Business Nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2011

I body•LIFE 6I2011

De mens achter…Herman den Blijker

Voor tv heeft Herman den Blijker een reeks succesvolle programma's gemaakt, zoals Herrie In De Keuken, Herman Zoekt Chef, Herman Helpt, Mijn Tent Is Top, Hermans Helden, Herrie In Het Hotel, Herrie Aan De Horizon, Enkele Reis Paradijs en Herrie In Je Huiskamer. In deze programma’s licht hij bedrijven door en deelt hij zijn kennis over het opzetten van restaurants en aanpassen van horecaformules met de ondernemers. Hij heeft duidelijke ideeën over waarom het ene restaurant dat louter met kwaliteitsproducten werkt succesvol is en het andere zelfs met veel knijpen op de inkoop zich nauwelijks staande kan houden. Momenteel is Herman te zien in Herrie in het Hotel waar hij samen met Willem Reimers noodlijdende hotels in binnen- en buitenland uit de penarie helpt.

Afvalrace

Herman werd als bekende kok hét voorbeeld van wat er met je lijf kan gebeuren wanneer koks de verleiding in de keuken niet meer kunnen weerstaan. Hij zou nog maar tien jaar te leven hebben wanneer hij niet rigoureus zou afvallen. Op zijn 'hoogtepunt' woog hij 150 kilo, met als gevolg dat hij steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. “Je energie wordt een stuk minder en ik kreeg ook last van kortademigheid”, vertelt Herman. “Op een gegeven moment was zelfs honderd meter naar een restaurant lopen nog teveel moeite. Dan zocht ik een ander restaurant op waar ik vlakbij mijn auto kwijt kon. Kortom: ik leidde een veel te ongezond leven.” Herman werd diverse malen door zijn huisarts gewaarschuwd vanwege veel te hoge bloedsuikers. Vorig jaar heeft hij zijn leefstijl drastisch omgegooid. “Het roer moest compleet om wilde ik nog kunnen genieten van mijn oude dag en mijn zoontje zien opgroeien”, aldus Herman.

Fanatiek trainen

Sinds augustus vorig jaar is Herman maar liefst zeven dagen per week te vinden in een sportschool onder begeleiding van personal coach Moes Chraou. Hij erkent dat hij voor zijn afslankrace ’s avonds altijd ‘een snackie, hapje en drankje’ nam. “Ik heb mezelf bijna gesloopt”, vertelt hij. “Ik ben nu al vijfentwintig kilo kwijt, maar van mij mogen er best nog tien af. Dan is het voorlopig wel genoeg. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen. Ook je spieren en je vel. Daar train je op, anders wordt alles slap. Moes is daarbij mijn steun en toeverlaat.” Herman heeft al eerder een afvalpoging ondernomen met hulp van een personal trainer, maar dat ging veel te snel. Daardoor lukte het niet en hield hij het niet vol. “Moes heeft me er door heen gesleept. Zijn kracht is dat hij geen druk op me zet. Door de aanwijzingen van hem lukt het me om mijn aandacht erbij te houden. Dat is goed, want ik ben snel afgeleid. Daarbij geeft Moes me ook het gevoel dat hij er alleen voor mij is. Hij weet wat ik denk en hoe hij me moet motiveren. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat als Moes er niet bij is, ik niet de discipline heb om het alleen te doen.” Moes gaat zelfs met Herman mee op vakantie zodat hij zijn programma niet hoeft te staken. Vanwege zijn tv-programma’s vertoeft Herman regelmatig in het buitenland waardoor er relatief weinig van sporten terechtkomt. Speciaal voor tv-opnamen in Nieuw Zeeland is Moes op verzoek van Herman meegevlogen om iedere dag voor de opnamen te trainen. Dat is een uitstekende stap geweest gezien de resultaten en de mindset van Herman tot op heden. “Voor iedereen die denkt over een Personal Trainer: het is geen extraatje of luxe, het is goedkoper, efficiënter en beter. Natuurlijk blijf ik ook met Moes trainen, want door hem leef ik gezonder en geniet ik nog veel meer.” Dit niet geheel zonder zichtbaar resultaat. Het leuke vindt Herman dat mensen zeggen dat hij er goed uitziet. Wel moest hij natuurlijk allerlei andere broeken en overhemden kopen, “Maar dat heb ik er graag voor over.”

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma van Herman bestaat meestal uit een warming-up op de loopband of als het mooi weer is een rondje buiten rennen en daarna een stevige krachttraining met gewichten, dumbells en halters om zoveel mogelijk vet te verbranden. Moes: “Ik train met Herman net als dat ik met alle andere mensen doe. Ieder individu is voor mij een afzonderlijke uitdaging waarbij ik evenredig gebrand ben op het boeken van resultaat. Vooral dat laatste veroorzaakt bij mij een enorme drive!” Het geeft wat mij betreft aan dat hij enorm zin heeft om Herman aan te sporen en dat hij er onvoorwaardelijk voor gaat. “Veel mensen denken dat hij een absolute hekel heeft aan sporten. Au contraire…Herman is er in korte tijd achter gekomen dat hij zich beter, sterker en fitter voelt door mijn personal training. Hij heeft een enorme drive en een uitermate tomeloze inzet. Voor Herman is het bijna iedere ochtend om 07.00 uur Herrie in de fitness.” Naar eigen zeggen, bruist hij weer van de energie. Voor het samenstellen van de training voor Herman raadpleegt Moes zijn team met betrekking tot specifieke expertise, zoals voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel en medical fitness trainer Eugene Buys, om blijvend resultaat te realiseren. “Ik geloof erin dat een trainer zich bewust moet zijn van zijn eigen kracht en daar waar nodig deze moet bundelen met anderen. Het is eigenlijk heel simpel, maar wel een kwestie van vertrouwen. Gelukkig staan de relaties van mij en ook Herman open voor deze progressieve aanpak waarbij het resultaat en welzijn van de relatie op nummer 1 staat”, aldus Moes.

Voeding

De leefstijlverandering voor Herman betekende niet alleen veel sporten, ook zijn voedingspatroon moest worden aangepast. Herman: “In diëten geloof ik niet omdat ze niet werken.” Ook het gebruik van voedingssupplementen zag Herman in zijn strijd om af te vallen niet zitten. “Daar zitten teveel e-nummers in. Ik houd het bij gezonde voeding.” Samen met voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel is een voedingsschema opgesteld voor Herman. Voor de training neemt hij een paar calorieën en na de training een bakje yoghurt met fruit of een toast met een omelet van eiwit. Tussen 12 en 14 uur neemt Herman een stukje vis met veel groenten of eventueel mager vlees en tussen 14 en 17 uur toast met kalfslever of fruit. Het avondeten bestaat uit een maaltijd met vis of gevogelte en groenten. Na 20.00 uur mag Herman niks meer eten. In dit patroon probeert Herman zoveel mogelijk rekening te houden met de dosering van koolhydraten en suikers en neemt hij bij voorkeur zuurdesembrood, boekweitpasta, zilvervliesrijst enz. Geen slechte vetten en zo min mogelijk dierlijke vetten zoals kippenhuid en vet vlees. Verder geen vette kazen, maar rauwemelkse geitenkaas. In beperkte mate alcohol in de vorm van een glas champagne of rode wijn. “Ik heb de meeste moeite met de regelmaat van alles en de dosering. Omdat ik een zeer onregelmatig eetpatroon had, at ik veel ongezonde dingen met veel eetmomenten per dag. Nu eet ik gezonde calorie arme producten. Als ik dit patroon voor 100% volhoud, dan ben ik het meest helder, gefocust en prettig in de omgang.”

Tenslotte merkt Herman op dat hij door Moes en zijn team zeer goed begeleid wordt. “Waardoor ik het ook goed vol kan houden.” De entourage waar Herman traint, de Health City club in Kralingen, vindt hij prima. “Belangrijk is dat je goed begeleid wordt en de service klopt. Ik snap alleen niet dat fitnesscentra met een horecagelegenheid ongezonde snacks serveren i.p.v. gezonde producten zoals salades, verse fruit en fruitdrankjes. Dat dit werkt, daar ben ik inmiddels zelf achter gekomen en ik voel me gezonder dan ooit.”

Herman den Blijker, geboren te Terneuzen, is een Nederlandse chefkok en tv-persoonlijkheid. Herman den Blijker begon als 16-jarige met koken en vertrok als 19-jarige naar Frankrijk om het vak echt te gaan leren. Inmiddels heeft hij een succesvolle carrière opgebouwd met eigen restaurants, heeft hij diverse kookboeken op zijn naam staan en heeft Den Blijker zelfs een eigen lijn kookbenodigdheden.

Voor tv heeft Herman den Blijker een reeks succesvolle programma's gemaakt, zoals Herrie In De Keuken, Herman Zoekt Chef, Herman Helpt, Mijn Tent Is Top, Hermans Helden, Herrie In Het Hotel, Herrie Aan De Horizon, Enkele Reis Paradijs en Herrie In Je Huiskamer. In deze programma’s licht hij bedrijven door en deelt hij zijn kennis over het opzetten van restaurants en aanpassen van horecaformules met de ondernemers. Hij heeft duidelijke ideeën over waarom het ene restaurant dat louter met kwaliteitsproducten werkt succesvol is en het andere zelfs met veel knijpen op de inkoop zich nauwelijks staande kan houden. Momenteel is Herman te zien in Herrie in het Hotel waar hij samen met Willem Reimers noodlijdende hotels in binnen- en buitenland uit de penarie helpt.

Afvalrace

Herman werd als bekende kok hét voorbeeld van wat er met je lijf kan gebeuren wanneer koks de verleiding in de keuken niet meer kunnen weerstaan. Hij zou nog maar tien jaar te leven hebben wanneer hij niet rigoureus zou afvallen. Op zijn 'hoogtepunt' woog hij 150 kilo, met als gevolg dat hij steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. “Je energie wordt een stuk minder en ik kreeg ook last van kortademigheid”, vertelt Herman. “Op een gegeven moment was zelfs honderd meter naar een restaurant lopen nog teveel moeite. Dan zocht ik een ander restaurant op waar ik vlakbij mijn auto kwijt kon. Kortom: ik leidde een veel te ongezond leven.” Herman werd diverse malen door zijn huisarts gewaarschuwd vanwege veel te hoge bloedsuikers. Vorig jaar heeft hij zijn leefstijl drastisch omgegooid. “Het roer moest compleet om wilde ik nog kunnen genieten van mijn oude dag en mijn zoontje zien opgroeien”, aldus Herman.

Fanatiek trainen

Sinds augustus vorig jaar is Herman maar liefst zeven dagen per week te vinden in een sportschool onder begeleiding van personal coach Moes Chraou. Hij erkent dat hij voor zijn afslankrace ’s avonds altijd ‘een snackie, hapje en drankje’ nam. “Ik heb mezelf bijna gesloopt”, vertelt hij. “Ik ben nu al vijfentwintig kilo kwijt, maar van mij mogen er best nog tien af. Dan is het voorlopig wel genoeg. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen. Ook je spieren en je vel. Daar train je op, anders wordt alles slap. Moes is daarbij mijn steun en toeverlaat.” Herman heeft al eerder een afvalpoging ondernomen met hulp van een personal trainer, maar dat ging veel te snel. Daardoor lukte het niet en hield hij het niet vol. “Moes heeft me er door heen gesleept. Zijn kracht is dat hij geen druk op me zet. Door de aanwijzingen van hem lukt het me om mijn aandacht erbij te houden. Dat is goed, want ik ben snel afgeleid. Daarbij geeft Moes me ook het gevoel dat hij er alleen voor mij is. Hij weet wat ik denk en hoe hij me moet motiveren. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat als Moes er niet bij is, ik niet de discipline heb om het alleen te doen.” Moes gaat zelfs met Herman mee op vakantie zodat hij zijn programma niet hoeft te staken. Vanwege zijn tv-programma’s vertoeft Herman regelmatig in het buitenland waardoor er relatief weinig van sporten terechtkomt. Speciaal voor tv-opnamen in Nieuw Zeeland is Moes op verzoek van Herman meegevlogen om iedere dag voor de opnamen te trainen. Dat is een uitstekende stap geweest gezien de resultaten en de mindset van Herman tot op heden. “Voor iedereen die denkt over een Personal Trainer: het is geen extraatje of luxe, het is goedkoper, efficiënter en beter. Natuurlijk blijf ik ook met Moes trainen, want door hem leef ik gezonder en geniet ik nog veel meer.” Dit niet geheel zonder zichtbaar resultaat. Het leuke vindt Herman dat mensen zeggen dat hij er goed uitziet. Wel moest hij natuurlijk allerlei andere broeken en overhemden kopen, “Maar dat heb ik er graag voor over.”

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma van Herman bestaat meestal uit een warming-up op de loopband of als het mooi weer is een rondje buiten rennen en daarna een stevige krachttraining met gewichten, dumbells en halters om zoveel mogelijk vet te verbranden. Moes: “Ik train met Herman net als dat ik met alle andere mensen doe. Ieder individu is voor mij een afzonderlijke uitdaging waarbij ik evenredig gebrand ben op het boeken van resultaat. Vooral dat laatste veroorzaakt bij mij een enorme drive!” Het geeft wat mij betreft aan dat hij enorm zin heeft om Herman aan te sporen en dat hij er onvoorwaardelijk voor gaat. “Veel mensen denken dat hij een absolute hekel heeft aan sporten. Au contraire…Herman is er in korte tijd achter gekomen dat hij zich beter, sterker en fitter voelt door mijn personal training. Hij heeft een enorme drive en een uitermate tomeloze inzet. Voor Herman is het bijna iedere ochtend om 07.00 uur Herrie in de fitness.” Naar eigen zeggen, bruist hij weer van de energie. Voor het samenstellen van de training voor Herman raadpleegt Moes zijn team met betrekking tot specifieke expertise, zoals voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel en medical fitness trainer Eugene Buys, om blijvend resultaat te realiseren. “Ik geloof erin dat een trainer zich bewust moet zijn van zijn eigen kracht en daar waar nodig deze moet bundelen met anderen. Het is eigenlijk heel simpel, maar wel een kwestie van vertrouwen. Gelukkig staan de relaties van mij en ook Herman open voor deze progressieve aanpak waarbij het resultaat en welzijn van de relatie op nummer 1 staat”, aldus Moes.

Voeding

De leefstijlverandering voor Herman betekende niet alleen veel sporten, ook zijn voedingspatroon moest worden aangepast. Herman: “In diëten geloof ik niet omdat ze niet werken.” Ook het gebruik van voedingssupplementen zag Herman in zijn strijd om af te vallen niet zitten. “Daar zitten teveel e-nummers in. Ik houd het bij gezonde voeding.” Samen met voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel is een voedingsschema opgesteld voor Herman. Voor de training neemt hij een paar calorieën en na de training een bakje yoghurt met fruit of een toast met een omelet van eiwit. Tussen 12 en 14 uur neemt Herman een stukje vis met veel groenten of eventueel mager vlees en tussen 14 en 17 uur toast met kalfslever of fruit. Het avondeten bestaat uit een maaltijd met vis of gevogelte en groenten. Na 20.00 uur mag Herman niks meer eten. In dit patroon probeert Herman zoveel mogelijk rekening te houden met de dosering van koolhydraten en suikers en neemt hij bij voorkeur zuurdesembrood, boekweitpasta, zilvervliesrijst enz. Geen slechte vetten en zo min mogelijk dierlijke vetten zoals kippenhuid en vet vlees. Verder geen vette kazen, maar rauwemelkse geitenkaas. In beperkte mate alcohol in de vorm van een glas champagne of rode wijn. “Ik heb de meeste moeite met de regelmaat van alles en de dosering. Omdat ik een zeer onregelmatig eetpatroon had, at ik veel ongezonde dingen met veel eetmomenten per dag. Nu eet ik gezonde calorie arme producten. Als ik dit patroon voor 100% volhoud, dan ben ik het meest helder, gefocust en prettig in de omgang.”

Tenslotte merkt Herman op dat hij door Moes en zijn team zeer goed begeleid wordt. “Waardoor ik het ook goed vol kan houden.” De entourage waar Herman traint, de Health City club in Kralingen, vindt hij prima. “Belangrijk is dat je goed begeleid wordt en de service klopt. Ik snap alleen niet dat fitnesscentra met een horecagelegenheid ongezonde snacks serveren i.p.v. gezonde producten zoals salades, verse fruit en fruitdrankjes. Dat dit werkt, daar ben ik inmiddels zelf achter gekomen en ik voel me gezonder dan ooit.”

de mens achter I business

body•LIFE 6I2011 I

Edities