Zumba Gold helpt ouderen weer om fit en actief te worden

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2011
Hoe Keiser ouderen fitter maakt

Keiser zet zich al meer dan 30 jaar in om de levenskwaliteit van volwassenen in de leeftijd van 40 jaar en ouder te verbeteren. In 1994 startte Keiser met behulp van de door Dennis Keiser ontwikkelde pneumatische apparatuur, een onderzoek bij enkele grote universiteiten in Amerika.

“De resultaten na zes jaar onderzoek waren verbluffend”, vertelt Randall Huntington, Global Director of Marketing, Performance, Education and Research van Keiser. “Veel ouderdomsklachten zijn te voorkomen met een preventief programma. Zo speelt een goed programma een grote rol bij valpreventie. We hadden echter niet verwacht dat de effecten zo groot zouden zijn. Onze missie op dit gebied zijn we vanaf die tijd gaan uitdragen. Als Keiser vinden we het belangrijk dat deze boodschap in de rest van de wereld wordt opgepikt.”

Toewijding

De geloofwaardigheid van Keiser op dit gebied is groot. Het bedrijf is betrokken geweest bij meer dan 70 studies naar de effecten van krachttraining op de vergrijzing. Meer dan 850 healthclubs, instellingen, organisaties, revalidatiecentra, ziekenhuizen wereldwijd maken inmiddels gebruik van Keiser apparatuur. “Om onze kennis over fitness en ouderen verder te bevorderen naar de professionele markt, heeft Keiser het initiatief genomen tot de oprichting van het Keiser Institute of Aging. Een instituut dat inmiddels zijn vruchten afwerpt.” Randall: “Het is niet alleen de taak van Keiser om de fysieke prestaties van ouderen te verbeteren, maar van iedereen die zich tot doel heeft gesteld de levenskwaliteit van ouderen te verhogen. Als Keiser hebben we daar de perfecte middelen voor. En onze ervaring hierin willen we graag delen met onze klanten om hun succes te verzekeren én het succes van de leden.” Kenmerkend en tevens het unieke aan de Keiser apparatuur is de pneumatische weerstand. Dit heeft volgens Randall ten opzichte van conventionele apparatuur een aantal grote voordelen. “Andere apparaten beginnen met een weerstand van 5 tot 10 kg. Vaak veel te zwaar voor iemand die begint met revalideren. De Keiserapparatuur begint bij nul kg. Iemand die bijvoorbeeld net een knieoperatie heeft ondergaan, kan onder begeleiding van een fysiotherapeut al beginnen met trainen bij 100 gram.” Het is apparatuur waar in principe elke doelgroep op kan trainen, stelt Randall. Speciale apparatuur voor ouderen is volgens hem absoluut niet vereist. Voor ouderen kan de weerstand en trainingsintensiteit gemakkelijk en eenvoudig worden aangepast. Een ander voordeel is dat de apparatuur stil is en geen lawaai makende onderdelen heeft, wat met name prettig is voor mensen met gehoorapparaten. Daarnaast beschikt de apparatuur over Push Button Controls, die de gebruikers controle over de weerstand geeft. Verder is de apparatuur voorzien van een groot, goed afleesbaar, digitaal display. En door de compactheid, nemen ze niet veel plaats in. Keiser apparatuur is efficiënter dan elke andere krachtapparatuur. Als voorbeeld noemt Randall de Triple Trainer, een ruimtebesparende combinatie van drie Functional Trainers waarmee oneindig veel oefeningen mogelijk zijn.

Concepten

Wat Keiser bij alle onderzoeken vaststelde, is dat ouderen spierkracht, spiermassa en snelheid verliezen. “Toch is het nog op hoge leeftijd mogelijk om de spierkracht te verbeteren”, stelt Randall. “Welke trainingsmethoden die je daarvoor nodig hebt, hangt van de persoon af. Er is niet één algemene methode om ouderen te trainen. In ieder geval dient de instructeur kennis te hebben van alle gangbare trainingstheorieën. Daar ondersteunen we onze klanten uiteraard bij door ze te voorzien van essentiële en wetenschappelijke informatie en onderzoeken.” Zelf heeft Randall veel clubs in de wereld bezocht en geconstateerd dat een groot aantal clubs bezig is met educatie en programma’s gericht op ouderen. “Van belang hierbij is dat er van te voren goed wordt gekeken naar de lichamelijke gesteldheid van de klant. Heeft die klachten/blessures en gebruikt hij/zij bijvoorbeeld medicijnen. Zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.” Keiser heeft voor deze doelgroep het S.T.E.P. (Stabiliteit en Mobiliteit) ontwikkeld. Flexibiliteit van de spieren en de mobiliteit van de gewrichten is essentieel, maar blijkt vaak een onderdeel van de fysieke functie en fitheid dat genegeerd wordt. Studies tonen aan dat volwassenen een significante mate van flexibiliteit verliezen als ze ouder worden. Het verlies aan flexibiliteit vermindert het natuurlijke bewegingspatroon en het verhoogt ook de kans op letsel aan de gewrichten. Kracht- en cardiotraining alleen zijn niet voldoende effectief om de flexibiliteit te verhogen. De S.T.E.P. mobiliteit zone training biedt een eenvoudig te gebruiken full body stretching-programma, dat door middel van oefeningen bijdraagt aan een betere beweging, blessurepreventie en bewegingspatroon.

Resultaten van de training

Eerdere onderzoeken hebben de effectiviteit van krachttraining met Keiser apparatuur duidelijk aangetoond. “Daarnaast bewijst de feedback die we krijgen van onze klanten dat de resultaten erg goed zijn. Uit de praktijk blijkt dat deelnemers na zes weken trainen al merkten dat ze meer energie hadden, minder stress, meer kracht, verhoogde productiviteit, betere spijsvertering en meer ontspannen waren. Na drie maanden bleek dat het uithoudingsvermogen aanmerkelijk was verbeterd, ze een betere lichaamshouding en een sterker hart hadden, en bij mensen die hoofdpijn klachten hadden, was de hoofdpijn verminderd. Terwijl na zes maanden de resultaten nog positiever waren: gewichtsverlies, een verbeterde werking van de lever, verminderd risico op hart-en vaatziekten, verhoging van de pijntolerantie, verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes, minder kans op osteoporose, verbeterde reactietijd en flexibiliteit. Kortom: Keiser maakt ouderen weer gezond. “Als Keiser zullen we doorgaan op deze ingeslagen weg. In de komende jaren zullen er zeker aantal nieuwe producten bijkomen, afgestemd op de behoeften van de markt.”

I body•LIFE 9I2011

the sports company I producten en concepten

body•LIFE 9I2011 I

Edities