Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2011
Fitness 2.0, een nieuw perspectief voor sportcentra

“Het fitnesscentrum is hét professionele lokale centrum voor sport en bewegen, dat ervoor zorgt dat kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar zijn voor de gebruikers. Daarmee levert het fitnesscentrum een zeer belangrijke bijdrage aan de gezondheid, welzijn en ontplooiing van samenleving en individu.”

Dit staat omschreven in de visie en missie van Fit!vak en omschrijft mooi wat Fitness 2.0 in kan houden. Toch wil ik dit nog een stapje verder definiëren. “Het lokale centrum voor sport- en bewegen, dat ervoor zorgt dat kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar zijn”, wat kan dat praktisch betekenen voor ons in het sportcentrum?

Lokaal centrum voor

sport en bewegen

Ronald Wouters presenteerde in de presentatie Fitness 2.0 op de algemene leden vergadering de visie dat het 2.0 sportcentrum de sport- en beweeg intermediair is, waarbij de klant centraal staat. Heeft de klant de behoefte om af te vallen, individueel conditietraining te doen en vindt hij het leuk om te zwemmen en wandelen, dan zorgt het 2.0 sportcentrum ervoor dat dat binnen een one-stop-shopping structuur geregeld wordt. Het sportcentrum maakt de afspraken met de wandel- en zwemclub en rekent daarmee af. En zo kan het ook met alle andere verenigingssporten.

Kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar stellen

Als gezondheid en preventie kennis instituut reikt het 2.0 sportcentrum begeleiding aan in preventief bewegen voor alle chronische aandoeningen, vindt de consument er educatief materiaal over gezondheidbevordering en leefstijl, kan men er leefstijl cursussen volgen, kan men terecht voor personal training, coaching en leefstijladvies en kan men getest en gemeten worden. Het 2.0 sportcentrum bouwt de bruggen tussen andere lokale, regionale en provinciale kennisinstituten op gebied van gezondheid en preventie en biedt ook op dit gebied een centrale plek waar de consument gemakkelijk en laagdrempelig terecht kan.

Het fitnesscentrum levert een zeer belangrijke bijdrage aan de gezondheid, welzijn en ontplooiing van samenleving en individu

Het 2.0 sportcentrum is een loket voor gezondheidbevordering in bredere zin dan fitness. Er is samenwerking met provinciale sportraden, ROS, regionale diëtisten, gewichtsconsulenten, fysiotherapie, Meer bewegen voor ouderen instructeurs, ziekenhuizen, revalidatie centra, zorgcentra, sport medisch adviescentra, scholen, gemeenten, enz. Het 2.0 sportcentrum is de spin in het web als het gaat om kwalitatieve gezondheidbevordering en de preventieve gezondheid van de toekomst.

En de start is al gemaakt. In Noord-Brabant werken 20 ondernemers samen aan het provinciale Leefstijl- en preventie netwerk Noord-Brabant en in het eerste kwartaal start een zelfde traject in Limburg. Onder auspiciën van Fit!vak starten in het voorjaar tevens 3 groepen in regio zuid, midden en west. Fitness 2.0, wat mij betreft een boeiend perspectief voor 2012.

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 10I2011 I

Edities