NewLineReport Sportvasten

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2011

I body LIFE 1I2011

Op 14 december was de Amsterdamse club Escape gevuld met Zumba lovers die op opzwepende Latijns-Amerikaanse beats genoten van de diverse Zumba moves. De toonaangevende Zumba fitness specialiste Tanya Beardsley gaf hier een unieke masterclass aan ruim tweehonderd Nederlandse Zumba instructeurs.

Deze avond was de start van een serie ‘Zumba night club events’ die vanaf januari 2011 in een aantal populaire clubs in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht zal plaatsvinden. De Zumba-tour eindigt in de zomer met een grootse finale in club Escape in Amsterdam. Een ding is zeker: deze nieuwe trend verovert de nachtclubs.

Improvisatie wordt trend

Zumba wordt begin jaren negentig bij toeval ontwikkeld door fitnesstrainer Beto Perez in Colombia als hij tijdens een aerobicstraining zijn muziek is vergeten. Hij improviseert en mixt op eigen muziek verschillende dansstijlen. Het resultaat is een populaire dance/fitness workout op swingende Latijns-Amerikaanse muziek, waarbij gedanst in verschillende dansstijlen als salsa, samba, merengue, reggaeton en hiphop. De lessen zijn populair en in 1999 maakt Beto de overstap naar de VS. Samen met twee ondernemers, Alberto Perlman en Alberto Aghion, zet hij de internationale onderneming op om de Zumba Fitness filosofie verder over de wereld te verspreiden.

Zumba fitness is in minder dan 10 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waarmee duizenden mensen met plezier hun vorm terugkrijgen én behouden. Ook in Nederland is Zumba uitgegroeid tot een grote sport. Elke week volgen duizenden Nederlanders een Zumba-les, thuis of in de sportschool. Hoewel je met een stevige work-out bezig bent, voelt dit absoluut niet zo aan. Voordat je het weet is de tijd omgevlogen. Groot voordeel is dat je met Zumba snel gewicht kunt verliezen. Al na een paar weken zie je verbetering. Bovendien is Zumba vooral leuk, makkelijk en effectief. Er hangt een super leuke sfeer, want iedere les geeft een feestgevoel! Dit wordt nog eens versterkt door middel van de ‘Zumba night club Events’, waarbij de lessen in clubs worden aangeboden. Deze swingende sport wordt zo makkelijker toegankelijker voor iedereen.

Over Tanya Beardsley

Tanya is een Zumba Education Specialist (ZES) uit New York en is in vele Zumba-instructievideo’s te zien naast Beto Perez. Tanya is persoonlijk opgeleid door Beto Perez en geeft al negen jaar Zumba- instructies. Ze is gecertificeerd in groepsfitness door de Aerobics en Fitness Association of America (AFAA) en de American Counsel on Exercise (ACE) en reist de hele wereld over om instructies en ondersteuning te geven aan locale Zumba instructeurs. “We maken van elke training een party”, zegt Tanya. “En door onze lessen nu ook in clubs aan te bieden, maken we deze belofte meer dan ooit waar. Bovendien wordt de sport zo nog toegankelijker voor iedereen.”

Tanya komt oorspronkelijk uit Westport, Connecticut. Bij een voormalige wedstrijd ballroom danser uit Centraal-Florida, nam zij haar eerste Zumba les in 2001. Ze was op slag verkocht. In nauwe samenwerking met de Zumba bedenker Beto, heeft ze bijgedragen aan de enorme groei van het bedrijf. Ze heeft niet alleen de choreografie mede ontwikkeld, maar ze heeft ook de Zumba programma’s geïntroduceerd in het noordoosten van de Verenigde Staten waar ze een goede relatie heeft opgebouwd met een aantal prestigieuze Health clubs. Vanwege de populariteit van de Zumba programma’s en haar talent, heeft Tanya Zumba aan een breed publiek gepresenteerd, inclusief Hollywood producenten en directors. Ze is ook recent gespot met Wycelf Jean die ze aantal Zumbapasjes heeft geleerd tijdens een Zumbales in een populaire nachtclub in New York. Door haar werk met Zumba is ondertussen haar naam gevestigd in de dans en fitnesswereld. De meest belangrijke rol van Tanya is het trainen van nieuwe instructeurs. Daartussen zitten een aantal die inmiddels een succesvolle carrière hebben opgebouwd met dit fitnessprogramma. Tanya: “Zumba biedt mij de mogelijkheid te reizen over de hele wereld, nieuwe talen te leren en het programma is een verrijking van mijn geest en gezonde leefstijl. Het is mijn levenslust, die mijn elke dag weer stimuleert en motiveert.” Tanya is ook co-host van de officiële Zumba Fitness Total Body Transformation System DVD collectie, en  het symbool voor de Zumba Fitness Game beschikbaar op Kinect voor Xbox360, PlayStation Move en Wii. Ze is regelmatig op tv te zien als een van de boegbeelden van Zumba en is presentator geweest voor de IDEA Health & Fitness Association, ‘s werelds grootste vereniging voor fitness en wellness-professionals.

Zumba verovert Nederlandse nachtclubs Zinderende start van ‘Zumba Fitness night club events’

Zumba I branche actueel

body LIFE 1I2011 I

branche actueel I Column Marie Anne van Laak

Lifestyle: leven met stijl … “zo 2011”

De papieren kerstkaart behoort langzaam maar zeker tot het verleden. De stakingen welke de vakbond voor de TNT-medewerkers had bedacht, heeft hier naar mijn idee geen enkele invloed op. Het enige wat onze goedbedoelde vakbond hiermee bereikt is dat TNT minder klanten krijgt en onze mailbox nog beter gevuld raakt. Het gaat uiteindelijk om de welgemeende groet en wens, en niet om het plaatje wat we uiteindelijk na een paar weken, in het meest gunstige geval, aan de ophalers van het oud papier doneren.

Naast de papieren kerstkaart is het benoemen van goede voornemens “zo 2009”. Na een paar dagen hebben we immers gemerkt dat de praktijk echt iets meer inzet verlangt om een gedane belofte om te zetten in een nieuwe “manier van leven”. In plaats van extra je best doen, zetten we het goede voornemen maar weer aan de kant. Opgelost, toch? Ik ben een beetje bang dat “leven met stijl” anno 2011 synoniem staat voor easy en vooral niet teveel moeite hoeven doen. Want ook ergens moeite voor doen is “zo 2009”.

Daar waar in vroegere tijden discipline en doorzettingsvermogen centraal stonden voor succes, wordt tegenwoordig iedere tekortkoming met de mantel der liefde bedekt. De leugen regeert, ongehoorzaamheid wordt beloond en inzet wordt afgestraft. Een omgekeerde wereld dus.

“Lifestyle” is voor mijn gevoel de manier hoe je met het leven omgaat. Hoe je jouw verantwoordelijkheden neemt en respect toont voor lijf en omgeving. Het is te makkelijk om altijd anderen als grote schuldige aan te wijzen voor jouw tekortkomingen. Neem zelf je verantwoordelijkheden in het onderhoud van je lijf en omgeving. Let op wat je eet en hoe je beweegt. Even doorzetten en je merkt vanzelf dat het leven vrolijker en makkelijker zal worden. Durf in de spiegel te kijken en durf jezelf doelen te stellen. Durf jezelf onder handen te nemen en durf grenzen te overschrijden. Durf jezelf aan disciplines te onderwerpen en leun niet op de maatschappij. Wees blij met wat je hebt, wat je kunt en wat je krijgt.

Leef met stijl en tel je zegeningen! dat is “Lifestyle” anno 2011.

Met weemoed kijk ik terug op misschien wel de mooiste kerstdagen sinds tijden. Hoe mooi wit en vredig lag ons anders zo hectische landje er tijdens dit kerstweekeinde bij. Alles zo smetteloos wit. Ik heb zelfs Jan de Bouvrie er even van verdacht ons landschap tot zijn laatste project te hebben verheven. De massa’s sneeuw die ons tijdens deze dagen overvielen, hebben ons blijkbaar geïnspireerd. U heeft wellicht ook een mailbox vol met welgemeende kerstgroeten die gedocumenteerd werden met een winterkiekje uit eigen tuin!

Marie Anne van Laak

Delcom

v.l.n.r. General Manager Panatta Gian Carlo Cennini, Eigenaar en oprichter van Panatta Rudy Panatta en Directeur Panatta Nederland en Duitsland Peter Emons.

Panatta Sport sterker dan ooit

Panatta Sport, het merk op het gebied van fitnessapparatuur en vertegenwoordigd in meer dan 50 landen, heeft vanaf september 2010 een nieuwe importeur. Rudy Panatta (Panatta Italië) heeft ervoor gekozen om de samenwerking met de vorige importeur om diverse redenen te beëindigen.”Een betrouwbare importeur is nodig om het merk professioneel te vertegenwoordigen in Nederland en Duitsland, we zijn dan ook heel blij dat met de nieuwe directie goede afspraken zijn gemaakt.”

De nieuwe directie, vertegenwoordigd door Peter Emons en Ron van Dessel, heeft in Italië de contracten getekend en ziet de toekomst positief in. “Panatta Sport heeft in Nederland en Duitsland niet de wind in de zeilen gehad”, aldus Peter Emons. “De wijze van serviceverlening en de leveringen van de vorige importeur lieten duidelijk te wensen over. Iets wat in onze ogen echt niet had mogen gebeuren. Vanaf het moment van overname hebben we daar direct veranderingen in aangebracht.”

Vernieuwd team

Peter Emons, 39 jaar en tevens één van de directieleden van Wave International (franchisegever van drie kapsalonketens, Cosmo Hairstyling, Team Kapsalon en HAIRMAXX) heeft de laatste 14 jaren veel ervaring opgedaan in het aansturen van een grote organisatie. Service, kwaliteit en het nakomen van afspraken staat bij deze marktleidende formules op nummer 1. Deze werkwijze wil hij ook graag voor Panatta Sport Nederland continueren. “Bij onze start in september hebben we gekozen voor een geheel nieuwe aanpak wat betreft ons personeel en de bedrijfsvoering. Het complete team is vervangen door vrijwel nieuwe mensen. Inmiddels werken er weer ca. 15 personeelsleden voor Panatta Netherlands. Zij zullen ervoor zorgen dat de service, de sales en de leveringen goed en professioneel verlopen. Het merk Panatta Sport heeft zichzelf bewezen en staat aan de top in de markt, en dus mag de klant ook van de medewerkers van Panatta Sport Nederland kwaliteit verwachten”, benadrukt Peter Emons.

Nieuw hoofdkantoor en showroom in Spijkenisse

Het nieuwe hoofdkantoor met daarbij een luxe showroom is inmiddels gevestigd in Spijkenisse. Zondag 9 januari jl. is onder grote belangstelling vanuit het hele land het hoofdkantoor en een prachtige showroom van Panatta Sport Nederland geopend. Er wordt samengewerkt met LIJF Wellness centrum, dat het 2de pilotcentrum van Panatta in Nederland is. Sportplaza, het 1ste pilotcentrum, bevindt zich in Hillegom. In Spijkenisse kunnen geïnteresseerden vanaf heden kennismaken met de modernste lijnen van Panatta, zoals de cardiolijn van Pininfarina en de innovatieve Isotoniclijn. Panatta Sport is dit jaar eveneens weer te vinden op de FIBO in Essen van 14 tot 17 April. Emons: “We nodigen je graag uit om ons te bezoeken op onze stand en zullen vol trots onze nieuwste lijnen tonen. Uiteraard kunnen klanten die geïnteresseerd zijn in Panatta Sport kaarten bij ons aanvragen voor gratis toegang tot de beurs.”

Problemen moet je oplossen en niet creëren!

“Op dit moment hebben we alles weer onder controle en kunnen we weer optimaal onze service verlenen. Nogal wat klanten hebben ons als nieuwe importeur benaderd met problemen uit het verleden. Die problemen hebben we tot op heden naar ieders tevredenheid kunnen oplossen. Mede dankzij de intensieve samenwerking met de oprichter in Italië hebben we zo met elkaar een goede start kunnen maken. Panatta Sport is toch een merk om trots op te zijn!”, geeft Peter Emons tot slot aan.

Voor meer informatie:

www.panatta-nederland.nl

advertorial I branche actueel

Personal Training in Europa;

Een uniek boek over Personal Training en Personal Training Management

Het boek is geschreven door Jan Middelkamp en Guido Willemsen, met medewerking van talloze Personal Training experts uit binnen- en buitenland. Op de conventie PTplanet, georganiseerd door LAPT en EFAA, vindt op zaterdag 12 februari de officiële lancering van het boek ‘Personal Training in Europa’ plaats in NH Koningshof te Veldhoven.

‘Personal Training in Europa’ bundelt de jarenlange kennis en ervaring van een grote groep experts op het gebied van Personal Training. Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over Personal Training en Personal Training Management. Dit zijn uiteraard de Personal Trainers zelf, maar ook fitness instructors, club managers, fitness managers en fitness ondernemers. Ook voor studenten MDGO SB, CIOS, Academie Lichamelijke Opvoeding en Fysiotherapie is het boek geschikt.

Neem voor meer informatie over de lancering en de verkrijgbaarheid van het boek ‘Personal Training in Europa’ contact op met LAPT via telefoonnummer +31(0)416 54 32 32. Kijk voor meer informatie over PTplanet op www.ptplanet.nl.

NEWS

Actueel nieuws

uit de markt

''Kengy's Support start succesvolle unieke Fitnesstrainer A opleiding''

Afgelopen december zijn bij De Brug Active in Mierlo de eerste 10 cursisten succesvol geslaagd voor de opleiding tot Fitnesstrainer A. De resultaten van het praktijkexamen waren zeker uniek te noemen volgens Fitvak; alle deelnemers in één keer geslaagd!

Kengy Roux (eigenaar van Kengy's Support) is momenteel docent bij Helicon opleidingen waar hij de opleiding Wellness & Lifestyle vorm geeft. Hiervoor heeft hij ruime ervaring opgedaan als docent aan het CIOS. Naast het opleiden van studenten voor de welnessbranche is hij in augustus 2010 gestart met een unieke Fitnesstrainer A opleiding.

De opleiding is uniek omdat twee doelgroepen gelijktijdig de opleiding volgen. Een doelgroep zijn de reguliere cursisten en de andere doelgroep zijn cursisten die een re-integratietraject (leer/werk) volgen. Deze cursisten volgen op dezelfde dagen de opleiding. De re-integratiecursisten volgen gedurende 5 maanden een stage van 20 uur per week in een sportcentrum met als einddoel (bij het behalen van de opleiding en goed functioneren) een diploma en arbeidscontract.

26 februari start voor de tweede keer deze unieke opleiding in Mierlo.

Meer info www.kengyssupport.nl of 06-52542735

Heb jij je al opgegeven voor de XCO & Walking & Running opleiding?

In 2011 kleurt het straatbeeld ROOD dus geef je snel op voor de opleiding!

De opleiding is een compleet verzorgde dag, bestaande uit een combinatie van theorie en praktijk, inclusief lunch en certificaat. Als XCO Walking & Running trainer ben je na de opleiding in staat informatiebijeenkomsten te organiseren, basiscursussen te verzorgen en XCO loopsessies uit te voeren en te begeleiden.

In maart starten wij ook met de 1e kwartaalbijscholing XCO Walking & Running, geef je snel op! Voortaan kun je de bijscholing volgen om helemaal up-to-date te blijven. Ieder kwartaal krijg je nieuw lesmateriaal en technieken aangeleverd die je direct kunt gebruiken in jouw activiteiten. Voor meer informatie, www.xco.nl of bel 070.427810

Opleidingen bij The Sports Company

The Sports Company biedt naast de producten van de merken Keiser, Scifit, Maximuscle, OMNI en Woodway ook toegepaste opleidingen aan. Alle opleidingen worden gegeven door gerenommeerde specialisten. Zo gaf Paco Gonzales op 28 en 29 januari opleidingen voor instructeurs Indoor Cycling.

Op 26 februari a.s vindt de opleiding Functioneel Trainen onder leiding van vakspecialisten Paul Lammers (CIOS, ALO, Bewegingswetenschappen, o.a. docent SM&O en trainer NOC/NSF, nationaal volleybalteam Heren, voetbal dames t/m 19 jaar) en Theo Tromp (NASM, Fysiotherapie, o.a. Personal Trainer, examinator EFAA) plaats. Door de toepassing van pneumatische weerstand die vanaf 0 kg oplopend per 100 gram instelbaar is, wordt de werkelijkheid in functioneel bewegen zo dicht mogelijk benaderd.

Deze basiscursus richt zich op aanleren/verbeteren/onderhouden van bewegingspatronen/kinetische ketens zonder en met externe weerstand, welke in de doelstelling en de ADL van de gebruiker van toepassing kunnen zijn. Power (kracht x snelheid) is het uitgangspunt. In de vervolgmodules FT/Sportgericht en FT/Fysiotherapie wordt de vertaalslag gemaakt naar trainen binnen een (top)sportsituatie dan wel een revalidatie toepassing.

Kijk voor alle informatie en aanmelding op http://www.keiseromni.com/opleidingsdata of stuur een email naar info@thesportscompany.nl voor een inschrijfformulier.

SH’BAM in 350 clubs - fenomenale groei!

SH’BAM is pas eind 2010 gelanceerd, maar overtreft nu al alle verwachtingen. Vanaf de officiële lancering is SH’BAM in record tempo gegroeid van 0 naar meer dan 350 sport- en dansscholen die SH’BAM aanbieden. Reacties van instructeurs en consumenten zijn overweldigend. Ook de media hebben de dans sensatie van 2011 inmiddels gespot. Er is sinds kort een ware mediahype gaande rondom het nieuwe dansprogramma van Les Mills. Nieuws over SH’BAM was reeds te zien op RTL 4 in de programma’s Editie NL en Style, te horen op Radio 538, te lezen in De Telegraaf, Algemeen Dagblad, SP!TS, Metro, Het laatste nieuws (BE) op nu.nl en nog veel meer media besteedden aandacht aan SH’BAM.

SH’BAM is een 45 minuten durende full-body workout en biedt een antwoord op de toenemende vraag van consumenten naar simpele dans workouts. SH’BAM is gebaseerd is op de nieuwste moves, muziek en sfeer vanuit discotheken over de hele wereld. Het dansprogramma is gemakkelijk en snel te leren, waardoor SH’BAM de perfecte aanvulling is op meer complexe dans workouts. SH’BAM maakt het hierdoor mogelijk om een nog groter deel van de dansmarkt aan te trekken.

Neem voor meer informatie over SH’BAM contact op met Les Mills via telefoonnummer +31 (0)416 34 97 25 of kijk op www.lesmills.com/shbam.

"THE GLADIATOR WORKOUTS® gaat outdoor!"

Na de lancering in oktober 2010 loopt het storm met THE GLADIATOR WORKOUTS®. Het trainingsconcept van Train the Trainers draait al met veel succes op een aantal clubs in Nederland. Zoals gepland zullen de 3 basistrainingen periodiek aangevuld worden en de eerste uitbreiding is een feit, THE GLADIATOR BOOTCAMP wordt eind april gelanceerd. Tevens is er een tweede format in ontwikkeling die rond dezelfde tijd zal uitkomen. Voor de reeds gecertificeerde GLADIATORS zijn deze trainingen een aanvulling op hun status. 

news I business

Meer nadruk op kwalitatief goede instructrices

Kwaliteit en persoonlijke aandacht vormen steeds vaker belangrijke kernwaarden in de fitnessbranche. Dit wordt mede versterkt door de toenemende prijsconcurrentie, waardoor het onderscheidend vermogen van het fitnesscentrum belangrijker wordt. Nieuwe bewegingsvormen zoals Pole fitness helpen sportscholen de concurrentie het hoofd te bieden.

Pole fitness wijzigt licentiestructuur

De opkomst van ketens, bouw van nieuwe single clubs en uitbreiding van bestaande centra zorgen op steeds meer plaatsen in Nederland voor een verdringingsmarkt in de fitnessbranche. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot stevige (prijs)concurrentie. Tegelijkertijd is gekwalificeerd personeel met de juiste aandacht voor de klant schaars in de fitnessbranche. Kostenbesparingen en vernieuwing voeren de boventoon. Aanleiding voor DM Pole Fitness om een ingrijpende wijziging in de licentiestructuur door te voeren. De licentiebijdrage van de sportschoolhouder vervalt en in plaats daarvan worden de instructrices de licentiehouder.

Drukst bezette groepsfitnessles

Pole fitness werd vijf jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd als high/impact workout speciaal ontwikkeld voor vrouwen, waar intensief en effectief wordt getraind op kracht en algemeen uithoudingsvermogen. Denise Mulder, grondlegger van Pole fitness in Nederland, ontwikkelde een uniek trainingsprogramma dat een combinatie van Gogo-aerobics en paaltechnieken omvat en haalde toentertijd de gemeente Amsterdam persoonlijk over om een paal in een dansstudio te zetten; om er vervolgens een fitnessinstrument van te maken.

Jan Koster, eigenaar van 3 fitnesslocaties in Delft, is Pole fitness aanbieder van het eerste uur. Ruim vier jaar geleden was hij de early adopter van het Pole fitness concept. Met enige trots vertelt Koster: ´Ik wil altijd het nieuwste van het nieuwste op mijn locaties. Ik ben bijna vijf jaar geleden begonnen en het is tot op heden nog altijd één van mijn best bezette groepen. Zelfs in de vakantietijd zitten deze lessen hartstikke vol. We kunnen een maximum van 28 personen aan en de opkomst is altijd groter dan 20. En dat vier keer in de week.’

Bij Orange Health Club in Rijen sloeg het concept ook in als een bom. ‘Het was meteen volle bak’, vertelt club manager Marjan Gorissen, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding bij Orange Health Club en daarnaast zelf 13 uur in de week groepslessen geeft. ‘Ik ben elk jaar op zoek naar een nieuwe activiteit. Afgelopen jaar heb ik Denise Mulder uitgenodigd om een demonstratie te komen geven en dat was meteen een enorm succes.´ Gorissen heeft zes palen aangekocht. ‘Eigenlijk wilde ik met minder palen starten, maar ik had zoveel aanmeldingen…’ Aan de huidige cursus nemen 28 dames en 2 heren deel; overwegend dertigplussers.

Sportcentrum Olympos in Utrecht startte eveneens afgelopen zomer met Pole fitness. Manon Snijders, groepsfitnesscoördinator bij Olympos en daarnaast als zzp-er werkzaam bij vier verschillende sportscholen, ontdekte Pole fitness samen met haar collega Mirjam Berkhout op de beurs Fit!vak. ‘Je wilt als sportschool graag vernieuwend zijn en producten en diensten aanbieden die bij de doelgroep passen. Omdat wij naast de Universiteit Utrecht zijn gevestigd, hebben wij meer jongeren dan de gemiddelde sportschool. Ik denk dat Pole fitness heel goed aansluit op die doelgroep. We hadden de ruimte dus toen hebben we ervoor gekozen om het op het rooster te zetten.’

Gecertificeerde instructrices

Door het toenemende succes stijgt de vraag naar gekwalificeerde Pole fitness-instructrices navenant. Het aanbod van instructrices vanuit sportscholen is echter beperkt. Belangrijke redenen waarom DM Pole Fitness, het bedrijf van Denise Mulder, een wijziging in de licentiestructuur doorvoert. De licentie die de sportschool afneemt om de Pole fitness formule te voeren, komt te liggen bij de instructrices die worden opgeleid door DM Pole Fitness. De licentiebijdrage vervalt dus en in plaats daarvan maken sportscholen gebruik van een gecertificeerde Pole fitness-instructrice. ‘In de nieuwe licentiestructuur komt de nadruk veel sterker te liggen op het opleiden en leveren van kwalitatief goede instructrices’, licht Mulder toe.

Snijders ziet hier als zzp-er zeker wel de voordelen van in. ‘Dit is wel het concept waar zzp-ers graag naar toe willen, zodat we niet zijn gebonden aan een bepaalde sportschool.’ Vanuit haar rol als groepsfitnesscoördinator onderschrijft zij het belang van een goede instructrice. ´Je wilt graag een betrouwbaar persoon die haar afspraken nakomt, de visie van de sportschool kan uitdragen en tegelijkertijd veiligheid in de lessen kan bieden.’ Ze vraagt zich echter wel af hoe de kwaliteit gewaarborgd blijft. ‘Het is voor de sportschool fijn dat het geen licentiekosten heeft en geen risico draagt, maar hoe kan je controleren of een instructrice daadwerkelijk de cursussen blijft volgen? Je mag aannemen dat de instructrice zelf de verantwoordelijkheid neemt, maar niet iedere sportschoolhouder vraagt altijd naar licentiepapieren.’

Mulder reageert hierop met: ‘Om gecertificeerd te blijven, moeten de instructrices ten minste twee maal per jaar deelnemen aan de instructricetrainingen waardoor ze continu op de hoogte blijven van de laatste technieken en ontwikkelingen. Wij controleren dit en het zal leiden tot meer en zeer gemotiveerde instructrices, waardoor vervanging bij bijvoorbeeld ziekte eenvoudiger gaat.’

Ook Koster onderschrijft het belang van goede instructrices. Schaarste kent hij overigens niet. ‘Uit de groep zijn een aantal heel goede meiden naar voren gekomen die tot instructrice zijn opgeleid. Dat werkt weer aanstekelijk op andere meiden die dan zeggen: ”Hee, dat lijkt mij ook leuk om te doen”’, legt Koster uit hoe hij aan zijn instructrices is gekomen. Zijn instructrices volgen hun opleiding ook bij DM Pole Fitness. Ze worden regelmatig gevraagd om op andere locaties les te geven.

Gorissen denkt dat de voordelen van de nieuwe structuur voor iedereen heel verschillend zijn. Het ziekteprobleem is bij haar niet echt aan de orde, want ze geeft de lessen zelf samen met een collega. ‘Ik heb in de afgelopen 6 jaar geen enkele ziektedag op mijn naam staan.’ Het is volgens haar wel van essentieel belang om een goede instructrice te hebben, op alle fronten. ´Niet alleen voor de veiligheid maar ook voor het vasthouden van een groep. Als instructrice moet je je hart en ziel erin leggen.´ En dat lukt Gorissen aardig, want van de 30 deelnemers gaat nagenoeg iedereen mee naar de volgende cursus.

Niveauverschillen

Het lesprogramma wordt bij de gemiddelde sportschool aangeboden in cursussen van acht of tien weken. Gedurende zo´n cursus ontstaan er vaak al snel niveauverschillen. Gorissen weet wel hoe ze hiermee om moet gaan. ‘Het fun-gehalte moet voor iedereen hoog zijn. En juist als je cursisten succesvol technieken kunt aanleren, die in eerste instantie maar moeizaam lukken, dan geeft je dat als instructrice een megagoed gevoel.’

Voor de cursisten die zich aanzienlijk sneller ontwikkelen dan anderen of Pole fitness al gedurende een langere periode doen, is het een ander verhaal. ‘Voor de meeste vrouwen blijft het bij een wekelijks uitje, maar voor een elite is het een ware topsport geworden. Drie keer in de week of meer trainen is hen niet ongewoon. Dit soort dames heeft veelal behoefte aan een instructrice op advanced level’, weet Mulder, waarmee zij bedoelt dat vergevorderde cursisten zijn gebaat bij een instructrice die (ver)gevorderde technieken beheerst en kan aanleren. ‘Uit onze ervaring blijkt dat fanatiekelingen bereid zijn om te reizen voor een instructrice. Een instructrice met een hoog niveau zal dus vanuit grote omtrek klanten aantrekken voor gevorderde en vergevorderde lessen’, zegt Mulder. Het niveau van een instructrice is sinds kort te vinden via de zogenoemde levellocater op de vernieuwde website van DM Pole Fitness.

Onderscheidend vermogen

Anno 2011 is Pole fitness succesvol in 40 fitnesscentra door heel Nederland en de markt hiervoor is nog lang niet verzadigd. ‘Door het toenemend succes van de danspaal als fitnessinstrument, zijn steeds meer vrouwen van alle leeftijden en achtergronden in sportscholen te vinden om aan deze moderne fitnessvariant deel te nemen’, zegt Mulder en concludeert: ´Met Pole fitness kunnen fitnesscentra zich onderscheiden met een relatief zeer lage investering. De nieuwe licentiestructuur zorgt voor kwalitatief goede instructrices die persoonlijke aandacht voor iedere klant bieden.’ Bovendien kan Pole fitness nog meer mogelijkheden voor exploitatie bieden, afhankelijk van de positionering van de sportschool. Iets wat Olympos in Utrecht momenteel onderzoekt. ‘Door onze locatie hebben we legio mogelijkheden. We denken bijvoorbeeld aan arrangementen voor bijvoorbeeld teambuildingsuitjes of vrijgezellenfeestjes’, zegt Snijders. In de toekomst verwacht Snijders het concept dus nog breder te kunnen gaan inzetten.

Bekijk onze vernieuwde website van

DM Pole Fitness, www.polefitness.com

Return on investment

Pole fitness geeft al snel return on investment. Startende sportscholen beginnen vaak met de aanschaf van 3 palen voor zo´n 15 cursisten. Uitgaande van een cursusperiode van tien weken, kan bij de eerste cursus al na 5 lessen winst worden behaald.

Investering in euro’s

Eenmalige aanschaf 3 power poles* à €117,50 exclusief BTW* €352,50

Instructricekosten €350,-

=========================================================

Totaalkosten -€702,50

Geschatte omzet in euro’s

15 deelnemers à €100,- per cursusperiode +€1.500,-

=========================================================

Resultaat na cursusperiode 1 €797,50

*Een mobiele power pole die wordt geklemd tussen vloer en plafond is nagenoeg in elke sportschool mogelijk

Company Profile I business

business I Company Profile

De opkomst van ketens, bouw van nieuwe single clubs en uitbreiding van bestaande centra zorgen op steeds meer plaatsen in Nederland voor een verdringingsmarkt in de fitnessbranche. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot stevige (prijs)concurrentie. Tegelijkertijd is gekwalificeerd personeel met de juiste aandacht voor de klant schaars in de fitnessbranche. Kostenbesparingen en vernieuwing voeren de boventoon. Aanleiding voor DM Pole Fitness om een ingrijpende wijziging in de licentiestructuur door te voeren. De licentiebijdrage van de sportschoolhouder vervalt en in plaats daarvan worden de instructrices de licentiehouder.

Drukst bezette groepsfitnessles

Pole fitness werd vijf jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd als high/impact workout speciaal ontwikkeld voor vrouwen, waar intensief en effectief wordt getraind op kracht en algemeen uithoudingsvermogen. Denise Mulder, grondlegger van Pole fitness in Nederland, ontwikkelde een uniek trainingsprogramma dat een combinatie van Gogo-aerobics en paaltechnieken omvat en haalde toentertijd de gemeente Amsterdam persoonlijk over om een paal in een dansstudio te zetten; om er vervolgens een fitnessinstrument van te maken.

Jan Koster, eigenaar van 3 fitnesslocaties in Delft, is Pole fitness aanbieder van het eerste uur. Ruim vier jaar geleden was hij de early adopter van het Pole fitness concept. Met enige trots vertelt Koster: ´Ik wil altijd het nieuwste van het nieuwste op mijn locaties. Ik ben bijna vijf jaar geleden begonnen en het is tot op heden nog altijd één van mijn best bezette groepen. Zelfs in de vakantietijd zitten deze lessen hartstikke vol. We kunnen een maximum van 28 personen aan en de opkomst is altijd groter dan 20. En dat vier keer in de week.’

Bij Orange Health Club in Rijen sloeg het concept ook in als een bom. ‘Het was meteen volle bak’, vertelt club manager Marjan Gorissen, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding bij Orange Health Club en daarnaast zelf 13 uur in de week groepslessen geeft. ‘Ik ben elk jaar op zoek naar een nieuwe activiteit. Afgelopen jaar heb ik Denise Mulder uitgenodigd om een demonstratie te komen geven en dat was meteen een enorm succes.´ Gorissen heeft zes palen aangekocht. ‘Eigenlijk wilde ik met minder palen starten, maar ik had zoveel aanmeldingen…’ Aan de huidige cursus nemen 28 dames en 2 heren deel; overwegend dertigplussers.

Sportcentrum Olympos in Utrecht startte eveneens afgelopen zomer met Pole fitness. Manon Snijders, groepsfitnesscoördinator bij Olympos en daarnaast als zzp-er werkzaam bij vier verschillende sportscholen, ontdekte Pole fitness samen met haar collega Mirjam Berkhout op de beurs Fit!vak. ‘Je wilt als sportschool graag vernieuwend zijn en producten en diensten aanbieden die bij de doelgroep passen. Omdat wij naast de Universiteit Utrecht zijn gevestigd, hebben wij meer jongeren dan de gemiddelde sportschool. Ik denk dat Pole fitness heel goed aansluit op die doelgroep. We hadden de ruimte dus toen hebben we ervoor gekozen om het op het rooster te zetten.’

Gecertificeerde instructrices

Door het toenemende succes stijgt de vraag naar gekwalificeerde Pole fitness-instructrices navenant. Het aanbod van instructrices vanuit sportscholen is echter beperkt. Belangrijke redenen waarom DM Pole Fitness, het bedrijf van Denise Mulder, een wijziging in de licentiestructuur doorvoert. De licentie die de sportschool afneemt om de Pole fitness formule te voeren, komt te liggen bij de instructrices die worden opgeleid door DM Pole Fitness. De licentiebijdrage vervalt dus en in plaats daarvan maken sportscholen gebruik van een gecertificeerde Pole fitness-instructrice. ‘In de nieuwe licentiestructuur komt de nadruk veel sterker te liggen op het opleiden en leveren van kwalitatief goede instructrices’, licht Mulder toe.

Snijders ziet hier als zzp-er zeker wel de voordelen van in. ‘Dit is wel het concept waar zzp-ers graag naar toe willen, zodat we niet zijn gebonden aan een bepaalde sportschool.’ Vanuit haar rol als groepsfitnesscoördinator onderschrijft zij het belang van een goede instructrice. ´Je wilt graag een betrouwbaar persoon die haar afspraken nakomt, de visie van de sportschool kan uitdragen en tegelijkertijd veiligheid in de lessen kan bieden.’ Ze vraagt zich echter wel af hoe de kwaliteit gewaarborgd blijft. ‘Het is voor de sportschool fijn dat het geen licentiekosten heeft en geen risico draagt, maar hoe kan je controleren of een instructrice daadwerkelijk de cursussen blijft volgen? Je mag aannemen dat de instructrice zelf de verantwoordelijkheid neemt, maar niet iedere sportschoolhouder vraagt altijd naar licentiepapieren.’

Mulder reageert hierop met: ‘Om gecertificeerd te blijven, moeten de instructrices ten minste twee maal per jaar deelnemen aan de instructricetrainingen waardoor ze continu op de hoogte blijven van de laatste technieken en ontwikkelingen. Wij controleren dit en het zal leiden tot meer en zeer gemotiveerde instructrices, waardoor vervanging bij bijvoorbeeld ziekte eenvoudiger gaat.’

Ook Koster onderschrijft het belang van goede instructrices. Schaarste kent hij overigens niet. ‘Uit de groep zijn een aantal heel goede meiden naar voren gekomen die tot instructrice zijn opgeleid. Dat werkt weer aanstekelijk op andere meiden die dan zeggen: ”Hee, dat lijkt mij ook leuk om te doen”’, legt Koster uit hoe hij aan zijn instructrices is gekomen. Zijn instructrices volgen hun opleiding ook bij DM Pole Fitness. Ze worden regelmatig gevraagd om op andere locaties les te geven.

Gorissen denkt dat de voordelen van de nieuwe structuur voor iedereen heel verschillend zijn. Het ziekteprobleem is bij haar niet echt aan de orde, want ze geeft de lessen zelf samen met een collega. ‘Ik heb in de afgelopen 6 jaar geen enkele ziektedag op mijn naam staan.’ Het is volgens haar wel van essentieel belang om een goede instructrice te hebben, op alle fronten. ´Niet alleen voor de veiligheid maar ook voor het vasthouden van een groep. Als instructrice moet je je hart en ziel erin leggen.´ En dat lukt Gorissen aardig, want van de 30 deelnemers gaat nagenoeg iedereen mee naar de volgende cursus.

Niveauverschillen

Het lesprogramma wordt bij de gemiddelde sportschool aangeboden in cursussen van acht of tien weken. Gedurende zo´n cursus ontstaan er vaak al snel niveauverschillen. Gorissen weet wel hoe ze hiermee om moet gaan. ‘Het fun-gehalte moet voor iedereen hoog zijn. En juist als je cursisten succesvol technieken kunt aanleren, die in eerste instantie maar moeizaam lukken, dan geeft je dat als instructrice een megagoed gevoel.’

Voor de cursisten die zich aanzienlijk sneller ontwikkelen dan anderen of Pole fitness al gedurende een langere periode doen, is het een ander verhaal. ‘Voor de meeste vrouwen blijft het bij een wekelijks uitje, maar voor een elite is het een ware topsport geworden. Drie keer in de week of meer trainen is hen niet ongewoon. Dit soort dames heeft veelal behoefte aan een instructrice op advanced level’, weet Mulder, waarmee zij bedoelt dat vergevorderde cursisten zijn gebaat bij een instructrice die (ver)gevorderde technieken beheerst en kan aanleren. ‘Uit onze ervaring blijkt dat fanatiekelingen bereid zijn om te reizen voor een instructrice. Een instructrice met een hoog niveau zal dus vanuit grote omtrek klanten aantrekken voor gevorderde en vergevorderde lessen’, zegt Mulder. Het niveau van een instructrice is sinds kort te vinden via de zogenoemde levellocater op de vernieuwde website van DM Pole Fitness.

Onderscheidend vermogen

Anno 2011 is Pole fitness succesvol in 40 fitnesscentra door heel Nederland en de markt hiervoor is nog lang niet verzadigd. ‘Door het toenemend succes van de danspaal als fitnessinstrument, zijn steeds meer vrouwen van alle leeftijden en achtergronden in sportscholen te vinden om aan deze moderne fitnessvariant deel te nemen’, zegt Mulder en concludeert: ´Met Pole fitness kunnen fitnesscentra zich onderscheiden met een relatief zeer lage investering. De nieuwe licentiestructuur zorgt voor kwalitatief goede instructrices die persoonlijke aandacht voor iedere klant bieden.’ Bovendien kan Pole fitness nog meer mogelijkheden voor exploitatie bieden, afhankelijk van de positionering van de sportschool. Iets wat Olympos in Utrecht momenteel onderzoekt. ‘Door onze locatie hebben we legio mogelijkheden. We denken bijvoorbeeld aan arrangementen voor bijvoorbeeld teambuildingsuitjes of vrijgezellenfeestjes’, zegt Snijders. In de toekomst verwacht Snijders het concept dus nog breder te kunnen gaan inzetten.

Bekijk onze vernieuwde website van

DM Pole Fitness, www.polefitness.com

Mensen hebben uiteenlopende doelen en motieven om te gaan bewegen. Conditie verbeteren, afvallen, sociale contacten, preventie, revalidatie of een combinatie van deze aspecten. Om een goed trainingsprogramma te kunnen samenstellen, lijkt testen en meten van de persoon in kwestie een eerste vereiste. De redactie van BodyLIFE vroeg de mening van een aantal toeleveranciers van test- en meetapparatuur.

Testen en meten: absolute noodzaak of bijzaak?

Mark Verhaegen van Indoor-powermanagement vindt dat je zonder referentiewaarde geen enkel persoon professioneel kunt begeleiden. "Als je als club, trainer of fysiotherapeut de intentie hebt om de klant te begeleiden, dan zal dit moeten gebeuren aan de hand van een inspanningtest. Deze kan men tegenwoordig gemakkelijk monitoren en analyseren en inzichtelijk maken voor de klant."

Rick Kaale van Weda B.V. vindt testen en meten een noodzaak voor de fitnessbranche. "Je kunt hiermee een ijkpunt maken bij de intake van de klant en hem daardoor beter en specifieker begeleiden. Hiermee kunnen volgens hem fitnesscentra zich onderscheiden in de markt en kan er bovendien klantbinding (retentie) mee gecreëerd worden."

Voor Jan Willem Wisselink van Biometrics geldt meten = weten! "Niet alleen de behandelaar, maar ook de zorgverzekeraars willen tegenwoordig meetgegevens zien. Voor de fysiotherapeut is meten een noodzaak. Daarnaast zien we ook steeds meer interesse voor test- en meetapparatuur vanuit de fitnesscentra. Dit om een gefundeerd trainingsschema samen te kunnen stellen, of voor trainingsoptimalisatie en fitheidtesten."

Jef Geys van Primefit is van oordeel dat testen nuttig kan zijn, maar het moet wel direct bruikbare informatie opleveren (voor het opstellen van een trainingsprogramma of voedingsschema). Jef vindt dat je niet moet testen om maar te testen. â€œIets wat we kunnen zien hoeft niet meteen getest te worden. Overgewicht bijvoorbeeld gaat automatisch gepaard met een zwakke conditie. Testen bij mensen met een verhoogd BMI heeft geen zin. In alle andere gevallen wel.”

Marita Ketelaar van Polar ziet duidelijk de noodzaak van testen en meten in. Dit om vooruitgang inzichtelijk te maken en te realiseren. “Het haalt het giswerk uit de training voor zowel de klant als de instructeur, en motiveert beiden.”

Teun Kapteijns van Adaptics merkt dat gezondheidstesten tegenwoordig een 'hot topic' is. Vele sport- en fitnesscentra bieden dan ook om diverse redenen gezondheids, fitheids- en medische testen aan. “Daar worden diverse methodes voor gebruikt. Wij passen de health & performance methodiek toe, waarbij we de prestatie of het doel voorop stellen, want niet de methode maar het doel is leidend voor een test.”

Jan de Jong van V-Check vindt als je iets wilt veranderen, en zeker bij het veranderen van het gedrag, bewustwording belangrijk is. “Weten waar je staat en waar je naar toe wilt. Dit geldt zeker als men de leefstijl wil veranderen en zich vitaler wil voelen. De leefstijl, het dagelijkse gedrag moet verbeterd worden en hoe kan dit beter dan als je weet waar je nu staat en vooral: weten wat je moet doen om het te wijzigen. De V-Check meet de vitaliteit en het apparaat zelf geeft duidelijke aanbevelingen. Zodat men gestructureerd en effectief aan de slag kan gaan.

Het is nu bijvoorbeeld de tijd van de goede voornemens. Afvallen staat op nummer 1 met verder in de top 3 meer ontspannen en meer bewegen. Iedereen kan een dieet volgen voor korte of langere tijd maar iedereen kent ook het jojo-effect. Het is dan ook veel beter om de leefstijl te veranderen met aanpassing van de voeding en meer bewegen. Dit geeft een langdurig resultaat en meer effect.”

Toegevoegde waarde

Uit bovenstaande reacties blijkt dat iedereen het nut en de noodzaak van testen en meten inziet. Maar biedt het ook toegevoegde waarde? Volgens Jan de Jong van V-Check zijn er twee belangrijke toegevoegde waarden voor fitnesscentra. “Met V-Check kan een fitnesscentrum zich profileren als lifestyle centrum en andere doelgroepen dan de huidige benaderen. Bijvoorbeeld met het aanbieden van speciale vitaliteitsworkshops. Een gezonde leefstijl treft de hele bevolking en niet alleen degenen die in het fitnesscentrum komen.

Daarnaast kan V-Check een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de retentie van nieuwe en huidige leden. V-Check geeft niet alleen aan welke trainingstijden optimaal zijn om blessures te voorkomen, maar ook aanbevelingen voor voeding en ontspanning. Men zal zich vitaler gaan voelen en deze beloning zal ervoor zorgen dat men het langer kan volhouden.”

Mark Verhaegen van Indoorpower-management stelt dat de huidige apparatuur in staat is om elke inspanning te monitoren en daar feedback over te geven, en tevens een garantie biedt voor kwaliteit. Samenwerking met sportartsen hierbij geeft een professionele begeleiding en uitstraling voor de club.

Volgens Jef Geys van Primefit biedt een test in de eerste plaats een objectieve beginsituatie van een klant. â€œDeze informatie samen met de resultaten van het vraaggesprek, stelt ons in staat om een efficiënt en individueel trainingsplan op te stellen. Op deze manier kan men de klant ook langer binden aan het centrum. De termijn om vooropgestelde doelstellingen te halen kunnen veel nauwkeuriger worden ingeschat waardoor men eerlijke informatie kan verstrekken over het bereiken van individuele resultaten.”

Marita Ketelaar van Polar is van mening dat testen en meten de verschillende deelgebieden van fitheid zichtbaar maakt waarop een kant vooruitgang kan boeken. “De klant is loyaler aan het fitnesscentrum en het centrum wordt als onmisbare trainingspartner gezien. Daarnaast creëert de ondernemer meerdere contactmomenten en biedt het testen en meten een vangnet voor leden die dreigen hun abonnement te beëindigen.”

Teun Kapteijns van Adaptics denkt dat mits de testeisen goed in ogenschouw worden genomen een gezondheidstest zeer veel toegevoegde waarde hebben. “Nadat het specifieke doel van een gezondheidstest in kaart is gebracht dient een test aan bepaalde eisen te voldoen om een goede, betrouwbare en representatieve meting genoemd te mogen worden:

Betrouwbaar, valide, goede toepassing van normen en referentiewaarde, risico profilering, kostenaspect (doorloop en testmateriaal), uitvoerbaarheid en veiligheid.”

Afnemen van de test

Op de vraag wie nu binnen het fitnesscentrum verantwoordelijk is voor het afnemen van de testen wordt verschillende geantwoord. Jan de Jong van V-Check: “V-Check is niet zomaar een test. Het is een innovatieve medisch-gevalideerde vitaliteitstest met aanbevelingen voor voeding, beweging en ontspanning. Kennis op deze gebieden is dan ook vereist. Tevens is kennis van fysiologie en gedragsverandering een vereiste. Dat betekent dat bij voorkeur een fysiotherapeut of personal trainer (bijv. EREP niveau 4+ of NASM) het meest geschikt is.”

Jan Willem Wisselink van Biometrics vindt dat het iemand moet zijn die kennis van zaken heeft. “Voor sommige testen volstaat een fitnessinstructeur prima. Voor andere testen zal een deskundige nodig zijn of iemand die een training van het betreffende product heeft gehad.”

Mark Verhaegen van Indoorpower-management zegt dat in principe elke instructeur een inspanningtest afnemen. “Echter is het belangrijk om te weten waar je voor test en hoe nauwkeurig je dit wilt laten gebeuren. Er zijn zoveel verschillende manieren van testen, elke test heeft zo wel zijn voor- en nadelen. Echte inspanningstesten met VO2max meting, longfunctie meting, lactaat meting en ECG meting dient te gebeuren in een sport medische polikliniek.”

Het afnemen van een test kan volgens Jef Geys van Primefit in principe door iedereen gebeuren aangezien de resultaten niet afhankelijk zijn van de persoon die de test afneemt. â€œDe interpretatie ervan is een andere zaak en hiervoor is er wel enige deskundigheid vereist. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat eenzelfde resultaat door verschillende mensen anders wordt geïnterpreteerd. Hiervoor is een opleiding vereist en persoonlijke ervaring.” 

Marita Ketelaar van Polar Testen vindt dat testen door de instructeur dient te gebeuren, gezien ook zijn betrokkenheid bij de sporters. “Bovendien is dit de enige manier om de continuïteit en kostenstructuur van een fitnesscentrum te bewaken. Een fitnesscentrum is sport- en fitheid georiënteerd en dit vraagt om sport- en fitheid georiënteerde begeleiding. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het centrum met gevalideerde en gestandaardiseerde testprotocollen werkt waarmee afwijkingen (veroorzaakt door de instructeur) worden geminimaliseerd.”

Teun Kapteijns van Adaptics: “Wanneer de testmethode, referentiewaarde en opvolging gestandaardiseerd is, hoeft de begeleider van een fittest of healthcheck geen (para)medisch deskundige te zijn. Het is echter wel essentieel dat deze professioneel een gedegen opleiding krijgt in het testen en meten en interpreteren van basale testresultaten. Het is daarnaast belangrijk dat er in de achterwacht een arts paraat staat. Hiervoor kan een (huis)arts of een ziekenhuis in de omgeving als partner betrokken worden. Voor medische onderzoeken of inspanningstesten is het essentieel dat er een (sport)arts aanwezig is.”

Tenslotte bieden alle in het artikel genoemde toeleveranciers een training aan bij de implementatie van de test- en meetapparatuur in het fitnesscentrum. Dit varieert van een basistraining van een dag tot een meerdaagse opleiding. Conclusie: testen en meten heeft wel degelijk zin en is zeker geen bijzaak!

Productoverzicht Test- en Meetapparatuur I business

Mark Verhaegen van Indoor-powermanagement vindt dat je zonder referentiewaarde geen enkel persoon professioneel kunt begeleiden. "Als je als club, trainer of fysiotherapeut de intentie hebt om de klant te begeleiden, dan zal dit moeten gebeuren aan de hand van een inspanningtest. Deze kan men tegenwoordig gemakkelijk monitoren en analyseren en inzichtelijk maken voor de klant."

Rick Kaale van Weda B.V. vindt testen en meten een noodzaak voor de fitnessbranche. "Je kunt hiermee een ijkpunt maken bij de intake van de klant en hem daardoor beter en specifieker begeleiden. Hiermee kunnen volgens hem fitnesscentra zich onderscheiden in de markt en kan er bovendien klantbinding (retentie) mee gecreëerd worden."

Voor Jan Willem Wisselink van Biometrics geldt meten = weten! "Niet alleen de behandelaar, maar ook de zorgverzekeraars willen tegenwoordig meetgegevens zien. Voor de fysiotherapeut is meten een noodzaak. Daarnaast zien we ook steeds meer interesse voor test- en meetapparatuur vanuit de fitnesscentra. Dit om een gefundeerd trainingsschema samen te kunnen stellen, of voor trainingsoptimalisatie en fitheidtesten."

Jef Geys van Primefit is van oordeel dat testen nuttig kan zijn, maar het moet wel direct bruikbare informatie opleveren (voor het opstellen van een trainingsprogramma of voedingsschema). Jef vindt dat je niet moet testen om maar te testen. â€œIets wat we kunnen zien hoeft niet meteen getest te worden. Overgewicht bijvoorbeeld gaat automatisch gepaard met een zwakke conditie. Testen bij mensen met een verhoogd BMI heeft geen zin. In alle andere gevallen wel.”

Marita Ketelaar van Polar ziet duidelijk de noodzaak van testen en meten in. Dit om vooruitgang inzichtelijk te maken en te realiseren. “Het haalt het giswerk uit de training voor zowel de klant als de instructeur, en motiveert beiden.”

Teun Kapteijns van Adaptics merkt dat gezondheidstesten tegenwoordig een 'hot topic' is. Vele sport- en fitnesscentra bieden dan ook om diverse redenen gezondheids, fitheids- en medische testen aan. “Daar worden diverse methodes voor gebruikt. Wij passen de health & performance methodiek toe, waarbij we de prestatie of het doel voorop stellen, want niet de methode maar het doel is leidend voor een test.”

Jan de Jong van V-Check vindt als je iets wilt veranderen, en zeker bij het veranderen van het gedrag, bewustwording belangrijk is. “Weten waar je staat en waar je naar toe wilt. Dit geldt zeker als men de leefstijl wil veranderen en zich vitaler wil voelen. De leefstijl, het dagelijkse gedrag moet verbeterd worden en hoe kan dit beter dan als je weet waar je nu staat en vooral: weten wat je moet doen om het te wijzigen. De V-Check meet de vitaliteit en het apparaat zelf geeft duidelijke aanbevelingen. Zodat men gestructureerd en effectief aan de slag kan gaan.

Het is nu bijvoorbeeld de tijd van de goede voornemens. Afvallen staat op nummer 1 met verder in de top 3 meer ontspannen en meer bewegen. Iedereen kan een dieet volgen voor korte of langere tijd maar iedereen kent ook het jojo-effect. Het is dan ook veel beter om de leefstijl te veranderen met aanpassing van de voeding en meer bewegen. Dit geeft een langdurig resultaat en meer effect.”

Toegevoegde waarde

Uit bovenstaande reacties blijkt dat iedereen het nut en de noodzaak van testen en meten inziet. Maar biedt het ook toegevoegde waarde? Volgens Jan de Jong van V-Check zijn er twee belangrijke toegevoegde waarden voor fitnesscentra. “Met V-Check kan een fitnesscentrum zich profileren als lifestyle centrum en andere doelgroepen dan de huidige benaderen. Bijvoorbeeld met het aanbieden van speciale vitaliteitsworkshops. Een gezonde leefstijl treft de hele bevolking en niet alleen degenen die in het fitnesscentrum komen.

Daarnaast kan V-Check een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de retentie van nieuwe en huidige leden. V-Check geeft niet alleen aan welke trainingstijden optimaal zijn om blessures te voorkomen, maar ook aanbevelingen voor voeding en ontspanning. Men zal zich vitaler gaan voelen en deze beloning zal ervoor zorgen dat men het langer kan volhouden.”

Mark Verhaegen van Indoorpower-management stelt dat de huidige apparatuur in staat is om elke inspanning te monitoren en daar feedback over te geven, en tevens een garantie biedt voor kwaliteit. Samenwerking met sportartsen hierbij geeft een professionele begeleiding en uitstraling voor de club.

Volgens Jef Geys van Primefit biedt een test in de eerste plaats een objectieve beginsituatie van een klant. â€œDeze informatie samen met de resultaten van het vraaggesprek, stelt ons in staat om een efficiënt en individueel trainingsplan op te stellen. Op deze manier kan men de klant ook langer binden aan het centrum. De termijn om vooropgestelde doelstellingen te halen kunnen veel nauwkeuriger worden ingeschat waardoor men eerlijke informatie kan verstrekken over het bereiken van individuele resultaten.”

Marita Ketelaar van Polar is van mening dat testen en meten de verschillende deelgebieden van fitheid zichtbaar maakt waarop een kant vooruitgang kan boeken. “De klant is loyaler aan het fitnesscentrum en het centrum wordt als onmisbare trainingspartner gezien. Daarnaast creëert de ondernemer meerdere contactmomenten en biedt het testen en meten een vangnet voor leden die dreigen hun abonnement te beëindigen.”

Teun Kapteijns van Adaptics denkt dat mits de testeisen goed in ogenschouw worden genomen een gezondheidstest zeer veel toegevoegde waarde hebben. “Nadat het specifieke doel van een gezondheidstest in kaart is gebracht dient een test aan bepaalde eisen te voldoen om een goede, betrouwbare en representatieve meting genoemd te mogen worden:

Betrouwbaar, valide, goede toepassing van normen en referentiewaarde, risico profilering, kostenaspect (doorloop en testmateriaal), uitvoerbaarheid en veiligheid.”

Afnemen van de test

Op de vraag wie nu binnen het fitnesscentrum verantwoordelijk is voor het afnemen van de testen wordt verschillende geantwoord. Jan de Jong van V-Check: “V-Check is niet zomaar een test. Het is een innovatieve medisch-gevalideerde vitaliteitstest met aanbevelingen voor voeding, beweging en ontspanning. Kennis op deze gebieden is dan ook vereist. Tevens is kennis van fysiologie en gedragsverandering een vereiste. Dat betekent dat bij voorkeur een fysiotherapeut of personal trainer (bijv. EREP niveau 4+ of NASM) het meest geschikt is.”

Jan Willem Wisselink van Biometrics vindt dat het iemand moet zijn die kennis van zaken heeft. “Voor sommige testen volstaat een fitnessinstructeur prima. Voor andere testen zal een deskundige nodig zijn of iemand die een training van het betreffende product heeft gehad.”

Mark Verhaegen van Indoorpower-management zegt dat in principe elke instructeur een inspanningtest afnemen. “Echter is het belangrijk om te weten waar je voor test en hoe nauwkeurig je dit wilt laten gebeuren. Er zijn zoveel verschillende manieren van testen, elke test heeft zo wel zijn voor- en nadelen. Echte inspanningstesten met VO2max meting, longfunctie meting, lactaat meting en ECG meting dient te gebeuren in een sport medische polikliniek.”

Het afnemen van een test kan volgens Jef Geys van Primefit in principe door iedereen gebeuren aangezien de resultaten niet afhankelijk zijn van de persoon die de test afneemt. â€œDe interpretatie ervan is een andere zaak en hiervoor is er wel enige deskundigheid vereist. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat eenzelfde resultaat door verschillende mensen anders wordt geïnterpreteerd. Hiervoor is een opleiding vereist en persoonlijke ervaring.” 

Marita Ketelaar van Polar Testen vindt dat testen door de instructeur dient te gebeuren, gezien ook zijn betrokkenheid bij de sporters. “Bovendien is dit de enige manier om de continuïteit en kostenstructuur van een fitnesscentrum te bewaken. Een fitnesscentrum is sport- en fitheid georiënteerd en dit vraagt om sport- en fitheid georiënteerde begeleiding. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het centrum met gevalideerde en gestandaardiseerde testprotocollen werkt waarmee afwijkingen (veroorzaakt door de instructeur) worden geminimaliseerd.”

Teun Kapteijns van Adaptics: “Wanneer de testmethode, referentiewaarde en opvolging gestandaardiseerd is, hoeft de begeleider van een fittest of healthcheck geen (para)medisch deskundige te zijn. Het is echter wel essentieel dat deze professioneel een gedegen opleiding krijgt in het testen en meten en interpreteren van basale testresultaten. Het is daarnaast belangrijk dat er in de achterwacht een arts paraat staat. Hiervoor kan een (huis)arts of een ziekenhuis in de omgeving als partner betrokken worden. Voor medische onderzoeken of inspanningstesten is het essentieel dat er een (sport)arts aanwezig is.”

Tenslotte bieden alle in het artikel genoemde toeleveranciers een training aan bij de implementatie van de test- en meetapparatuur in het fitnesscentrum. Dit varieert van een basistraining van een dag tot een meerdaagse opleiding. Conclusie: testen en meten heeft wel degelijk zin en is zeker geen bijzaak!

Volledige lichaamsscan in

30 seconden

Tanita introduceert de geavanceerde MC980 multifrequency segmentale lichaamssamenstelling monitor met kleuren touchscreen en Microsoft Windows software.

De Tanita MC980 monitor is de ultieme tool bij het verstrekken van een snelle gepersonaliseerde lichaamsanalyse. Door de integratie van de allernieuwste multi-frequentie BIA technologie en de flexibiliteit van de ingebouwde Microsoft Windows operating systeem software, geeft de monitor snelle en betrouwbare resultaten. De monitor is voorzien van gebruiksvriendelijk interactief kleuren touch-screen, waardoor klanten in staat zijn zonder begeleiding binnen 30 seconden een volledige lichaamsscan uit te voeren. De lichaamsanalyse wordt weergegeven op het scherm en kan daarna simpel geprint worden op het begeleidingsformulier. Deze data wordt opgeslagen en kan voorzien worden van persoonlijke doelen. Hiermee is op het scherm een volledige voortgang te zien door middel van een grafische weergave.

De MC980 is goedgekeurd voor gebruik in medische omgevingen (NAWI/MDD). Met een geijkte capaciteit van 300 kg, deze wordt automatisch voor elke meting gekalibreerd, is een optimale reproduceerbaarheid van de meting gewaarborgd.

Multi Frequency Segmentale Lichaams Samenstelling Monitor. Snel. Nauwkeurig. Betrouwbaar.

www.tanita.nl

Biometrics Projump

Met de Biometrics Projump kunt u het explosieve vermogen bepalen van uw klant of sporter. De Projump heeft een uitstekende test-hertestbetrouwbaarheid1 en kan worden gebruikt om de vooruitgang te meten bij blessures aan de onderste extremiteit2. Met de Projump kunnen 4 verschillende sprongtesten worden uitgevoerd, waaronder de maximale spronghoogte. Voor deze test zijn normwaarden voor zowel mannen als vrouwen beschikbaar, onderverdeeld in ongetrainden, teamsporters, explosief sporters en duursporters. Voor de duursprong zijn er ook diverse normwaarden verzameld.

De Projump bevat vier sprongtesten en twee extra functies:

• maximale spronghoogte test (weergave in sec en cm)

• maximale sprong-contacttijdtest (sec)

• contacttijd-maximale sprongtest (sec)

• duursprong (15 sec) test (sec en W/kg)

• contacttijd registratie

• stopwatchfunctie

Literatuur:

1. Test-hertestbetrouwbaarheid van de ProJump-sprongmat.

Melick van N, Cingel van R.E.H. Sport & Geneeskunde nr. 5 december 2010.

2. Gebruik van de Projump sprongmat in de knierevalidatie. Melick van N,

Cingel van R.E.H. Tijdschrift voor Manuele Therapie nr. 3 september 2010.

036 – 546 19 11 | info@biometricsmotion.com | www.biometricsmotion.com

V-Check vitaliteitstest

Met V-Check biedt Vital Balance Group een innovatieve, wetenschappelijk bewezen vitaliteitstest die de gezondheid en vitaliteit meet. Een totaalconcept voor het meten, optimaliseren en monitoren van vitaliteit.

V-Check meet binnen 15 minuten onder meer het niveau van verzuring, de functies van spieren, gewrichten en organen, aanwezige voedingsstoffen en eventuele tekorten. Op basis van de testresultaten geeft de V-Check individuele aanbevelingen over onder andere: gezonde voeding, lichaamsbeweging, ontspanning, hoe de werking van de organen kan worden verbeterd, de juiste spierbelasting en het beste tijdstip om te trainen.

Medisch-wetenschappelijk gevalideerd

V-Check is ontwikkeld in samenwerking met Duitse en Nederlandse medici na uitgebreide research waarbij researchinstituten uit Duitsland en Nederland een rol hebben gespeeld. Als basis is de meetmethode van de Duitse partner Wegamed genomen. Deze is uitvoerig onderzocht en gevalideerd door diverse universiteiten en professionele sportorganisaties als AC Milaan. V-Check is de nieuwe manier van evidence based vitaliteitscoaching. Het biedt personal trainers en lifestyle coaches de ondersteuning om effectief en gericht te adviseren naar een vitale leefstijl.

‘V-Check onderscheidt zich van andere middelen, doordat het toepasbare adviezen geeft’, aldus Raymond Dörfel van Vitallifestyle die V-Check succesvol inzet binnen zijn coaching.

Meer informatie? www.vcheck.nl

Senzio: Je echte Vaatleeftijd

Hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor. Daar zijn allerlei oorzaken voor aan te wijzen, waaronder een ongezonde levensstijl. Omdat je de gevolgen niet voelt, spreekt men ook wel eens van sluipmoordenaars. Gelukkig kun je ze tegenwoordig door verschillende screening methoden al tijdig aan zien komen. De nieuwste technologie op dit gebied is de Senzio test. Hiermee kan heel eenvoudig en in slechts 90 seconden de elasticiteit van de aderen worden gemeten. Deze uitslag wordt vergeleken met een online medische databank van gezonde mensen, waardoor de echte Vaatleeftijd bepaald kan worden. De test is pijnloos, snel, vereist geen speciale vooropleiding en geeft een makkelijk te begrijpen testresultaat. Als de vaatleeftijd hoger is dan de biologische leeftijd is dat natuurlijk niet zo leuk om te horen, maar gelukkig kan hier in de fitness iets aan gedaan worden: meer bewegen, leefstijladviezen, personal training, voedingssupplementen, om maar een paar oplossingen te noemen. Ingebouwd in de website is een trendfunctie, zodat mensen makkelijk kunnen zien dat hun Vaatleeftijd verbetert, ofwel: deze test is een sterk retentietool voor een doelgroep (40+) die wat te besteden heeft! Er is een promotiepakket om de test in je club aan te kondigen.

Meer weten? www.senzio.com, TulipMed,

De Liesbosch 52 Nieuwegein, 088-10.50.500

Fitheidstests zijn tegenwoordig een 'hot topic' en vele sport- en fitnesscentra bieden dan ook om diverse redenen fitheidstests aan. Zo kan het vaststellen van iemands fitheid voorafgaand aan een trainingsprogramma dienen om het programma zo optimaal mogelijk aan deze persoon aan te passen en kunnen, door de test bij herhaling af te nemen, de testresultaten gebruikt worden om het effect van het uitgevoerde programma vast te stellen.

Wat kunt u leren van…..Melvin Kantebeen

“De ene test is echter de andere niet”, zegt Melvin Kantebeen van Sportadviesbureau ConTest. “Als je wilt testen, doe het dan goed.” Hij spreekt uit ervaring. Als afgestudeerd Bewegingswetenschapper en eigenaar van ConTest heeft hij veel deskundigheid op het gebied van het afnemen van inspanningstesten binnen verschillende sporten (o.a. schaatsen, wielrennen, hardlopen, voetbal, hockey, volleybal, squash, softbal) en de advisering van sporters en trainers.

Doelgroep

Melvin helpt sporters bij het verbeteren van prestaties en bereiken van (trainings)doelen en biedt testmogelijkheden voor alle sporters. Zowel duursporters (bijv. hardlopen, wielrennen), spelsporters (bijv. voetbal, hockey) als explosieve sporters kunnen via specifieke testen hun training optimaliseren. Niet alleen topsporters, zoals de wielrenners van de Rabobank-ploeg en verschillende schaatsselecties, maar ook veel recreatieve sporters laten zich testen bij ConTest. “Prestatiebepalende factoren zoals conditie, kracht en snelheid kunnen we met onze testen helder in kaart brengen. Afhankelijk van het type sport of de sporter zelf kan een keuze gemaakt worden uit verschillende testmogelijkheden. De doelstelling is om te kijken hoe iemand er fysiek voor staat en wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Een test is ook een goed hulpmiddel om het trainingsprogramma te evalueren: Hebben mijn trainingen het gewenste resultaat opgeleverd? Om dit goed in kaart te kunnen brengen, zijn gevalideerde test- en meetmethodes nodig.” Melvin heeft de indruk dat testen die in fitnesscentra worden uitgevoerd, vaak heel summier zijn. Testen die meestal bestaan uit een fietstest, wegen, bloeddruk- en vetmeting. Daar komen cijfers uit, die afhankelijk van de apparatuur redelijk algemeen zijn en waar je in de praktijk niet veel mee kunt. “Uiteraard is het heel nuttig om een uitgangswaarde te hebben als je begint met cardiotrainingen, zoals je bijvoorbeeld met een Astrand test krijgt; de Astrand test geeft een schatting van de maximale zuurstofopname op basis van vermogen en de hartslag na 6 minuten.”

Trainingsinformatie

Om efficiënt te kunnen trainen is informatie over het omslagpunt en trainingszones essentieel. Algemene regeltjes om bijvoorbeeld uit de berekende maximale hartslag van 220-leeftijd de zones te herleiden, blijken vaak voor individuele sporters niet te werken. Er zit namelijk nogal veel spreiding in de maximale hartslag waardoor het échte maximum zomaar 15 slagen hoger of lager kan liggen. Bovendien is je hartslag, ook je maximum, afhankelijk van de activiteit, bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, die je uitvoert. Als je van een veel te hoge of te lage maximale hartslag uitgaat voor het bepalen van je zones dan zullen de trainingen te intensief of te extensief worden en ben je niet efficiënt aan het trainen. Om wel juiste en zinvolle informatie uit een test te halen moet je testen met goede meetapparatuur, op een gekalibreerde ergometer en met een testleider die verstand van zaken heeft. Dat vergt wel een forse investering in zowel begeleiding als goede testapparatuur. Voor een gemiddeld fitnesscentrum is dit waarschijnlijk niet weggelegd.”

Melvin werkt in de praktijk veel met meetapparatuur waarbij de ademhalingslucht wordt gemeten tijdens de inspanningstest, de zogenaamde VO2max Test. “Met een VO2max test kunnen we, direct en zeer nauwkeurig, de maximale zuurstofopname meten. Dit is de hoeveelheid zuurstof die iemand kan opnemen tijdens maximale inspanning en geldt als dé maat voor conditie. Toch is de informatie tijdens submaximale inspanning minstens zo interessant, omdat hier de meeste trainingstijd aan wordt besteed en je juist op submaximaal niveau de meeste trainingseffecten zal zien. Het testprotocol speelt hierbij echter wel een belangrijke rol. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zich aan te passen aan de belasting. Dit duurt zo’n 2 á 3 minuten. Als een testprotocol te snel in belasting toeneemt, loopt je lichaam in feite telkens achter bij de opgelegde belasting en mis je juist de informatie die zo interessant is. Als je alleen in maximale inspanning geïnteresseerd bent dan is een snel of continu oplopend protocol geen probleem, maar als je de testinformatie ook wilt gebruiken voor trainingsdoeleinden dan kan je beter kiezen voor stappen met een langere duur. Ons testprotocol bestaat om die reden uit stappen van 3 minuten zodat we naast de maximale waarden (vermogen, VO2max , hartslag) ook veel informatie op submaximale intensiteit krijgen zoals de mate van vet- en koolhydraatverbranding, het omslagpunt en de hieruit bepaalde trainingszones. Ook het verloop van de lactaatwaarden, waarmee je de mate van verzuring meet, levert interessante informatie op over het ‘profiel’ van de sporter. De VO2max Test geeft objectieve informatie over het prestatievermogen van een sporter, die noodzakelijk is voor het opstellen, evalueren en/of aanpassen van een trainingsprogramma. Daarnaast is de test voor het beoordelen van een voor- of achteruitgang ook zeer geschikt. Ook voor recreatieve sporters, die geen strikt trainingsprogramma volgen, kunnen de resultaten uit een inspanningstest zeer zinvol zijn: Hoe is het gesteld met mijn conditie en train ik wel op de juiste manier?

Spierkracht

“Spierkracht meten zal in fitnesscentra en fysiotherapie praktijken minder aan de orde komen”, denkt Melvin. “Ook al omdat je voor het testen van de spierkracht speciale apparatuur nodig hebt.” ConTest gebruikt voor het afnemen van krachttesten de zogenoemde Muscle Lab en de “Performance Tester” een krachtenplatform om sprongtesten op uit te voeren. Dit is geavanceerde meetapparatuur, die met name binnen de topsport, revalidatie en voor wetenschappelijke doeleinden wordt gebruikt. “Dit levert belangrijke informatie op voor krachttrainings- en revalidatieprogramma's. We kunnen vaststellen in hoeverre er krachtsverschillen bestaan tussen linker- en rechterzijde. Dit testen we bij de specifieke oefeningen die tijdens de (revalidatie)trainingen worden uitgevoerd. Dat kunnen oefeningen zijn met vaste krachttrainingapparatuur (bijv. leg press, leg curl), maar ook losse krachtoefeningen (bijv. lunge, step up). Ook bij tweebenige sprongvormen op het krachtplatform kunnen we links-rechts verschillen halen, omdat het platform uit twee delen bestaat. Dit levert interessante informatie op omdat sommige patiënten onbewust het aangedane been proberen te ontlasten en dit zie je direct terug in de resultaten. Voor een fysiotherapeut is dit vaak niet waarneembaar. Aan de hand van referentiewaarden en eerdere resultaten kan de vooruitgang in kaart worden gebracht. Naast de motiverende prikkel die dit de sporter/patiënt geeft, krijgt ook de trainer/fysiotherapeut feedback en een middel om het gevolgde trainingsprogramma te evalueren.”

Deskundigheid

“Testen is niet iets wat je aan iedereen kunt overlaten”, stelt Melvin. “Degene die de testen afneemt dient kennis van zaken te hebben. Op een knop drukken kan iedereen, maar het gaat erom dat je de waarden/getallen die uit de test naar voren komen op de juiste manier weet te interpreteren. Een bewegingswetenschapper heeft hier meer kennis van dan een instructeur van een fitnesscentrum of een fysiotherapeut. Ook binnen de Sport Medische Adviescentra (SMA) denk ik dat bewegingswetenschappers een rol kunnen spelen. Er zijn wel een aantal SMA’s in Nederland die een bewegingswetenschapper in dienst hebben dus het gaat de goede kant op. Maar een bewegingswetenschapper / inspanningsfysioloog weet in principe meer over inspanningsfysiologie en training dan de gemiddelde sportarts en kan dus ook meer en betere informatie geven uit een test. Zelf werk ik nauw samen met de sportartsen van SMA Olympia in het Sport Medisch Centrum Amsterdam. Samen met hen neem ik de inspanningstesten af bij sporters die naast het sportmedische verhaal ook geïnteresseerd zijn in hun conditie en trainingswaarden. De VO2max Test is dan onderdeel van een uitgebreide sportkeuring. Als je alleen wilt weten of je gezond bent om te sporten, dan is de sportarts de juiste persoon om naartoe te gaan. Wil je daarnaast ook informatie over je conditie en trainingsadviezen dan kan je het beste een keuring combineren met een goede inspanningstest (mede) onder begeleiding van een inspanningsfysioloog.” Melvin heeft zo zijn vraagtekens bij de huidige trend dat dergelijke maximale inspanningstesten ook in fitness centra en fysiotherapie praktijken worden uitgevoerd. “Vaak worden zij niet geremd door enige kennis van zaken. En gaat het er met name om nog wat extra omzet te genereren. Beter zou zijn om iemand voor dergelijke testen in te huren.” Melvin heeft zelf mobiele testapparatuur om op locatie te kunnen testen. Zo voert hij, buiten het SMC Amsterdam, ook krachttesten uit bij Fysiomed (Amsterdam) en Medisch Centrum Ibis (Amstelveen). Ook heeft hij de beschikking over mobiele apparatuur om de ademhalingslucht te meten. Hiermee kunnen sportspecifieke testen worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens het schaatsen. Of kan, zoals tijdens diverse projecten voor TNO en de Haagse Hogeschool, het energieverbruik tijdens verschillende niet sportactiviteiten (dansen, beweeggames) in kaart worden gebracht. Daarnaast geeft Melvin naast trainingsadvies uit de inspanningstest, ook trainingsbegeleiding. “We maken conditie- en krachttrainingsschema's voor sporters van alle niveaus. De trainingsschema's stemmen we af op de wensen, doelstellingen, het prestatieniveau, trainingsverleden en de beschikbare tijd van de sporter. Samen met de objectieve gegevens uit de inspanningstest leidt dit tot een op maat gesneden trainingsprogramma”, aldus Melvin.

Belang van testen

Melvin vindt de sportbranche een leuke markt die continu in ontwikkeling is. “Op mijn vakgebied komen steeds weer nieuwe inzichten en ook de technologie staat niet stil. Mijn ambitie is om de sporter van zoveel mogelijk praktische informatie te voorzien. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Voor 25 euro kun je geen goede test doen.” Het verbaast Melvin dat mensen met gemak 60 euro per maand betalen voor een fitness-abonnement en nauwelijks geld over hebben om zich goed te laten testen. Hij is van mening dat goede en betrouwbare testen toegevoegde waarde kunnen bieden aan het fitnesscentrum. Hij onderstreept tenslotte nog eens het belang om bij sporters regelmatig de conditie te meten. “Het helpt om de trainingsopbouw te verbeteren en dat heeft een positief effect op het resultaat.”

Sportadviesbureau ConTest

www.contest.nl

Fotografie: Wessel van Keuk

“De ene test is echter de andere niet”, zegt Melvin Kantebeen van Sportadviesbureau ConTest. “Als je wilt testen, doe het dan goed.” Hij spreekt uit ervaring. Als afgestudeerd Bewegingswetenschapper en eigenaar van ConTest heeft hij veel deskundigheid op het gebied van het afnemen van inspanningstesten binnen verschillende sporten (o.a. schaatsen, wielrennen, hardlopen, voetbal, hockey, volleybal, squash, softbal) en de advisering van sporters en trainers.

Doelgroep

Melvin helpt sporters bij het verbeteren van prestaties en bereiken van (trainings)doelen en biedt testmogelijkheden voor alle sporters. Zowel duursporters (bijv. hardlopen, wielrennen), spelsporters (bijv. voetbal, hockey) als explosieve sporters kunnen via specifieke testen hun training optimaliseren. Niet alleen topsporters, zoals de wielrenners van de Rabobank-ploeg en verschillende schaatsselecties, maar ook veel recreatieve sporters laten zich testen bij ConTest. “Prestatiebepalende factoren zoals conditie, kracht en snelheid kunnen we met onze testen helder in kaart brengen. Afhankelijk van het type sport of de sporter zelf kan een keuze gemaakt worden uit verschillende testmogelijkheden. De doelstelling is om te kijken hoe iemand er fysiek voor staat en wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Een test is ook een goed hulpmiddel om het trainingsprogramma te evalueren: Hebben mijn trainingen het gewenste resultaat opgeleverd? Om dit goed in kaart te kunnen brengen, zijn gevalideerde test- en meetmethodes nodig.” Melvin heeft de indruk dat testen die in fitnesscentra worden uitgevoerd, vaak heel summier zijn. Testen die meestal bestaan uit een fietstest, wegen, bloeddruk- en vetmeting. Daar komen cijfers uit, die afhankelijk van de apparatuur redelijk algemeen zijn en waar je in de praktijk niet veel mee kunt. “Uiteraard is het heel nuttig om een uitgangswaarde te hebben als je begint met cardiotrainingen, zoals je bijvoorbeeld met een Astrand test krijgt; de Astrand test geeft een schatting van de maximale zuurstofopname op basis van vermogen en de hartslag na 6 minuten.”

Trainingsinformatie

Om efficiënt te kunnen trainen is informatie over het omslagpunt en trainingszones essentieel. Algemene regeltjes om bijvoorbeeld uit de berekende maximale hartslag van 220-leeftijd de zones te herleiden, blijken vaak voor individuele sporters niet te werken. Er zit namelijk nogal veel spreiding in de maximale hartslag waardoor het échte maximum zomaar 15 slagen hoger of lager kan liggen. Bovendien is je hartslag, ook je maximum, afhankelijk van de activiteit, bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, die je uitvoert. Als je van een veel te hoge of te lage maximale hartslag uitgaat voor het bepalen van je zones dan zullen de trainingen te intensief of te extensief worden en ben je niet efficiënt aan het trainen. Om wel juiste en zinvolle informatie uit een test te halen moet je testen met goede meetapparatuur, op een gekalibreerde ergometer en met een testleider die verstand van zaken heeft. Dat vergt wel een forse investering in zowel begeleiding als goede testapparatuur. Voor een gemiddeld fitnesscentrum is dit waarschijnlijk niet weggelegd.”

Melvin werkt in de praktijk veel met meetapparatuur waarbij de ademhalingslucht wordt gemeten tijdens de inspanningstest, de zogenaamde VO2max Test. “Met een VO2max test kunnen we, direct en zeer nauwkeurig, de maximale zuurstofopname meten. Dit is de hoeveelheid zuurstof die iemand kan opnemen tijdens maximale inspanning en geldt als dé maat voor conditie. Toch is de informatie tijdens submaximale inspanning minstens zo interessant, omdat hier de meeste trainingstijd aan wordt besteed en je juist op submaximaal niveau de meeste trainingseffecten zal zien. Het testprotocol speelt hierbij echter wel een belangrijke rol. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zich aan te passen aan de belasting. Dit duurt zo’n 2 á 3 minuten. Als een testprotocol te snel in belasting toeneemt, loopt je lichaam in feite telkens achter bij de opgelegde belasting en mis je juist de informatie die zo interessant is. Als je alleen in maximale inspanning geïnteresseerd bent dan is een snel of continu oplopend protocol geen probleem, maar als je de testinformatie ook wilt gebruiken voor trainingsdoeleinden dan kan je beter kiezen voor stappen met een langere duur. Ons testprotocol bestaat om die reden uit stappen van 3 minuten zodat we naast de maximale waarden (vermogen, VO2max , hartslag) ook veel informatie op submaximale intensiteit krijgen zoals de mate van vet- en koolhydraatverbranding, het omslagpunt en de hieruit bepaalde trainingszones. Ook het verloop van de lactaatwaarden, waarmee je de mate van verzuring meet, levert interessante informatie op over het ‘profiel’ van de sporter. De VO2max Test geeft objectieve informatie over het prestatievermogen van een sporter, die noodzakelijk is voor het opstellen, evalueren en/of aanpassen van een trainingsprogramma. Daarnaast is de test voor het beoordelen van een voor- of achteruitgang ook zeer geschikt. Ook voor recreatieve sporters, die geen strikt trainingsprogramma volgen, kunnen de resultaten uit een inspanningstest zeer zinvol zijn: Hoe is het gesteld met mijn conditie en train ik wel op de juiste manier?

Spierkracht

“Spierkracht meten zal in fitnesscentra en fysiotherapie praktijken minder aan de orde komen”, denkt Melvin. “Ook al omdat je voor het testen van de spierkracht speciale apparatuur nodig hebt.” ConTest gebruikt voor het afnemen van krachttesten de zogenoemde Muscle Lab en de “Performance Tester” een krachtenplatform om sprongtesten op uit te voeren. Dit is geavanceerde meetapparatuur, die met name binnen de topsport, revalidatie en voor wetenschappelijke doeleinden wordt gebruikt. “Dit levert belangrijke informatie op voor krachttrainings- en revalidatieprogramma's. We kunnen vaststellen in hoeverre er krachtsverschillen bestaan tussen linker- en rechterzijde. Dit testen we bij de specifieke oefeningen die tijdens de (revalidatie)trainingen worden uitgevoerd. Dat kunnen oefeningen zijn met vaste krachttrainingapparatuur (bijv. leg press, leg curl), maar ook losse krachtoefeningen (bijv. lunge, step up). Ook bij tweebenige sprongvormen op het krachtplatform kunnen we links-rechts verschillen halen, omdat het platform uit twee delen bestaat. Dit levert interessante informatie op omdat sommige patiënten onbewust het aangedane been proberen te ontlasten en dit zie je direct terug in de resultaten. Voor een fysiotherapeut is dit vaak niet waarneembaar. Aan de hand van referentiewaarden en eerdere resultaten kan de vooruitgang in kaart worden gebracht. Naast de motiverende prikkel die dit de sporter/patiënt geeft, krijgt ook de trainer/fysiotherapeut feedback en een middel om het gevolgde trainingsprogramma te evalueren.”

Deskundigheid

“Testen is niet iets wat je aan iedereen kunt overlaten”, stelt Melvin. “Degene die de testen afneemt dient kennis van zaken te hebben. Op een knop drukken kan iedereen, maar het gaat erom dat je de waarden/getallen die uit de test naar voren komen op de juiste manier weet te interpreteren. Een bewegingswetenschapper heeft hier meer kennis van dan een instructeur van een fitnesscentrum of een fysiotherapeut. Ook binnen de Sport Medische Adviescentra (SMA) denk ik dat bewegingswetenschappers een rol kunnen spelen. Er zijn wel een aantal SMA’s in Nederland die een bewegingswetenschapper in dienst hebben dus het gaat de goede kant op. Maar een bewegingswetenschapper / inspanningsfysioloog weet in principe meer over inspanningsfysiologie en training dan de gemiddelde sportarts en kan dus ook meer en betere informatie geven uit een test. Zelf werk ik nauw samen met de sportartsen van SMA Olympia in het Sport Medisch Centrum Amsterdam. Samen met hen neem ik de inspanningstesten af bij sporters die naast het sportmedische verhaal ook geïnteresseerd zijn in hun conditie en trainingswaarden. De VO2max Test is dan onderdeel van een uitgebreide sportkeuring. Als je alleen wilt weten of je gezond bent om te sporten, dan is de sportarts de juiste persoon om naartoe te gaan. Wil je daarnaast ook informatie over je conditie en trainingsadviezen dan kan je het beste een keuring combineren met een goede inspanningstest (mede) onder begeleiding van een inspanningsfysioloog.” Melvin heeft zo zijn vraagtekens bij de huidige trend dat dergelijke maximale inspanningstesten ook in fitness centra en fysiotherapie praktijken worden uitgevoerd. “Vaak worden zij niet geremd door enige kennis van zaken. En gaat het er met name om nog wat extra omzet te genereren. Beter zou zijn om iemand voor dergelijke testen in te huren.” Melvin heeft zelf mobiele testapparatuur om op locatie te kunnen testen. Zo voert hij, buiten het SMC Amsterdam, ook krachttesten uit bij Fysiomed (Amsterdam) en Medisch Centrum Ibis (Amstelveen). Ook heeft hij de beschikking over mobiele apparatuur om de ademhalingslucht te meten. Hiermee kunnen sportspecifieke testen worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens het schaatsen. Of kan, zoals tijdens diverse projecten voor TNO en de Haagse Hogeschool, het energieverbruik tijdens verschillende niet sportactiviteiten (dansen, beweeggames) in kaart worden gebracht. Daarnaast geeft Melvin naast trainingsadvies uit de inspanningstest, ook trainingsbegeleiding. “We maken conditie- en krachttrainingsschema's voor sporters van alle niveaus. De trainingsschema's stemmen we af op de wensen, doelstellingen, het prestatieniveau, trainingsverleden en de beschikbare tijd van de sporter. Samen met de objectieve gegevens uit de inspanningstest leidt dit tot een op maat gesneden trainingsprogramma”, aldus Melvin.

Belang van testen

Melvin vindt de sportbranche een leuke markt die continu in ontwikkeling is. “Op mijn vakgebied komen steeds weer nieuwe inzichten en ook de technologie staat niet stil. Mijn ambitie is om de sporter van zoveel mogelijk praktische informatie te voorzien. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Voor 25 euro kun je geen goede test doen.” Het verbaast Melvin dat mensen met gemak 60 euro per maand betalen voor een fitness-abonnement en nauwelijks geld over hebben om zich goed te laten testen. Hij is van mening dat goede en betrouwbare testen toegevoegde waarde kunnen bieden aan het fitnesscentrum. Hij onderstreept tenslotte nog eens het belang om bij sporters regelmatig de conditie te meten. “Het helpt om de trainingsopbouw te verbeteren en dat heeft een positief effect op het resultaat.”

Sportadviesbureau ConTest

www.contest.nl

Menno Boermans

Wat kunt u leren van I business

business I Wat kunt u leren van

De mens achter…..Duco Bauwens

Duco Bauwens is bekend van het tv-programma ‘Nederland in Beweging’ dat hij sinds september 2007 samen met Olga Commandeur presenteert voor Omroep Max. Daarnaast publiceert hij boeken over sport, voeding en gezondheid en wordt hij regelmatig bij andere tv programma's ingeschakeld als expert, coach of trendwatcher. In zijn eigen Fit Center is hij als personal trainer actief op het gebied van bewegen, gezondheid en voeding. Verder is hij als personal coach betrokken geweest bij RTL Consult, een optimistisch medisch programma van RTL4.

Bauwens' liefde voor de sport was al snel duidelijk. Hij sport al vanaf zijn achtste. Toen hij 9 jaar werd, vroeg hij aan zijn ouders een paar halters cadeau om iedere dag zijn zelfbedachte trainingsprogramma’s af te kunnen werken. Duco: “Ik was gefascineerd door worstelaars die ik zag op tv en dan vooral door de grote spieren die ze hadden. Dat wilde ik ook. Ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb het eerste beste boek van Arnold Schwarzenegger over bodybuilding geleend. Vanaf mijn tiende las ik boeken over gezonde voeding. Daarnaast heb ik nog andere sporten gedaan zoals volleybal, voetbal en penc hak silat. De laatste twaalf jaar heb ik veel les gegeven in cardio en aerobics. Sinds 2000 ben ik overgestapt naar aerobics en fitness.”

Nederland in Beweging

Sinds 2007 is Duco Bauwens medepresentator van het ochtendprogramma ‘Nederland in Beweging’. Afgelopen jaar bestond dit programma 10 jaar! Gedurende deze 10 jaar heeft ‘Nederland in Beweging’ volgens Duco een vaste schare aan kijkers opgebouwd; gemiddeld kijken er 135.000 mensen per dag. “Uit onderzoek blijkt dat 62 % van de vaste kijkersgroep minstens drie keer per week actief meedoet. De grootste doelgroep die meedoet met dit programma is tussen de 50 en 65 jaar oud, maar ook doen er veel studenten mee omdat het gratis is. Via uitzending gemist of via de website van Nederland in Beweging kunnen ze meerdere afleveringen achter elkaar volgen en zelf een workout samenstellen van een half uur of langer. Uiteraard zijn de oefeningen in deze programma’s minder intensief dan de programma’s in een fitnesscentrum. Maar het is in ieder geval een stap om mensen in beweging te krijgen. Het blijkt mensen te inspireren om meer aan sport te gaan doen of lid te worden van een fitnesscentrum. Via de website van Omroep Max krijgen we heel veel positieve reacties. Samen met Olga Commandeur toer ik door heel Nederland als ambassadeur van de landelijke campagne ‘30 minuten bewegen met plezier’ van het NISB en geven we workshops om Nederlanders te stimuleren om meer te gaan bewegen. Ook geven we extra informatie om te bewegen en gezond te leven.” Dat de Nederlander meer moet bewegen en gezonder leven staat volgens hem buiten kijf. Ook in de media wordt er steeds meer aandacht aan gegeven. Alleen stelt hij wel zijn vragen bij tv-programma’s als ‘Help mijn kind is te dik’ of ‘Afvalrace XXL’. “We moeten er voor waken dat dergelijke programma’s geen karikaturen worden.”

Babyboomers

Naast coaching en al het presentatiewerk heeft Duco een eigen sportstudio in Nieuw-Vennep waar hij personal training, Zumba lessen en Bootcamp geeft. “Ik begeleid mensen in het bereiken van hun sportieve en gezondheidsdoelen”, legt hij uit. “Het leuke hiervan is dat je de ontwikkeling meemaakt van degene die bij je traint. Momenteel geef ik bijvoorbeeld een training aan een echtpaar uit Almere, die twee keer per week naar mijn studio komen en veel baat hebben bij mijn personal training, zowel fysiek als mentaal.” Volgens hem zijn mensen van middelbare leeftijd een interessante doelgroep, die niet alleen commercieel interessant zijn, maar ook een plezierige doelgroep vormen om training aan te geven. “Het is een doelgroep die alleen maar groter wordt en door de fitnesscentra nog beter bediend zou kunnen worden. Gelukkig komen er steeds meer programma’s die zich sec richten op deze zogenoemde babyboomers. Je ziet ook steeds meer fitnesscentra die speciale uren hebben voor 50+. Dat is op zich een goede zaak.” Maar Duco vindt wel dat je ouderen niet teveel moet isoleren in een aparte groep. “Zet jong en oud gewoon bij elkaar, maar houdt wel rekening met het programma dat ze volgen.”

De ontwikkelingen op dit gebied, maar ook andere zaken volgt de bekende trainer en presentator nauwgezet. “Ik merk dat er een professionaliseringslag gaande is in de branche. De Fit!vak zet zich ervoor in, mede door de EREPS; het register voor fitnessprofessionals waar instructeurs zich kunnen registreren en dat is goed voor de kwaliteit van de branche. Het is natuurlijk een feit dat veel van de ontwikkelingen en trends in de fitnessbranche uit Amerika komen. Duco vindt wel dat fitnessondernemers trends kritisch moeten bekijken en of ze daadwerkelijk iets toevoegen aan de fitnessclub. “Er zijn genoeg voorbeelden van trends die binnen een jaar weer verdwenen waren. ”Duco onderstreept nog eens het belang van een doordachte langetermijnvisie. “Met korte termijnacties kun je wel scoren, maar uiteindelijk gaat erom hoe de fitnesscentra hun leden beter vasthouden. Retentie wordt steeds belangrijker omdat de branche zich aan het stabiliseren is. Daarnaast neemt de concurrentie toe en is het massaal binnenhalen van nieuwe leden niet meer zo vanzelfsprekend”, aldus Duco.

Niet moeten maar willen

Dit is de titel van zijn eerste boek waarmee Duco zijn debuut als schrijver maakte.

Hij wil niet alleen de sportende mens, maar vooral éénieder die daar behoefte aan heeft een instrument aanreiken om een positieve levenshouding en meer zelfvertrouwen te realiseren. Duco: "Ik doe dat vooral door vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen aan te geven hoe je met een doordacht stappenplan de baas wordt van je eigen geest en hoe je je motivatie en wilskracht kunt sturen en inzetten. Ook ik heb heel moeilijke periodes gekend in mijn leven, maar ben, soms met hulp van buitenaf, in staat geweest die om te zetten in positieve energie en wilskracht. Het idee erachter is, dat wanneer je eisen aan jezelf stelt, dus wanneer je vindt dat je iets MOET bereiken, je lichaam 9 van de 10 keer het tegenovergestelde doet. Pas als je de knop omzet en tegen jezelf zegt dat je het gewoon graag wilt, lukt het. De druk is dan weg. Zo komen er vaak mensen bij me die willen afvallen. Bij de eerste vragen die ik stel geven ze dan aan: ik MOET afvallen. Het staat nergens dat je moet afvallen, dus eigenlijk is het een onwaarheid. Het is meer dat je het zelf wilt. Als je dat beseft lukt het je wel.” Recent verscheen Duco’s tweede boek: de FitFormule. Hierin laat hij zien hoe je met de juiste instelling een fysieke leefstijl kunt veranderen. Zijn vakkennis en jarenlange ervaring zijn in de FitFormule verenigd tot een compact basisboek voor iedereen die een gezond, slank en fit lichaam wenst in 90 dagen! “De FitFormule leert de goede mentaliteit te bereiken, bevat uitgebreide adviezen voor gebalanceerde voeding, recepten voor een lekkere maaltijd en natuurlijk de noodzakelijke fatburn work-outs die de mensen in beweging krijgen en houden”, vertelt Duco. Extra bij dit basisboek is de DVD met vijf work-outs voor thuis, onder leiding van Duco zelf. Het schrijven van deze boeken vond hij leuk en uitdagend. “Alles wat je in de afgelopen jaren geleerd hebt maar ook je visie die je op bepaalde zaken hebt, kun je via deze boeken uitdragen. Ik heb nog zeker drie titels voor nieuwe boeken liggen. Verder zijn we bezig met het opstarten van een Personal Training traject op You Tube met gratis workouts, die intensiever zullen zijn dan de workouts op Nederland in Beweging. Het moet een soort eigen tv kanaal worden op You Tube. Allemaal met als doel om de Nederlander in beweging te krijgen.” Een grote wens van Duco is om samen met universiteiten en instanties een methode te ontwikkelen om beweging in het dagelijks leven te integreren. "Bewegen hoeft zich namelijk niet alleen binnen de muren van de sportschool af te spelen”, vindt Duco. “Er liggen in het dagelijks leven genoeg bewegingsuitdagingen zoals het huishouden doen, ramen wassen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen in plaats van de auto.” Tot slot wordt Duco als het gezicht van Nederland in Beweging veel gevraagd voor presentaties, workshops, maar ook productpresentaties. Duco: “Wat betreft het lenen van mijn naam aan producten, ben ik heel kritisch. Ik moet er zelf wel achter kunnen staan en ook overtuigd zijn dat het werkt.” Recent is Duco een overeenkomst aangegaan met Masai Benelux om de gezondheidsvoordelen van MBT schoeisel nog krachtiger over het voetlicht te brengen. Duco wordt de ambassadeur van dit bijzondere schoenenmerk. Ook is Duco in zee gegaan met Diplan dat met een nieuw programma komt: het Diplan Proteïne Plus programma dat te koop is bij de winkels van Gezond&Wel (ongeveer 100 winkels). Hierbij wordt dan de intake van het programma verzorgd door Personal Trainers die dan zelf de begeleiding en het beweegprogramma kunnen aanbieden en/of ze doorsturen naar een bij Diplan aangesloten sportschool. Duco heeft voor de sportscholen richtlijnen ontwikkeld voor een trainingsprogramma dat goed aansluit bij het afslanktraject, en voor de consumenten die geen begeleiding wensen is er een thuis-train programma. “Het is een afslanktraject dat past in mijn visie: afslanken dient een combinatie te zijn van gezonde voeding en beweging, waarbij ik voor Diplan het beweeggedeelte meer onder de aandacht ga brengen.” Plannen heeft Duco nog genoeg. Ongetwijfeld zullen we het komende jaar nog veel van hem horen.

De mens achter….. I business

Bauwens' liefde voor de sport was al snel duidelijk. Hij sport al vanaf zijn achtste. Toen hij 9 jaar werd, vroeg hij aan zijn ouders een paar halters cadeau om iedere dag zijn zelfbedachte trainingsprogramma’s af te kunnen werken. Duco: “Ik was gefascineerd door worstelaars die ik zag op tv en dan vooral door de grote spieren die ze hadden. Dat wilde ik ook. Ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb het eerste beste boek van Arnold Schwarzenegger over bodybuilding geleend. Vanaf mijn tiende las ik boeken over gezonde voeding. Daarnaast heb ik nog andere sporten gedaan zoals volleybal, voetbal en penc hak silat. De laatste twaalf jaar heb ik veel les gegeven in cardio en aerobics. Sinds 2000 ben ik overgestapt naar aerobics en fitness.”

Nederland in Beweging

Sinds 2007 is Duco Bauwens medepresentator van het ochtendprogramma ‘Nederland in Beweging’. Afgelopen jaar bestond dit programma 10 jaar! Gedurende deze 10 jaar heeft ‘Nederland in Beweging’ volgens Duco een vaste schare aan kijkers opgebouwd; gemiddeld kijken er 135.000 mensen per dag. “Uit onderzoek blijkt dat 62 % van de vaste kijkersgroep minstens drie keer per week actief meedoet. De grootste doelgroep die meedoet met dit programma is tussen de 50 en 65 jaar oud, maar ook doen er veel studenten mee omdat het gratis is. Via uitzending gemist of via de website van Nederland in Beweging kunnen ze meerdere afleveringen achter elkaar volgen en zelf een workout samenstellen van een half uur of langer. Uiteraard zijn de oefeningen in deze programma’s minder intensief dan de programma’s in een fitnesscentrum. Maar het is in ieder geval een stap om mensen in beweging te krijgen. Het blijkt mensen te inspireren om meer aan sport te gaan doen of lid te worden van een fitnesscentrum. Via de website van Omroep Max krijgen we heel veel positieve reacties. Samen met Olga Commandeur toer ik door heel Nederland als ambassadeur van de landelijke campagne ‘30 minuten bewegen met plezier’ van het NISB en geven we workshops om Nederlanders te stimuleren om meer te gaan bewegen. Ook geven we extra informatie om te bewegen en gezond te leven.” Dat de Nederlander meer moet bewegen en gezonder leven staat volgens hem buiten kijf. Ook in de media wordt er steeds meer aandacht aan gegeven. Alleen stelt hij wel zijn vragen bij tv-programma’s als ‘Help mijn kind is te dik’ of ‘Afvalrace XXL’. “We moeten er voor waken dat dergelijke programma’s geen karikaturen worden.”

Babyboomers

Naast coaching en al het presentatiewerk heeft Duco een eigen sportstudio in Nieuw-Vennep waar hij personal training, Zumba lessen en Bootcamp geeft. “Ik begeleid mensen in het bereiken van hun sportieve en gezondheidsdoelen”, legt hij uit. “Het leuke hiervan is dat je de ontwikkeling meemaakt van degene die bij je traint. Momenteel geef ik bijvoorbeeld een training aan een echtpaar uit Almere, die twee keer per week naar mijn studio komen en veel baat hebben bij mijn personal training, zowel fysiek als mentaal.” Volgens hem zijn mensen van middelbare leeftijd een interessante doelgroep, die niet alleen commercieel interessant zijn, maar ook een plezierige doelgroep vormen om training aan te geven. “Het is een doelgroep die alleen maar groter wordt en door de fitnesscentra nog beter bediend zou kunnen worden. Gelukkig komen er steeds meer programma’s die zich sec richten op deze zogenoemde babyboomers. Je ziet ook steeds meer fitnesscentra die speciale uren hebben voor 50+. Dat is op zich een goede zaak.” Maar Duco vindt wel dat je ouderen niet teveel moet isoleren in een aparte groep. “Zet jong en oud gewoon bij elkaar, maar houdt wel rekening met het programma dat ze volgen.”

De ontwikkelingen op dit gebied, maar ook andere zaken volgt de bekende trainer en presentator nauwgezet. “Ik merk dat er een professionaliseringslag gaande is in de branche. De Fit!vak zet zich ervoor in, mede door de EREPS; het register voor fitnessprofessionals waar instructeurs zich kunnen registreren en dat is goed voor de kwaliteit van de branche. Het is natuurlijk een feit dat veel van de ontwikkelingen en trends in de fitnessbranche uit Amerika komen. Duco vindt wel dat fitnessondernemers trends kritisch moeten bekijken en of ze daadwerkelijk iets toevoegen aan de fitnessclub. “Er zijn genoeg voorbeelden van trends die binnen een jaar weer verdwenen waren. ”Duco onderstreept nog eens het belang van een doordachte langetermijnvisie. “Met korte termijnacties kun je wel scoren, maar uiteindelijk gaat erom hoe de fitnesscentra hun leden beter vasthouden. Retentie wordt steeds belangrijker omdat de branche zich aan het stabiliseren is. Daarnaast neemt de concurrentie toe en is het massaal binnenhalen van nieuwe leden niet meer zo vanzelfsprekend”, aldus Duco.

Niet moeten maar willen

Dit is de titel van zijn eerste boek waarmee Duco zijn debuut als schrijver maakte.

Hij wil niet alleen de sportende mens, maar vooral éénieder die daar behoefte aan heeft een instrument aanreiken om een positieve levenshouding en meer zelfvertrouwen te realiseren. Duco: "Ik doe dat vooral door vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen aan te geven hoe je met een doordacht stappenplan de baas wordt van je eigen geest en hoe je je motivatie en wilskracht kunt sturen en inzetten. Ook ik heb heel moeilijke periodes gekend in mijn leven, maar ben, soms met hulp van buitenaf, in staat geweest die om te zetten in positieve energie en wilskracht. Het idee erachter is, dat wanneer je eisen aan jezelf stelt, dus wanneer je vindt dat je iets MOET bereiken, je lichaam 9 van de 10 keer het tegenovergestelde doet. Pas als je de knop omzet en tegen jezelf zegt dat je het gewoon graag wilt, lukt het. De druk is dan weg. Zo komen er vaak mensen bij me die willen afvallen. Bij de eerste vragen die ik stel geven ze dan aan: ik MOET afvallen. Het staat nergens dat je moet afvallen, dus eigenlijk is het een onwaarheid. Het is meer dat je het zelf wilt. Als je dat beseft lukt het je wel.” Recent verscheen Duco’s tweede boek: de FitFormule. Hierin laat hij zien hoe je met de juiste instelling een fysieke leefstijl kunt veranderen. Zijn vakkennis en jarenlange ervaring zijn in de FitFormule verenigd tot een compact basisboek voor iedereen die een gezond, slank en fit lichaam wenst in 90 dagen! “De FitFormule leert de goede mentaliteit te bereiken, bevat uitgebreide adviezen voor gebalanceerde voeding, recepten voor een lekkere maaltijd en natuurlijk de noodzakelijke fatburn work-outs die de mensen in beweging krijgen en houden”, vertelt Duco. Extra bij dit basisboek is de DVD met vijf work-outs voor thuis, onder leiding van Duco zelf. Het schrijven van deze boeken vond hij leuk en uitdagend. “Alles wat je in de afgelopen jaren geleerd hebt maar ook je visie die je op bepaalde zaken hebt, kun je via deze boeken uitdragen. Ik heb nog zeker drie titels voor nieuwe boeken liggen. Verder zijn we bezig met het opstarten van een Personal Training traject op You Tube met gratis workouts, die intensiever zullen zijn dan de workouts op Nederland in Beweging. Het moet een soort eigen tv kanaal worden op You Tube. Allemaal met als doel om de Nederlander in beweging te krijgen.” Een grote wens van Duco is om samen met universiteiten en instanties een methode te ontwikkelen om beweging in het dagelijks leven te integreren. "Bewegen hoeft zich namelijk niet alleen binnen de muren van de sportschool af te spelen”, vindt Duco. “Er liggen in het dagelijks leven genoeg bewegingsuitdagingen zoals het huishouden doen, ramen wassen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen in plaats van de auto.” Tot slot wordt Duco als het gezicht van Nederland in Beweging veel gevraagd voor presentaties, workshops, maar ook productpresentaties. Duco: “Wat betreft het lenen van mijn naam aan producten, ben ik heel kritisch. Ik moet er zelf wel achter kunnen staan en ook overtuigd zijn dat het werkt.” Recent is Duco een overeenkomst aangegaan met Masai Benelux om de gezondheidsvoordelen van MBT schoeisel nog krachtiger over het voetlicht te brengen. Duco wordt de ambassadeur van dit bijzondere schoenenmerk. Ook is Duco in zee gegaan met Diplan dat met een nieuw programma komt: het Diplan Proteïne Plus programma dat te koop is bij de winkels van Gezond&Wel (ongeveer 100 winkels). Hierbij wordt dan de intake van het programma verzorgd door Personal Trainers die dan zelf de begeleiding en het beweegprogramma kunnen aanbieden en/of ze doorsturen naar een bij Diplan aangesloten sportschool. Duco heeft voor de sportscholen richtlijnen ontwikkeld voor een trainingsprogramma dat goed aansluit bij het afslanktraject, en voor de consumenten die geen begeleiding wensen is er een thuis-train programma. “Het is een afslanktraject dat past in mijn visie: afslanken dient een combinatie te zijn van gezonde voeding en beweging, waarbij ik voor Diplan het beweeggedeelte meer onder de aandacht ga brengen.” Plannen heeft Duco nog genoeg. Ongetwijfeld zullen we het komende jaar nog veel van hem horen.

Het thema van deze editie van BodyLife is lifestyle. Het woord lifestyle tref je te pas en te onpas aan in magazines en vakbladen die direct of indirect een verbinding hebben met onze branche. Het woord “lifestyle” wordt in het woordenboek / de encyclopedie uitgelegd als: “(moderne) manier van leven.” Levensstijl is de letterlijke vertaling vanuit onze moedertaal Nederlands. Daarvan is de uitleg: “De wijze waarop een individu zijn leven inricht en zich gedraagt op basis van redelijk stabiele waarden en normen.”

MiClubâ„¢: De sleutel tot een beter ledenbehoud

Wij hebben lang stil gestaan bij de vraag: “Hoe dring ik als sportclub optimaal door tot het besef van mijn leden om te laten zien dat een gezonde levensstijl meer is dan uitsluitend een frequent bezoek aan de sportclub?” Invloed uitoefenen op een modernere manier van leven (lees: aangepast gedrag) is hiertoe de sleutel! Minder verloop moet het gevolg zijn, omdat doelen ook werkelijk worden behaald. MiClub™, met als eindproduct YourLifestyle™ heeft hiervoor een oplossing gecreëerd.

Reden van aansluiten bij een sportclub: Psychomotorische doelstellingen. Reden van afhaken: Het niet realiseren van deze doelstellingen

Het grootste deel van leden die zich aansluiten bij een sportclub doet dit nog altijd vanwege fysieke doelen. Afvallen, een betere conditie, spiermassa aanmaken, leniger worden; stuk voor stuk onderwerpen die bij een intake of het doornemen van een welkomstkaart al snel boven tafel komen als reden van de komst naar uw sportclub. We weten ook dat leden vaak weer afhaken omdat doelstellingen niet worden behaald, of omdat (vooral fitness-) trainingen als saai worden beschouwd. Men kan zich niet meer motiveren om bij gebrek aan snel resultaat door te gaan met sporten. Op dat moment komt de funfactor om de hoek kijken. Dat is de reden waarom leden langer blijven hangen in groepslessen, het is namelijk leuk! Leuk kan resultaat naar de achtergrond verdringen of mensen juist motiveren om nog harder aan de slag te gaan.

Kortetermijn oplossingen met snel verwacht rendement genieten de voorkeur boven langetermijn meer solide oplossingen

In de huidige snelle maatschappij hebben veel mensen een toegenomen druk op zowel hun zakelijke als hun privéagenda. Sport is een bijzaak die moet worden ingepast in de al vol bezette agenda’s. Men heeft simpelweg minder tijd dan vroeger. Als gevolg hiervan is snel resultaat met een zo beperkt mogelijke tijdsinvestering een uitkomst. Dat is een direct te noemen verklaring voor het succes dat sportclubs boeken met “lokale afslankprogramma’s met buikbanden.” De klant wil direct resultaat en is niet bereid om er veel voor te doen. De sportclub voorziet in deze behoefte door op korte termijn resultaat te beloven. Maar houden we hiermee niet ook onszelf voor de gek? Verloochenen we onze ideologie gedreven door puur commercieel gewin? Het is heel verklaarbaar dat commercie het wint van ideologie, maar zetten we de geloofwaardigheid van onze branche op lange termijn niet onder druk op het moment dat we onze leden luchtkastelen gaan beloven? Op het moment dat er een pil wordt uitgevonden die ervoor zorgt dat iedereen slank blijft, komen er nog heel weinig mensen naar de sportclub. Dat is althans de verwachting op het moment dat we blijven meegaan in het kortetermijndenken. We weten toch dat om resultaat op lange termijn vast te houden een levensstijl dient te worden aangepast?

Resultaat gekoppeld aan plezier leidt tot het aanblijven van leden

“Ja logisch!” zult u wellicht denken. Maar het bovenstaande is voor vele clubs lastig waar te maken, we kunnen namelijk constateren dat een opzegpercentage van 35-40% geen uitzondering is in het land. Deze constatering is mateloos interessant en heeft voor ons geleid tot de zoektocht naar een instrument dat de oplossing biedt voor ledenbehoud middels fun en resultaat.

MiClubâ„¢ presenteert: YourLifestyleâ„¢

YourLifestyleâ„¢ is een revolutionair nieuw systeem van MiClubâ„¢, dat fitnesscentra helpt hun inkomsten te verhogen door het niveau van dienstverlening op te krikken en het opzegpercentage te verlagen.

Het product bestaat uit een web-based social network dat ingezet wordt voor personal training, voedingsadvies en retentiemanagement. Met YourLifestyleâ„¢ daagt MiClubâ„¢ u uit om uw personeel te transformeren in Lifestyle coaches die uw klanten begeleiden op een consistent hoog niveau. Deze kunnen vervolgens zelf hun voortgang bijhouden in hun persoonlijk profiel en laagdrempelig sociaal contact maken.

YourLifestyle™ helpt clubs een "verenigingsgevoel" te creëren, waarbij hun klanten aantoonbare resultaten boeken. Doelstelling: tevreden klanten, hoge retentie en meer omzet.

Hoe werkt het?

YourLifestyleâ„¢ speelt in op de digitale ontwikkelingen in de maatschappij en het beperkte vermogen van de klant om lang vast te houden aan zijn of haar doelstellingen. YourLifestyleâ„¢ is een geautomatiseerde account managementtool die ingezet kan worden als motivator bij de mensen thuis. Het is een retentietool.

Leden van een fitnesscentrum krijgen twaalf keer per jaar een nieuw schema, gekoppeld aan een Personal Training waarin voortgangsrapportage over vorderingen wordt vastgelegd. YourLifestyle™ houdt voor de club bij wanneer een klant toe is aan een nieuw schema. Op die manier creëert het vele verschillende contactmomenten per jaar.

Tevens levert YourLifestyle™ schema’s via een app op hun iPhone of op gewoon op papier in de huisstijl van de aangesloten club, met daarbij trainingsreminders wanneer favoriete workoutdagen daar zijn.

Voedingsbegeleiding, specifieke begeleiding en diverse fora zijn onderdeel van het platform binnen YourLifestyleâ„¢ en zijn verwerkt in het standaardpakket voor het gekoppelde lid. Dergelijke services en sociale interactie maken het behoud van de klant makkelijker.

YourLifestyleâ„¢ heeft ook een virtuele sociale omgeving ontwikkeld, te vergelijken met Hyves en Facebook, die wordt ingezet om een community rond de club op te zetten. Dat zorgt voor een beter groepsgevoel onder de leden en bindt leden meer aan het fitnesscentrum. YourLifestyleâ„¢ gaat zorgen voor een intensievere sociale interactie met uw leden. Zij zullen meer binding gaan voelen met uw club.

Concrete doelstelling: Terugdringen van verloop met 5-7% en meer inkomsten per lid

YourLifestyleâ„¢ mikt op vijf tot zeven procent minder verloop onder de leden. Dat is 17.500 euro op jaarbasis (bij 1.000 leden, met 5 % minder verloop, op basis van 350 euro lidmaatschapsfee). MiClubâ„¢ levert meetinstrumenten die inzichtelijk maken dat u uw rendement werkelijk verbetert.

U kunt uw dienstverlening in hoge mate verbeteren met YourLifestyle™. Daardoor creëert u meer customer value, meer waarde voor de klant. Hogere omzetten per lid worden gerealiseerd. U doet immers wat u belooft en levert diensten van een uitzonderlijk niveau. Een klant is bereid te investeren in resultaat. Met YourLifestyle™ maakt u dit waar voor uw klant!

Wij hebben lang stil gestaan bij de vraag: “Hoe dring ik als sportclub optimaal door tot het besef van mijn leden om te laten zien dat een gezonde levensstijl meer is dan uitsluitend een frequent bezoek aan de sportclub?” Invloed uitoefenen op een modernere manier van leven (lees: aangepast gedrag) is hiertoe de sleutel! Minder verloop moet het gevolg zijn, omdat doelen ook werkelijk worden behaald. MiClub™, met als eindproduct YourLifestyle™ heeft hiervoor een oplossing gecreëerd.

Reden van aansluiten bij een sportclub: Psychomotorische doelstellingen. Reden van afhaken: Het niet realiseren van deze doelstellingen

Het grootste deel van leden die zich aansluiten bij een sportclub doet dit nog altijd vanwege fysieke doelen. Afvallen, een betere conditie, spiermassa aanmaken, leniger worden; stuk voor stuk onderwerpen die bij een intake of het doornemen van een welkomstkaart al snel boven tafel komen als reden van de komst naar uw sportclub. We weten ook dat leden vaak weer afhaken omdat doelstellingen niet worden behaald, of omdat (vooral fitness-) trainingen als saai worden beschouwd. Men kan zich niet meer motiveren om bij gebrek aan snel resultaat door te gaan met sporten. Op dat moment komt de funfactor om de hoek kijken. Dat is de reden waarom leden langer blijven hangen in groepslessen, het is namelijk leuk! Leuk kan resultaat naar de achtergrond verdringen of mensen juist motiveren om nog harder aan de slag te gaan.

Kortetermijn oplossingen met snel verwacht rendement genieten de voorkeur boven langetermijn meer solide oplossingen

In de huidige snelle maatschappij hebben veel mensen een toegenomen druk op zowel hun zakelijke als hun privéagenda. Sport is een bijzaak die moet worden ingepast in de al vol bezette agenda’s. Men heeft simpelweg minder tijd dan vroeger. Als gevolg hiervan is snel resultaat met een zo beperkt mogelijke tijdsinvestering een uitkomst. Dat is een direct te noemen verklaring voor het succes dat sportclubs boeken met “lokale afslankprogramma’s met buikbanden.” De klant wil direct resultaat en is niet bereid om er veel voor te doen. De sportclub voorziet in deze behoefte door op korte termijn resultaat te beloven. Maar houden we hiermee niet ook onszelf voor de gek? Verloochenen we onze ideologie gedreven door puur commercieel gewin? Het is heel verklaarbaar dat commercie het wint van ideologie, maar zetten we de geloofwaardigheid van onze branche op lange termijn niet onder druk op het moment dat we onze leden luchtkastelen gaan beloven? Op het moment dat er een pil wordt uitgevonden die ervoor zorgt dat iedereen slank blijft, komen er nog heel weinig mensen naar de sportclub. Dat is althans de verwachting op het moment dat we blijven meegaan in het kortetermijndenken. We weten toch dat om resultaat op lange termijn vast te houden een levensstijl dient te worden aangepast?

Resultaat gekoppeld aan plezier leidt tot het aanblijven van leden

“Ja logisch!” zult u wellicht denken. Maar het bovenstaande is voor vele clubs lastig waar te maken, we kunnen namelijk constateren dat een opzegpercentage van 35-40% geen uitzondering is in het land. Deze constatering is mateloos interessant en heeft voor ons geleid tot de zoektocht naar een instrument dat de oplossing biedt voor ledenbehoud middels fun en resultaat.

MiClubâ„¢ presenteert: YourLifestyleâ„¢

YourLifestyleâ„¢ is een revolutionair nieuw systeem van MiClubâ„¢, dat fitnesscentra helpt hun inkomsten te verhogen door het niveau van dienstverlening op te krikken en het opzegpercentage te verlagen.

Het product bestaat uit een web-based social network dat ingezet wordt voor personal training, voedingsadvies en retentiemanagement. Met YourLifestyleâ„¢ daagt MiClubâ„¢ u uit om uw personeel te transformeren in Lifestyle coaches die uw klanten begeleiden op een consistent hoog niveau. Deze kunnen vervolgens zelf hun voortgang bijhouden in hun persoonlijk profiel en laagdrempelig sociaal contact maken.

YourLifestyle™ helpt clubs een "verenigingsgevoel" te creëren, waarbij hun klanten aantoonbare resultaten boeken. Doelstelling: tevreden klanten, hoge retentie en meer omzet.

Hoe werkt het?

YourLifestyleâ„¢ speelt in op de digitale ontwikkelingen in de maatschappij en het beperkte vermogen van de klant om lang vast te houden aan zijn of haar doelstellingen. YourLifestyleâ„¢ is een geautomatiseerde account managementtool die ingezet kan worden als motivator bij de mensen thuis. Het is een retentietool.

Leden van een fitnesscentrum krijgen twaalf keer per jaar een nieuw schema, gekoppeld aan een Personal Training waarin voortgangsrapportage over vorderingen wordt vastgelegd. YourLifestyle™ houdt voor de club bij wanneer een klant toe is aan een nieuw schema. Op die manier creëert het vele verschillende contactmomenten per jaar.

Tevens levert YourLifestyle™ schema’s via een app op hun iPhone of op gewoon op papier in de huisstijl van de aangesloten club, met daarbij trainingsreminders wanneer favoriete workoutdagen daar zijn.

Voedingsbegeleiding, specifieke begeleiding en diverse fora zijn onderdeel van het platform binnen YourLifestyleâ„¢ en zijn verwerkt in het standaardpakket voor het gekoppelde lid. Dergelijke services en sociale interactie maken het behoud van de klant makkelijker.

YourLifestyleâ„¢ heeft ook een virtuele sociale omgeving ontwikkeld, te vergelijken met Hyves en Facebook, die wordt ingezet om een community rond de club op te zetten. Dat zorgt voor een beter groepsgevoel onder de leden en bindt leden meer aan het fitnesscentrum. YourLifestyleâ„¢ gaat zorgen voor een intensievere sociale interactie met uw leden. Zij zullen meer binding gaan voelen met uw club.

Concrete doelstelling: Terugdringen van verloop met 5-7% en meer inkomsten per lid

YourLifestyleâ„¢ mikt op vijf tot zeven procent minder verloop onder de leden. Dat is 17.500 euro op jaarbasis (bij 1.000 leden, met 5 % minder verloop, op basis van 350 euro lidmaatschapsfee). MiClubâ„¢ levert meetinstrumenten die inzichtelijk maken dat u uw rendement werkelijk verbetert.

U kunt uw dienstverlening in hoge mate verbeteren met YourLifestyle™. Daardoor creëert u meer customer value, meer waarde voor de klant. Hogere omzetten per lid worden gerealiseerd. U doet immers wat u belooft en levert diensten van een uitzonderlijk niveau. Een klant is bereid te investeren in resultaat. Met YourLifestyle™ maakt u dit waar voor uw klant!

MiClub TM I marketing

Marc Neijland is directeur en mede-eigenaar van MiClubâ„¢ en ClubJoy. Wilt u meer informatie over YourLifestyleâ„¢ of heeft u vragen of opmerkingen na het lezen van deze tekst, dan bent u welkom om een mail te zenden naar info@miclub.nl of te bellen met MiClubâ„¢: 010 - 7420241 (ma t/m do 09:30 – 16:30) 

Gouden tijden dankzij de vergrijzing

Nederland telt dit jaar bijna 6 miljoen 50-plussers en daar komen er naar schatting de komende 15 jaar nog eens één miljoen bij. Een gestegen levensverwachting, de babyboom na de Tweede Wereldoorlog en daar tegenover een dalend aantal geboortes zorgen voor een vergrijzende samenleving. Wat weten we eigenlijk over deze oudere doelgroep als het gaat om consumentengedrag?

Uit consumenten- en klanttevredenheidsonderzoeken blijkt dat ‘de’ 50-plusser:

• zich 10 - 15 jaar jonger voelt

• waarde hecht aan een betrouwbaar merk

• een merk op gevoel kiest

• trouwer is dan jongere consumenten

• minder impulsief en trendgevoelig is

• eerlijke, transparante informatie waardeert

• gesprekspartners op niveau wenst

• service en kwaliteit eist

• allergisch is voor stigmatisering als ’50+’ of ‘senioren’

• oplossingen zoekt

• meer tijd dan jongeren heeft

• prijs minder van belang vindt

• veel te besteden heeft

Met het oog op deze kenmerken is het van belang dit te vertalen naar marketing: op welke manier gaan we deze oudere doelgroep bereiken? Greinwalder & Partner onderscheidt daarin een aantal succesfactoren:

Ervaren en competente verkopers/adviseurs

Oudere mensen hebben zeer veel ervaring als consument en zijn goed geïnformeerd. Ze vergelijken prijs en kwaliteit heel precies. Ze verwachten vakkennis en competentie bij een verkoper en kopen graag bij ervaren, vaak ouder, personeel.

Wat bekent dat voor de fitnessbranche: Als een 68-jarige gepensioneerde dame met knieproblemen en diabetes binnen stapt, mag de intake niet door een stagiair gedaan worden, maar door een goed opgeleide, ervaren instructeur en/of verkoper. Vooral bij ouderdomsgerelateerde ziektes en ongemakken moet specifieke know-how aanwezig zijn. Als de verkoper daarbij ook nog eens vakkundig en vriendelijk is en empatisch vermogen heeft, dan zullen de afsluitpercentages zeker stijgen.

Geduld, geduld, geduld...

Plan meer tijd in. Oudere mensen besluiten niet snel; ze hebben naast gedetailleerde informatie ook een goed gevoel nodig om te kunnen beslissen. ‘Point-of-sale’ aanbiedingen werken minder goed dan bij jongere mensen. Wees dus niet teleurgesteld en blijf vriendelijk en beleefd als de geïnteresseerde niet direct een abonnement neemt.

Een goed voorbeeld zijn ‘pre-sales’ acties. Jonge mensen maken gebruik van de aanbieding en sluiten direct een abonnement af, zonder dat ze het gebouw überhaupt in geweest zijn. Oudere mensen laten zich informeren, maar kopen pas als de nieuwbouw klaar is, ook al kost het dan meer. Zekerheid gaat voor hen boven alles.

De juiste abonnementenstrategie

Oudere mensen zijn voorzichtiger bij een aanschaf. De meesten zitten dan ook niet direct te wachten op lange verbintenissen. Daarom:

• Bied ook kortere looptijden aan (1-6 maanden). Uiteraard tegen een hogere prijs. Gebruik deze varianten pas als de verkoper er achter komt dat de behoefte niet bij lange termijn abonnementen ligt.

• Bied een tevredenheidsgarantie aan waarbij nieuwe klanten binnen een maand zonder problemen kunnen opzeggen. Eventueel op een apart document naast het inschrijfformulier om het effect te versterken. Op deze manier wordt het gevoel van ‘risico lopen’ weg genomen.

• 50-plussers hebben meer begeleiding nodig, komen vaker en hebben over het algemeen veel vermogen. Bied daarom geen seniorenkorting aan! Ook niet in de daluren, want dan komen ze meestal toch al. Je snijdt jezelf in de vingers en benadeelt ook ‘normale’ klanten die het volle pond betalen.

Een duidelijk begeleidingsconcept

Hoe ouder de klant, des te meer begeleiding heeft hij nodig. Probeer daarbij de personeelscapaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten door gebruik te maken van groepstrainingen. Maak groepslessen vast onderdeel van het trainingsschema. Maak gebruik van circuittraining zodat er contact met de trainer met als bijkomend voordeel de sociale binding tussen klanten. Meest ideaal is een ‘chip-gestuurd’ circuit zoals de Milon Cirkel, waarbij testgegevens en apparaatinstelling worden geregistreerd via een chipkaart.

Maak bovendien een begeleidingsconcept visueel in het verkoopgesprek. Greinwalder & Partner heeft hiervoor het ‘Vitaalsysteem’ ontwikkeld voor fitnesscentra. Met dit jaarplan wordt in één oogopslag duidelijk welke dienstverlening, begeleiding en ondersteuning de klant kan verwachten.

Hygiëne

Uit klanttevredenheidsonderzoeken blijkt altijd weer dat hygiëne belangrijk of zeer belangrijk wordt genoemd. Hygiëne staat symbool voor veiligheid. De klant ervaart het als een basisvoorwaarde dat deze zaken in orde zijn. Als dit niet in orde is, kan een klant dit heel snel als symbool zien voor desinteresse vanuit het management en de medewerkers en indirect als desinteresse in hemzelf.

Het juiste aanbod

De beste verkooptechniek werkt niet als niet die dienstverlening wordt geboden waar de oudere doelgroep in geïnteresseerd is.

• Testen. De oudere doelgroep is op zoek naar veiligheid en vertrouwen en wil het gevoel hebben verantwoord te kunnen bewegen. Bied daarom testmogelijkheden aan die hen die zekerheid en informatie kunnen geven. Cardioscan, V-Check, maar ook succesvolle onderzoeksmethodes die gebruikt worden in Hoe Fit is Nederland testen de klanten en geven ze inzicht in hun gezondheid.

• Groepslessen en groepstraining. Circuittraining is ideaal voor een oudere doelgroep zoals eerder beschreven. Maar ook ‘body&mind’ lessen als Qi Gong, Pilates, Tai Chi en Yoga doen het goed bij 50-plussers. Daarnaast kunnen speciale gezondheidscursussen gericht op rugklachten, osteoporose en reuma rekenen op veel animo.

Bied kwaliteit

Meer dan 50% van de 50-plussers beoordeelt zijn eigen financiele situatie als goed of zeer goed. Onderzoek wijst uit: voor producten en dienstverlening geven oudere mensen gemiddeld meer uit dan jongere mensen. De beslissing wordt in eerste instantie niet genomen op basis van de prijs, maar vanwege de kwaliteit die geleverd wordt. Dat is DE kans voor fitnesscentra die zich op kwaliteit positioneren en zich daarmee willen afzetten tegen de low-budget markt.

Conclusie:

Fitnesscentra die bereid zijn nieuwe wegen in te slaan en niet afwachten tot de economie weer gaat aantrekken zouden de oudere doelgroep eens serieus onder de loep moeten nemen. Er zit een interessante, vermogende, naar gezondheidsoplossingen zoekende, trouwe doelgroep op u te wachten!

In een volgende uitgave van de body LIFE wordt het tweede deel van dit artikel gepubliceerd en gaan we verder in op de oudere doelgroep. Het gaat dan om het belang van service, veiligheid en effectieve reclame.

94% van de 55-plussers wilde in 2010 afslanken, hoeveel zijn er daarvan bij u in het centrum geweest?

Seniorenpartij 50plus van Jan Nagel is begin dit jaar opgericht. Omroep MAX trad in 2009 met 250.000 leden toe tot het Publieke Omroepbestel en is nog steeds de snelst groeiende omroep. Op alle fronten binnen de Nederlandse samenleving ‘grijpen senioren de macht‘ als gevolg van de vergrijzing. Een enorme kans voor de fitnessbranche, waar we al zien dat elk jaar de gemiddelde leeftijd van klanten stijgende is. Wat willen 50-plussers eigenlijk en welke succesfactoren definieert Greinwalder & Partner in de benadering van deze zeer interessante doelgroep?

vergrijzing I marketing

Demografische feiten

• In 2011 zijn bijna 6 miljoen mensen 50+, in 2025 is dit naar schatting 7 miljoen mensen oftewel 43% van de Nederlandse bevolking

• De 50plusbeurs trekt jaarlijks ca. 100.000 bezoekers.

• De komende 5 jaar gaan 500.000 babyboomers de AOW in, twee keer zoveel als de afgelopen vijf jaar

• Nederlanders tussen 55 en 65 jaar zijn het meest vermogend. Mensen tussen 60-65 jaar hebben een gemiddeld vermogen van 285.000 euro.

• Rond 1900 was de gemiddelde levensverwachting in Nederland 44 jaar, in 2008 was dat ca. 80 jaar.

• 94% van de 55-plussers wilde in 2010 afslanken, hoeveel zijn er bij u in het centrum geweest?

(Bronnen: De Pers, AD, NOS, CBS)

De 50-plusser en begeleiding

Hoeveel begeleiding wenst een 50-plusser?

• Het liefst bij elk bezoek: 27%

• Elke maand: 37%

• Een paar keer per jaar: 23%

• Heb ik niet nodig: 13%

Bron: Ledenonderzoek in fitnesscentra, oktober 2010, Greinwalder & Partner

Matthijs Mennes is marketingspecialist bij Greinwalder & Partner Marketing Services International, Europa’s grootste marketingadviesbureau voor de fitnessbranche, onder andere bekend van succesconcepten als Slim Belly en Hoe fit is Nederland. E-mail: mm@greinwalder.com; www.greinwalder.com en www.abc-one.com

De uitdaging voor de komende jaren is voor de fitnessondernemer trendsetter of –volger zijn, aandacht geven aan de klant en de secundaire inkomsten verhogen. In de komende serie van ‘trendwatching’ geef ik mijn beeld op enkele van deze trends en ontwikkelingen. In dit artikel belicht ik Small Group Training.

Trendwatching: Small Group Training

Meer clubs, meer soorten concepten en dus meer keuze voor de klant. De prijs van je lidmaatschap kan onder druk staan maar jouw behoefte aan inkomsten blijft hetzelfde of is hoger. Dus moet je inventief zijn en worden je secundaire inkomsten belangrijker. Upselling is het toverwoord, zoals ze bij MacDonalds altijd vragen of je friet bij je hamburger wilt of saus bij je kipnuggets. En bij het tanken vragen ze altijd of je interesse hebt in de speciale aanbieding die naast de kassa staat te pronken. Een kwestie van vragen en daardoor verhoog je heel makkelijk en snel je secundaire inkomsten.

Nu heeft bijna iedere club groepslessen, circuittraining of buikspiersessies welke in het lidmaatschap verwerkt zijn. En gelukkig maar want wat voor het grootste gedeelte van je leden geldt: trainen in een groep is leuk, werkt motiverend en helpt in het bereiken van de gestelde doelen. Er is sociale controle, meer contact met een instructeur en vaste tijden om te trainen wat het makkelijker maakt om in de weekplanning te zetten voor een klant.

Het ‘nieuwe’ concept Small Group Training is op dit moment de markt aan het veroveren. Tegelijk met de professionalisering van de fitnessvloer en de ontwikkeling van Personal Training past dit perfect in het ideale plaatje voor de ondernemer. Maar wat is nu precies Small Group Training en hoe pas je dit goed toe in je club?

Small Group Training is een groepsfitnessactiviteit onder begeleiding van een instructeur voor maximaal 8-10 leden die hier extra voor betalen. De les is speciaal of specialistisch en niet in het reguliere programma te volgen omdat de leden extra begeleiding nodig hebben. Dit bijvoorbeeld in verband met de moeilijkheidsgraad van de oefeningen of het gebruik van het exclusieve materiaal. Denk hierbij aan Kettlebell, TRX, ViPR, BOSU, Medicineballs en dergelijke.

Zoals het succes van je reguliere lessen afhangt van 1. de tijd waarop het gegeven wordt, 2. de instructeur die ervoor staat en 3. het programma wat je aanbiedt, geldt dat ook voor je Small Group Training. Je beste (groepsles)instructeurs of PT-ers zijn de medewerkers die je wilt benaderen hiervoor. Zij moeten van nature een grote aantrekkingskracht hebben op leden en een rolmodel zijn voor het programma wat ze gaan draaien.

Exclusiviteit en schaarsheid is wat we in het begin gaan gebruiken om de lessen vol te krijgen. De les vindt plaats op een centrale plaats in de club waar zoveel mogelijk leden het kunnen zien en je hierdoor maximale exposure krijgt. Het moet iets nieuws zijn, spannend, maar bovenal extreem effectief. Resultaat en beleving is wat je verkoopt. Je kunt hier kiezen voor betalen per losse les, een rittenkaart of een speciaal abonnement. Tip: zorg wel voor langere termijn commitment met een vaste start- en einddatum in verband met het willen behalen van resultaat. Uiteraard ben je vrij om te vragen wat je wilt en ik zie dan ook clubs die 2,50 euro per les vragen variërend tot 15 of 20 euro per les. En zeker als je toewerkt naar Personal Training of al Personal Trainers in de club hebt dan is dit een perfecte opstap voor je leden. Ze raken gewend om meer te betalen voor aandacht en resultaat. En zorg ervoor dat je niet teveel lessen gaat aanbieden in het begin. Maximaal 3 Small Group Training sessies per onderdeel, want je wilt die exclusiviteit en schaarsheid benadrukken.

Voor de instructeur is het zeker belangrijk te beseffen dat de klant nu iets extra’s investeert in zichzelf. En dus ook iets meer verwacht. Meer aandacht, meer beleving, meer resultaat. Niet meer een standaard lesje draaien maar je aandacht evenredig verdelen over alle deelnemers en tegemoet komen aan ieders persoonlijke behoeften. Ken de klanten echt, niet alleen bij naam maar bouw een band met ze op. Ken daarnaast hun doelstelling, algemene gezondheid en eventuele specifieke lichamelijke klachten. Je hebt dan ook met iedere klant een intake, stelt doelen voor de Small Group Training sessies en evalueert deze zeker eens per maand met ze. Ja ja, Small Group Training is een stap naar Personal Training. En als je als ondernemer dit wilt benadrukken bij je instructeur dan is een bonus per sessie een goede stap. Help je instructeur ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen over de groep leden en over de sessies.

Let wel dat hoe meer resultaat de Small Group Training levert voor de deelnemers en hoe gewilder de instructeur of soort sessie, hoe makkelijker je deze op een incourant uur kunt zetten. Juist dit soort lessen zijn goed om je off-peak tijden te vullen. Je hebt namelijk maar 8 tot max 10 personen nodig voor deze lessen. Vergis je niet. Dit is geen reguliere Body Pump of Spinning les, maar is echt een hoogwaardig serviceproduct wat de verwachting van je klant overstijgt. Denk hierbij aan een standaard flesje water tijdens de les of een handdoeken service.

Small Group Training is een eerste stap naar de verhoging van de kwaliteit, innovatie en uiteraard inkomsten voor je club. Een goed begin voor 2011 lijkt me. Succes!

Trendwatching I marketing

marketing I Trendwatching

Meer clubs, meer soorten concepten en dus meer keuze voor de klant. De prijs van je lidmaatschap kan onder druk staan maar jouw behoefte aan inkomsten blijft hetzelfde of is hoger. Dus moet je inventief zijn en worden je secundaire inkomsten belangrijker. Upselling is het toverwoord, zoals ze bij MacDonalds altijd vragen of je friet bij je hamburger wilt of saus bij je kipnuggets. En bij het tanken vragen ze altijd of je interesse hebt in de speciale aanbieding die naast de kassa staat te pronken. Een kwestie van vragen en daardoor verhoog je heel makkelijk en snel je secundaire inkomsten.

Nu heeft bijna iedere club groepslessen, circuittraining of buikspiersessies welke in het lidmaatschap verwerkt zijn. En gelukkig maar want wat voor het grootste gedeelte van je leden geldt: trainen in een groep is leuk, werkt motiverend en helpt in het bereiken van de gestelde doelen. Er is sociale controle, meer contact met een instructeur en vaste tijden om te trainen wat het makkelijker maakt om in de weekplanning te zetten voor een klant.

Het ‘nieuwe’ concept Small Group Training is op dit moment de markt aan het veroveren. Tegelijk met de professionalisering van de fitnessvloer en de ontwikkeling van Personal Training past dit perfect in het ideale plaatje voor de ondernemer. Maar wat is nu precies Small Group Training en hoe pas je dit goed toe in je club?

Small Group Training is een groepsfitnessactiviteit onder begeleiding van een instructeur voor maximaal 8-10 leden die hier extra voor betalen. De les is speciaal of specialistisch en niet in het reguliere programma te volgen omdat de leden extra begeleiding nodig hebben. Dit bijvoorbeeld in verband met de moeilijkheidsgraad van de oefeningen of het gebruik van het exclusieve materiaal. Denk hierbij aan Kettlebell, TRX, ViPR, BOSU, Medicineballs en dergelijke.

Zoals het succes van je reguliere lessen afhangt van 1. de tijd waarop het gegeven wordt, 2. de instructeur die ervoor staat en 3. het programma wat je aanbiedt, geldt dat ook voor je Small Group Training. Je beste (groepsles)instructeurs of PT-ers zijn de medewerkers die je wilt benaderen hiervoor. Zij moeten van nature een grote aantrekkingskracht hebben op leden en een rolmodel zijn voor het programma wat ze gaan draaien.

Exclusiviteit en schaarsheid is wat we in het begin gaan gebruiken om de lessen vol te krijgen. De les vindt plaats op een centrale plaats in de club waar zoveel mogelijk leden het kunnen zien en je hierdoor maximale exposure krijgt. Het moet iets nieuws zijn, spannend, maar bovenal extreem effectief. Resultaat en beleving is wat je verkoopt. Je kunt hier kiezen voor betalen per losse les, een rittenkaart of een speciaal abonnement. Tip: zorg wel voor langere termijn commitment met een vaste start- en einddatum in verband met het willen behalen van resultaat. Uiteraard ben je vrij om te vragen wat je wilt en ik zie dan ook clubs die 2,50 euro per les vragen variërend tot 15 of 20 euro per les. En zeker als je toewerkt naar Personal Training of al Personal Trainers in de club hebt dan is dit een perfecte opstap voor je leden. Ze raken gewend om meer te betalen voor aandacht en resultaat. En zorg ervoor dat je niet teveel lessen gaat aanbieden in het begin. Maximaal 3 Small Group Training sessies per onderdeel, want je wilt die exclusiviteit en schaarsheid benadrukken.

Voor de instructeur is het zeker belangrijk te beseffen dat de klant nu iets extra’s investeert in zichzelf. En dus ook iets meer verwacht. Meer aandacht, meer beleving, meer resultaat. Niet meer een standaard lesje draaien maar je aandacht evenredig verdelen over alle deelnemers en tegemoet komen aan ieders persoonlijke behoeften. Ken de klanten echt, niet alleen bij naam maar bouw een band met ze op. Ken daarnaast hun doelstelling, algemene gezondheid en eventuele specifieke lichamelijke klachten. Je hebt dan ook met iedere klant een intake, stelt doelen voor de Small Group Training sessies en evalueert deze zeker eens per maand met ze. Ja ja, Small Group Training is een stap naar Personal Training. En als je als ondernemer dit wilt benadrukken bij je instructeur dan is een bonus per sessie een goede stap. Help je instructeur ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen over de groep leden en over de sessies.

Let wel dat hoe meer resultaat de Small Group Training levert voor de deelnemers en hoe gewilder de instructeur of soort sessie, hoe makkelijker je deze op een incourant uur kunt zetten. Juist dit soort lessen zijn goed om je off-peak tijden te vullen. Je hebt namelijk maar 8 tot max 10 personen nodig voor deze lessen. Vergis je niet. Dit is geen reguliere Body Pump of Spinning les, maar is echt een hoogwaardig serviceproduct wat de verwachting van je klant overstijgt. Denk hierbij aan een standaard flesje water tijdens de les of een handdoeken service.

Small Group Training is een eerste stap naar de verhoging van de kwaliteit, innovatie en uiteraard inkomsten voor je club. Een goed begin voor 2011 lijkt me. Succes!

Jaap Bijsterbosch is eigenaar

van Jaap Bijsterbosch Consultancy en werkzaam als Business Consultant in

de fitness- en lifestylebranche.

Tel: +31 (0)6 – 1088 7518,

email: info@jaapbijsterbosch.nl

Vorm + emotie + inhoud + kwaliteit

Hoe emotie, vorm, inhoud en kwaliteit te bedenken, te organiseren en fysiek als event te produceren, dat is mijn vak. Sterker, het is mijn passie. Daarbij ben ik bereid risico’s te nemen. Op mijn gevoel af te gaan. Dat zorgt voor dynamiek en ontwikkeling. Met als doel om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Om samen te werken. Betrokkenheid te creëren en een fantastisch evenement af te leveren.

En toch zit ik met een dilemma. Vooral dit jaar. Want wat moet je doen als je klanten zeggen dat de inhoud, kwaliteit en vorm van je product goed zijn. Beter dan wie dan ook. Maar in de emotie, met name, omdat er nieuwe mogelijkheden zijn, zit het niet meer helemaal snor. Je zou kunnen zeggen dat dit een onbelangrijk en daarmee makkelijk te overkomen bezwaar is. Immers drie van de vier ingrediënten zijn dik op orde en van die vierde, de emotie, is er slechts een stukje niet op orde.

Is het devies dan achterover te leunen en te wachten tot de storm gaat luwen? Rustig te blijven tot de wind is uitgewaaid? Nee! Want emotie vormt een integraal onderdeel van de totale mix en bepaalt daardoor mede de uitkomst van de strijd. Bovendien is emotie vreselijk besmettelijk. Voor je het weet zit je met een epidemie, of nog erger, een pandemie! En dat is wat ik zo lastig aan emotie vind: het is ongrijpbaar en wispelturig en daarom zo moeilijk te beïnvloeden.

Als ik nadenk over hoe ik voeding kan geven aan een positieve emotie naar mijzelf en mijn event, dan vliegt er een scala aan mogelijkheden door mijn hoofd. Ideeën waar ik vrolijk van word. Communicatie die me verder helpt, maar ook activiteiten die mogelijk zijn, maar niet bij mij passen. Daar ligt sowieso een niet te overschrijden grens: mijzelf verloochenen kan ik niet en zal ik niet.

Wat ik probeer te doen, is de rationele argumenten te vertalen naar emotie. Waarom moet je meedoen? Omdat er 7.783 mensen naar de beurs komen. Omdat je met de beurs 936.000 contactmomenten creëert. Omdat er na de beurs 4 miljoen euro wordt besteed. Of omdat op elk punt, van prijs tot en met programma, van service tot en met slimme marketing communicatie, het evenement als beste scoort.

Ben ik eruit? Ja, emotie=DOEN. Emotie=je laten gelden. Daartoe ben ik altijd bereid. Daarvoor kun je me ’s nachts wakker maken. Is de uitkomst zeker? Nee. Stoort me dat? Nee. Gaan we er volle bak tegenaan? JA!

Wat ik het moeilijkste in mijn vak vind, is om een goede balans te vinden tussen vorm, emotie, inhoud en kwaliteit. De ambitie die ik heb als ik een evenement organiseer, is om een blijvende indruk achter te laten. Evenementen neer te zetten die beklijven. Waarbij de bezoeker en exposant zich dit jaar al verheugen op volgend jaar en het jaar daarop.

Column erik heemskerk I marketing

Erik Heemskerk

Project manager Fitness & Health Benelux

Miljonair dankzij cirkel

Een nieuw jaar betekent een jaar vol met nieuwe kansen. Een jaar lang de tijd om (weer) een stapje dichterbij het miljonairschap te zetten. Marketing kan daarbij een belangrijke rol spelen. Helemaal als je dat aan de hand van een vicieuze (marketing) cirkel doet… de iMarketingCyclus!

Vieze neus

Vi-ci-eus? Wat is dat? Naast dat het een moeilijk woord is, betekent een vicieuze cirkel het volgende. Het is een situatie waarin een bepaalde actie een volgende actie tot gevolg heeft die de eerste actie alleen maar versterkt. Het feit dat we het over een cirkel hebben, betekent dus dat iedere actie binnen die cirkel zich feitelijk zelf in stand houdt. Een gevolg van zichzelf zeg maar, een kettingreactie. Je kunt in ieder geval zeggen dat alle acties binnen de cirkel een logisch gevolg van elkaar zijn en optimaal benut worden zodra alle acties achter elkaar geschakeld worden.

Dat over de theorie. De praktijk, daar gaat het om. Want die vicieuze cirkel zal voor iedereen anders zijn. Er is nu een duidelijk model, een uitgangspunt, waaraan elke marketing cirkel in de wellbeing branche moet voldoen.

Wellbeing cirkel

Marketing is feitelijk elke boodschap (in de brede zin) die het pand verlaat om met mensen te communiceren. Alle e-mails (nee, niet alleen nieuwsbrieven), flyers, telefoontjes, website, posters in de club en ga zo maar door. Overkoepelend zijn er feitelijk twee aspecten; interne marketing en externe marketing. De vicieuze wellbeing marketingcirkel bevat elementen om zowel klanten te binden als nieuwe klanten te vinden.

Bij klanten binden gaat het vooral om informeren, communiceren en tot hernieuwde actie aanzetten. Bijvoorbeeld om een vriend(in) mee te nemen, of heel simpel; kom gewoon sporten! Klanten vinden is puur commercieel; triggeren om de zoekende consument zo snel mogelijk te laten reageren.

Dank aan de concurrent!

Feitelijk maakt het niet uit waar een consument instapt in de cirkel, maar voor het gemak gaan we even uit van iemand die momenteel nog geen klant is. Anders is er namelijk ook niemand om mee te communiceren voor optimale klantenbinding.

Interesse voor fitness kan op tientallen, misschien wel honderden, manieren gewekt worden. Dat kunnen de goede voornemens zijn, een tv-programma over fitness algemeen, vrienden/familie, een stuk in de krant, een flyer, een commercial op de radio, een promotieteam en ga zo maar door. Het leuke is: interesse kweken hoef je niet (altijd) zelf te doen! Want doordat de hele fitnessbranche extern communiceert, weet de consument dat er meer te halen is. Van te voren weet je nooit welk communicatiemiddel en welke timing de juiste zijn. Op het moment dat die timing en boodschap van jou of een concurrent goed zijn, gaan de consumenten altijd hetzelfde doen: zoeken en vergelijken!

Gij zult gevonden worden

Zoeken doet een consument tegenwoordig digitaal. Maar liefst 96% van de consumenten doet dat via Google. Om optimaal gevonden te worden in Google zijn er twee tools; de gratis resultaten links in beeld en de gesponsorde links (= Google Adwords) rechts in beeld. Zorg dat je bij beide op nummer 1 staat. De zoekende consument zal dan, bewezen, eerder kiezen voor jouw bedrijf. Ook als hij/zij is gaan zoeken naar aanleiding van een boodschap van een concurrent.

Om de vicieuze cirkel niet te doorbreken, en daardoor direct meer waarde te geven aan de eerste twee stappen, is het zaak dat de website geoptimaliseerd wordt. Gericht zoekende consumenten op de website zijn pas wat waard als er ook daadwerkelijk direct gereageerd kan worden. Altijd: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Verzin dus een doorlopende aanbieding en zorg dat daar makkelijk op gereageerd kan worden.

Ober!

Zodra je de klanten ingeschreven hebt, tijdelijk of voor langere termijn, is het cruciaal om doorlopend op de juiste manier te communiceren. Dit één van de belangrijkste aspecten bij klantenbinding. Vergelijk het maar eens met een restaurant. Tuurlijk, het eten moet lekker zijn, dat is een randvoorwaarde. Dat geldt voor jou net zo, het product dat je verkoopt moet kloppen. Maar optimale klantbeleving zit in de communicatie. Denk maar eens na, ken je zo’n restaurant dat je direct aan zou raden bij je vrienden? De kans is groot dat je dat zo ervaren hebt omdat de ober(s) actief en passend met jou communiceerde(n).

In het geval van de vicieuze cirkel kijken we naar het collectief. Ideale middelen om met jouw klanten te communiceren zijn alle digitaal. Met digitaal e-clubnieuws, Hyves, Facebook, Twitter en misschien ook wel LinkedIn. Zo blijf je doorlopend top of mind bij al jouw klanten. Want iedereen heeft een e-mailadres en/of is aangesloten bij minstens één (maar vaker meer) van de social media.

Stap de cirkel in

Ja, echt waar. Feitelijk maakt de klant die cirkel rond. Want doordat de klantbeleving optimaal is, gaat dit doorverteld worden. Aan vrienden, familie maar ook tijdens verjaardagen waar veel relatief onbekenden aanwezig zijn. Gevolg: er gaat gezocht worden. Jawel, op Google. De eerste stap van de iMarketingCyclus…

Succes!

Vieze neus

Vi-ci-eus? Wat is dat? Naast dat het een moeilijk woord is, betekent een vicieuze cirkel het volgende. Het is een situatie waarin een bepaalde actie een volgende actie tot gevolg heeft die de eerste actie alleen maar versterkt. Het feit dat we het over een cirkel hebben, betekent dus dat iedere actie binnen die cirkel zich feitelijk zelf in stand houdt. Een gevolg van zichzelf zeg maar, een kettingreactie. Je kunt in ieder geval zeggen dat alle acties binnen de cirkel een logisch gevolg van elkaar zijn en optimaal benut worden zodra alle acties achter elkaar geschakeld worden.

Dat over de theorie. De praktijk, daar gaat het om. Want die vicieuze cirkel zal voor iedereen anders zijn. Er is nu een duidelijk model, een uitgangspunt, waaraan elke marketing cirkel in de wellbeing branche moet voldoen.

Wellbeing cirkel

Marketing is feitelijk elke boodschap (in de brede zin) die het pand verlaat om met mensen te communiceren. Alle e-mails (nee, niet alleen nieuwsbrieven), flyers, telefoontjes, website, posters in de club en ga zo maar door. Overkoepelend zijn er feitelijk twee aspecten; interne marketing en externe marketing. De vicieuze wellbeing marketingcirkel bevat elementen om zowel klanten te binden als nieuwe klanten te vinden.

Bij klanten binden gaat het vooral om informeren, communiceren en tot hernieuwde actie aanzetten. Bijvoorbeeld om een vriend(in) mee te nemen, of heel simpel; kom gewoon sporten! Klanten vinden is puur commercieel; triggeren om de zoekende consument zo snel mogelijk te laten reageren.

Dank aan de concurrent!

Feitelijk maakt het niet uit waar een consument instapt in de cirkel, maar voor het gemak gaan we even uit van iemand die momenteel nog geen klant is. Anders is er namelijk ook niemand om mee te communiceren voor optimale klantenbinding.

Interesse voor fitness kan op tientallen, misschien wel honderden, manieren gewekt worden. Dat kunnen de goede voornemens zijn, een tv-programma over fitness algemeen, vrienden/familie, een stuk in de krant, een flyer, een commercial op de radio, een promotieteam en ga zo maar door. Het leuke is: interesse kweken hoef je niet (altijd) zelf te doen! Want doordat de hele fitnessbranche extern communiceert, weet de consument dat er meer te halen is. Van te voren weet je nooit welk communicatiemiddel en welke timing de juiste zijn. Op het moment dat die timing en boodschap van jou of een concurrent goed zijn, gaan de consumenten altijd hetzelfde doen: zoeken en vergelijken!

Gij zult gevonden worden

Zoeken doet een consument tegenwoordig digitaal. Maar liefst 96% van de consumenten doet dat via Google. Om optimaal gevonden te worden in Google zijn er twee tools; de gratis resultaten links in beeld en de gesponsorde links (= Google Adwords) rechts in beeld. Zorg dat je bij beide op nummer 1 staat. De zoekende consument zal dan, bewezen, eerder kiezen voor jouw bedrijf. Ook als hij/zij is gaan zoeken naar aanleiding van een boodschap van een concurrent.

Om de vicieuze cirkel niet te doorbreken, en daardoor direct meer waarde te geven aan de eerste twee stappen, is het zaak dat de website geoptimaliseerd wordt. Gericht zoekende consumenten op de website zijn pas wat waard als er ook daadwerkelijk direct gereageerd kan worden. Altijd: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Verzin dus een doorlopende aanbieding en zorg dat daar makkelijk op gereageerd kan worden.

Ober!

Zodra je de klanten ingeschreven hebt, tijdelijk of voor langere termijn, is het cruciaal om doorlopend op de juiste manier te communiceren. Dit één van de belangrijkste aspecten bij klantenbinding. Vergelijk het maar eens met een restaurant. Tuurlijk, het eten moet lekker zijn, dat is een randvoorwaarde. Dat geldt voor jou net zo, het product dat je verkoopt moet kloppen. Maar optimale klantbeleving zit in de communicatie. Denk maar eens na, ken je zo’n restaurant dat je direct aan zou raden bij je vrienden? De kans is groot dat je dat zo ervaren hebt omdat de ober(s) actief en passend met jou communiceerde(n).

In het geval van de vicieuze cirkel kijken we naar het collectief. Ideale middelen om met jouw klanten te communiceren zijn alle digitaal. Met digitaal e-clubnieuws, Hyves, Facebook, Twitter en misschien ook wel LinkedIn. Zo blijf je doorlopend top of mind bij al jouw klanten. Want iedereen heeft een e-mailadres en/of is aangesloten bij minstens één (maar vaker meer) van de social media.

Stap de cirkel in

Ja, echt waar. Feitelijk maakt de klant die cirkel rond. Want doordat de klantbeleving optimaal is, gaat dit doorverteld worden. Aan vrienden, familie maar ook tijdens verjaardagen waar veel relatief onbekenden aanwezig zijn. Gevolg: er gaat gezocht worden. Jawel, op Google. De eerste stap van de iMarketingCyclus…

Succes!

hidden profits I marketing

Wouter Cornelissen

De auteur is als eerste marketeer in de wellbeing branche officieel gecertificeerd door Google. www.hiddenprofits.nl.

Case study: hoe ga je om met nieuwe klanten;

De intake begint met een gesprek waarin gevraagd wordt wat de doelstellingen van de klant zijn, wat de geschiedenis is van blessures of klachten, welke blessures en klachten er op dit moment spelen, hoe deze het leven en het sporten beïnvloeden en hoeveel tijd men in het trainen wil steken. Bij bestaande blessures en klachten proberen we het verloop en de effecten van verschillende behandelingen en interventies die al uitgevoerd zijn, te achterhalen. Als we de relevante geschiedenis en alle doelstellingen in kaart hebben, beginnen we met de fysieke analyse.

Tijdens de fysieke analyse begint iedereen met een wandeling op de lopende band. Dit om te kijken wat de gewoontehouding is, hoe het looppatroon verloopt en wat de afwijkende bewegingspatronen zijn. We verhogen de intensiteit van het lopen (helling) zodat we kunnen zien hoe deze factoren veranderen als men zich werkelijk inspant. De gewoontehouding, bewegings- en looppatronen worden genoteerd en van hieruit bekijken we de meestal wel aanwezig zijnde afwijkingen nader:

1. Ontstaan de afwijkingen door een spiertekort? Dan wordt spierversterking de basis van het startprogramma.

2. Ontstaan ze door een gebrek aan stabiliteit/coördinatie? Dan moet dat eerst opgetraind worden alvorens je functioneel, driedimensionaal kan gaan trainen.

3. Ontstaan de problemen door een gebrek aan flexibiliteit? Dan wordt rekken of het functioneel verlengen van de spieren een integraal onderdeel van het startprogramma.

In overleg met de klant maken we zo een overzicht van hun fysieke conditie in kracht, flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit voor dat moment. Dan pakken we de doelstellingen van de klant er weer bij en starten een programma waarmee die doelstellingen op een verantwoorde manier bereikt kunnen worden. Het is hierbij van groot belang dat we goed uitleggen waarom we het programma zo willen opstarten en waarom de klanten niet alleen hun eigen doelstellingen kunnen nastreven. Hiermee creëren we een samenwerking om tot een goed trainingsresultaat te komen.

De praktijk

Stel een klant met overgewicht komt langs. Hij heeft als doelstelling om gewicht te verliezen en heeft gelezen dat hardlopen een uitstekende manier is om zijn overtollig vet te verbranden. Omdat hij niet zeker weet hoe hij moet beginnen, vindt hij het verstandig om in een fitnesscentrum te beginnen. Hij is al een wandelaar en vindt hardlopen vast ook leuk, denkt hij.

Uit zijn geschiedenis blijkt dat hij in het verleden een aantal rugblessures heeft gehad en uit de analyse is geconstateerd dat:

• de rug extreem hol is bij alle activiteiten die hij uitvoert;

• zijn paslengte te groot is voor zijn flexibiliteit in bekken en heup;

• de buik-, bil- en kuitspieren zwak zijn;

• het vetpercentage 43% is;

• de conditie slecht tot matig is;

• de coördinatie/stabiliteit van de boven rug, schouderpartij en nek slecht is.

Binnen het Artros Healthfocus™ programma begint hij dan met het een lichte warming-up die niet te belastend is voor zijn lichaam, dus in dit geval wandelen tegen een helling om het hart op te warmen, en de holling in de rug te controleren. Vervolgens gaat hij de coördinatie/stabiliteit van zijn schouder- en bovenrugcomplex verbeteren. Coördinatie/stabiliteit is het trainingscomponent dat het eerst vermoeid geraakt en moet daarom ook als eerste aan bod komen. Coördinatie/stabiliteit van schouder- en bovenrugcomplex is van groot belang bij hardlopen omdat hij tijdens het lopen continu de armen van voor naar achteren beweegt. Wanneer de coördinatie/stabiliteit niet goed is, zien we vaak dat de schouders te ver naar voren staan, dat de bovenrug te bol is en het hoofd te ver naar voren gedragen wordt. In dat geval zal bij de fysieke inspanning van het hardlopen de belasting te hoog worden op deze lichaamsdelen en kan een blessure ontstaan.

Coördinatie/stabiliteitstraining wordt gevolgd door kracht training van buik-, bil-, en beenspieren. De nadruk ligt in de eerste fase van de training op buik- en bilspieren zodat de stabiliteit van de romp wordt opgetraind en daarmee de rug beschermd kan worden. Een groot deel van zijn rugblessures ontstaat door een te grote druk in de kleine ruggewrichten. Deze hoge druk zorgt voor pijn bij hardlopen maar kan ook zorgen dat het hem ‘in de rug schiet’. Door een verbeterde coördinatie/stabiliteit van de romp kan deze druk gecontroleerd worden en overbelasting voorkomen worden.

Krachttraining van de benen is gericht op gestabiliseerd trainen (tweedimensionaal) zodat hij de specifieke spieren individueel kan trainen. Vervolgens gaat hij het startprogramma actief afsluiten met een stukje vetverbranding. Omdat lopen in deze fase van het programma snel tot blessures zou kunnen leiden, wordt er energie verbrand op de spinfiets met een interval programma om de verbranding zoveel mogelijk te stimuleren. Ten slotte zorgt een specifiek rekkingsprogramma ervoor dat de spieren van het bekken en de heup gerekt worden. De klant ervaart zo zelf dat hardlopen nog niet aan de orde is. In de tussentijd zorgt het fietsen ervoor dat zijn hart sterker wordt en er energie verbrand wordt.

Tijdens die intake wordt een planning van het trainingsverloop gemaakt zodat hij weet wanneer hardlopen wel aan de orde is. Zo wordt hem niet het vooruitzicht in het hardlopen ontnomen maar krijgt hij het fundament om later in het programma met plezier te kunnen hardlopen.

Als hij de eerste trainingsessie goed doorstaat, wordt de eerstvolgende gezamenlijke sessie 3-4 weken na de start gepland. In die eerste weken leren de spieren vooral beter samen te werken en is er vaak een grote vooruitgang in de prestatie waar te nemen. Na 4 weken wordt het schema bijgesteld van tweedimensionale naar driedimensionale trainingsarbeid en kan de spiermassa functioneel gaan toenemen. Dit duurt natuurlijk langer waardoor de eerstvolgende sessie dan ook pas 6-8 weken later zal zijn. Meestal is dat het punt waarop hij rustig met een looptraining kan beginnen. Het looppatroon uit de analyse wordt er nu weer bijgehaald en de looptraining wordt gecorrigeerd opgebouwd. Het onderdeel kracht wordt dan ondergeschikt aan het onderdeel conditie maar blijft wel van wezenlijk belang voor controle van belasting op de romp.

Op deze manier hebben wij in de afgelopen 4 jaar een retentie van 85% weten te realiseren, en alhoewel er in eerste instantie veel tijd en kennis gaat zitten in het begeleiden van onze klanten houden wij een klant in het bestand die zelfstandig kan trainen en gemotiveerd en blessurevrij blijft.

Deel 1: Intake, instructie en verloop van begeleiding

Het nieuwe jaar is het startpunt voor velen om gezonder, fitter en slanker te worden. Er komen dan ook veel nieuwe mensen bij ons om te beginnen met fitness. Het stand laten houden van dit voornemen staat en valt met een goede start. In het Artros Healthfocusâ„¢ Centrum begint iedereen met een intake. Hiervoor maken we een afspraak met de nieuwe klant voor een sessie van anderhalf uur. Tijdens deze intake komen alle aspecten aan de orde zodat iemand veilig en onafhankelijk kan gaan trainen.

De intake begint met een gesprek waarin gevraagd wordt wat de doelstellingen van de klant zijn, wat de geschiedenis is van blessures of klachten, welke blessures en klachten er op dit moment spelen, hoe deze het leven en het sporten beïnvloeden en hoeveel tijd men in het trainen wil steken. Bij bestaande blessures en klachten proberen we het verloop en de effecten van verschillende behandelingen en interventies die al uitgevoerd zijn, te achterhalen. Als we de relevante geschiedenis en alle doelstellingen in kaart hebben, beginnen we met de fysieke analyse.

Tijdens de fysieke analyse begint iedereen met een wandeling op de lopende band. Dit om te kijken wat de gewoontehouding is, hoe het looppatroon verloopt en wat de afwijkende bewegingspatronen zijn. We verhogen de intensiteit van het lopen (helling) zodat we kunnen zien hoe deze factoren veranderen als men zich werkelijk inspant. De gewoontehouding, bewegings- en looppatronen worden genoteerd en van hieruit bekijken we de meestal wel aanwezig zijnde afwijkingen nader:

1. Ontstaan de afwijkingen door een spiertekort? Dan wordt spierversterking de basis van het startprogramma.

2. Ontstaan ze door een gebrek aan stabiliteit/coördinatie? Dan moet dat eerst opgetraind worden alvorens je functioneel, driedimensionaal kan gaan trainen.

3. Ontstaan de problemen door een gebrek aan flexibiliteit? Dan wordt rekken of het functioneel verlengen van de spieren een integraal onderdeel van het startprogramma.

In overleg met de klant maken we zo een overzicht van hun fysieke conditie in kracht, flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit voor dat moment. Dan pakken we de doelstellingen van de klant er weer bij en starten een programma waarmee die doelstellingen op een verantwoorde manier bereikt kunnen worden. Het is hierbij van groot belang dat we goed uitleggen waarom we het programma zo willen opstarten en waarom de klanten niet alleen hun eigen doelstellingen kunnen nastreven. Hiermee creëren we een samenwerking om tot een goed trainingsresultaat te komen.

De praktijk

Stel een klant met overgewicht komt langs. Hij heeft als doelstelling om gewicht te verliezen en heeft gelezen dat hardlopen een uitstekende manier is om zijn overtollig vet te verbranden. Omdat hij niet zeker weet hoe hij moet beginnen, vindt hij het verstandig om in een fitnesscentrum te beginnen. Hij is al een wandelaar en vindt hardlopen vast ook leuk, denkt hij.

Uit zijn geschiedenis blijkt dat hij in het verleden een aantal rugblessures heeft gehad en uit de analyse is geconstateerd dat:

• de rug extreem hol is bij alle activiteiten die hij uitvoert;

• zijn paslengte te groot is voor zijn flexibiliteit in bekken en heup;

• de buik-, bil- en kuitspieren zwak zijn;

• het vetpercentage 43% is;

• de conditie slecht tot matig is;

• de coördinatie/stabiliteit van de boven rug, schouderpartij en nek slecht is.

Binnen het Artros Healthfocus™ programma begint hij dan met het een lichte warming-up die niet te belastend is voor zijn lichaam, dus in dit geval wandelen tegen een helling om het hart op te warmen, en de holling in de rug te controleren. Vervolgens gaat hij de coördinatie/stabiliteit van zijn schouder- en bovenrugcomplex verbeteren. Coördinatie/stabiliteit is het trainingscomponent dat het eerst vermoeid geraakt en moet daarom ook als eerste aan bod komen. Coördinatie/stabiliteit van schouder- en bovenrugcomplex is van groot belang bij hardlopen omdat hij tijdens het lopen continu de armen van voor naar achteren beweegt. Wanneer de coördinatie/stabiliteit niet goed is, zien we vaak dat de schouders te ver naar voren staan, dat de bovenrug te bol is en het hoofd te ver naar voren gedragen wordt. In dat geval zal bij de fysieke inspanning van het hardlopen de belasting te hoog worden op deze lichaamsdelen en kan een blessure ontstaan.

Coördinatie/stabiliteitstraining wordt gevolgd door kracht training van buik-, bil-, en beenspieren. De nadruk ligt in de eerste fase van de training op buik- en bilspieren zodat de stabiliteit van de romp wordt opgetraind en daarmee de rug beschermd kan worden. Een groot deel van zijn rugblessures ontstaat door een te grote druk in de kleine ruggewrichten. Deze hoge druk zorgt voor pijn bij hardlopen maar kan ook zorgen dat het hem ‘in de rug schiet’. Door een verbeterde coördinatie/stabiliteit van de romp kan deze druk gecontroleerd worden en overbelasting voorkomen worden.

Krachttraining van de benen is gericht op gestabiliseerd trainen (tweedimensionaal) zodat hij de specifieke spieren individueel kan trainen. Vervolgens gaat hij het startprogramma actief afsluiten met een stukje vetverbranding. Omdat lopen in deze fase van het programma snel tot blessures zou kunnen leiden, wordt er energie verbrand op de spinfiets met een interval programma om de verbranding zoveel mogelijk te stimuleren. Ten slotte zorgt een specifiek rekkingsprogramma ervoor dat de spieren van het bekken en de heup gerekt worden. De klant ervaart zo zelf dat hardlopen nog niet aan de orde is. In de tussentijd zorgt het fietsen ervoor dat zijn hart sterker wordt en er energie verbrand wordt.

Tijdens die intake wordt een planning van het trainingsverloop gemaakt zodat hij weet wanneer hardlopen wel aan de orde is. Zo wordt hem niet het vooruitzicht in het hardlopen ontnomen maar krijgt hij het fundament om later in het programma met plezier te kunnen hardlopen.

Als hij de eerste trainingsessie goed doorstaat, wordt de eerstvolgende gezamenlijke sessie 3-4 weken na de start gepland. In die eerste weken leren de spieren vooral beter samen te werken en is er vaak een grote vooruitgang in de prestatie waar te nemen. Na 4 weken wordt het schema bijgesteld van tweedimensionale naar driedimensionale trainingsarbeid en kan de spiermassa functioneel gaan toenemen. Dit duurt natuurlijk langer waardoor de eerstvolgende sessie dan ook pas 6-8 weken later zal zijn. Meestal is dat het punt waarop hij rustig met een looptraining kan beginnen. Het looppatroon uit de analyse wordt er nu weer bijgehaald en de looptraining wordt gecorrigeerd opgebouwd. Het onderdeel kracht wordt dan ondergeschikt aan het onderdeel conditie maar blijft wel van wezenlijk belang voor controle van belasting op de romp.

Op deze manier hebben wij in de afgelopen 4 jaar een retentie van 85% weten te realiseren, en alhoewel er in eerste instantie veel tijd en kennis gaat zitten in het begeleiden van onze klanten houden wij een klant in het bestand die zelfstandig kan trainen en gemotiveerd en blessurevrij blijft.

Casus I marketing

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T., Artros Bewegings-centrum: Bewegen is goed; Goed bewegen is beter

Nieuwe klanten en meer omzet? Het kan well… met WellVit

Hoe presenteer je je richting het bedrijfsleven? Waar kun je op een onderscheidende, uitgebreide, kwalitatief hoogwaardige manier je bedrijf profileren? Wat is een succesvolle manier om nieuwe diensten en aanbiedingen te plaatsen? Waarmee bereik je een grote (zakelijke) doelgroep?

WellVit is hét online-podium dat op een vernieuwende manier wellness en vitaliteit aanbiedt, overzichtelijk gepresenteerd in de categorieën bewegen, beauty, ontspannen, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Via WellVit kun je je bedrijf onderscheidend presenteren én je aanbiedingen promoten.

WellVit richt zich op werkgevers die het podium standaard of op maat inzetten richting medewerkers. Dit ondersteund met structureel budget en actiematige vouchers zorgt voor nieuwe klanten en extra omzet. Gebruikers kiezen en bestellen zelf direct online!

Aanmelden is eenvoudig via www.wellvit.nl/mailing en onze redactie maakt vrijblijvend een professioneel bedrijfsprofiel voor je. Extra info en contact info@wellvit.nl tel. 0299 406324.

Actueel nieuws

Wellness & Health

11 jaar ‘Pilates Company’.

Het is alweer elf jaar geleden dat Debbie Jenner haar ‘Pilates Company’ startte en daarmee deze bewegingsmethode bij de consument in Nederland bekendheid begon te geven. Inmiddels is Pilates een begrip en is de ‘Pilates Company’ in Nederland het meest succesvolle opleidingsinstituut binnen de fitnessindustrie.

Tegenwoordig is het - vooral in het buitenland - trend om in fitnesscentra hybride lessen aan te bieden. Er is ook duidelijk behoefte aan meer keuze bij de mind-body lessen en vooral aan lessen die zich richten op ontspanning en momenten van rust.

Dat is de reden waarom de ‘Pilates Company’ haar opleidingsaanbod uitbreidt met ondermeer een opleiding ‘Yoga voor kinderen (KYDO)’ én Debbie’s originele ‘Relaxercise.’ Debbie gaf ‘Relaxercise’ voor het eerst vijftien jaar geleden toen mind-body nog een vaag begrip was. ‘Relaxercise’ is een menging van diverse disciplines met als doelstelling bewuste lichamelijke en geestelijke ontspanning en het weer opladen van de batterijen.

In een tijdperk waarin velen lijden aan stress en infobesitas is ‘Relaxercise’ een gegarandeerde succesformule.

Voor meer informatie: www.pilatescompany.nl

Wat is Body Support?

Body Support is een online voedingsprogramma, gemaakt ter ondersteuning van sportcentra.

Het voedingsprogramma leert uw instructeurs om uw klanten op een verantwoorde manier met voeding om te laten gaan en hen daarmee te motiveren. Body Support gaat uit van het individu, iedereen is anders. De voedingsadviezen zijn persoonlijk en op maat gemaakt. Aan de hand van lengte, gewicht, vetpercentage en leefpatroon wordt de energiebehoefte bepaald.

Via de energiebehoefte worden er vanuit de database persoonlijke voedingsschema’s gemaakt .

Tijdens de training kan de klant met vragen terecht bij zijn instructeur die op zijn beurt een beroep kan doen op de online vraagbaak van Body Support.

De dagmenu’s die bij het voedingschema horen bestrijken een periode van 10 weken waardoor een intensief contact met de klanten ontstaat.

De aanschaf van het programma zorgt voor een grotere klantenbinding een versneld trainingsresultaat en een grotere omzet.

Voor meer informatie www.bodysupport.nl

Trend uit Zweden: Chillen op de spijkermat

De Zweedse acupressuur mat 'Nails of Bliss' is een yogamat, maar dan met bijna 6000 plastic nageltjes die helpen de bloedcirculatie en de opname van zuurstof te verhogen. Regelmatig gebruik van 'Nails of Bliss' helpt tegen spier- en gewrichtspijnen, vermindert stress, ontspant en stimuleert een gezonde slaap. De 'Nails of Bliss' mat is ontwikkeld in samenwerking met Zweedse dokters en chiropractors. In Zweden is de mat rázend populair. Zweden loopt voorop met veel trends op het gebied van wellness en vitaliteit. WellVit, dat de Nederlandse introductie begeleidt, verwacht dan ook dat 'Nails of Bliss' in Nederland een hit zal worden. Nieuw, een item waarover gesproken wordt, uitstekend verkoopartikel en inzetbaar als incentive. De mat wordt geleverd in een praktische katoenen hoes en leverbaar in diverse kleurcombinaties. Consumentenprijs 59,99 euro.

Inlichtingen en bestellen: info@wellvit.nl

www.wellvit.nl www.nailsofbliss.nl tel. 0299 406324

Plantina feliciteert Nicolien Sauerbreij

15 december 2010. Plantina Vitaminen feliciteert Nicolien Sauerbreij met haar uitverkiezing tot Sportvrouw van het Jaar. De olympisch kampioene snowboarden werd door haar collega's verkozen boven schaatsster Ireen Wüst en langeafstandszwemster Linsy Heister. Zesvoudig winnares Sjoukje Dijkstra overhandigde tijdens het Sportgala de Jaap Eden-trofee aan Ed Hasselman, commercieel manager van Nicolien Sauerbreij. Zelf kon Sauerbreij niet op het Sportgala aanwezig zijn, vanwege wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten.

Sauerbreij dankt de uitverkiezing aan de winst van de wereldbeker dit jaar, maar vooral aan haar prestatie tijdens de Spelen in Vancouver. Sauerbreij's gouden medaille was een historische medaille: het eerste Nederlandse olympische wintersportgoud dat niet op het ijs is veroverd. Het was bovendien de honderdste gouden medaille voor Nederland in de olympische geschiedenis.

Plantina Vitaminen is al jarenlang sponsor van Nicolien Sauerbreij. “Als vaste basis gebruik ik een drietal producten van Plantina”, vertelt ze. “Dat zijn de multi, vitamine C en visolie. Daarnaast gebruik ik zeer regelmatig ribose en Q10 om het herstel na een training of wedstrijd te bevorderen en om scherp en geconcentreerd te zijn.”

www.plantina.nl

Spetterende actie PowerBar

PowerBar is een van de grootste sportvoedingsmerken in de wereld en biedt fitnesscentra een breed assortiment kwalitatief hoogwaardige sportvoeding en sportdranken.

Vanaf begin januari is de nieuwjaarsactie ingezet. Deze actie is gericht op uw leden. Zij krijgen bij aankoop van twee PowerBar producten een speciaal PowerBar zweetbandje cadeau!

Bij bestelling van producten ontvangen de klanten GRATIS zweetbandjes en speciaal promotiemateriaal.

Ook iets extra’s voor uw leden? Wij helpen u graag op weg om commercieel meer uit uw horeca te halen!

Contactgegevens:

NutriSense Benelux • 033-4655622 • info@nutrisense.nl

Wees er snel bij, want deze actie geldt zolang de voorraad strekt.

SKECHERS TEKENT WERELDWIJD EEN SHAPE-UPS SAMENWERKING MET BROOKE BURKE

SKECHERS kondigde een samenwerking aan die voortduurt tot in 2011. TV personality Brooke Burke blijft fit op Shape-ups!

Een wereldwijd fenomeen! De gepatenteerde SKECHERS Shape-ups fitness footwear lijn met een breed scala aan stijlen en gespecialiseerde technieken is perfect voor Brooke´s drukke levensstijl. Met deze nieuwe samenwerking geeft Brooke Burke gezicht aan de wereldwijde campagne voor Shape-ups via print, televisie, online en outdoor.

“Ik ben altijd een fan geweest van SKECHERS schoenen, maar belangrijker nog zijn mijn fantastische ervaringen met SKECHERS, van modellenwerk tot aan charity projecten” zei Burke, die een lange historie heeft met SKECHERS — Ze werkte als een SKECHERS model in 1995 en keerde in 2009 terug naar SKECHERS voor de charity campagne “Nothing Compares to Family”. “Als een drukke carrière moeder is het lastig om tijd te vinden om in vorm en fit te blijven, maar Shape-ups maken het makkelijk. Ik kan het verschil al merken!”

Voor verkooppunten kun je terecht op www.nl.skechers.com

news I health

Biedt een sauna en spa toegevoegde waarde voor een fitnesscentrum?

Dirk Jan vervolgt: “Het grote probleem in de fitnessbranche is dat alle faciliteiten zoals fitness, wellness, beauty als losse faciliteiten worden geëxploiteerd en niet geïntegreerd worden in een totaalconcept. Als ik zie welke prachtige accommodaties er zijn zoals de clubs van David Lloyds of de Pellikaan Health & Racquet Clubs met uitgebreide faciliteiten op het gebied van sauna, spa en beauty, dan vind ik het jammer dat er daar zo weinig mee gedaan wordt. Zeker gezien het feit dat de maatschappelijke aandacht voor ons welzijn enorm aan het groeien is. Alles wat ertoe bijdraagt dat we ons fit, gezond en geestelijk in balans voelen, wordt breed omarmd.”

Leefstijlprogramma’s

De hoeveelheid aan wellnessinitiatieven vanuit het bedrijfsleven en de gretigheid waarmee consumenten gebruik maken van het nieuwe wellnessaanbod maken duidelijk dat wellness geen hype is maar een zeer belangrijke trend in alle geledingen van de samenleving. Dit door de toenemende aandacht voor lichamelijk welzijn, onthaasten en zingeving. “Daarnaast zal door de vergrijzing en de kosten van de gezondheidszorg het accent steeds meer komen te liggen op preventie in plaats van curatief wat een sterke groei van de markt voor vitaliteit en wellness tot gevolg zal hebben”, verwacht Dirk Jan. Mede gestimuleerd door de overheid, werkgevers, verzekeraars en vakbonden. Iedereen wil en/of moet gezond oud worden. Meer en meer wordt duidelijk dat de kans op ziekte voor 20 - 30 procent wordt bepaald door aanleg en voor de overige 70-80 procent door de leefstijl. Leefstijl is de wijze waarop je het leven inricht. “Je kunt hierbij denken aan: hoe om te gaan met stress; gezonde voeding; genoeg bewegen en aandacht voor een goede huidverzorging. De meeste consumenten hebben echter geen totaalplan. Ze doen (soms) een beetje aan fitness, gaan af en toe naar een sauna of naar een schoonheidsspecialist.”

Er bestaat dus een sterk groeiende behoefte ten aanzien van welbevinden in de breedst mogelijke betekenis van het woord. Dit houdt in dat wanneer een ondernemer de spa & wellness markt betreedt, de diensten en producten deel moeten uitmaken van een totaalpakket dat gericht is op vitaliteit, de belichaming van schoonheid en gezondheid. De Nederlanders zijn bereid om 10 tot 15 procent van hun beschikbare budget te besteden aan gezondheidszorg mits ze dan ook de kwaliteit en efficiency krijgen die ze wensen. Dirk Jan pleit dan ook voor het invoeren van leefstijlprogramma’s. “Voor onze branche ligt er een grote uitdaging om de consument een integraal leefstijladvies en begeleiding aan te bieden. In Amerika zijn ze al langer in de ban van personal coaching en stilaan raken ook wij van het nut ervan overtuigd. Je persoonlijk laten begeleiden - of het nu gaat om je conditie, je loopbaan of je outfit - is niet alleen bijzonder trendy, je wordt er ook beter van!  Een coach is iemand die je stimuleert om je eigen verantwoordelijkheid te nemen en om nieuwe en gezonde keuzes te maken, zodat je weer helemaal in evenwicht, in balans komt én blijft.” Een goede basis voor verantwoord lifestyle coaching noemt Dirk Jan de preventieve leefstijltest V-Check van de Vital Balance Group. “Deze medisch-wetenschappelijke onderbouwde test meet binnen 15 minuten de gezondheid en vitaliteit en geeft afhankelijk van de uitkomst, direct persoonlijke aanbevelingen om de leefstijl te verbeteren. Het is een zeer laagdrempelige test voor een breed publiek.”

Faciliteiten integreren

Alles wijst erop dat de saunacultuur meer en meer wordt geïntegreerd in fitnesscentra. Over tien tot vijftien jaar zijn er waarschijnlijk alleen nog maar fitnesscentra met uitgebreide saunacultuur en beautybehandelingen. “Door alle faciliteiten met elkaar te integreren, in combinatie met een goed vitaliteitconcept, kunnen fitnesscentra nieuwe leden aantrekken, die anders niet zouden komen. In Engeland zie je dergelijke concepten al heel veel. Daar noemen ze het healthclubs. Een term die in Nederland ook veel wordt gebruikt maar de lading niet altijd dekt. Health houdt meer in dan alleen maar fitness.” Dirk Jan merkt wel dat steeds meer fit- en wellnessondernemers beseffen welke sleutelrol (preventieve) wellness kan spelen bij de gezondheidsbevordering van hun klanten. Hij noemt als voorbeeld Azurro Wellness in Noordwijk en Vitaalcentrum Raalte. Ook Fitland in Mill is een goed voorbeeld van hoe fitness, wellness en de gezondheidszorg elkaar omarmen. En in de zwemwereld is Laco een sprekend voorbeeld van een multifunctioneel concept. Niet alleen particulieren vormen een interessante doelgroep, ook in het bedrijfsleven in het kader van revalidatie liggen enorme kansen. Er zijn inmiddels een aantal verzekeraars die dergelijke programma’s vergoeden. “Als je iets wilt beginnen, doe het dan goed”, is het devies van Dirk Jan. “En dat hoeft heus niet grootschalig te zijn: een klein overzichtelijk centrum met een gevarieerd programma kan prima mits het maar een totaalconcept is.” Wil de branche zich volgens Dirk Jan in de toekomst dan ook kunnen profileren met innovatieve producten op het gebied van (preventieve) wellness, dan impliceert dit over de gehele linie dat er een professionaliseringsslag gemaakt moet worden. “De vraag naar gekwalificeerd en goed opgeleid gastvrij en klantvriendelijk personeel wordt dan ook steeds belangrijker. Als de medewerkers het niet uitstralen en geen kennis van zaken hebben, wordt het nooit wat”, aldus Dirk Jan.

Toekomst

Hoe de markt zich gaat ontwikkelen is volgens Dirk Jan nooit helemaal te voorspellen. “De initiatieven die op dit terrein ontplooid worden, wijzen erop dat Lifestyle wellness de toekomst heeft waarbij mensen doelgericht en planmatig werken aan hun gezondheid. Daarbij dient wel een duidelijk onderscheid gemaakt te worden tussen een actieve en een passieve stroming. In de actieve stroming is de gast via inspanning bezig om zijn gezondheid te bevorderen en bewust te handhaven terwijl in de passieve stroming de gast alleen bezig is met ontspanning, rust en geestelijk welzijn. Zo zijn er spa’s in opkomst welke zich richten op een zeer specifieke doelgroep. Een voorbeeld daarvan is de toekomstgerichte trend van Residential spa’s die internationaal snel terrein winnen. Dit type spa is gevestigd binnen of nabij gezondheids- of verzorgingscentra. Door de vergrijzing en de langere leeftijdsverwachting, maar vooral ook door het bewustzijn van ‘Quality of Life’, is dit type spa een onvermijdelijk succes. Wellness, wellbeing en vitaliteit worden op toegankelijke en professionele wijze aangeboden, al dan niet met aanvullende revalidatietherapieën. Een gezonde spabeleving stimuleert het vitaal ouder worden (en blijven) en daarmee de kwaliteit van leven.”

Deze vraag stelden we aan Dirk Jan Meijer, in het dagelijks leven managing director van Living Well. Daarnaast is hij als adviseur betrokken bij de Dutch Spa & Wellness Association. Hij ziet wel degelijk kansen voor sauna en spa faciliteiten binnen een fitnesscentrum. En dat hoeft heus niet altijd grootschalig te zijn. “Er zijn genoeg kleinschalige fit- en wellnesscentra bekend die goed renderen.”

spa & wellness I health

Iedereen wil gezond oud worden en volgens sommigen is de kans op ziekte voor 20 procent bepaald door aanleg en voor 80 procent door de leefstijl. Of deze percentages kloppen, zal moeilijk vast te stellen zijn. Vast staat dat de leefstijl invloed heeft op de gezondheid. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat de kosten voor gezondheidszorg dalen tot 20 procent op 40-jarige leeftijd en tot 40 procent op 70-jarige leeftijd, wanneer mensen aan fitness en wellness doen. Uit Duits onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat elke euro besteed aan kuren, 3 euro aan ziektekosten bespaart. Dit is recent bevestigd door de WHO. Voor preventie komt steeds meer aandacht. De wellnessmarkt groeit sterk de komende jaren door toenemende belangstelling en aandacht voor gezondheid en bewegen. De gouden generatie 55+ – én geld én tijd – investeert toenemend in welbevinden. De drukbezette tweeverdiener investeert meer en meer in ‘onthaasten’ en er ontstaat een groeiende behoefte aan persoonlijke verzorging vanuit het schoonheids- en gezondheidsideaal.

Een gezonde levensstijl = eten, bewegen en relaxen in balans

Op het moment dat je één, twee of alle drie de facetten laat versloffen, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Als je niet beweegt, voel je je al snel weer minder fit en wordt de stap om te gaan sporten weer steeds moeilijker. Vaak gaat dit ook weer gepaard met het ontstaan van een minder gezond voedingspatroon. Als je moe bent, maak je eerder ‘snel even iets klaar’ en sta je er niet meer bij stil, dat een gezonde maaltijd vaak net zo snel op tafel staat als een minder gezonde. Ongezonde keuzes maken zorgt dan weer voor schuldgevoelens waardoor ontspannen en tijd nemen voor jezelf niet worden ingepland of niet het gewenste effect hebben. Voor iemand die aan een gezonde levensstijl wil werken, is het dus belangrijk dat er aandacht is voor eten, bewegen en relaxen om in de opwaartse spiraal te blijven.

Balans in eten

Om een gezond lichaam te krijgen en behouden is het belangrijk een goede balans te vinden in het eetpatroon. Het lichaam heeft voedingsstoffen en water nodig om goed te kunnen functioneren en alle levensprocessen dagelijks aan de gang te houden, bijvoorbeeld ademhalen, op temperatuur blijven en het laten functioneren van organen. Deze ‘ruststofwisseling’, oftewel het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt in rust, bepaalt voor een groot deel de dagelijkse energiebehoefte van een persoon. Daarbij moet nog worden opgeteld wat je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten en sport te verrichten. Bij een gezonde levensstijl hoort een energiebalans die in evenwicht is. Dat houdt in dat je niet meer calorieën binnen moet krijgen dan je verbrandt, want dan ontstaat overgewicht. Maar het is net zo belangrijk dat je niet te weinig calorieën binnenkrijgt, want dan raakt je stofwisseling uit balans en wordt het op termijn steeds moeilijker om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Krijg je namelijk te weinig calorieën binnen, dan moet je lichaam op zoek naar een andere energiebron om het tekort te compenseren. Dat tekort wordt op dat moment uit de eigen spiermassa gehaald, terwijl de vetmassa weigert te dalen. Na een tijdje weinig eten, gaat een persoon zich steeds onprettiger voelen. Logisch, want zijn lichaam krijgt weinig energie binnen. Bovendien houdt hij steeds minder spiermassa over, waardoor de verbranding op een steeds lager pitje komt te staan. Als een persoon dan besluit om weer ‘normaal’ te gaan eten, kunnen zijn lichaam en stofwisseling die hoeveelheden voeding die hij nu weer binnen krijgt niet verwerken en zijn gewicht zal weer omhoog vliegen. Wil iemand werken aan een gezond gewicht dan is rigoureus minder gaan eten dus niet de oplossing. Het is veel beter om te kijken naar de samenstelling van het voedingspatroon, de variatie en de regelmaat.

Balans in bewegen

Voldoende lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam in vorm komt en blijft. Je conditie verbetert, waardoor je alles wat je doet veel beter vol kunt houden. Niet alleen sportieve activiteiten, maar ook alle dagelijkse bezigheden! Een goede conditie zorgt voor voldoende energie en lekker in je vel zitten. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op de stofwisseling; de balans tussen energie-inname en -verbruik verandert, waardoor het mogelijk wordt om gewicht te verliezen. Een optimaal bewegingspatroon bevat zowel cardiotraining als krachttraining. Wat adviseer je jouw leden om balans te vinden in bewegen? Kies wat je leuk vindt, zodat je plezier blijft beleven aan het trainen. Zorg voor voldoende variatie, wissel de programma’s iedere 6 tot 8 weken af, hiermee voorkom je verveling, bovendien haal je meer resultaat als je blijft variëren. Zorg voor een hoge trainingsintensiteit, maar houd altijd de belastbaarheid in de gaten én zorg daarnaast voor voldoende en de juiste rustmomenten in de trainingsweek.

Balans in relaxen

Stress is een sluipmoordenaar, aangezien het op den duur je lichaam aantast en zowel lichamelijke als geestelijke klachten met zich meebrengt. Het maakt dat je minder lekker in je vel zit, waardoor een terugval in de negatieve spiraal op de loer ligt. Als je gestrest bent, gaat je lichaam in de overlevingsstand en dat vergt enorm veel energie. Dat betekent dat stress de energie opslokt die eigenlijk bedoeld is voor het normaal functioneren van je lichaam, je organen, je stofwisseling. Je zult begrijpen dat bij een gezonde levensstijl dus ook ‘geestelijk in balans zijn’ hoort. Geestelijk in balans raken, doe je door te beseffen hoe belangrijk je lichaam voor jou is en er goed voor zorgen. Tijd maken voor jezelf, dingen ondernemen die je leuk vindt en die je een goed gevoel geven. Als je hard hebt gewerkt, jezelf belonen met iets ontspannends. En heel belangrijk: je vooral niet schuldig voelen als je even ‘niets nuttigs’ doet, maar beseffen hoe nuttig deze relaxmomenten zijn!

Advies

Veel mensen bevinden zich in de verkeerde vicieuze cirkel. Zie het als jouw persoonlijke uitdaging om ze uit deze cirkel te halen en ze in de positieve spiraal te krijgen én te houden. Zie het belang van balans in eten, bewegen en relaxen en gebruik dit in je adviezen naar jouw leden. Richt je op meer dan alleen beweging, des te groter is de rol die je speelt in de gezonde levensstijl van jouw leden.

Een gezonde levensstijl heeft te maken met balans. Een lichaam in balans en een leven waarin aandacht is voor zowel gezond eten, als bewegen en relaxen. Een gezonde levensstijl kun je zien als een positieve vicieuze cirkel. Als je fit bent, heb je de energie om tijd en moeite te steken in gezond eten, lichaamsbeweging en relaxen. Doordat je ontspant, beweegt en gezond eet, ga je je steeds beter voelen en als je lekker in je vel zit, is het eenvoudiger om steeds opnieuw juiste keuzes te maken.

Training en Voeding I health

Anke Hendriks

Marketing Manager bij BenFit.nl,

het voedings- & levensstijlprogramma voor de fitnessbranche.

Fitness, het leefstijl netwerk van de maatschappij

Van curatieve en medische gezondheidzorg naar preventieve gezondheidzorg

Een oplossing, dat klinkt zo definitief, zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. De weg van curatieve en medische gezondheidzorg naar preventieve gezondheidzorg is een lastige. Dit is een weg van doorbreken van economische structuren, van vastgeroeste overtuigingen en innovatie.

De oplossing ligt voor

de hand

Kijken we naar de kern van het probleem, dan ligt die vrij simpel. We bewegen te weinig, eten teveel en ongezond en hebben teveel stress. Als je inactiviteit als een ziekte zou behandelen dan zou het zelfs nog gemakkelijk aan te pakken zijn. Het recept is dan: een beweegcoach, een voedingscoach en een stress- en gedragscoach gaan met je aan de slag om je leefstijl om te turnen naar een met veel fysieke activiteiten en bewust omgaan met voeding en stress. Dit hoort al te starten op de lagere school, samen met leefstijl bewuste opvoeders. In de ideale situatie ligt het opsporen van deze ‘ziekte’ primair bij de zorgsector: fysio, specialisten, huisarts, enz. Daar komen immers de mensen die de negatieve gevolgen van een inactieve leefstijl ervaren en er oplossingen voor zoeken.

Multidisciplinaire aanpak

Een oplossing met een serieuze impact is dus duidelijk, de zorgsector spoort op, adviseert, schrijft als het ware het leefstijl recept. En dan? Het beweegaanbod is versnipperd, het voedingsbegeleidings-aanbod is versnipperd en de afstand tussen de mentale behandel methoden en de consument is enorm. Idealiter zouden er in elke stad en dorp verschillende plaatsen moeten zijn waar mensen terecht kunnen voor leefstijl ondersteuning op gebied van voeding, beweging en stressmanagement. De fitnessbranche is dat ideale leefstijl netwerk voor preventieve gezondheid.

Ieder zijn rol in de oplossing

In die ideaalsituatie verwijst de zorgsector dus door naar de fitnessbranche, als het gaat om gezonde mensen met een risico, en naar bv de fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening of bepaalde beperkingen. De fysiotherapie test en verhoogt de belastbaarheid tot men zelfstandig of onder begeleiding van een beweegbegeleider verder kan bewegen. Elk leefstijl centrum is gekoppeld aan een voedingsdeskundige en psycholoog of andere stress behandeling en/of gedragverandering specialisten. De keten is dan compleet, iedereen heeft zijn eigen specialistische rol en de oplossing is gemakkelijk toegankelijk voor de consument. Het sportcentrum als effectief lokaal leefstijl kennis- en behandelcentrum.

De weg daar naartoe is

al begonnen

Fitvak werkt aan de competentie profielen voor trainers die leefstijl beweeg begeleiders worden, eerst op het vlak van diabetes en obesitas, later ook voor andere aandoeningen en algehele gezondheid. Veel sportcentra kiezen ervoor zich te onderscheiden met een hoogwaardige kwalitatieve aanpak in begeleiding, dit zijn de leefstijlcentra in wording. De grote vraag, wat is de missing link?

Erkend leefstijl- en preventie netwerk

Er is nog heel wat werk te verzetten voor dat wij als branche, of gedeelte daarvan, als leefstijl en preventie netwerk erkend zijn. We zullen inderdaad hoogwaardige concepten en/of structuren toe moeten passen van begeleiding, onszelf toetsbaar moeten maken, moeten werken aan de organisatorische kwaliteit en aan de expertise van onze medewerkers en management. We zullen de connectie moeten bewerkstelligen met de zorgsector, met voedingsspecialisten en met erkende gedrag- en stress management begeleiders.

Oplossing in a nutshell

Dit is niet allemaal morgen gerealiseerd, maar wel overzichtelijk in aanpak. Eerst aandacht voor dat wat we zelf in de hand hebben. Fit!vak ontwikkelt de protocollen en toetst professionals en sportcentra of ze inhoudelijk dat kunnen blijven leveren wat nodig is. Ondernemers en managers werken aan de kwaliteit van begeleiding, klantbehandeling en organisatie en zorgen ervoor dat de kennis en kunde van de medewerkers in de lift gaan. Opleiders en serviceclubs reiken de adequate programma’s en tools aan. De aanpak wordt getoetst bij de zorgsector en afgestemd op de aanpak aldaar. Gezamenlijk met deze zorgsector, voedingsdeskundigen, gedragsverandering branche en overheid worden de rollen goed, praktisch en effectief verdeeld. Parallel hieraan stelt eenieder in deze keten zich kwetsbaar en meetbaar op, om doorlopend de effectiviteit en kwaliteit te kunnen blijven verbeteren.

Wat gebeurt er al?

EHFA heeft onlangs het rapport ‘Becoming the HUB’ gepresenteerd. Een rapport met adviezen voor fitnessbranche en overheden, wat er voor nodig is om de brug te bouwen tussen fitness en zorgsector en een grotere bijdrage te bieden aan gezondheidsbevordering vanuit de fitnessbranche. Fit!vak schrijft in de eigen missie dat fitnesscentra de regionale leefstijl kenniscentra zijn. Fit!vak introduceerde afgelopen jaar E-reps, een registratiesysteem voor fitness professionals, en start dit jaar met een beweegkuur pilot samen met 100 sportcentra. Wij vanuit EFAA presenteren het handvest Bewegen is Medicijn, waarmee we een oproep doen aan sportcentra om het gedachtegoed van gezondheidbevordering te omarmen en samen door te ontwikkelen naar dat nationale netwerk van leefstijlcentra. Wil je het handvest inzien, mail dan gerust naar info@bewegenismedicijn.nl

Alle ontwikkelingen gebeuren stap voor stap. Nog nooit was echter het maatschappelijke belang dermate groot voor een ontwikkeling binnen de fitnessbranche als nu. Wij zijn zelf aan zet om inhoudelijk te optimaliseren en de connecties te leggen. Als clubmanager start dat proces met een focus op verbetering van ons primaire product fitness begeleiding en klantenservice. Samen met de handvest ambassadeurs, zoals we de ondertekenaars van het handvest noemen, bespreken we de te nemen stappen om de connectie effectief te kunnen maken met de zorgsector. Centraal blijft een hoofddoel, mensen steeds beter begeleiden naar een actieve en gezonde leefstijl.

De zorg voor onze gezondheid kost op de conventionele manier dermate veel geld dat veel westerse landen er tussen nu en 2050 failliet aan gaan. Diabetes en obesitas nemen epidemische vormen aan en de verwachting is dat in 2030 meer dan 80% van de mensen in Nederland overgewicht heeft, in Amerika is dat zelfs meer dan 95%. Het maatschappelijke probleem is dus zeer groot en snakt naar een kwalitatieve oplossing. De ingrepen van de overheid lijken druppels op een gloeiende plaat. Waar past de fitnessbranche in de oplossing?

Preventieve Gezondheidzorg I health

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities