Agenda

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2011

Beto Perez was speciaal overgevlogen uit Amerika om Nederlandse instructeurs in de Amsterdamse nachtclub te inspireren met zijn speciale moves. En dat niet alleen: de avond moest ook een inspiratie zijn voor disco’s en nachtclubs in heel Nederland om in samenwerking met sportscholen uit de regio een eigen Zumba-event organiseren. Het evenement in Amsterdam was al weken van te voren uitverkocht en beloofde dus een succes te worden.

Een grote glimlach

Beto Perez kan zelf nauwelijks geloven dat zijn concept Zumba in de afgelopen tien jaar is uitgegroeid tot een internationale fitnessrage. Beto: “Ik was een keer mijn aerobicsmuziek vergeten en moest toen improviseren op de muziek die ik wél bij me had en dat was mijn favoriete Latin muziek. Ik voelde dat er iets speciaals gebeurde in de zaal. Mensen kregen een grote glimlach op hun gezicht, hadden weer plezier in bewegen. Vaak zijn step- en aerobicslessen te moeilijk. Choreografisch zitten ze geweldig in elkaar, maar de lessen zijn leeg. Of de lessen zijn te agressief; mensen worden door instructeurs opgezweept met teksten als ‘no pain no gain’. Dat is niet hoe ik het zie. Helemaal niet zelfs. Als iedereen plezier heeft, dan heb je je werk als instructeur goed gedaan. Zumba is swingend, maar simpel. Iedereen kan het. Zumba-instructeurs mogen improviseren, maar mijn boodschap is: hou het simpel. Ga niet allerlei ingewikkelde choreografieën bedenken om te laten zien hoe goed jij bent. Zet je ego aan de kant. Zumba is niet de les van de instructeur; het is de les voor je klanten. Maak van je les een feestje waarvoor iedereen uitgenodigd is, plezier heeft en zich lekker voelt. Vandaar ook de wijde Zumba-broeken in allerlei vrolijke kleuren. Strakke aerobicskleding is voor mensen met een perfect lijf. Maar wie heeft dat? De wijde broeken zitten comfortabel, je kunt je er vrij in bewegen en staan iedereen cool en sexy. Inmiddels is er Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic voor kinderen en Zumba Gold voor iets oudere mensen. Het nieuwste programma is Zumba Sentao. Dat is Zumba met een stoel. Een behoorlijk pittig programma dat voor 50% bestaat uit de bekende danspasjes en voor 50% uit spierverstevigende oefeningen.”

Zumba-instructeurs moeten zichzelf zijn

Zumba-instructrice Sonja de Boer uit het Friese Wolvega was maar liefst drie uur te vroeg op het evenement, want ze wilde een plekje op de eerste rij. Zes avonden in de week geeft ze Zumba-les in dorpen waar geen sportscholen zijn. “Daar huur ik gymzalen en geef ik les,” vertelde ze, “Binnen een paar maanden zijn de lesaantallen gegroeid van vijf naar soms wel twintig deelnemers. Mensen moeten in het begin even wennen aan de pasjes en het schudden met de heupen. Maar mede dankzij de muziek vinden ze Zumba al vanaf de eerste les ontzettend leuk om te doen. En ik heb er zelf ook veel plezier in. Als ik na een vermoeiende dag in m’n autootje richting een les rij en ik zet Zumba-muziek op, dan word ik weer helemaal fit.” Ook aanwezig op het Zumba-event waren Jaromir Cremers en Lars Wensink, twee van de zes Zumba educational specialists die in Nederland opleidingen verzorgen, ondersteuning bieden waar nodig en waken over kwaliteitsbehoud. Het belangrijkste advies dat zij instructeurs willen meegeven, is vooral jezelf zijn. Lars: “Een Zumba-les heeft bepaalde ingrediënten, maar we laten ook toe dat instructeurs hun eigen flavour aan een les geven. Een instructeur die zichzelf kan zijn, is geloofwaardiger en heeft waarschijnlijk ook meer plezier in het lesgeven.” Het mooiste van Zumba vinden beide instructeurs de toegankelijkheid. Lars: “Ik heb zelfs een meisje in een van mijn lessen die in een rolstoel zit. Ze doet gewoon mee met de les. En natuurlijk kan ze lang niet aan alles meedoen, maar aan het eind van de les heeft ze een grote glimlach op haar gezicht.” “Juist de mensen die denken dat ze het niet kunnen, toch aan het bewegen krijgen, daarin zit voor mij de kracht van het lesgeven,” vult Jaromir aan, “Mijn moeder werd altijd heel blij van muziek zoals bij Zumba gebruikt wordt, alleen was er toen nog geen Zumba. Ze heeft een zware strijd geleverd tegen overgewicht en ik weet zeker dat Zumba voor haar een workout was geweest waar ze wél aan mee had kunnen doen. Als ik nu mensen met overgewicht in mijn les heb, ben ik blij dat ze door Zumba in beweging zijn gekomen.”

Zumba is voor iedereen!

En toen barstte het feest los. Na een warming up kon de menigte niet wachten op wat Beto nog meer in petto had. Na aanvankelijk alleen op het podium te staan, maakte hij ook ruimte voor de educational specialists, instructeurs en andere Zumba-liefhebbers. Er stonden enkele verbluffend goeie dansers op het podium, maar Beto gaf de spotlight aan misschien niet de beste, maar zeker een hele enthousiaste deelneemster. Want Zumba is voor iedereen.

zumba I branche actueel

body•LIFE 5I2011 I

Edities