Column Marie Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2011

Eén van de belangrijkste pijlers van de fitnessbranche is de deskundigheid van de medewerkers. Het is onmiskenbaar dat het werkveld een zeer stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Nog niet zo lang geleden werd er bij wijze van spreken nog getraind in de garage van een goed bedoelende sporter die zijn apparatuur ook beschikbaar stelde aan de buurman en hem gevraagd of ongevraagd van advies diende. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Gelukkig kunnen we concluderen dat de branche steeds professioneler wordt. Dat stelt natuurlijk steeds hogere eisen aan de totale organisatie en ook zeker aan het opleidingsniveau van de werknemers. Ook het feit dat er steeds meer verschillende disciplines aanwezig zijn, heeft duidelijke consequenties voor de opleidingen. Bij het onderwijsbeleid in de fitnessbranche zal het zwaartepunt moeten liggen op het investeren in de kwaliteit van de werknemers. Fitnesstrainers gaan namelijk een belangrijke rol spelen in de gezondheid van vele mensen. Steeds meer mensen in Nederland zijn zich bewust dat zij wat aan hun gezondheid moeten doen. Binnen het fitnesscentrum staat de fitnesstrainer of personal trainer klaar om deze mensen te begeleiden. Fitnesscentra nemen alleen nog instructeurs aan met een goede fitnesstrainer opleiding. De branche zal er alles aan moeten doen om het competentieprofiel van de medewerkers af te stemmen op de vraag uit de markt. Tevens dient zij ervoor te zorgen dat hun kennis en kunde actueel blijft. Vandaar dat we als BodyLIFE zijn gestart met een opleidingsagenda, die elke maand weer het actuele opleidingsaanbod weergeeft. 

Opleiding en ontwikkeling

Online Opleidingenagenda

Kijk voor het actuele opleidingenaanbod op onze website.

Hier treft u uitgebreide informatie over de verschillende opleidingen aangeboden door de hiernaast genoemde opleiders. Inclusief startdata en aanmeldingen.

www.bodylifebenelux.nl

Bent u opleider, en wilt u ook opgenomen worden in deze overzichtspagina en uw opleidingen aanmelden voor de

opledingenagenda? Neem dan contact met ons op

024-6423449 of mail naar info@bodylifebenelux.nl

I body LIFE 3I2011

Nieuw: ontwikkel een sterke romp met CX30! Drager & initiator van het menselijk bewegen

Een goede core training zorgt voor sterke buikspieren, sterke rugspieren en een goede lichaamshouding, wat een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid. Met het nieuwe groepsfitnessprogramma CX30 biedt Les Mills clubs een unieke core workout aan, welke een grote diversiteit aan sporters aan zal spreken en hen, wellicht voor het eerst, naar de groepsfitnesszaal zal trekken.

Het positieve effect van een sterke core op de lichamelijke gezondheid

Het lichaam is gemaakt om te bewegen, maar doordat we veel tijd zittend en liggend doorbrengen ontwikkelen we een verkeerde en slechte lichaamshouding zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Door het trainen van de core spieren wordt je hele lichaam sterker, je krijgt er een goede houding van en er komt veel minder druk op je wervelkolom te staan. Dit vermindert rugklachten aanzienlijk of zal zelfs rugklachten voorkomen.

Door het trainen van je core (buik, rug, billen) ontwikkel je een zeer sterke romp. Vanuit de romp beginnen alle bewegingen van het lichaam en daarnaast zorgen deze spieren er ook voor dat we rechtop kunnen lopen en rennen. Wanneer deze spieren zwak zijn of worden, dan wordt het steeds moeilijker om een goede rechtopstaande houding te hebben. Buikspieren kun je perfect trainen met core oefeningen. Met deze oefeningen ontwikkel je niet alleen je buikspieren, maar ook een aantal onderliggende spieren en je onderrug spieren. Door deze training krijg je niet alleen sterke buikspieren maar een hele sterke romp.

Voorkom blessures

Met de core unit wordt in het algemeen de romp verstaan; meer specifiek het rug-, buik- en bekkengebied. De romp is zowel de drager als initiator van het menselijk bewegen. Het is het deel van het lichaam waar het lichaamszwaartepunt zich bevindt en welke de voorwaarde vormt voor bewegen en verplaatsen. De romp is het platform voor bewegen, voor verplaatsen en handelingen van ledematen. Hierbij dient de romp zowel stabiliteit als mobiliteit te garanderen. Lukt dit niet, dan zullen sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden en is er een grote kans op blessures.

CX30 maakt buik-, rug- en bilspieren strakker, verbetert functionele kracht en helpt zodoende blessures te voorkomen. CX30 staat voor:

C = Core (buik-, rug- en bilspieren)

X = De X verwijst naar crosstraining en visualiseert de diagonale spieren waar de training onder andere op is gericht.

30 = CX30 heeft een 30 minuten format.

CX30 structuur

CX30 stond centraal in het onderzoek van Dr. Jinger S. Gottschall van de universiteit van Pennsylvania. In het onderzoek lag de focus op de vraag welke core oefeningen het beste zorgen voor het optimaliseren van kracht, verbeteren van stabiliteit, verminderen van de kans op blessures en behoud van mobiliteit. De resultaten uit dit onderzoek toonden aan dat de trainingstechnieken in CX30, waaronder de plank en staande posities, effectiever zijn dan traditionele core trainingsoefeningen zoals sit-ups.

CX30 bestaat uit oefeningen die zowel spiergroepen isoleren, zoals crunches en leg extensions, als integreren, zoals staande balansoefeningen en hovers. De workout eindigt met stimulerende stretchoefeningen die het lichaam de kans geven te herstellen. Bij een deel van deze oefeningen wordt er een resistance tube gebruikt. Les Mills CX30 is conditioneel niet zwaar. De focus ligt meer op kracht en doorzettingsvermogen van de deelnemer.

Trek nieuwe doelgroepen aan

Als club heb je zonder twijfel baat bij een sterk core programma op het lesrooster. Een uniek core programma zal in de smaak vallen bij iedereen die zijn of haar buik-, rug- en bilspieren wil verstevigen, waaronder:

Huidige groepsfitness deelnemers die de kracht in hun core willen vergroten.

Sporters die een unieke trainingsessie willen als aanvulling op hun huidige cardio en/of kracht training workout.

Personal Training fans die de motivatievoordelen en resultaten zoeken die groepsfitness biedt.

Mannen die de groepsfitnesszaal enkel zien als een domein voor vrouwen.

CX30 bij Fitland & VES

We spraken Julian van Oostrum, Operationeel en Marketing Directeur van Fitland over CX30. Van Oostrum: “Over CX30 was ik vanaf de eerste keer dat ik het zag meteen overtuigd. Het format van 30 minuten sluit perfect aan bij ons Fast Fit product en onze visie van korter en intensiever trainen. Het onderscheidende aan CX30 is volgens ons dat het een kort en intensief programma is, dat een groot aantal mannen zal aanspreken. Daarnaast hechten we veel waarde aan het Les Mills systeem met een goede opleiding voor onze instructeurs, vaste choreografie en lekkere muziek.”

Ook vroegen we Yvonne Smits, directeur VES, waarom VES koos voor CX30. “Een van de doelstellingen is het snel oppakken van nieuwe trends en ontwikkelingen. Met CX30 kan men de individuele fitnesstraining leuker en afwisselender maken en daarmee klanten binden aan het sportcentrum. Men is niet gebonden aan de groepsleszaal en de training zal ook mannen aanspreken. Wij hebben er alle vertrouwen in!”

In april 2011 lanceert Les Mills het unieke core programma CX30. Neem voor meer informatie over CX30 contact op met Les Mills via telefoonnummer +31 (0)416 34 97 25 of kijk op lesmills.com.

new line report I branche actueel

body LIFE 3I2011 I

Edities