Body Bike

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2011

Nederland is al een poosje in de ban van de BOOTCAMPS. Het kan niemand ontgaan zijn, overal kun je sportende groepen mensen tegenkomen die behalve hardlopen ook allerlei oefeningen staan, liggen en zitten te doen op alles wat ze tegenkomen. Een leuk gezicht, voor voorbijgangers ook vaak vermakelijk. Ik zie ze vaak even stoppen om met bewondering en soms ook leedvermaak naar de ploeterende deelnemers te kijken.

Bootcamp Mania

Oorspronkelijk komt de term van de US NAVY, waar de aankomende rekruten leggings droegen, boots genaamd, en waar ze in ‘boot’camps getraind werden. Leggings…dat klinkt toch een stuk minder stoer! Tegenwoordig staat het synoniem voor intensieve trainingen of trainingskampen, op allerlei gebieden. In de fitnessbranche verstaan we onder BOOTCAMP het buiten trainen, de fitnesstrainingen outdoor.

Het aanbieden van BOOTCAMPS gebeurt op verschillende manieren, meestal vanuit persoonlijk initiatief van een (fitness) instructeur of vanuit een fitnessclub georganiseerd. Opvallend is dat veel fitnessinstructeurs de BOOTCAMPS aangrijpen om ‘voor zichzelf te gaan werken’, oftewel te starten met freelancen. Dit is natuurlijk een uitstekend begin, je hebt relatief weinig kosten en een potentieel hoge opbrengst per ‘gewerkt’ uur. Locaties zijn overal te vinden en gratis en er is weinig materiaal nodig. Eventueel onderbouwd met het volgen van een specifieke opleiding kan gemakkelijk gestart worden, het werven van deelnemers is dan de grootste uitdaging. Er zijn ook organisaties waar je je als trainer bij aan kunt sluiten om het administratieve gedeelte goed te laten verlopen.

Voor fitnesscentra is het reuze interessant om BOOTCAMPS aan te bieden, het is een uitbreiding van het lesaanbod en het kost geen extra ruimte, het ontwerpen van een BOOTCAMP is voor een gemiddelde groepsles- of fitnessinstructeur vrij eenvoudig en Nederlanders zijn van huis uit buitensporters. Na het volgen van een specifieke opleiding als bijvoorbeeld THE GLADIATOR WORKOUTS® BOOTCAMP opleiding hebben instructeurs een goede houvast om trainingen te periodiseren en voor lange termijn populair te houden. En zeker niet alleen als het mooi weer is, stoer in de modder rollen heeft een grote aantrekkingskracht, zo blijkt in de praktijk.

Bianca Karel

www.trainthetrainers.nl

www.thegladiatorworkouts.nl

bootcamp I producten en concepten

body•LIFE 7I2011 I

Edities