Verwachting versus realiteit

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2011
Voorkomen is beter dan genezen

Ondernemers die hun bedrijf

verkopen zitten met allerlei vragen. Een greep uit de dagelijkse praktijk:

Hoe zorg ik ervoor, dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie geheim blijft? Hoe voorkom ik, dat deze vertrouwelijke informatie niet tegen mij wordt gebruikt?

Hoe verkrijg ik duidelijkheid over het onderhandelingstraject? Kunnen onderhandelingen nog worden afgebroken en welke consequenties heeft dat? Wie zijn er eigenlijk bevoegd om onderhandelingen te voeren en hoe kom ik daarachter?

Ga ik de aandelen in een BV verkopen of kies ik voor een activa-transactie? Wat zijn trouwens de verschillen, juridisch en fiscaal? En hoe regel ik de verkoop van mijn onderneming die in een VOF wordt gedreven?

Wat zijn de belangrijkste afspraken die moeten worden vastgelegd over de financiering en de betaling van de koopsom?

Wat zijn de gevolgen voor de werknemers? Gaat al het personeel mee over, of kan ik daar iets anders over afspreken?

Welke risico’s zijn voor de verkoper en welke voor de koper? Wat doen we met de “lijken in de kast”?

Hoe zorg ik ervoor dat ik als verkoper mijn geld krijg en dat de gemaakte afspraken worden nageleefd?

Hoe weet ik of het contract aan alle kanten “waterdicht” is?

Ongetwijfeld herkent u één of meer van deze vragen. Maar kent u ook de antwoorden? Wie op overnamepad gaat, doet er goed aan zich goed voor te bereiden. Bij een goede voorbereiding mogen de juridische aspecten niet uit het oog worden verloren. Deskundige bijstand door ervaren (overname)juristen is de moeite waard. Zij kennen niet alleen het antwoord op al deze vragen, maar adviseren u ook om risico’s te vermijden. Dat is ook nog eens goed voor de nachtrust. Want de belangen zijn groot. En voorkomen is beter dan genezen!

Enkele juridische vragen bij een bedrijfsovername

Een gezonde levensstijl vermindert de kans op ziekte en verbetert de kwaliteit van leven. Het beoefenen van fitness draagt bij aan die gezonde levensstijl. Als ondernemer in de fitnessbranche wilt u liever risico’s voorkomen, dan dat u problemen moet oplossen. Dat scheelt u immers een heleboel tijd, geld en energie. De verkoop van een onderneming is zo’n moment waarop u een heleboel risico’s kunt vermijden. Risico’s die u niet dagelijks tegenkomt en waarvan u het bestaan wellicht niet eens kent.

column remie huijs I business

Remie Huijs, heeft zich gespecialiseerd in de

juridische begeleiding van fusies en overnames

alsmede in de geschillenbeslechting die met fusies

en overnames verband houdt.

r.huijs@vladv.nl / www.vladv.nl / T: 077-3201947

body•LIFE 5I2011 I

I body•LIFE 5I2011

Edities