrassend ontvangen door onze klanten. Ze waren zeer nieuwsgierig en vonden het prettig de grafiek af te lezen en hun krachten te meten.

Een nadeel van de Wattbike is dat de fiets veel geluid maakt tijdens de indoorcycling training in groepsverband. De doorsnee fietser vindt de Wattbike prima, maar pakt toch uiteindelijk weer zijn eigen vertrouwde fiets. Resumerend: prima indoorcycling bike voor de individuele fietser, maar minder geschikt voor groepstraining.”

Fit for All Middelburg

Miranda Middelhoek: “De instructie bij aflevering was duidelijk. De wattbike is door redelijk veel leden gebruikt. Met name de leden die aan indoorcycling doen en/of met regelmaat buiten fietsen. Het is een mooi design. Grote meerwaarde is dat de verhouding tussen het linker- en rechterbeen goed te peilen is. Daardoor is de Wattbike heel goed te gebruiken bij revalidatie, maar ook door de fanatieke fietsers. Ook de houding op de fiets is een stuk sportiever en uitdagender dan de normale indoorcycling bikes. We hebben de Wattbike uitgeprobeerd tijdens de indoorcycling lessen. Dit was echter geen succes, omdat de Wattbike in de middenzone bleef. De fiets bleek niet zwaarder te kunnen tijdens een pittige klim en bij sprintjes kwam het tempo er niet in. Bij de staande klim hadden de deelnemers het gevoel dat de neergaande beweging naar beneden viel, doordat er geen constante druk was. De pluspunten zijn wel de duw- en trekkracht, de krachtmeting tussen links en rechts en het overzicht aan het einde van de training. Onze leden vonden de fiets wel leuk om te gebruiken in de fitness. Groot nadeel vinden wij dat de Wattbike een behoorlijk lawaai maakt zodra er flink kracht op uitgeoefend wordt. We denken dan ook dat de Wattbike op dit moment geen meerwaarde is voor onze sportschool.”

Voor meer informatie: www.wattbike.nl

testverslag I branche actueel

Wat is een Wattbike?

De Wattbike met Performance Computer is de revolutie op het gebied van indoor wielrennen. Het apparaat is ontwikkeld om het 'echte fietsen' te simuleren. De Performance Computer biedt voor het eerst de mogelijkheid een groot aantal parameters nauwkeurig te

meten, waaronder kracht en vermogen, en kan hierdoor betrouwbare feedback leveren over de geleverde prestaties. Tevens kunnen de fietsen aan elkaar gekoppeld worden om tegen elkaar te racen. De Wattbike biedt u hierdoor de mogelijkheid om het indoor wielrennen als sport te ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.wattbike.nl

body•LIFE 10I2011 I

Edities