Les Mills For A Fitter Planet

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2011

I body LIFE 1I2011

Op 14 december was de Amsterdamse club Escape gevuld met Zumba lovers die op opzwepende Latijns-Amerikaanse beats genoten van de diverse Zumba moves. De toonaangevende Zumba fitness specialiste Tanya Beardsley gaf hier een unieke masterclass aan ruim tweehonderd Nederlandse Zumba instructeurs.

Deze avond was de start van een serie ‘Zumba night club events’ die vanaf januari 2011 in een aantal populaire clubs in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht zal plaatsvinden. De Zumba-tour eindigt in de zomer met een grootse finale in club Escape in Amsterdam. Een ding is zeker: deze nieuwe trend verovert de nachtclubs.

Improvisatie wordt trend

Zumba wordt begin jaren negentig bij toeval ontwikkeld door fitnesstrainer Beto Perez in Colombia als hij tijdens een aerobicstraining zijn muziek is vergeten. Hij improviseert en mixt op eigen muziek verschillende dansstijlen. Het resultaat is een populaire dance/fitness workout op swingende Latijns-Amerikaanse muziek, waarbij gedanst in verschillende dansstijlen als salsa, samba, merengue, reggaeton en hiphop. De lessen zijn populair en in 1999 maakt Beto de overstap naar de VS. Samen met twee ondernemers, Alberto Perlman en Alberto Aghion, zet hij de internationale onderneming op om de Zumba Fitness filosofie verder over de wereld te verspreiden.

Zumba fitness is in minder dan 10 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waarmee duizenden mensen met plezier hun vorm terugkrijgen én behouden. Ook in Nederland is Zumba uitgegroeid tot een grote sport. Elke week volgen duizenden Nederlanders een Zumba-les, thuis of in de sportschool. Hoewel je met een stevige work-out bezig bent, voelt dit absoluut niet zo aan. Voordat je het weet is de tijd omgevlogen. Groot voordeel is dat je met Zumba snel gewicht kunt verliezen. Al na een paar weken zie je verbetering. Bovendien is Zumba vooral leuk, makkelijk en effectief. Er hangt een super leuke sfeer, want iedere les geeft een feestgevoel! Dit wordt nog eens versterkt door middel van de ‘Zumba night club Events’, waarbij de lessen in clubs worden aangeboden. Deze swingende sport wordt zo makkelijker toegankelijker voor iedereen.

Over Tanya Beardsley

Tanya is een Zumba Education Specialist (ZES) uit New York en is in vele Zumba-instructievideo’s te zien naast Beto Perez. Tanya is persoonlijk opgeleid door Beto Perez en geeft al negen jaar Zumba- instructies. Ze is gecertificeerd in groepsfitness door de Aerobics en Fitness Association of America (AFAA) en de American Counsel on Exercise (ACE) en reist de hele wereld over om instructies en ondersteuning te geven aan locale Zumba instructeurs. “We maken van elke training een party”, zegt Tanya. “En door onze lessen nu ook in clubs aan te bieden, maken we deze belofte meer dan ooit waar. Bovendien wordt de sport zo nog toegankelijker voor iedereen.”

Tanya komt oorspronkelijk uit Westport, Connecticut. Bij een voormalige wedstrijd ballroom danser uit Centraal-Florida, nam zij haar eerste Zumba les in 2001. Ze was op slag verkocht. In nauwe samenwerking met de Zumba bedenker Beto, heeft ze bijgedragen aan de enorme groei van het bedrijf. Ze heeft niet alleen de choreografie mede ontwikkeld, maar ze heeft ook de Zumba programma’s geïntroduceerd in het noordoosten van de Verenigde Staten waar ze een goede relatie heeft opgebouwd met een aantal prestigieuze Health clubs. Vanwege de populariteit van de Zumba programma’s en haar talent, heeft Tanya Zumba aan een breed publiek gepresenteerd, inclusief Hollywood producenten en directors. Ze is ook recent gespot met Wycelf Jean die ze aantal Zumbapasjes heeft geleerd tijdens een Zumbales in een populaire nachtclub in New York. Door haar werk met Zumba is ondertussen haar naam gevestigd in de dans en fitnesswereld. De meest belangrijke rol van Tanya is het trainen van nieuwe instructeurs. Daartussen zitten een aantal die inmiddels een succesvolle carrière hebben opgebouwd met dit fitnessprogramma. Tanya: “Zumba biedt mij de mogelijkheid te reizen over de hele wereld, nieuwe talen te leren en het programma is een verrijking van mijn geest en gezonde leefstijl. Het is mijn levenslust, die mijn elke dag weer stimuleert en motiveert.” Tanya is ook co-host van de officiële Zumba Fitness Total Body Transformation System DVD collectie, en  het symbool voor de Zumba Fitness Game beschikbaar op Kinect voor Xbox360, PlayStation Move en Wii. Ze is regelmatig op tv te zien als een van de boegbeelden van Zumba en is presentator geweest voor de IDEA Health & Fitness Association, ‘s werelds grootste vereniging voor fitness en wellness-professionals.

Zumba verovert Nederlandse nachtclubs Zinderende start van ‘Zumba Fitness night club events’

Zumba I branche actueel

body LIFE 1I2011 I

Edities