Eten, bewegen en relaxen in balans

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2011

I body LIFE 1I2011

Fitness, het leefstijl netwerk van de maatschappij

Van curatieve en medische gezondheidzorg naar preventieve gezondheidzorg

Een oplossing, dat klinkt zo definitief, zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. De weg van curatieve en medische gezondheidzorg naar preventieve gezondheidzorg is een lastige. Dit is een weg van doorbreken van economische structuren, van vastgeroeste overtuigingen en innovatie.

De oplossing ligt voor

de hand

Kijken we naar de kern van het probleem, dan ligt die vrij simpel. We bewegen te weinig, eten teveel en ongezond en hebben teveel stress. Als je inactiviteit als een ziekte zou behandelen dan zou het zelfs nog gemakkelijk aan te pakken zijn. Het recept is dan: een beweegcoach, een voedingscoach en een stress- en gedragscoach gaan met je aan de slag om je leefstijl om te turnen naar een met veel fysieke activiteiten en bewust omgaan met voeding en stress. Dit hoort al te starten op de lagere school, samen met leefstijl bewuste opvoeders. In de ideale situatie ligt het opsporen van deze ‘ziekte’ primair bij de zorgsector: fysio, specialisten, huisarts, enz. Daar komen immers de mensen die de negatieve gevolgen van een inactieve leefstijl ervaren en er oplossingen voor zoeken.

Multidisciplinaire aanpak

Een oplossing met een serieuze impact is dus duidelijk, de zorgsector spoort op, adviseert, schrijft als het ware het leefstijl recept. En dan? Het beweegaanbod is versnipperd, het voedingsbegeleidings-aanbod is versnipperd en de afstand tussen de mentale behandel methoden en de consument is enorm. Idealiter zouden er in elke stad en dorp verschillende plaatsen moeten zijn waar mensen terecht kunnen voor leefstijl ondersteuning op gebied van voeding, beweging en stressmanagement. De fitnessbranche is dat ideale leefstijl netwerk voor preventieve gezondheid.

Ieder zijn rol in de oplossing

In die ideaalsituatie verwijst de zorgsector dus door naar de fitnessbranche, als het gaat om gezonde mensen met een risico, en naar bv de fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening of bepaalde beperkingen. De fysiotherapie test en verhoogt de belastbaarheid tot men zelfstandig of onder begeleiding van een beweegbegeleider verder kan bewegen. Elk leefstijl centrum is gekoppeld aan een voedingsdeskundige en psycholoog of andere stress behandeling en/of gedragverandering specialisten. De keten is dan compleet, iedereen heeft zijn eigen specialistische rol en de oplossing is gemakkelijk toegankelijk voor de consument. Het sportcentrum als effectief lokaal leefstijl kennis- en behandelcentrum.

De weg daar naartoe is

al begonnen

Fitvak werkt aan de competentie profielen voor trainers die leefstijl beweeg begeleiders worden, eerst op het vlak van diabetes en obesitas, later ook voor andere aandoeningen en algehele gezondheid. Veel sportcentra kiezen ervoor zich te onderscheiden met een hoogwaardige kwalitatieve aanpak in begeleiding, dit zijn de leefstijlcentra in wording. De grote vraag, wat is de missing link?

Erkend leefstijl- en preventie netwerk

Er is nog heel wat werk te verzetten voor dat wij als branche, of gedeelte daarvan, als leefstijl en preventie netwerk erkend zijn. We zullen inderdaad hoogwaardige concepten en/of structuren toe moeten passen van begeleiding, onszelf toetsbaar moeten maken, moeten werken aan de organisatorische kwaliteit en aan de expertise van onze medewerkers en management. We zullen de connectie moeten bewerkstelligen met de zorgsector, met voedingsspecialisten en met erkende gedrag- en stress management begeleiders.

Oplossing in a nutshell

Dit is niet allemaal morgen gerealiseerd, maar wel overzichtelijk in aanpak. Eerst aandacht voor dat wat we zelf in de hand hebben. Fit!vak ontwikkelt de protocollen en toetst professionals en sportcentra of ze inhoudelijk dat kunnen blijven leveren wat nodig is. Ondernemers en managers werken aan de kwaliteit van begeleiding, klantbehandeling en organisatie en zorgen ervoor dat de kennis en kunde van de medewerkers in de lift gaan. Opleiders en serviceclubs reiken de adequate programma’s en tools aan. De aanpak wordt getoetst bij de zorgsector en afgestemd op de aanpak aldaar. Gezamenlijk met deze zorgsector, voedingsdeskundigen, gedragsverandering branche en overheid worden de rollen goed, praktisch en effectief verdeeld. Parallel hieraan stelt eenieder in deze keten zich kwetsbaar en meetbaar op, om doorlopend de effectiviteit en kwaliteit te kunnen blijven verbeteren.

Wat gebeurt er al?

EHFA heeft onlangs het rapport ‘Becoming the HUB’ gepresenteerd. Een rapport met adviezen voor fitnessbranche en overheden, wat er voor nodig is om de brug te bouwen tussen fitness en zorgsector en een grotere bijdrage te bieden aan gezondheidsbevordering vanuit de fitnessbranche. Fit!vak schrijft in de eigen missie dat fitnesscentra de regionale leefstijl kenniscentra zijn. Fit!vak introduceerde afgelopen jaar E-reps, een registratiesysteem voor fitness professionals, en start dit jaar met een beweegkuur pilot samen met 100 sportcentra. Wij vanuit EFAA presenteren het handvest Bewegen is Medicijn, waarmee we een oproep doen aan sportcentra om het gedachtegoed van gezondheidbevordering te omarmen en samen door te ontwikkelen naar dat nationale netwerk van leefstijlcentra. Wil je het handvest inzien, mail dan gerust naar info@bewegenismedicijn.nl

Alle ontwikkelingen gebeuren stap voor stap. Nog nooit was echter het maatschappelijke belang dermate groot voor een ontwikkeling binnen de fitnessbranche als nu. Wij zijn zelf aan zet om inhoudelijk te optimaliseren en de connecties te leggen. Als clubmanager start dat proces met een focus op verbetering van ons primaire product fitness begeleiding en klantenservice. Samen met de handvest ambassadeurs, zoals we de ondertekenaars van het handvest noemen, bespreken we de te nemen stappen om de connectie effectief te kunnen maken met de zorgsector. Centraal blijft een hoofddoel, mensen steeds beter begeleiden naar een actieve en gezonde leefstijl.

De zorg voor onze gezondheid kost op de conventionele manier dermate veel geld dat veel westerse landen er tussen nu en 2050 failliet aan gaan. Diabetes en obesitas nemen epidemische vormen aan en de verwachting is dat in 2030 meer dan 80% van de mensen in Nederland overgewicht heeft, in Amerika is dat zelfs meer dan 95%. Het maatschappelijke probleem is dus zeer groot en snakt naar een kwalitatieve oplossing. De ingrepen van de overheid lijken druppels op een gloeiende plaat. Waar past de fitnessbranche in de oplossing?

Preventieve Gezondheidzorg I health

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body LIFE 1I2011 I

Edities