Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2011

Tijdens de Fitness & Wellness Vakdagen kunnen de bezoekers nieuwe kansen ontdekken voor hun branche. Bezoek stands op het gebied van interieur en inrichting, fitnessapparatuur, sauna-, spa- en zwembadtoebehoren, groepslessen en programma’s, fysiotherapie en revalidatie, opleidingen en vele andere producten en diensten. Met parallel hieraan interessante workshops, rondetafelsessies en een congres met sprekers verbonden aan de brancheorganisatie Fit!Vak en het Instituut Sport en Bewegingsstudies (HAN).

 

Waarom deze beurs?

De organisatie is in handen van Fitness & Wellness Exhibitions, een samenwerking tussen The Exhibition Company en Body Biz International. Fitness en Wellness Exhibitions kent de markt dus door en door. Ben Verhagen: “Als uitgever ben ik al twintig jaar actief in de fitnessbranche. Daarom heb ik samen met Patrick van Brienen, de oud-organisator van de Fitness Vakdagen, het initiatief genomen voor de Fitness & Wellness Vakdagen in Ahoy’ te Rotterdam. Daarom staat er nu een beurs met een duidelijke toegevoegde waarde.” “Dit initiatief, zo blijkt uit de vele inschrijvingen, slaat aan”, vult Patrick van Brienen aan. “Op het moment dat onze samenwerking een feit was, zijn we meteen aan de slag gegaan. Deze voor zowel fitnessondernemers als leveranciers moeilijke tijd, vraagt om een organisatie die betrokken is bij de branche, die weet wat er speelt en daardoor een beurs en beursprogramma kan bieden waar ondernemers daadwerkelijk iets mee kunnen. Er zullen dan ook veel noviteiten te zien zijn op de Fitness & Wellness Vakdagen. Met de toevoeging van de wellnessbranche is het aanbod divers en completer geworden. Dit tezamen zal er voor zorgen dat het voor de bezoeker weer interessant wordt om de beurs te gaan bezoeken. De inschrijvingen komen nog steeds veelvuldig binnen via de website. Vergeleken met voorgaande beurzen zijn er ook weer meer standhouders.” De branche heeft volgens Verhagen behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt de afgelopen jaren. “Fitnessclubs hebben wat minder geïnvesteerd in de gebruikelijke hardware, maar meer in dienstverlening, wellness-producten/concepten en andere verdienmodellen. Dat vertaalt zich ook naar de plattegrond. Tot nu toe geven de ingeschreven bezoekers aan, interesse te hebben in diverse beauty/wellnessproducten zoals cavitatieapparatuur, retentieplannen/tips; fysiotherapeuten geven aan weer juist wel in hardware geïnteresseerd te zijn.”

Nieuw concept

Het totaal nieuwe beursconcept met nieuwe dagen en een nieuwe locatie is ondertussen goed bekend bij de bezoekers. “Er is bewust gekozen voor een andere beursopzet”, leggen Verhagen en Van Brienen uit. “Voor de beursbezoeker zijn er veel meer mogelijkheden om inspiratie op te doen, nieuwe producten en diensten te leren kennen en makkelijker contacten te leggen met bedrijven die op de beurs staan. Het is al weer wat jaren geleden dat er zoveel deelnemers waren. Met de verschillende nu al bekende noviteiten kan de fitnessondernemer zeker veel ideeën en inspiratie opdoen. En dat is toch het uiteindelijk doel van een vakbeurs als deze: meer omzet uit een gezonde en toekomstgerichte branche.” Verhagen en Van Brienen verwachten dat deze beurs het jaarlijkse hoogtepunt zal worden voor de fitness- en wellnessbranche, met veel contactmomenten, kansen om bestaande relaties te ontmoeten en een sterk inhoudelijk programma met gerichte thema’s voor de fitnessondernemers. Zo staat 22 september in het teken van ‘Sport & zaken: een kansrijke combinatie’. Integraal gezondheidsmanagement voor werknemers in bedrijven en de rol die de fitnessondernemer hierin kan vervullen, staat op deze dag centraal. Terwijl op 23 en 24 september de Ondernemersdagen zijn met volop aandacht voor ‘Conceptontwikkeling’. Ontdek tijdens deze dagen de bredere invulling en diverse functionaliteiten van fitness. Denk aan fitness in combinatie met voeding, talentontwikkeling, health & performance, leefstijl en sportmanagement.

Ook de Fit!vak is blij met het initiatief van deze vakdagen. Gezien het huidige economische klimaat van de fitnessbranche is het belangrijk dat de vakbeurs wordt georganiseerd door mensen die hierbij betrokken zijn en die weten waar behoefte aan is. De Fit!vak vertegenwoordigt 890 erkende sport- en bewegingcentra en zal dit nieuwe platform, waar de ondernemers weer centraal staan, op diverse manieren ondersteunen, onder andere door een substantieel deel van het congres te organiseren. Ook zij zijn van mening dat de fitnessbranche een steeds breder en dynamischer karakter krijgt met de toevoeging van allerlei wellnessactiviteiten en een beurs verdient die dat karakter weerspiegelt.

Ben Verhagen is positief over de ontwikkelingen in de branche. “Door de vele gesprekken in de afgelopen maanden ben ik ervan overtuigd dat het herstel voor onze branche niet lang meer op zich zal laten wachten. Achter de schermen worden er behoorlijk wat initiatieven genomen om tot kwaliteit, duidelijkheid en onderscheid te komen binnen de branche. Het uitgebreide congres weerspiegelt dat. Ik durf te stellen dat je als fitnessprofessional na een bezoek aan de beurs en het congres, de volgende dag positief en vol inspiratie aan een nieuwe werkdag begint. Niet alleen wat betreft nieuwe ideeën. Op de beursvloer vind je behoorlijk wat (wereld primeurs) die je snel extra omzet kunnen bieden.”

Wat kan de bezoeker verwachten

van deze beurs?

Enkele voorbeelden van op de beurs gepresenteerde primeurs: Club Challenge, de nieuwe groepsles van ClubJoy; de Helix van Byloth; retentiesoftware o.a. van miClub en Ontrack; accountants gespecialiseerd in de fitnessbranche; de Wellplate, omvangverlies door verhoogde stofwisseling; Dyna-Q fitnessapparatuur zal voor een biomechanische doorbraak zorgen; Sports Art komt met de meest innovatieve trainingsapparatuur van dit moment; fitness-gaming met de T-Wall; en tenslotte de WellnessTampon.

Lezingen van onder meer Guus van der Meer en Gerard Nijboer met als onderwerp; Erop of eronder, Nieuwe Business modellen voor Fitnessondernemers door Ronald Wouters, verder lezingen over Gezondheidsinterventies; Voorkomen van uitval, de mogelijkheden voor de (bedrijfs-) fitnessbranche; Retail, extra omzet in fitness en wellnesscentra; Gezondheidsmanagement en arbeidsprestatie; Voedingsadvies in fitnesscentra; Leefstijlbevordering op de werkvloer; Fitnesscentrum als kenniscentrum in de buurt; De kosten en baten van bedrijfsfitness en het belang van participatie; Conceptontwikkeling; enz.

Fitness &Wellness Vakdagen 2011

Data:

22 t/m 24 september 2011

(extra beursdag voor studenten 21 sept.)

Locatie:

Ahoy’ Rotterdam, Ahoyweg 10,

3084 BA ROTTERDAM,

T. 010 293 33 00

Hal 1, oppervlakte 10.000 m2

Openingstijden:

Donderdag 22 september 2011

van 10.00 uur – 18.00 uur

Vrijdag 23 september 2011

van 10.00 uur – 18.00 uur

Zaterdag 24 september 2011

van 10.00 uur – 17.00 uur

Toegangsprijzen:

Euro 45,-. Op vertoon van uitnodiging en na registratie via de website is de toegang gratis.

www.fitness-wellnessvakdagen.nl

interview I branche actueel

body•LIFE 7I2011 I

Edities