Biedt Mental Coaching kansen voor de fitnessbranche?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2011

I body LIFE 3I2011

De Stelling De (groepsles)programma's in fitnesscentra zijn teveel gericht op body en te weinig op mind…

Zoals in elke editie van body LIFE Benelux legden we ook dit keer weer een stelling voor aan een aantal toonaangevende speler sin de fitnessmarkt. Hieronder hun reacties.

Is Body&Mind een nieuw fenomeen? Zeker niet! Het is al eeuwenoud. Dat wisten de yogi’s in India 5000 jaar geleden al. Vandaar dat zij tot verlichting probeerden te komen door het dagelijks beoefenen van allerlei Yoga-houdingen en niet door, bijvoorbeeld, een berg op-en-af te rennen of stapels gewichten te verplaatsen. Ook andere oosterse bewegingsvormen als Tai Chi en Chi Kung hebben niet alleen een heilzame werking op het lichaam en de energiebanen, maar ook op de geest. Body&Mind gaat er vanuit dat het lichaam als geheel een persoon is en probeert de mens in zijn totaliteit te bereiken. Body&Mind kan ons verder helpen een optimale spiertonus, aerobe fitheid, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen, onze neuromusculaire coördinatie te verbeteren en ademhalings- en relaxatievaardigheden aan te leren. Kortom lichaam en geest in optimale conditie te brengen/houden zodat we ten volle van het leven kunnen genieten.

Godfried Jacob,

CEO Pilates:

Inderdaad klopt deze stelling. 

Er is namelijk een groot gat tussen body (het fitness) en de mind (Yoga / tai chi / pilates).

Een sportcentrum is op zoek naar snelle invulling van de uren, waarbij een trainer snel ingezet kan worden. Daarbij vormen de kosten ook een beweegreden.

Een goede MIND docent heeft minimaal een jaar opleiding nodig (het centrum wil een persoon direct kunnen inzetten). Ook staat het massale de docent tegen. Men wil als MIND trainer kwaliteit bieden en staat dan vaak in schril contrast met de kwantiteit van volle groepslessen.

Daarbij komt ook de beloning om de hoek kijken. Een Mind trainer is geruime tijd bezig om zichzelf te scholen, en steekt hier veel tijd, energie en geld in. Dit moet uiteindelijk terug verdiend worden. Uurvergoedingen liggen dan exorbitant hoog (van 50 tot 100 euro per les), en dit is vaak niet te betalen voor een fitness centrum.

Het fitness centrum heeft dan vaak andere gemakkelijke alternatieven (bijvoorbeeld Body Balance van Les Mills). Even een weekendje een trainer naar opleiding sturen en 'klaar is kees'!

Maar beter is de vraag te stellen: moet een BODY centrum (fitness) wel MIND gaan aanbieden? Het zijn toch 2 compleet verschillende werelden die heel goed naast elkaar kunnen opereren. De echte Yoga leerling gaat toch niet naar een fitness centrum en een fitness fanaat gaat niet naar een yoga centrum.

Bianca Karel,

Train the trainers:

De BODY-MIND CONNECTIE:

De connectie tussen ons lichaam en geest is onmiskenbaar. Van huis uit worden wij gestuurd door ons gevoel, naarmate we ouder worden kunnen ervaringen, opvoeding en karakter ons verder weg of dichterbij onze gevoelens laten komen. Lessen en trainingen waarbij de MIND centraal staat kunnen sommige mensen helpen de focus meer op gevoel en ervaren te leggen maar dit is niet aan iedereen besteed. Een training waarbij de BODY centraal staat zal altijd impact hebben op de MIND. Het maakt de deelnemer bewuster van zijn of haar lichaam en geeft mentale ontspanning, zelfvertrouwen of energie.  

Er zal in het les- en programma-aanbod van een fitnesscentrum dus terecht een ruime meerderheid aan BODY-georienteerde trainingen zijn. Maar de MIND-georienteerde trainingen maken het aanbod completer.

Annemiek Smegen, Queno:

Sporten is MIND, maar meer MIND is beter…

Juist het feit dat je je door sport lekkerder voelt (endorfine) maakt sport tot een mind activiteit. De maatschappij is druk, dit maakt de behoefte tot rust groter. Dit kun je bereiken door in de cyclingclass de juiste visualisaties te geven, maar ook door bodytripping (aandachtstraining) in de Pilates les. Vroeger gingen mensen naar een sportschool, tegenwoordig naar een healthclub. Gezondheid betekent fysiek en mentaal welbevinden. Wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat meditatie belangrijk is voor gezondheid, daarom implementeren we dit in onze opleidingen en bieden we onder andere MindFit aan in onze healthclubs. Vrijdag 4 november komt Tulku Lobsang, Tibetaanse monnik uit India. Hij geeft de workshop ‘Open your heart’ met fysieke oefeningen en meditatie voor instructeurs en andere geïnteresseerden.

Debbie Jenner, Pilatescompany:

Ik ben het als mind-body specialist gedeeltelijk met deze stelling eens! Maar, ik merk ook wel wij tegenwoordig in Nederland toch een vrij groot aantal body-mind / mind-body groepslessen aanbieden, en het worden er steeds meer.

Ik was één van de eerste presenters zo’n vijftien jaar geleden, die zich bezig hield met deze stroming. Er was toen helemaal niets op dit gebied. Nu hebben we toch Pilates, yoga en soms andere activiteiten als Tai Chi Chuan. Dat is positief.

Maar..! De ambience is in een fitnesscentrum is niet altijd geschikt; zalen zijn vaak stervenskoud, en er is meestal geluidsoverlast vanuit andere ruimtes.

En, niet alle zogenaamde ‘mind-body’ sessies voldoen aan het begrip. Er wordt vaak vrij heftig, en ‘mindless’ met sommige invulling omgegaan en daardoor is een les meer op het uiterlijke resultaat gericht, dan op het proces. Mind-body wil zeggen dat je zeer bewust en geconcentreerd en weloverwogen (mindful) gaat bewegen. De ademhaling speelt een rol. Zo ook de kwaliteit van de bewegingen, niet zo zeer de kwantiteit. Dat je er beter van uit gaat zien is een bijzaak, niet een doel.

Wat dat betreft, is het tijd om de ‘mind-body’ principes vaker toe te passen tijdens fitnesstraining. Ik zie veel te vaak in fitnesszalen mensen heel slecht ‘mindlessly’ bewegen vanuit een slechte houding. Zonde. Dus ja, misschien zijn we nog steeds á la jaren 80 erg met de body bezig, en niet genoeg met de mind…

stelling I health

body LIFE 3I2011 I

Edities