Sportvasten retentiemiddel en vergroot succesfactor

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2011

“Sportvasten vormt een mooie aanvulling op mijn praktijk”, vertelt Lino. “Het is beslist geen doorsnee programma wat je de klanten even aanbiedt. “Een methode die kennis en ervaring van voeding, trainingsprogramma’s en mental coaching vereist.”

Extra omzet

In dit opzicht is Sportvasten bij Lino in vertrouwde handen. Hij heeft veel ervaring als Personal Trainer. Na zijn opleiding Academie Lichamelijke Opvoeding en Alba Academie bedrijfscoach (post hbo), heeft Lino onder meer gewerkt bij Defensie als sportinstructeur en daar heeft hij veel ervaring opgedaan in outdoor activiteiten en vechtsporten. Sinds 2006 werkt Lino als zelfstandig Personal Trainer. Zijn specialisme is kracht/cardio, (kick)boksen, outdoor conditie(loop/krachttraining). Daarnaast is hij eigenaar van Powercoach Healthcare, gericht op particulieren & bedrijven. Met healthchecks, voedingsbegeleiding, trainingsbegeleiding en (stoel)massages. “Sportvasten is een programma dat veel potentie heeft om bij Personal Training toe te passen”, vindt Lino. “Tijdens de Sportvastenkuur moeten mensen namelijk elke dag sporten waardoor je als Personal Trainer extra omzet kunt genereren.” Sinds februari dit jaar biedt Lino Sportvasten aan. “Via mijn klanten hoorde ik over Sportvasten. Daarnaast werd ik ook benaderd door Sportvasten zelf die Personal Trainers zocht voor de verkoop van hun product. Voordat ik met Sportvasten begon, heb ik eerst de interne opleiding bij hen gevolgd. Dit is belangrijk om het concept goed in de markt te kunnen aanbieden. Binnen deze opleiding komen voeding, trainingsmethoden en mental coaching aan bod. Aspecten die cruciaal zijn. Sportvasten biedt op zich snel succes, maar het begeleidingstraject daarna, is zeker zo belangrijk. Ervaring is dan essentieel.” Zelf heeft Lino ook de kuur gedaan om te ervaren hoe deze methode werkt. “Het is ook een voorwaarde om met Sportvasten te mogen werken.”

Resultaten

Ondertussen hebben 25 mensen bij Lino de Sportvastenkuur gevolgd. Bij twee klanten werd niet het beoogde resultaat behaald. “Over de hele linie bleken mijn klanten het goed vol te kunnen houden. Van belang bij de start met de Sportvastenkuur is een goede intake en een uitgebreide uitleg over de kuur. Daarin vertel ik ze onder meer hoe het protocol in elkaar steekt en hoe ze moeten eten en sporten. Tijdens de kuur heb ik regelmatig contact met mijn klanten via de mail, telefoon en een afspraak in de club. Wat heel belangrijk is - en dat vertel ik ze met klem – is dat ze gedurende de Sportvastenkuur het leven zo gemakkelijk mogelijk moeten maken. Zeker klanten met een drukke en stressvolle baan dienen daar rekening mee te houden. Voor de meeste van mijn klanten was Sportvasten het laatste redmiddel. Het zijn klanten die twee tot drie keer per week actief sporten, maar net de laatste kilo’s er niet afkrijgen. Met Sportvasten zijn ze in 10 dagen 3 tot 6 kilo afgevallen, waarmee Sportvasten zijn belofte volledig waarmaakt. Daarbij scoren de mannen in het algemeen beter dan de vrouwen. Bij de intake probeer ik de soms hoge verwachtingen wat te temperen. Bij iedereen ligt dit anders en heeft met meerdere (lichaams)factoren te maken.

Daarnaast ga ik alleen met klanten in zee die actief sporten. Iemand die nauwelijks aan sporten doet, daarvoor heeft Sportvasten geen zin. Dit gezien het feit dat je in staat moet zijn om 10 dagen lang te sporten. Sportvasten biedt wel een programma dat Prepare for the Switch heet. Daarin wordt bekeken hoe het zit met de belastbaarheid bij trainen op een bepaalde intensiteit. Waar en hoe je traint maakt in principe niet uit. Dat mag in de sportschool, maar kan ook buiten zoals fietsen of hardlopen. Wel zal dan met een hartslagmeter getraind moeten worden om binnen de vastgestelde hartslagzone te blijven.” Te veel trainen tijdens de Sportvastenkuur heeft volgens Lino absoluut geen zin. “Vaak gaan mensen extra sporten omdat ze denken dat ze dan meer kilo’s kwijt raken. Daarvoor moet je als Personal Trainer waken en ze strikt aan het protocol van Sportvasten houden”, aldus Lino.

Mentale switch

Hoewel Lino pas een paar maanden met Sportvasten werkt, is zijn ervaring positief. “Sportvasten blijkt in de praktijk een heel goed retentiemiddel te zijn. Niet als product op zich, maar als een methode om klanten te behouden en bewust te laten worden van hun leefstijl. De combinatie van voeding en sporten is hierbij ideaal. Sommige voelen zich na het volgen van de Sportvastenkuur als herboren en dat betekent voor hun niet alleen een fysieke, maar ook een mentale switch. Voor mij als Personal Trainer is het mentale gedeelte in de Sportvastenkuur belangrijk. Het blijkt voor veel mensen in de praktijk moeilijk om resultaat te behalen. Met Sportvasten lukt dat op korte termijn. Uiteraard houdt de begeleiding niet op na de Sportvastenkuur en zul je als Personal Trainer in contact moeten blijven met je klanten over de voeding en training. Het gevolg hiervan is dat ik door Sportvasten er steeds meer nieuwe klanten bij krijg.” Volgens Lino zijn Personal Trainers bij uitstek de personen die dit product kunnen verkopen vanwege hun ervaringen en opleiding. De volgende stap van Lino is om Sportvasten aan de leden van Club Sportive te gaan aanbieden. “Daarbij wil ik samen met een aantal freelancers en een voedingsdeskundige een klein team vormen om binnen de club zoveel mogelijk mensen te kunnen begeleiden tijdens de Sportvastenkuur.” Als tip wil Lino nog meegeven: “Kijk goed naar wie je doelgroep is en hoe je Sportvasten in de markt wil zetten. Als Personal Trainer zit je in een heel ander segment dan een instructeur. Het is gewoon een stukje ondernemen. Op deze markt is veel concurrentie. Hoe onderscheid je je dan in deze markt. Ervaring en veel kennis over voeding, trainingsmethoden en mental coaching is dan een pré.”

Toekomst

Lino verwacht veel van Sportvasten in de toekomst, getuige ook de belangstelling die er is voor deze methode. “Daarbij staan de ontwikkelingen niet stil bij Sportvasten. Er komen steeds meer opleidingen bij, evenals bijscholingen. Sportvasten biedt verschillende licenties aan: voor topsport, therapeutisch en slank en vitaal dat zich specifiek richt op de fitnessmarkt. Tevens wordt Sportvasten binnen de medische wereld ingezet voor mensen met diabetici II en darmklachten. Dit vergt een heel andere aanpak en ze worden daar vaak bijgestaan door trainers die het sportgedeelte voor hun rekening nemen. Kortom een concept dat mijn mogelijkheden als Personal Trainer alleen maar heeft vergroot.”

sportvasten I health

body LIFE 4I2011 I

I body LIFE 4I2011

Sportvoeding in opkomst binnen fitness- en wellnesscentra

Hoewel het gebruik van sportvoeding in de fitness- en wellnesscentra nog in de kinderschoenen staat, is het gebruik van sportvoeding in deze clubs duidelijk in opkomst. Voeding en beweging zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er bestaan echter grote verschillen in kwaliteit en aanbod in sportvoeding. In dit artikel een overzicht van de verschillende soorten sportvoeding en een verdieping op sportvoeding gebaseerd op eiwitten. verreweg het meest verkochte voedingssupplement in fitnesscentra.

Sportvoeding is aan te bevelen voor sporters die het maximale uit hun sport willen halen of ter bevordering van de algemene gezondheid. Een sporter kan baat hebben bij gebruik van sportvoeding wanneer:

1. de inspanning langer duurt dan 90 minuten

2. de intensiteit van de inspanning (zeer hoog) is

3. de sporter snel wil herstellen van zijn inspanning

Het aanbod in sportvoeding is enorm. Een nadere verkenning is dan ook op zijn plaats. In relatie tot sportvoeding bestaan er grofweg 3 gebruikersgroepen binnen fitnesscentra, namelijk duursporters, krachtsporters en sporters die gewichtsverlies als doelstelling hebben. Vanzelfsprekend  bestaat er ook de gebruikersgroep die  ‘Algemene gezondheid/fitheid’ als doelstelling heeft. Het is echter onmogelijk voor fitnesscentra om alle categorieën aan te bieden. In figuur 1 een overzicht van de diverse categorieën per gebruikersgroep.  

Eiwitshakes

Binnen het totale aanbod in sportvoeding zijn de eiwitten(shakes) het meest populair. Het aanbod in eiwitshakes is enorm. Er zijn grofweg 2 typen eiwitshakes te onderscheiden, namelijk Whey eiwit concentraat en Whey eiwit isolaat. Dit verklaart direct het grote prijsverschil tussen de diverse producten. De meeste Whey shakes bestaan voornamelijk uit Whey eiwit concentraat, met een kleine hoeveelheid Whey eiwit isolaat. Er is slechts een klein aanbod eiwitshakes dat enkel bestaat uit Whey eiwit isolaat. De Whey eiwit concentraat producten bevatten over het algemeen tussen 65%-85% eiwitten. Een Whey eiwit isolaat kan ruim 90% eiwit bevatten. De isolaat variant is dan ook een zeer zuivere vorm, wat als voordeel heeft dat het maximaal wordt opgenomen door het lichaam. Andere voordelen van de isolaat variant zijn dat het nauwelijks vet en lactose bevat. Vanzelfsprekend is de isolaat variant duurder dan de concentraat variant.

Het gebruik van eiwitten kent veel voordelen. Gezien de enorme diversiteit en kwaliteitsverschil is een nadere toelichting op zijn plaats. Er zijn vele onderzoeken die het belang van eiwitten aantonen. Sporters kunnen ook baat hebben bij het gebruik van extra eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van shakes. Dit geldt voor sporters uit alle gebruikersgroepen zoals de krachtsporters, duursporters en sporters die gewichtsverlies willen bewerkstelligen. Een duursporter herstelt sneller na een intensieve inspanning na gebruik van een eiwitshake. Een krachtsporter beperkt hiermee zijn spierafbraak en de sporter die gewichtsverlies als doelstelling kent, kan een eiwitshake gebruiken als een van zijn eetmomenten. Een ideaal product dus dat bij uitstek geschikt is om aan leden aan te bieden in de club. Vele onderzoeken tonen aan dat een eiwitrijk dieet in combinatie met voldoende beweging zeer succesvol is bij afslanken bijvoorbeeld. Eiwitten bevatten niet alleen belangrijke bouwstoffen, ze geven ook een verzadigend gevoel. De juiste hoeveelheid is sterk afhankelijk per situatie en verschilt dan ook van persoon tot persoon.

De praktijk

Het aanbieden van een eiwitshake na de training, is in mijn ogen een professioneel onderdeel van het totaalaanbod. Eiwitrijke voeding, soms gecombineerd met koolhydraten, binnen 30 minuten na de inspanning is absoluut aan te bevelen. De 3 gebruikers doelgroepen hebben eigen doelen en dus ook een 'eigen shake' advies. Veel fitnesscentra die al shakes aanbieden, maken veelal dezelfde shake. Vaak vanuit praktisch oogpunt, maar wellicht net zo vaak vanuit onwetendheid. Specifieke doelgroep benadering is in mijn ogen de manier om sporters een shake op maat te bereiden. Kortom; diversiteit in de shakes. We bieden toch ook diversiteit in training? Dus ook voor iedere doelgroep een shake-op maat, die zowel bereid kunnen worden met water als met magere melk. Dat klinkt lastig, maar valt in de praktijk goed te organiseren.

Duursporters

Na een intensieve workout voor duursporter is het van belang om niet alleen de spierschade, maar ook de glycogeenvoorraden te herstellen. Een goede eiwitshake voor duursporters bestaat dan ook uit een combinatie van eitwiiten en koolhydraten. Het toevoegen van een banaan of een lepel zoetigheid (honing) aan de shake is zeer functioneel. Eiwitten zorgen voor spierschade herstel, de extra koolhydraten zorgen voor een snel herstel van de glycogeen voorraad.

Krachtsporters

De herstelstrategie van een krachtsporter is met name gefocust op het herstellen van de spierschade. Er bestaan 3 verschillende lichaamstypen: ectomorph, mesomorph en endomorph. De typen mesomorph en endomorph hebben met name behoefte aan een zuivere vorm van eiwitten. Bij voorkeur een isolaat. De sporter met het pezige lichaamstype (ectomorph) heeft vanwege zijn al lage vetpercentage, na zijn training niet alleen behoefte aan eiwitten, maar ook aan koolhydraten. Deze koolhydraten heeft hij nodig om meer spiermassa te genereren. Eiwitten zorgen voor snel herstel. De ectomorph sporter heeft baat bij een zogenaamde Weight gainer; een eiwitshake die al de nodige koolhydraten bevat. Het is uiteraard ook mogelijk een eiwit (concentraat) te mixen met extra koolhydraten, bijvoorbeeld in de vorm van fruit.

Gewlchtsverlies

Ieder lichaam heeft na een zware workout brandstof nodig om te herstellen. Ook de sporter die gewichtsverlies als doelstelling heeft. Een kwalitatief eiwitproduct (bij voorkeur isolaat) biedt voor de sporter goede bouwstoffen om te herstellen na een zware workout. Het toevoegen van extra koolhydraten na een inspanning is niet nodig. De eiwitten zorgen niet alleen voor het herstel, maar ook voor een verzadigd gevoel met een minimum aan calorieën.

Mijn advies luidt dan ook; kies voor een kwalitatief goed product en bied - net als in de trainingsprogramma's - diversiteit in de shakes die u presenteert aan uw leden. Een goede presentatie en beknopte uitleg is cruciaal. Draag uw kennis over aan uw leden. Ik ben ervan overtuigd dat het gewaardeerd wordt door uw leden. Voeding en training blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Duursport Krachtsport Afslanken

Energie gels eiwitten maaltijdshakes

sportrepen weight gainers vetverbranders

(energierepen, herstelrepen)

Sportdranken sportdranken vitaminen en mineralen

Herstelshakes creatine

anti-kramp producten aminozuren

vitaminen en mineralen vitaminen en mineralen

In body LIFE 2 zijn we gestart met een reeks over "Sportvoeding" en de taboes die er heersen omtrent dit onderwerp. Sportvoeding is een breed begrip.  Het aanbod in sportvoeding was op de FIBO dit jaar groter dan ooit; het overgrote deel van die merken richt zich op de bodybuilder of hardcore fitnessgebruiker.

figuur 1

Hoewel het gebruik van sportvoeding in de fitness- en wellnesscentra nog in de kinderschoenen staat, is het gebruik van sportvoeding in deze clubs duidelijk in opkomst. Voeding en beweging zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er bestaan echter grote verschillen in kwaliteit en aanbod in sportvoeding. In dit artikel een overzicht van de verschillende soorten sportvoeding en een verdieping op sportvoeding gebaseerd op eiwitten. verreweg het meest verkochte voedingssupplement in fitnesscentra.

Sportvoeding is aan te bevelen voor sporters die het maximale uit hun sport willen halen of ter bevordering van de algemene gezondheid. Een sporter kan baat hebben bij gebruik van sportvoeding wanneer:

1. de inspanning langer duurt dan 90 minuten

2. de intensiteit van de inspanning (zeer hoog) is

3. de sporter snel wil herstellen van zijn inspanning

Het aanbod in sportvoeding is enorm. Een nadere verkenning is dan ook op zijn plaats. In relatie tot sportvoeding bestaan er grofweg 3 gebruikersgroepen binnen fitnesscentra, namelijk duursporters, krachtsporters en sporters die gewichtsverlies als doelstelling hebben. Vanzelfsprekend  bestaat er ook de gebruikersgroep die  ‘Algemene gezondheid/fitheid’ als doelstelling heeft. Het is echter onmogelijk voor fitnesscentra om alle categorieën aan te bieden. In figuur 1 een overzicht van de diverse categorieën per gebruikersgroep.  

Eiwitshakes

Binnen het totale aanbod in sportvoeding zijn de eiwitten(shakes) het meest populair. Het aanbod in eiwitshakes is enorm. Er zijn grofweg 2 typen eiwitshakes te onderscheiden, namelijk Whey eiwit concentraat en Whey eiwit isolaat. Dit verklaart direct het grote prijsverschil tussen de diverse producten. De meeste Whey shakes bestaan voornamelijk uit Whey eiwit concentraat, met een kleine hoeveelheid Whey eiwit isolaat. Er is slechts een klein aanbod eiwitshakes dat enkel bestaat uit Whey eiwit isolaat. De Whey eiwit concentraat producten bevatten over het algemeen tussen 65%-85% eiwitten. Een Whey eiwit isolaat kan ruim 90% eiwit bevatten. De isolaat variant is dan ook een zeer zuivere vorm, wat als voordeel heeft dat het maximaal wordt opgenomen door het lichaam. Andere voordelen van de isolaat variant zijn dat het nauwelijks vet en lactose bevat. Vanzelfsprekend is de isolaat variant duurder dan de concentraat variant.

Het gebruik van eiwitten kent veel voordelen. Gezien de enorme diversiteit en kwaliteitsverschil is een nadere toelichting op zijn plaats. Er zijn vele onderzoeken die het belang van eiwitten aantonen. Sporters kunnen ook baat hebben bij het gebruik van extra eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van shakes. Dit geldt voor sporters uit alle gebruikersgroepen zoals de krachtsporters, duursporters en sporters die gewichtsverlies willen bewerkstelligen. Een duursporter herstelt sneller na een intensieve inspanning na gebruik van een eiwitshake. Een krachtsporter beperkt hiermee zijn spierafbraak en de sporter die gewichtsverlies als doelstelling kent, kan een eiwitshake gebruiken als een van zijn eetmomenten. Een ideaal product dus dat bij uitstek geschikt is om aan leden aan te bieden in de club. Vele onderzoeken tonen aan dat een eiwitrijk dieet in combinatie met voldoende beweging zeer succesvol is bij afslanken bijvoorbeeld. Eiwitten bevatten niet alleen belangrijke bouwstoffen, ze geven ook een verzadigend gevoel. De juiste hoeveelheid is sterk afhankelijk per situatie en verschilt dan ook van persoon tot persoon.

De praktijk

Het aanbieden van een eiwitshake na de training, is in mijn ogen een professioneel onderdeel van het totaalaanbod. Eiwitrijke voeding, soms gecombineerd met koolhydraten, binnen 30 minuten na de inspanning is absoluut aan te bevelen. De 3 gebruikers doelgroepen hebben eigen doelen en dus ook een 'eigen shake' advies. Veel fitnesscentra die al shakes aanbieden, maken veelal dezelfde shake. Vaak vanuit praktisch oogpunt, maar wellicht net zo vaak vanuit onwetendheid. Specifieke doelgroep benadering is in mijn ogen de manier om sporters een shake op maat te bereiden. Kortom; diversiteit in de shakes. We bieden toch ook diversiteit in training? Dus ook voor iedere doelgroep een shake-op maat, die zowel bereid kunnen worden met water als met magere melk. Dat klinkt lastig, maar valt in de praktijk goed te organiseren.

Duursporters

Na een intensieve workout voor duursporter is het van belang om niet alleen de spierschade, maar ook de glycogeenvoorraden te herstellen. Een goede eiwitshake voor duursporters bestaat dan ook uit een combinatie van eitwiiten en koolhydraten. Het toevoegen van een banaan of een lepel zoetigheid (honing) aan de shake is zeer functioneel. Eiwitten zorgen voor spierschade herstel, de extra koolhydraten zorgen voor een snel herstel van de glycogeen voorraad.

Krachtsporters

De herstelstrategie van een krachtsporter is met name gefocust op het herstellen van de spierschade. Er bestaan 3 verschillende lichaamstypen: ectomorph, mesomorph en endomorph. De typen mesomorph en endomorph hebben met name behoefte aan een zuivere vorm van eiwitten. Bij voorkeur een isolaat. De sporter met het pezige lichaamstype (ectomorph) heeft vanwege zijn al lage vetpercentage, na zijn training niet alleen behoefte aan eiwitten, maar ook aan koolhydraten. Deze koolhydraten heeft hij nodig om meer spiermassa te genereren. Eiwitten zorgen voor snel herstel. De ectomorph sporter heeft baat bij een zogenaamde Weight gainer; een eiwitshake die al de nodige koolhydraten bevat. Het is uiteraard ook mogelijk een eiwit (concentraat) te mixen met extra koolhydraten, bijvoorbeeld in de vorm van fruit.

Gewlchtsverlies

Ieder lichaam heeft na een zware workout brandstof nodig om te herstellen. Ook de sporter die gewichtsverlies als doelstelling heeft. Een kwalitatief eiwitproduct (bij voorkeur isolaat) biedt voor de sporter goede bouwstoffen om te herstellen na een zware workout. Het toevoegen van extra koolhydraten na een inspanning is niet nodig. De eiwitten zorgen niet alleen voor het herstel, maar ook voor een verzadigd gevoel met een minimum aan calorieën.

Mijn advies luidt dan ook; kies voor een kwalitatief goed product en bied - net als in de trainingsprogramma's - diversiteit in de shakes die u presenteert aan uw leden. Een goede presentatie en beknopte uitleg is cruciaal. Draag uw kennis over aan uw leden. Ik ben ervan overtuigd dat het gewaardeerd wordt door uw leden. Voeding en training blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

sportvoeding I health

Henk-Jan Koershuis

In de sportvoeding industrie is Henk-Jan Koershuis geen onbekende. Binnen de Nederlandse voetballerij kwam hij met een vernieuwend supplementen programma. Voor SC Heerenveen maakte hij het meest uitgebreide supplementenprogramma van de Nederlandse Eredivisie. Tegenwoordig adviseert hij Ajax en AZ. Binnen de wielersport werkt Henk-Jan met landelijke toppers. Sinds 2009 schrijft Henk-Jan voor het magazine Run2Day. In 2005 ontwikkelde en lanceerde Henk-Jan Nederlands grootste Fitness Challenge in de RAI. Hij adviseert (top)sporters en Personal Trainers op gebied van sportvoeding.

Meer info: www.henkjankoershuis.nl

E:info@henkjankoershuis.nl

Edities