Fit!vak jubileum

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2011

Hans Klok behoort tot de snelste illusionisten van de wereld en is bekend van shows in het land en van televisie. De shows van Hans Klok zijn altijd spectaculair. Op het podium rent hij vliegensvlug van links naar rechts, praat het met publiek en daarbij doet hij ook nog zijn trucs!

De mens achter….Hans Klok

De basis voor zijn goochelcarrière werd op zijn tiende verjaardag gelegd toen hij van zijn opa een goocheldoos kreeg. Klok begon op verjaardagsfeestjes met het goochelen voor publiek en wist, met steun van zijn vader, al op zijn veertiende Nederlands en Europees Jeugdkampioen goochelen te worden. Begin jaren '90 was zijn doorbraak in Nederland toen hij voor in totaal 170.000 bezoekers van Duinrell een geweldige theatershow weggaf. In 1996 behaalde hij internationale faam toen hij een Mercedes wist weg te toveren en in 1997 25 voetballers uit een doosje te voorschijn wist te halen. Op een gegeven moment ging Klok ook shows in het buitenland geven. In 2004 ging hij zelfs naar China en hij was daarmee de eerste internationale artiest die door China tourde. In 2007 ging een droom in vervulling: van juli tot december stond Hans Klok op de Strip in Las Vegas met zijn show 'The Beauty of Magic', met als assistente niemand minder dan Pamela Anderson!

Ambassadeur Nationale Sport Week

Dit jaar is Hans Klok voor de eerste keer ambassadeur van de Nationale Sport Week. Hij had ook de eer het evenement in Schiedam op magische wijze van start te laten gaan en de week weer betoverend af te sluiten in Assen! Hans Klok: “Het verzoek om een openingsact te doen paste prima in een groots openings- en sluitingsprogramma van de Nationale Sport Week, waarbij de elementen sport, show en entertainment centraal staan. Daarvoor is een goede conditie, lenigheid en kracht onmisbaar.”Als reden om ambassadeur te worden van de Nationale Sport Week noemt Hans Klok dat er tegenwoordig te veel tijd wordt doorgebracht achter de computer. “Het sociale aspect is weg. Iedereen is maar aan het twitteren, zit op Facebook of Hyves en kijkt filmpjes op Youtube. Niet kijken naar sport, maar doen! Je voelt je heerlijk na het sporten, je hoofd is leeg en als je samen sport is het ook nog eens hartstikke goed voor je sociale leven. Het is bovendien belangrijk om doelen te hebben in je leven. Dat kan een doel zijn op werkgebied, maar waarom niet op sportgebied? Begin met hardlopen, start met 5 minuten en stel jezelf het doel om uiteindelijk een marathon te lopen. Dat is toch geweldig? Bovendien laat de Sport Week zien dat er meer is dan voetbal en tennis. Dé mogelijkheid om kennis te laten maken met de wat minder bekende, maar zeker niet minder leuke sporten. Ik wil iedereen aan het sporten krijgen, welke sport dan ook, want dat is het beste medicijn tegen stress.”

Trainingsprogramma

Voor Hans Klok is sporten dan ook onmisbaar! Ook om zijn hoofd leeg te maken. “Toen ik jonger was, was sporten eigenlijk niet aan mij besteed. Ik zat de hele dag met mijn neus in de goochelboeken en had dan ook geen tijd om te sporten. Wat sport aanging, was ik beslist geen

‘natural’ en ik werd tijdens mijn schooltijd ook nooit snel gekozen bij voetbal of gym, alleen zwemmen ging wel. Pas op mijn dertigste begon ik serieus met sporten. Ja, inderdaad, dat was laat. In het begin van mijn carrière deed ik niet veel aan sport, alleen een beetje opdrukken om meer in vorm te komen. Ik hield de optredens gemakkelijk vol, dus het was ook niet echt nodig. Een goede conditie, maar ook een gezond uitziend lichaam vond ik echter steeds belangrijker worden voor het werk als illusionist. Nu ik iets ouder ben moet ik wel sporten. Mijn show vergt namelijk enorm veel conditie, snelheid en lenigheid. Om dat te behouden, zal ik toch echt flink moeten sporten, anders houd ik het niet vol. Een paar jaar geleden kreeg ik een personal trainer als stok achter de deur en dat bevalt me goed. Ik sport drie keer per week, met name conditie- en krachttraining, en ga ook op de powerplate. Niet teveel krachttraining, want ik hoef niet als een bodybuilder op het podium te staan, maar ik moet natuurlijk wel lenig blijven. Ik doe vooral veel stretchen, wat goed is voor mijn snelheid en lenigheid. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Niemand zit te wachten op een man met een bierbuik die over het podium rent. Ook loop ik zo’n drie à vier keer per week hard om na een drukke dag weer alles op een rijtje te krijgen, en daarbij is dat goed voor mijn conditie. Daarnaast kan ik met sporten ook m'n geest vrij maken. Het is voor mij een perfect middel om stress te voorkomen. In een periode waarin ik geen shows geef, moet ik wel meer trainen. Mijn show kun je eigenlijk zien als een workout van twee uur, waarbij je ook nog met het publiek moet praten! Dus als ik een rustige periode heb moet ik dat compenseren.

Want geloof me, het vak van illusionist is topsport! Vandaar dat ik enorm veel respect voor topsporters heb. Eigenlijk heb ik ook zo'n leven, want ik zie mijn werk toch echt als een topsport. Je moet continu in conditie zijn, doorzettingsvermogen en discipline hebben. Daarnaast hebben topsporters een doel in hun leven: steeds beter worden. Dat doel heb ik ook. Ik kan nog steeds beter worden.” Hij beaamt dat zijn training vooral is gericht op conditie en kracht. Er zijn twee sporten die hij graag had willen doen, maar wat er nooit is van gekomen:

wedstrijdschaatsen en turnen. “Dat competitiegevoel dat je hebt met wedstrijdschaatsen, lijkt me heerlijk. Daarnaast lijkt het me geweldig om in de ringen te kunnen hangen zoals Yuri van Gelder dat doet, maar dan zal ik nog wel flink moeten trainen. De laatste jaren sport ik nog meer en vind ik het gewoon gezellig. Het is een manier om je geest echt tot rust te laten komen. Als je aan het sporten bent kun je goed nadenken. Ook ga ik meestal voor een show nog even 50 minuten hardlopen, dan zijn mijn spieren ook meteen warm! Toch moet ik wel toegeven dat ik ook wel van slechte dingen hou: een sigaretje en een wijntje of biertje vind ik heerlijk. Ik denk dat het heel belangrijk voor een sporter is om op je voeding te letten. Dat doe ik ook. Zo neem ik sneller een glas water in plaats van een colaatje”, aldus Hans Klok.

Sporten in teamverband

Hans Klok vindt het wel jammer dat hij vanwege zijn beroep alleen maar aan individuele sporten kan doen en niet aan teamsporten. Het goede van teamsport vindt hij het sociale aspect. “Roeien vind ik erg leuk, al heb ik het alleen op een roeiapparaat in de sportschool gedaan. Ik zou best in een roeiteam willen roeien. Samen presteren, maar ook het sociale aspect. Maar, dat is helaas niet mogelijk. M'n teamgenootjes zien me al aankomen: Kan even drie weken niet meetrainen, want zit voor een tour in Duitsland. Nee, dat kan ik mijn teamgenoten niet aandoen. Bovendien ben ik nogal een haantje de voorste. Wil altijd presteren en de beste zijn en kan absoluut niet tegen mijn verlies. Zou het vervelend vinden als mijn teamgenoten niet dezelfde drive hebben. Ik denk dat individuele sport daarom voor mij toch beter is. Daarnaast mag ik graag naar sporten kijken. De meeste mannen zullen wel 'voetbal' zeggen, maar daar heb ik helemaal niets mee. Geef mij maar sierlijke sporten zoals kunstschaatsen. Zou graag mee willen doen met Sterren dansen op het IJs. Word daarvoor ook ieder jaar weer gevraagd, maar moet daarop toch echt nee zeggen. Behalve dat het altijd op een vrijdagavond is en ik dan meestal een show heb, is het een te groot risico. Ik kan het niet riskeren dat ik mijn been breek, want dan zit ik, maar ook zo'n 30 man met mij, zonder inkomen. Naast kunstschaatsen vind ik turnen ook prachtig om naar te kijken. Het zijn natuurlijk ook wel sporten die in mijn straatje passen.”

Tenslotte hoopt Hans Klok nog wel tien tot vijftien jaar door te kunnen gaan. “Immers: ik hoorde onlangs dat Tina Turner op haar zeventigste nog gaat beginnen aan een nieuwe wereldtournee! Ik zou altijd mijn shows iets kunnen aanpassen. Dat ik het bijvoorbeeld minder fysiek maak.” Als tip voor de mensen die niet sporten geeft Hans Klok nog mee: “Denk je dat je sporten helemaal niets vindt, probeer het gewoon een keertje! Sporten is heerlijk, verruimt je geest en is verslavend. Naarmate ik langer aan het sporten ben, begin ik het alleen maar leuker en leuker te vinden. Eerst vond ik het ook helemaal niets. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik nu zoveel zou sporten en dat ik het zo leuk zou vinden. Ik heb bijvoorbeeld de halve marathon in mijn woonplaats gelopen. Dat was echt iets sociaals!”

de mens achter... I business

body LIFE 4I2011 I

Edities