Het begint met een goed idee - Deel 2

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2011

I body•LIFE 7I2011

Met de rubriek ‘ondernemer in beeld’ biedt body•LIFE een informatief artikel over een ondernemer die werkzaam is in de fitnessbranche. Enerzijds wordt het ondernemen belicht, anderzijds de persoon achter de onderneming. Voor deze editie interviewde de redactie Henk Sjabbens van Sjabbens Sports & Health in Renkum.

Deskundigheid én gezonde zakelijke ambitie

Henk Sjabbens is de drijvende kracht achter Sjabbens Sports & Health in Renkum en Heteren. Het is een sport-, health- en ontspanningsorganisatie met een bijzondere combinatie van een luxe accommodatie met drie grote zalen voor groepslessen, een prachtige fitnessruimte en drie squashbanen en een laagdrempelige gezelligheid in een omgeving van hoogstaande service. Het centrum richt zich vooral op gezinnen en biedt speciale gezinsabonnementen tegen een betaalbaar tarief, waarbij alleen de ouders betalen en de kinderen gratis mogen sporten. Kinderen vanaf drie jaar kunnen onder leiding van een kinderjuffrouw al sporten bij Sjabbens Sports & Health met het programma bewegen op muziek. Het centrum heeft als filosofie dat iedereen zich thuis moet voelen: jong, oud, dik en dun.

Uit wat voor gezin komt u?

Ik kom uit een gezin met 13 kinderen. Tot mijn zesde hebben wij gewoond in Stadskanaal. Mijn vader was glasblazer, maar omdat er in het noorden niet genoeg werk was, zijn we verhuisd naar Gelderland waar mijn vader in een emailleerfabriek ging werken. Van al mijn broers en zussen zijn er twee ondernemer geworden.

Hoe bent u ondernemer geworden?

De basis voor mijn ondernemerschap werd gelegd in mijn judoperiode. Ik was een verdienstelijk judoka en ben ooit derde geworden bij de Nederlandse kampioenschappen judo. Mijn leraar judo motiveerde mij om verder te gaan in die sport. Op gegeven moment kon ik zijn judoschool overnemen. Dat was 37 jaar geleden in 1974. Successievelijk heb ik de judoschool uitgebouwd en heb tegelijkertijd nog een aantal judoscholen opgezet in Lochem en omgeving. Langzamerhand begon fitness op te komen en ik zag daar wel kansen in om dat te combineren met judolessen. In Renkum zat ik in oud pand waar ik van de gemeente uit moest. Ik kreeg een nieuw pand aangeboden met een zaal van 90m2 met twee kleine kleedkamers. In die tijd – en dan praat je over 1984 – ben ik gestart met judolessen en fitness. Het fitness gebeuren was toen nog simpel van opzet. Ik had wat losse apparatuur met gewichten en pulleys die langs de kant van de dojo stonden. Zodra de judolessen voorbij waren, werd er fitness en conditietraining gegeven. Dat liep erg goed en op een gegeven moment zijn we fitness gaan uitbreiden met aerobics op initiatief van mijn vrouw, die uit de balletwereld komt. Samen hebben we de opleiding tot aerobicleraar gevolgd. Later is er nog callanetics en steps bijgekomen en konden we een volledig programma met fitness en groepslessen aanbieden.

Hoe is uw onderneming gegroeid en hoe heeft dat plaatsgevonden?

In het zaaltje waar we judo, fitness en groepslessen gaven, hadden we in een mum van tijd 700 leden en groeiden we uit ons jasje. Toen ben in eerste instantie op zoek gegaan naar een groter pand. Uiteindelijk kon ik van de gemeente een stuk grond kopen om zelf te bouwen. Dat was een hele investering toentertijd. Gelukkig stonden we sterk met het aantal leden dat we hadden. Hoewel de banken niet direct stonden te springen om de bouw en inrichting te financieren. Ik moest eigenlijk van de bank een haalbaarheidsonderzoek doen van 3.000 gulden, maar dat heb ik geweigerd. Desondanks ging de bank akkoord met de financiering en dat was de start van een nieuw fitnesscentrum met drie zalen: twee groepsleszalen, een judozaal en een horecagelegenheid. Een schot in de roos, want we groeiden al vrij snel naar 1.500 leden en was uitbreiding noodzakelijk. Er kwam een extra zaal bij en 3 squashbanen. Zelf ben ik een fanatieke squasher en squashen bleek tevens een goede aanvulling op de conditie- en intervaltrainingen voor met name de judoka’s. Vier jaar geleden hebben we nog een zaal erbij gebouwd onder de parkeerplaats. Een zaal van 350 m2 voor groepslessen en kinderactiviteiten. Investeringen die zijn geld hebben opgebracht. Inmiddels zijn we hier in de regio marktleider. Wekelijks worden hier vijfenentachtig groepslessen gegeven. Dat vind je bijna nergens in Nederland, misschien alleen in de grote steden. Nu zitten we op 2.500 leden. Drie jaar geleden hebben we een sportschool in Heteren overgenomen, waar mijn middelste zoon Eelco clubmanager is en waar we werken met hetzelfde concept als hier.

Ziet u mogelijkheden voor verbetering van de fitnessbranche?

Wat er verbeterd kan worden in de fitnessbranche is om de doelstelling van mensen die gaan sporten helderder te krijgen. Vaak zijn de doelstellingen te algemeen: ik wil fit worden of afslanken. Sinds kort werken we met V-Check dat een goed beeld geeft van de vitaliteit van iemand en specifieke aanbevelingen doet hoe men op een efficiënte manier de leefstijl/gezondheid kan verbeteren. En dat behelst meer dan alleen sporten. Ook voeding is een belangrijk element, evenals mental coaching. Ik heb jarenlang mensen begeleid die met een bepaald doel naar de sportschool kwamen. Met deze mensen heb ik vaak goede resultaten behaald. Als men na verloop van tijd zelfstandig verder ging, werden de resultaten vrij snel weer teniet gedaan. Om dit te voorkomen, heb ik de opleiding mental coaching bij Ben Middelkamp gevolgd. Deze training biedt goede handvatten om mensen te coachen bij hun doelstelling. Recent zijn we gestart met het VIP Programma dat mental coaching combineert met acupunctuur, sport en fysiotherapie in een compleet en persoonlijk plan van aanpak waarmee met behulp van een team van deskundigen doelen bereikt en behouden kunnen worden. Ik denk dat dit een goede aanvulling is voor fitnesscentra om bij mensen te proberen hun gedachtes te veranderen en te voorkomen dat ze weer terugvallen in hun oude gewoontes. Uiteindelijk word je als sportschool afgerekend op resultaat.

Bent u ook maatschappelijk betrokken bij de regio?

We hebben goede contacten met de basisscholen hier in de regio en we bieden ze elk jaar een sportdag aan waarbij ze kennis kunnen maken met fitness en groepslessen. Ook ondersteunen we de verenigingen hier door te adverteren in hun clubbladen.

Verder zijn we betrokken bij een aantal goede doelen en regionale acties en evenementen waar we bijvoorbeeld indoorcycling bikes ter beschikking stellen of een demo geven. Omdat onze leden voornamelijk uit de regio Renkum en Heteren komen, is regionale betrokkenheid erg belangrijk.

Wat is uw visie op ondernemen?

Ik vind dat een eigenaar van een fitnesscentrum in ieder geval sportief hoort te zijn. Tegenwoordig komen de ondernemers uit een heel andere branche en kopen ze een fitnesscentrum puur voor de business. Uiteraard moet je wel winst maken en weten hoe je een fitnesscentrum commercieel moet runnen. Zelf heb ik nooit een commerciële opleiding gedaan en heb altijd volgens eigen inzichten gehandeld. Tegenwoordig word ik bijgestaan door mijn twee zoons Endo en Eelco die beiden een commerciële opleiding hebben gedaan en langzamerhand wat taken van me overnemen. Eelco is clubmanager van het centrum in Heteren, terwijl Endo clubmanager is in Renkum en daarnaast de personele zaken behartigt van beide clubs. Met 40 man op de loonlijst is dat ook wel nodig. Daarbij zijn we alle drie actief op de werkvloer en vinden het belangrijk om regelmatig les te geven om contact met onze klanten te houden. We hebben een goede binding met onze klanten. Sommige klanten zijn al 37 jaar lid. De kunst is om je te onderscheiden in de markt. Vaak ontbreekt de kennis en krijg je kopieergedrag. Dat werkt niet. Wij zijn hier bewust mee bezig en nog van de ouderwetse stempel; eerst verdienen en dan investeren.

Hoe combineert u uw werk met uw privéleven en hoe ziet u de toekomst?

Ik heb altijd hard gewerkt. Sporten en lesgeven was mijn leven. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan en heb wat taken toegeschoven aan mijn twee zoons die straks het bedrijf zullen overnemen. Ik geef nog wat les en begeleid een aantal wedstrijd judoka’s. Voor de rest probeer ik samen met mijn vrouw zoveel mogelijk te genieten van het leven zoals vakanties houden en lekker eten. De toekomst zie ik voor onze clubs wel zonnig in. Hoewel je tegenwoordig wel meer aan marketing moet doen dan vroeger toen de sporters met bosjes binnenkwamen. Er is meer concurrentie bijgekomen en de economische crisis speelt ook een rol. Vandaar dat we veel geïnvesteerd hebben in kwaliteit zowel in de begeleiding als de apparatuur. Afgelopen jaar hebben we onze apparatuur grotendeels vernieuwd met o.a. een nieuwe krachtlijn van Cybex van MoveToLive, de Airmachines van Panatta Sport en de BodyBike van Studion. Voorlopig staan er dan ook geen nieuwe investeringen of uitbreidingsplannen op stapel. Op zich zijn we tevreden met het aantal leden. Het kunnen er altijd meer zijn, maar het belangrijkste is dat de leden zich hier thuis voelen en kunnen werken aan een betere leefstijl.

Henk Sjabbens is de drijvende kracht achter Sjabbens Sports & Health in Renkum en Heteren. Het is een sport-, health- en ontspanningsorganisatie met een bijzondere combinatie van een luxe accommodatie met drie grote zalen voor groepslessen, een prachtige fitnessruimte en drie squashbanen en een laagdrempelige gezelligheid in een omgeving van hoogstaande service. Het centrum richt zich vooral op gezinnen en biedt speciale gezinsabonnementen tegen een betaalbaar tarief, waarbij alleen de ouders betalen en de kinderen gratis mogen sporten. Kinderen vanaf drie jaar kunnen onder leiding van een kinderjuffrouw al sporten bij Sjabbens Sports & Health met het programma bewegen op muziek. Het centrum heeft als filosofie dat iedereen zich thuis moet voelen: jong, oud, dik en dun.

Uit wat voor gezin komt u?

Ik kom uit een gezin met 13 kinderen. Tot mijn zesde hebben wij gewoond in Stadskanaal. Mijn vader was glasblazer, maar omdat er in het noorden niet genoeg werk was, zijn we verhuisd naar Gelderland waar mijn vader in een emailleerfabriek ging werken. Van al mijn broers en zussen zijn er twee ondernemer geworden.

Hoe bent u ondernemer geworden?

De basis voor mijn ondernemerschap werd gelegd in mijn judoperiode. Ik was een verdienstelijk judoka en ben ooit derde geworden bij de Nederlandse kampioenschappen judo. Mijn leraar judo motiveerde mij om verder te gaan in die sport. Op gegeven moment kon ik zijn judoschool overnemen. Dat was 37 jaar geleden in 1974. Successievelijk heb ik de judoschool uitgebouwd en heb tegelijkertijd nog een aantal judoscholen opgezet in Lochem en omgeving. Langzamerhand begon fitness op te komen en ik zag daar wel kansen in om dat te combineren met judolessen. In Renkum zat ik in oud pand waar ik van de gemeente uit moest. Ik kreeg een nieuw pand aangeboden met een zaal van 90m2 met twee kleine kleedkamers. In die tijd – en dan praat je over 1984 – ben ik gestart met judolessen en fitness. Het fitness gebeuren was toen nog simpel van opzet. Ik had wat losse apparatuur met gewichten en pulleys die langs de kant van de dojo stonden. Zodra de judolessen voorbij waren, werd er fitness en conditietraining gegeven. Dat liep erg goed en op een gegeven moment zijn we fitness gaan uitbreiden met aerobics op initiatief van mijn vrouw, die uit de balletwereld komt. Samen hebben we de opleiding tot aerobicleraar gevolgd. Later is er nog callanetics en steps bijgekomen en konden we een volledig programma met fitness en groepslessen aanbieden.

Hoe is uw onderneming gegroeid en hoe heeft dat plaatsgevonden?

In het zaaltje waar we judo, fitness en groepslessen gaven, hadden we in een mum van tijd 700 leden en groeiden we uit ons jasje. Toen ben in eerste instantie op zoek gegaan naar een groter pand. Uiteindelijk kon ik van de gemeente een stuk grond kopen om zelf te bouwen. Dat was een hele investering toentertijd. Gelukkig stonden we sterk met het aantal leden dat we hadden. Hoewel de banken niet direct stonden te springen om de bouw en inrichting te financieren. Ik moest eigenlijk van de bank een haalbaarheidsonderzoek doen van 3.000 gulden, maar dat heb ik geweigerd. Desondanks ging de bank akkoord met de financiering en dat was de start van een nieuw fitnesscentrum met drie zalen: twee groepsleszalen, een judozaal en een horecagelegenheid. Een schot in de roos, want we groeiden al vrij snel naar 1.500 leden en was uitbreiding noodzakelijk. Er kwam een extra zaal bij en 3 squashbanen. Zelf ben ik een fanatieke squasher en squashen bleek tevens een goede aanvulling op de conditie- en intervaltrainingen voor met name de judoka’s. Vier jaar geleden hebben we nog een zaal erbij gebouwd onder de parkeerplaats. Een zaal van 350 m2 voor groepslessen en kinderactiviteiten. Investeringen die zijn geld hebben opgebracht. Inmiddels zijn we hier in de regio marktleider. Wekelijks worden hier vijfenentachtig groepslessen gegeven. Dat vind je bijna nergens in Nederland, misschien alleen in de grote steden. Nu zitten we op 2.500 leden. Drie jaar geleden hebben we een sportschool in Heteren overgenomen, waar mijn middelste zoon Eelco clubmanager is en waar we werken met hetzelfde concept als hier.

Ziet u mogelijkheden voor verbetering van de fitnessbranche?

Wat er verbeterd kan worden in de fitnessbranche is om de doelstelling van mensen die gaan sporten helderder te krijgen. Vaak zijn de doelstellingen te algemeen: ik wil fit worden of afslanken. Sinds kort werken we met V-Check dat een goed beeld geeft van de vitaliteit van iemand en specifieke aanbevelingen doet hoe men op een efficiënte manier de leefstijl/gezondheid kan verbeteren. En dat behelst meer dan alleen sporten. Ook voeding is een belangrijk element, evenals mental coaching. Ik heb jarenlang mensen begeleid die met een bepaald doel naar de sportschool kwamen. Met deze mensen heb ik vaak goede resultaten behaald. Als men na verloop van tijd zelfstandig verder ging, werden de resultaten vrij snel weer teniet gedaan. Om dit te voorkomen, heb ik de opleiding mental coaching bij Ben Middelkamp gevolgd. Deze training biedt goede handvatten om mensen te coachen bij hun doelstelling. Recent zijn we gestart met het VIP Programma dat mental coaching combineert met acupunctuur, sport en fysiotherapie in een compleet en persoonlijk plan van aanpak waarmee met behulp van een team van deskundigen doelen bereikt en behouden kunnen worden. Ik denk dat dit een goede aanvulling is voor fitnesscentra om bij mensen te proberen hun gedachtes te veranderen en te voorkomen dat ze weer terugvallen in hun oude gewoontes. Uiteindelijk word je als sportschool afgerekend op resultaat.

Bent u ook maatschappelijk betrokken bij de regio?

We hebben goede contacten met de basisscholen hier in de regio en we bieden ze elk jaar een sportdag aan waarbij ze kennis kunnen maken met fitness en groepslessen. Ook ondersteunen we de verenigingen hier door te adverteren in hun clubbladen.

Verder zijn we betrokken bij een aantal goede doelen en regionale acties en evenementen waar we bijvoorbeeld indoorcycling bikes ter beschikking stellen of een demo geven. Omdat onze leden voornamelijk uit de regio Renkum en Heteren komen, is regionale betrokkenheid erg belangrijk.

Wat is uw visie op ondernemen?

Ik vind dat een eigenaar van een fitnesscentrum in ieder geval sportief hoort te zijn. Tegenwoordig komen de ondernemers uit een heel andere branche en kopen ze een fitnesscentrum puur voor de business. Uiteraard moet je wel winst maken en weten hoe je een fitnesscentrum commercieel moet runnen. Zelf heb ik nooit een commerciële opleiding gedaan en heb altijd volgens eigen inzichten gehandeld. Tegenwoordig word ik bijgestaan door mijn twee zoons Endo en Eelco die beiden een commerciële opleiding hebben gedaan en langzamerhand wat taken van me overnemen. Eelco is clubmanager van het centrum in Heteren, terwijl Endo clubmanager is in Renkum en daarnaast de personele zaken behartigt van beide clubs. Met 40 man op de loonlijst is dat ook wel nodig. Daarbij zijn we alle drie actief op de werkvloer en vinden het belangrijk om regelmatig les te geven om contact met onze klanten te houden. We hebben een goede binding met onze klanten. Sommige klanten zijn al 37 jaar lid. De kunst is om je te onderscheiden in de markt. Vaak ontbreekt de kennis en krijg je kopieergedrag. Dat werkt niet. Wij zijn hier bewust mee bezig en nog van de ouderwetse stempel; eerst verdienen en dan investeren.

Hoe combineert u uw werk met uw privéleven en hoe ziet u de toekomst?

Ik heb altijd hard gewerkt. Sporten en lesgeven was mijn leven. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan en heb wat taken toegeschoven aan mijn twee zoons die straks het bedrijf zullen overnemen. Ik geef nog wat les en begeleid een aantal wedstrijd judoka’s. Voor de rest probeer ik samen met mijn vrouw zoveel mogelijk te genieten van het leven zoals vakanties houden en lekker eten. De toekomst zie ik voor onze clubs wel zonnig in. Hoewel je tegenwoordig wel meer aan marketing moet doen dan vroeger toen de sporters met bosjes binnenkwamen. Er is meer concurrentie bijgekomen en de economische crisis speelt ook een rol. Vandaar dat we veel geïnvesteerd hebben in kwaliteit zowel in de begeleiding als de apparatuur. Afgelopen jaar hebben we onze apparatuur grotendeels vernieuwd met o.a. een nieuwe krachtlijn van Cybex van MoveToLive, de Airmachines van Panatta Sport en de BodyBike van Studion. Voorlopig staan er dan ook geen nieuwe investeringen of uitbreidingsplannen op stapel. Op zich zijn we tevreden met het aantal leden. Het kunnen er altijd meer zijn, maar het belangrijkste is dat de leden zich hier thuis voelen en kunnen werken aan een betere leefstijl.

Ondernemer in beeld I business

Trivia

• Favoriete restaurant: Spaans restaurant Toledo in Wageningen

• Favoriete vakantiebestemming: geen, varen op boot vind ik leuk

• Favoriete auto: Mercedes

• Mijn mobiel is een iPhone

Paspoortcheck

Geboorteplaats: Stadskanaal

Geboortedatum: 10 mei 1952

Ouders: Pieter en Evelien Sjabbens

Partner: Cobie Sjabbens

Opleiding: Opleidingen: mavo, fitnesstrainer a

en b, vechtsporten, horecaopleiding, mental coach, voeding.

body•LIFE 7I2011 I

Edities