Nieuws business

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2011

I body LIFE 1I2011

Meer nadruk op kwalitatief goede instructrices

Kwaliteit en persoonlijke aandacht vormen steeds vaker belangrijke kernwaarden in de fitnessbranche. Dit wordt mede versterkt door de toenemende prijsconcurrentie, waardoor het onderscheidend vermogen van het fitnesscentrum belangrijker wordt. Nieuwe bewegingsvormen zoals Pole fitness helpen sportscholen de concurrentie het hoofd te bieden.

Pole fitness wijzigt licentiestructuur

De opkomst van ketens, bouw van nieuwe single clubs en uitbreiding van bestaande centra zorgen op steeds meer plaatsen in Nederland voor een verdringingsmarkt in de fitnessbranche. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot stevige (prijs)concurrentie. Tegelijkertijd is gekwalificeerd personeel met de juiste aandacht voor de klant schaars in de fitnessbranche. Kostenbesparingen en vernieuwing voeren de boventoon. Aanleiding voor DM Pole Fitness om een ingrijpende wijziging in de licentiestructuur door te voeren. De licentiebijdrage van de sportschoolhouder vervalt en in plaats daarvan worden de instructrices de licentiehouder.

Drukst bezette groepsfitnessles

Pole fitness werd vijf jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd als high/impact workout speciaal ontwikkeld voor vrouwen, waar intensief en effectief wordt getraind op kracht en algemeen uithoudingsvermogen. Denise Mulder, grondlegger van Pole fitness in Nederland, ontwikkelde een uniek trainingsprogramma dat een combinatie van Gogo-aerobics en paaltechnieken omvat en haalde toentertijd de gemeente Amsterdam persoonlijk over om een paal in een dansstudio te zetten; om er vervolgens een fitnessinstrument van te maken.

Jan Koster, eigenaar van 3 fitnesslocaties in Delft, is Pole fitness aanbieder van het eerste uur. Ruim vier jaar geleden was hij de early adopter van het Pole fitness concept. Met enige trots vertelt Koster: ´Ik wil altijd het nieuwste van het nieuwste op mijn locaties. Ik ben bijna vijf jaar geleden begonnen en het is tot op heden nog altijd één van mijn best bezette groepen. Zelfs in de vakantietijd zitten deze lessen hartstikke vol. We kunnen een maximum van 28 personen aan en de opkomst is altijd groter dan 20. En dat vier keer in de week.’

Bij Orange Health Club in Rijen sloeg het concept ook in als een bom. ‘Het was meteen volle bak’, vertelt club manager Marjan Gorissen, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding bij Orange Health Club en daarnaast zelf 13 uur in de week groepslessen geeft. ‘Ik ben elk jaar op zoek naar een nieuwe activiteit. Afgelopen jaar heb ik Denise Mulder uitgenodigd om een demonstratie te komen geven en dat was meteen een enorm succes.´ Gorissen heeft zes palen aangekocht. ‘Eigenlijk wilde ik met minder palen starten, maar ik had zoveel aanmeldingen…’ Aan de huidige cursus nemen 28 dames en 2 heren deel; overwegend dertigplussers.

Sportcentrum Olympos in Utrecht startte eveneens afgelopen zomer met Pole fitness. Manon Snijders, groepsfitnesscoördinator bij Olympos en daarnaast als zzp-er werkzaam bij vier verschillende sportscholen, ontdekte Pole fitness samen met haar collega Mirjam Berkhout op de beurs Fit!vak. ‘Je wilt als sportschool graag vernieuwend zijn en producten en diensten aanbieden die bij de doelgroep passen. Omdat wij naast de Universiteit Utrecht zijn gevestigd, hebben wij meer jongeren dan de gemiddelde sportschool. Ik denk dat Pole fitness heel goed aansluit op die doelgroep. We hadden de ruimte dus toen hebben we ervoor gekozen om het op het rooster te zetten.’

Gecertificeerde instructrices

Door het toenemende succes stijgt de vraag naar gekwalificeerde Pole fitness-instructrices navenant. Het aanbod van instructrices vanuit sportscholen is echter beperkt. Belangrijke redenen waarom DM Pole Fitness, het bedrijf van Denise Mulder, een wijziging in de licentiestructuur doorvoert. De licentie die de sportschool afneemt om de Pole fitness formule te voeren, komt te liggen bij de instructrices die worden opgeleid door DM Pole Fitness. De licentiebijdrage vervalt dus en in plaats daarvan maken sportscholen gebruik van een gecertificeerde Pole fitness-instructrice. ‘In de nieuwe licentiestructuur komt de nadruk veel sterker te liggen op het opleiden en leveren van kwalitatief goede instructrices’, licht Mulder toe.

Snijders ziet hier als zzp-er zeker wel de voordelen van in. ‘Dit is wel het concept waar zzp-ers graag naar toe willen, zodat we niet zijn gebonden aan een bepaalde sportschool.’ Vanuit haar rol als groepsfitnesscoördinator onderschrijft zij het belang van een goede instructrice. ´Je wilt graag een betrouwbaar persoon die haar afspraken nakomt, de visie van de sportschool kan uitdragen en tegelijkertijd veiligheid in de lessen kan bieden.’ Ze vraagt zich echter wel af hoe de kwaliteit gewaarborgd blijft. ‘Het is voor de sportschool fijn dat het geen licentiekosten heeft en geen risico draagt, maar hoe kan je controleren of een instructrice daadwerkelijk de cursussen blijft volgen? Je mag aannemen dat de instructrice zelf de verantwoordelijkheid neemt, maar niet iedere sportschoolhouder vraagt altijd naar licentiepapieren.’

Mulder reageert hierop met: ‘Om gecertificeerd te blijven, moeten de instructrices ten minste twee maal per jaar deelnemen aan de instructricetrainingen waardoor ze continu op de hoogte blijven van de laatste technieken en ontwikkelingen. Wij controleren dit en het zal leiden tot meer en zeer gemotiveerde instructrices, waardoor vervanging bij bijvoorbeeld ziekte eenvoudiger gaat.’

Ook Koster onderschrijft het belang van goede instructrices. Schaarste kent hij overigens niet. ‘Uit de groep zijn een aantal heel goede meiden naar voren gekomen die tot instructrice zijn opgeleid. Dat werkt weer aanstekelijk op andere meiden die dan zeggen: ”Hee, dat lijkt mij ook leuk om te doen”’, legt Koster uit hoe hij aan zijn instructrices is gekomen. Zijn instructrices volgen hun opleiding ook bij DM Pole Fitness. Ze worden regelmatig gevraagd om op andere locaties les te geven.

Gorissen denkt dat de voordelen van de nieuwe structuur voor iedereen heel verschillend zijn. Het ziekteprobleem is bij haar niet echt aan de orde, want ze geeft de lessen zelf samen met een collega. ‘Ik heb in de afgelopen 6 jaar geen enkele ziektedag op mijn naam staan.’ Het is volgens haar wel van essentieel belang om een goede instructrice te hebben, op alle fronten. ´Niet alleen voor de veiligheid maar ook voor het vasthouden van een groep. Als instructrice moet je je hart en ziel erin leggen.´ En dat lukt Gorissen aardig, want van de 30 deelnemers gaat nagenoeg iedereen mee naar de volgende cursus.

Niveauverschillen

Het lesprogramma wordt bij de gemiddelde sportschool aangeboden in cursussen van acht of tien weken. Gedurende zo´n cursus ontstaan er vaak al snel niveauverschillen. Gorissen weet wel hoe ze hiermee om moet gaan. ‘Het fun-gehalte moet voor iedereen hoog zijn. En juist als je cursisten succesvol technieken kunt aanleren, die in eerste instantie maar moeizaam lukken, dan geeft je dat als instructrice een megagoed gevoel.’

Voor de cursisten die zich aanzienlijk sneller ontwikkelen dan anderen of Pole fitness al gedurende een langere periode doen, is het een ander verhaal. ‘Voor de meeste vrouwen blijft het bij een wekelijks uitje, maar voor een elite is het een ware topsport geworden. Drie keer in de week of meer trainen is hen niet ongewoon. Dit soort dames heeft veelal behoefte aan een instructrice op advanced level’, weet Mulder, waarmee zij bedoelt dat vergevorderde cursisten zijn gebaat bij een instructrice die (ver)gevorderde technieken beheerst en kan aanleren. ‘Uit onze ervaring blijkt dat fanatiekelingen bereid zijn om te reizen voor een instructrice. Een instructrice met een hoog niveau zal dus vanuit grote omtrek klanten aantrekken voor gevorderde en vergevorderde lessen’, zegt Mulder. Het niveau van een instructrice is sinds kort te vinden via de zogenoemde levellocater op de vernieuwde website van DM Pole Fitness.

Onderscheidend vermogen

Anno 2011 is Pole fitness succesvol in 40 fitnesscentra door heel Nederland en de markt hiervoor is nog lang niet verzadigd. ‘Door het toenemend succes van de danspaal als fitnessinstrument, zijn steeds meer vrouwen van alle leeftijden en achtergronden in sportscholen te vinden om aan deze moderne fitnessvariant deel te nemen’, zegt Mulder en concludeert: ´Met Pole fitness kunnen fitnesscentra zich onderscheiden met een relatief zeer lage investering. De nieuwe licentiestructuur zorgt voor kwalitatief goede instructrices die persoonlijke aandacht voor iedere klant bieden.’ Bovendien kan Pole fitness nog meer mogelijkheden voor exploitatie bieden, afhankelijk van de positionering van de sportschool. Iets wat Olympos in Utrecht momenteel onderzoekt. ‘Door onze locatie hebben we legio mogelijkheden. We denken bijvoorbeeld aan arrangementen voor bijvoorbeeld teambuildingsuitjes of vrijgezellenfeestjes’, zegt Snijders. In de toekomst verwacht Snijders het concept dus nog breder te kunnen gaan inzetten.

Bekijk onze vernieuwde website van

DM Pole Fitness, www.polefitness.com

Return on investment

Pole fitness geeft al snel return on investment. Startende sportscholen beginnen vaak met de aanschaf van 3 palen voor zo´n 15 cursisten. Uitgaande van een cursusperiode van tien weken, kan bij de eerste cursus al na 5 lessen winst worden behaald.

Investering in euro’s

Eenmalige aanschaf 3 power poles* à €117,50 exclusief BTW* €352,50

Instructricekosten €350,-

=========================================================

Totaalkosten -€702,50

Geschatte omzet in euro’s

15 deelnemers à €100,- per cursusperiode +€1.500,-

=========================================================

Resultaat na cursusperiode 1 €797,50

*Een mobiele power pole die wordt geklemd tussen vloer en plafond is nagenoeg in elke sportschool mogelijk

Company Profile I business

body LIFE 1I2011 I

Edities