Nieuwe trend in bedrijfsfitness

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2012
Alweer een nieuw jaar vol goede voornemens

Alle somberheid ten spijt heb ik toch het gevoel dat de ene ondernemer uit een winterslaap blijkt te ontwaken en zich bewust wordt dat niets doen of niets veranderen achteruitgang betekent. Terwijl de andere zich geen raad meer weet en de handdoek in de ring lijkt te gooien. Het is nu erop of eronder. Zeker is dat we er allemaal harder aan moeten trekken, terwijl de vergoedingen voor geleverde producten en diensten steeds minder worden en daarbij betaling van de openstaande rekeningen steeds langer op zich laat wachten. Maar wie inventief is en bereid is de schouders eronder te zetten, is in het voordeel en zal ook nu nog steeds stappen vooruit weten te zetten.

Het jaar is alweer voorbij en zoals altijd ben ik toch weer benieuwd wat 2013 zal brengen. Na 5 jaar crisis is inmiddels zo'n beetje iedereen er wel van doordrongen dat de gouden jaren definitief achter ons liggen en we niet teveel verwachtingen moeten koesteren. Terwijl de optimist, tegen beter weten in, slechts optimistische praat verkoopt omdat hij denkt de economie daarmee uit het slop te halen, weet de realist dat we gewoon wat beter moeten nadenken en er harder aan moeten trekken, als je tenminste nog van een goed belegde boterham wilt kunnen genieten. Het regeerakkoord is rond en door de Kamer; het tijdperk van nivelleren kan beginnen. Nivelleren: het beter verdelen van inkomen, de rijken wat minder en de armen wat meer, waarbij ik me dan afvraag waarom de tegenprestatie voor de ontvangen centjes daarbij niet genivelleerd behoeft te worden.

De werkeloosheid is inmiddels opgelopen tot meer dan een half miljoen en er wordt zowat geen huis meer verkocht. Ben je daarbij op zoek naar iemand die je kachel wil repareren of je tuin wil snoeien, dat is dan jammer want er zijn nog zoveel wachtenden voor je...

Kortom, in deze barre tijden liggen naar mijn bescheiden mening voor inventieve, hardwerkende en leergierige specialisten alle kansen voor het oprapen. Zelf ken ik veel bedrijven die topjaren draaien. Ook in onze sportwereld kennen wij nog veel bedrijven die floreren. Het is net als stoppen met roken en het kwijtraken van overgewicht, je moet het echt willen en bereid zijn je er volledig voor in te zetten. Uiteraard is het hebben van een dosis geluk onontbeerlijk. Je moet het geluk wel zien en weten te pakken. In dit kader wens ik u, mijn trouwe lezers, het allerbeste voor 2013. Ik hoop dat dit nieuwe jaar een jaar mag zijn vol goede zaken maar vooral vol geluk, een goede gezondheid met respect naar vrienden en collega's.

Telkens als ik mij in de startpositie manoeuvreer om een column te produceren, bedenk ik dat de tijd schrikbarend snel aan mij voorbij lijkt te vliegen. Je hebt het een nog niet bedacht of het volgende staat alweer op de agenda. Ik behoor, God zij dank, tot het deel van de bevolking dat barst van het werk, terwijl de andere helft waarschijnlijk piekert hoe de tijd door te komen.

Column Marie Anne van Laak I producten en concepten

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 10I2012 I

I body•LIFE 10I2012

Milon maakt het verschil bij…

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol binnen Medisport. Hoe liggen de verhoudingen?

We zijn als commerciële club begonnen in september 2000. Toen de directe toegankelijkheid ingevoerd werd hebben we daar fysiotherapie aan toegevoegd. Voor ons een kleine stap, want we waren altijd al bezig met actieve revalidatie. We hebben nu 7 fysiotherapeuten in dienst en daarmee behalen we zo’n 30% van de totale omzet.

Lukt het ook om patiënten door te sturen naar de fitness en groepslessen?

Ja, maar niet in die mate waarin we dat verwacht hadden. Het blijkt toch lastig om patiënten die stap naar preventief sporten te laten zetten. Andersom zien we het vaker. Leden die korte tijd bij de fysiotherapeut lopen en daarna het sporten weer oppakken.

Hoe belangrijk is gezondheid als positionering voor de fitnessbranche in jullie ogen?

Heel belangrijk. Mensen worden steeds inactiever. We doen zittend werk, gaan met de auto naar de winkel. De bewegingsarmoede moet tegengegaan worden. We krijgen zoveel patiënten binnen door hun inactieve leefstijl. Het feit dat we deels een medisch imago hebben werkt erg goed voor het vertrouwen dat men in ons heeft. Zomaar een fysio een ruimte laten huren binnen je fitnesscentrum is dan niet de oplossing. We hebben het bij ons echt geïntegreerd en proberen actieve revalidatie aan te bieden. Daar is ons hele team mee bezig.

Welke rol speelt de Milon Cirkel daarin?

Dat sluit perfect aan bij onze visie. Mensen worden steeds bewuster als het gaat om gezondheid, maar weten niet waar ze de tijd vandaan moeten halen. Milon is de oplossing. Daarmee kunnen we in korte tijd een geweldige training bieden en bevestigen we onze kwaliteits-standaards.

Wat betekent dat voor je overige fitnessfaciliteiten?

We zien dat het in de totale fitnessruimte rustiger is geworden. En dat terwijl het aantal bezoeken flink gestegen is. Het lijkt dus rustiger omdat we op die 30m2 van de Milon Cirkel zoveel leden kunnen verwerken. Men komt dus vaker sporten, maar het oogt rustiger in de zaal omdat een flink aantal leden naar de Milon Cirkel is overgestapt. Het grote voordeel is dat de instructeurs die niet in de Milon Cirkel staan, nu veel meer aandacht aan de leden kunnen geven. Ook weer een bevestiging van onze kwaliteit.

Wat zijn de resultaten tot nu toe als het gaat om de Milon Cirkel?

De trainingsbeleving is gigantisch. Ik heb toch jarenlang mijn best gedaan, maar nog nooit meegemaakt dat nieuwe leden zo’n goed gevoel overhouden van de eerste kennismaking. Ze zijn meteen verkocht. Het gaat zo gemakkelijk en ze zijn zo gemotiveerd na een lekkere intensieve training. Zelfs enkele medewerkers die totaal niet sportief waren, zijn nu fanatieke Milonners.

Hoe was dat bij jullie zelf?

Wij waren na de eerste training, nog voor we de Cirkel kochten, ook meteen verkocht. Zo’n korte training is goed op te brengen. Het past gemakkelijk in je dagelijks leven en is gemakkelijk vol te houden. Ja, trainingstechnisch waren we meteen al enthousiast. Het commerciële verhaal zoals Milon het concept binnen de club lanceert, maakte dat plaatje voor ons compleet.

Kan je nog meer vertellen over de resultaten?

We hebben beperkte parkeermogelijkheden. Dat kwam vaak terug als verbeterpunt in enquêtes onder de leden. De laatste tijd niet meer. Leden blijven minder lang en komen beter verspreid. Dat scheelt enorm. Daarnaast blijven de leden enthousiast door de zichtbare verbeteringen na iedere training. Op de PC zien ze exact wat hun progressie is. Dat werk zeer motiverend.

Nog negatieve bijwerkingen?

Nou niet echt negatief, maar we zien wat minder bezetting in de groepslessen. Financieel gezien totaal geen probleem, maar gevoelsmatig wel jammer. Aan de andere kant: ook in de groepslessen heb je opzeggingen. Die potentiele opzeggers zitten nu op de Milon Cirkel omdat ze blijkbaar toe waren aan iets anders. Dan kwam de Milon Cirkel dus blijkbaar op het juiste moment om ze binnen te houden.

Is het in z’n totaliteit naar verwachting gelopen?

Absoluut. We hebben nu zo’n 450 mensen op de Milon Cirkel. En dat terwijl we eigenlijk met onze externe reclame nog vrij rustig aan hebben gedaan. Dat was ook niet nodig. Via onze huidige leden hebben we voldoende aanloop gehad. We zijn dik tevreden.

Heb je nog een boodschap voor je collega’s die dit lezen?

Gewoon doen! Als je voor de volle 100% voor Milon gaat, haal je een gegarandeerd succes in huis. Ga het in ieder geval zelf eens proberen. Je zal snel overtuigd zijn dat het een zeer welkome aanvulling is voor zowel je huidige leden als ook om nieuwe leden binnen te halen.

Medisport Etten-Leur

Met de naam Medisport ligt de lat hoog als het gaat om kwaliteit. “Die druk leggen we onszelf en ons personeel ook op”, geven Astrid en Antonio Verschuren aan als we ze spreken in hun fraaie club in Etten-Leur. “Daarom sluit de Milon Cirkel ook zo goed aan op wat we willen bereiken. We willen mensen aan het bewegen krijgen, maar zeker ook aan het bewegen houden.”

Edities