Lezersonderzoek

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2011
Einde aan stilzwijgende verlenging abonnementen

Op 1 december 2011 treedt de zogenaamde 'Wet Van Dam' in werking; stilzwijgend verlengen van onder andere jaarabonnementen is niet meer mogelijk. En klanten met een meerjarig abonnement mogen tóch na de 1ste 12 maanden opzeggen, zonder boete. Deze wet heeft belangrijke gevolgen voor fitness- en wellnessclubs, Personal Trainers enz., die met abonnementen werken.

Eindelijk komt er volgens de initiatiefnemer van deze wet, Martijn van Dam, een einde aan de praktijk dat je moet betalen voor producten of diensten die je niet meer wilt. “Zonder dat je het door had, zat je ineens weer een jaar aan een abonnement vast of moest je weer een jaar voor de sportschool betalen omdat je net te laat was met opzeggen. Het was een truc van veel bedrijven om geld te blijven verdienen aan consumenten die normaal al geen klant meer zouden zijn.”

Opzeggen

Ook wordt opzeggen voortaan net zo gemakkelijk als het afsluiten van een abonnement of contract. Terwijl je voor een nieuw abonnement alleen maar hoeft te bellen, is voor het opzeggen vaak een aangetekende brief nodig. Met deze wet is dat allemaal verleden tijd.

Het werd helaas de laatste jaren steeds gebruikelijker om het consumenten zo lastig mogelijk te maken van hun contract af te komen. Stilzwijgende verlenging, strenge eisen aan de manier waarop je opzegt, een specifieke periode waarbinnen je je abonnement moet opzeggen. In de ogen van Van Dam is dat niet alleen vervelend voor consumenten, maar ook slecht voor de werking van de markt. “Het is beter als consumenten zo vrij mogelijk zijn en eenvoudig kunnen overstappen naar andere aanbieders. Dan concurreren bedrijven scherper op prijzen en op kwaliteit en innovatie. Dat is beter voor de consument en beter voor de economie”, aldus Van Dam.

Leveringsvoorwaarden

De Wet Van Dam heeft dus duidelijke gevolgen voor de abonnementsstructuur van de fitnesscentra en de algemene leveringsvoorwaarden. De brancheorganisatie Fit!vak heeft niet stil gezeten en samen met de Consumentenbond onder leiding van de Sociaal Economische Raad (SER) al geruime tijd geleden een akkoord bereikt over Algemene Leveringsvoorwaarden voor de fitnessbranche. De Algemene Leveringsvoorwaarden voor de fitnessbranche gaan in per 1 januari 2012. Het geeft volgens directeur Ronald Wouters van Fit!vak de aangesloten bedrijven een sterk onderscheidend vermogen richting consument over de kwaliteit van geleverde diensten en producten. De Algemene Leveringsvoorwaarden zijn op 25 juni 2010 in stemming gebracht tijdens de Algemene Ledenvergadering van Fit!vak. Als serviceproduct voor de implementatie van de Algemene Leveringsvoorwaarden heeft Fit!vak een handleiding Algemene Leveringsvoorwaarden opgesteld voor haar leden. In deze handleiding staan tal van zaken die betrekking hebben op leveringsvoorwaarden en de Wet Van Dam. Aan de hand van vraag en antwoord, en casusbeschrijvingen zijn praktische facetten van leveringsvoorwaarden besproken.

Informatiedagen over leveringsvoorwaarden

Fit!vak is een uitvoerig communicatie- en informatietraject gestart om leden te informeren over de Algemene Leveringsvoorwaarden ter implementatie. Fit!vak heeft onder meer in augustus en september informatiedagen georganiseerd. Waarom zijn Algemene Leveringsvoorwaarden zo belangrijk voor de fitnessbranche? Wouters: “Ze maken onderdeel uit van het kwaliteitsbeleid van de branche en omdat ze een teken van professionaliteit van de branche zijn. Lerf, certificering, opleidingen, het zijn net als leveringsvoorwaarden onderdelen van een totaal kwaliteitsbeleid dat de fitnessbranche nastreeft. Het zorgt ook voor onderscheidend vermogen. Bovendien komt er steeds meer maatschappelijke en politieke druk op partijen die abonnementen met consumenten afsluiten. Als branche sta je sterker als je daar proactief op inspeelt en kiest voor zelfregulering. Dat is wat Fit!vak doet. Leveringsvoorwaarden geven de ondernemer en de consument een duidelijk beeld van de kwaliteit waaraan fitnesscentra moeten voldoen.”

body•LIFE 7I2011 I

I body•LIFE 7I2011

NEWS

producten en

concepten

Panatta Nederland verbreedt de fitnessmarkt met T-Wall

Per 01-09-2011 is Panatta Nederland dealer geworden van de T-Wall. Of het nu training voor kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, of reactie is, T-wall test uw persoonlijke grenzen in dit ultieme fitness gamingplatform voor elke uitdaging. Deze universele training tool biedt een fantastisch cardio-workout in tal van toepassingen, met inbegrip van Exergaming, sport, fitness en revalidatie.

T-Wall werd ontwikkeld door een team van ingenieurs, atleten en fitnessprofessionals voor de interactieve sporttraining en Exergame markt.

De T-Wall is verkrijgbaar in 3 verschillende maten, een 16 vlaks (basic16) , 32 vlaks (comfort32) en een 64 vlaks model (premium64). Tevens zijn alle modellen verkrijgbaar in vaste en mobiele uitvoering.

Geef je training meer kleur!

Het nieuwe trainingsseizoen staat voor de deur en het is weer tijd om de vakantiepondjes er af te trainen. Dit is het perfecte moment om de sportoutfit van uw leden compleet te maken met de nieuwe, eigentijdse FT4 trainingscomputer. De FT4 is het ideale instapmodel van de uitvinder van de hartslagmeter en geeft eenvoudige en duidelijke trainingsbegeleiding. De hartslagzone wordt grafisch op het display weergegeven en het hartje laat je zien of je binnen de zone traint. Zeer geschikt voor groepslessen door de gecodeerde, textiele borstband met perfecte pasvorm en % HFmax voor de indoor cyclinglessen. De weergave van het calorieverbruik is een goede stimulans om een paar extra oefeningen te doen.

De nieuwe Polar FT4, in twee nieuwe, trendy kleuren, combineert functionaliteit en stijl. Verkrijgbaar vanaf oktober.

Hét gezonde en lekkere alternatief voor soft drinks…

Lemar BV, o.a. bekend als importeur van Eat Natural repen, is tevens importeur van TAO Drinks. TAO is een 100% natuurlijk product, is een bron van antioxidanten, bevat vitamines en mineralen en is verfrissend lekker. TAO biedt een perfect en verantwoord alternatief voor de klassieke softdrinks en sportdrankjes en staat voor hip, trendy en lifestyle.

Van 22 t/m 24 september zal TAO aanwezig zijn op de Fitness en Wellness Vakdagen in Ahoy Rotterdam, Stand 4637. Hier kunt u bij ons terecht voor vragen over TAO Drinks, u kunt u TAO proeven en bestellingen plaatsen.

Voor meer informatie kunt u alvast de website bekijken, www.taodrinks.com, of contact opnemen met ons kantoor in Soest via info@lemarbv.com of 035-602 1699.

Edities