Wat is uw rol binnen uw organisatie?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2011

Nieuw! Online

vacature service

Bent u op zoek naar de juiste professional?

• Als abonnee van body•LIFE Benelux kunt u gratis gebruik maken van deze

vacatureservice. Ga naar www.www.bodylifebenelux.nl

• Bent u geen abonnee, dan betaalt u 195 euro voor een vacature

vermelding en wordt uw vacature 1 maand geplaatst.

Word voor slechts 25 euro abonnee en schrijf u in via het invulformulier

op www.bodylifebenelux.nl onder de button abonneren.

Bij body•LIFE Benelux heeft u meerdere trefkansen:

- het tienmaandelijks vakblad voor de fitnessbranche

- de maandelijkse digitale nieuwsbrief body•LIFE Benelux

www.bodylifebenelux.nl

body•LIFE Benelux

introduceert:

Gratis Online

Vacature Service

Op zoek naar de juiste

professional voor deze stoel?

Europe’s No.1 For Your Healthy Business

Wie past er op de centen

Want zijn het niet de banken die de crisis veroorzaakten waardoor wij met onze zuurverdiende centjes amper meer leuke dingen kunnen doen? Wil je jouw bedrijf uitbreiden of wil je een nieuwe uitdaging aangaan, of wil je simpelweg een 1ste huisje kopen, dan is stap één vaak een bezoekje aan de bank. Je stelt een plannetje op, legt dit vervolgens aan de geldverstrekker voor, de bank denkt hier kort over na en geeft je de benodigde centjes zodat jij aan de slag kunt. Althans, zo ging het tot een paar jaar geleden. De tijd leert dat deze optimistische werkwijze niet heeft geresulteerd in een optimaal resultaat waardoor geleende centjes niet werden terugbetaald, veel klanten failliet gingen en huizenprijzen na het bereiken van recordhoogten, als een stortbui naar beneden kletterden. En nu zitten we dus met de gebakken peren.

Je moet tegenwoordig echt heel veel geld hebben om geld te kunnen krijgen. Het o zo felbegeerde, inmiddels sterk afgeprijsde, huisje is voor onze jonge starters onbereikbaar geworden. Je moet een bovennatuurlijk plan indienen om kans te maken een paar centen los te peuteren. Mindere tijden overbruggen dan wel een nieuw project opstarten, wij zijn aan de “goden” overgeleverd. En dat terwijl onze spaarcentjes, op diezelfde banken geparkeerd, amper rendement opleveren. Onze zuurverdiende Euros worden wel geschonken, ze noemen dat ook wel uitgeleend, aan landen waar de luilekkerstatus moet worden gehandhaafd. Nee, volgens sommigen mogen banken bedrijven van hardwerkende ondernemers niet meer financieren en is de redding van Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland, of ook Euro genoemd, een primaire bestemming voor onze bezittingen. De hardwerkende belastingbetalende burgers van de zogenaamde welvarende landen hebben inmiddels al besloten verworven rechten terug te schroeven. Nee, geen pensioen meer op je 65ste, maar we werken graag 2 jaar langer door zodat onze Grieken, 55 jaar oud, kunnen stoppen met hun dagelijkse beslommeringen waar ze al dan niet belasting over afdragen.

Kortom, wat zou er gebeuren als we eens voor 1 keer allemaal onze neuzen dezelfde kant op laten wijzen. Wij halen al onze spaarcentjes op en stoppen deze voor een paar dagen in de tot de verbeelding sprekende oude sok. De banken worden er zo aan herinnerd hoe zij aan het kapitaal komen waarmee zij over de rug van hun geldverstrekkers, risicoloos hun torenhoge vermogens vergaren.

Misschien doet een oproep op facebook wonderen en wordt de financiële wereld voor eventjes met beide benen op moeder aarde teruggeworpen, worden leningaanvragen weer op reële gronden beoordeeld en kan ons landje weer naar een gezond ondernemersklimaat worden opgekrikt. Simpel toch?

“Financieel management” Of doodgewoon geld. Geld wat we nodig hebben om te leven maar ook om geld mee te verdienen. Het eerste wat bij mij opkomt als ik aan geld denk is leuke dingen doen maar ook aan bank, crisis en bijvoorbeeld Griekenland.

Column Marie Anne van Laak I business

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 5I2011 I

I body•LIFE 5I2011

Deel 5: “Coördinatie en Stabiliteit”

In het vijfde deel van deze serie, wil ik graag een onderdeel van het trainingsprogramma bespreken dat maar weinig in het hoofd van klanten opkomt wanneer ze voor een intake komen en hun doelstellingen kenbaar maken. De meeste klanten willen fitnessen met het doel om sterker te worden, conditie te verbeteren of gewicht te verliezen. Nooit om hun romp te stabiliseren en slechts een enkele keer om hun enkel, knie of schouder te stabiliseren. Deze laatste groep denkt dat de stabiliteit al getraind is bij de fysiotherapeut en wil er daarna alleen maar volop tegen aan.

Case study: hoe ga je om met nieuwe klanten?

Het belang van stabiliteit in de romp

De romp is het anker voor onze bewegende armen en benen. De armen en benen moeten dingen naar ons toe trekken, van ons af duwen of tillen en ons laten lopen, bukken of knielen. De romp is hierbij het stabiele deel waar de bewegende armen en benen aan vast zitten. In de fysiologie bestaat het verschil tussen posturale en dynamische spieren (zie kader). In de ideale situatie heeft de romp voor het overgrote deel een posturale functie in plaats van een dynamische functie. Want in die situatie kan de romp het anker vormen gedurende de activiteiten die wij van onze armen en benen vragen. Wij zien echter vaak dat men de romp gebruikt in een dynamische functie. Uit empirisch onderzoek binnen ons centrum blijkt dat het aandeel van de posturale functie van de rompspieren groter kan worden, wanneer in deze functie getraind wordt. De rompspieren worden in onze programma’s getraind op hun posturale kwaliteiten. Waarom een sit-up doen als je een stabiliserende functie vraagt? Ons motto: Train the way you Function™. Het opbouwen van de stabiliteit moet hierbij wel geleidelijk gebeuren zodat deze posturale spieren de romp kunnen stabiliseren. Want nu is niet de kracht het leidende doel in de training maar de stabilisatie van de romp terwijl je de spiergroep traint. Wij leren onze klanten zelf hun stabiliteit te herkennen waardoor ze onafhankelijk van een constant wakend oog, zelfstandig kunnen trainen.

Het belang van stabiliteit in knie en enkel

Bij de stabiliteit rondom de knie en de enkel speelt natuurlijk ook het verhaal van de posturale en dynamische spieren. De benen hebben voornamelijk een dynamisch functie. Toch moeten deze zelfde spieren de gewrichten ook kunnen stabiliseren tijdens lopen en staan. Dit gebeurt in het Artros Bewegingscentrum niet door de spieren meer posturaal te trainen, maar wordt bereikt doordat de verschillende spieren rondom een gewricht meer samen gaan werken om stabiliteit (posture) te creëren. Dit noemen wij een actieve stabiliteit (coördinatie van de stabiliserende spieren rondom de knie en enkel).

Dus, hoe verhoudt de kracht zich tussen de quadriceps en de hamstrings, hoe tussen de adductoren en de abductoren en hoe tussen de voetheffers en kuitspieren of tussen de pronatie en supinatie van de voet?! En hoe functioneert het been in de functie die de klant ervan vraagt?

Deze twee gewrichten zijn zo belangrijk voor stabiliteit omdat ze naast de lokale stabiliteit ook nog eens het hele lichaamsgewicht moeten verwerken en ze de fundering zijn voor de stand van de wervelkolom en daarmee de romp. Bij instabiliteit van de knie of enkel kan er een volledig veranderde belastingsverdeling door de rest van het lichaam ontstaan, hetgeen weer kan leiden tot bekken-, rug- en nekklachten.

Het belang van stabiliteit in de schouder

De schouder is een gecompliceerd geval. Het is namelijk de verbinding tussen de bewegende arm en de stabiliserende romp. Natuurlijk vormt ook de heup de verbinding tussen het bewegende been en de stabiliserende romp maar de uitslag van de beweging in de heup is veel minder dan de bewegingsmogelijkheid in de schouder. En juist die bewegingsuitslag maakt het zo moeilijk een goede overgang te creëren. Onze klanten gebruiken hun armen de hele dag: op kantoor, tijdens metselen, in het huishouden maar ook om een tennisbal over het net te krijgen. Schouderklachten vormen momenteel dan ook een van de snelst groeiende klachten in de medische zorg. De actieve stabiliteit van de schouder kan veel van deze klachten voorkomen of zelfs oplossen. Het is daarom ons belang goed te analyseren hoe het schoudercomplex zich beweegt in de functies die dagelijks uitgevoerd worden. Waar wordt de actieve stabiliteit door bewerkstelligd? Welke spieren moeten getraind worden en welke moeten ontspannen worden?

Coördinatie en stabiliteit zijn in mijn ogen van cruciaal belang voor het goed functioneren van de mens en daarmee een uitgangspunt voor het opzetten van een trainingsprogramma. Als we trainen meer serieus nemen en onze klanten kunnen laten ervaren dat zij door het trainen van deze onderdelen beter in hun vel zitten, meer kunnen doen en minder last hebben van die veel voorkomende rug-, schouder- of knieklachten, dan kunnen we klanten houden in plaats van binnenhalen. De fitnesscentra in Nederland kunnen een eerste schakel vormen in preventie. Als we mensen gezond kunnen houden op cardiovasculair en spiertechnisch gebied, hoeven ze geen gebruik te maken van de medische diensten. Dit kan per jaar enorm veel kosten besparen.

Maar dan moeten we ons wel profileren als experts op het gebied van trainen. En een expert word je niet vanzelf, dat is een groeiproces waar passie aan ten grondslag ligt en kennis en kunde de bouwstenen van zijn.

Edities